ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Μάη 2022
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ
Εμπλεη υποκρισίας ξεκίνησε η σύναξη του κεφαλαίου

Διά ζώσης (μετά τα δύο χρόνια πανδημίας) ξεκίνησε την Κυριακή στο Νταβός της Ελβετίας το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF), η ετήσια σύναξη των εκπροσώπων του κεφαλαίου, επιχειρηματιών και πολιτικού προσωπικού, που υποτίθεται ότι νοιάζονται για τα προβλήματα του πλανήτη... Προφανώς και δεσπόζει ο πόλεμος στην Ουκρανία, που παρουσιάζεται απλά ως επιθετική πολιτική της Ρωσίας και φυσικά αποκρύπτεται ότι είναι το αποτέλεσμα της σφοδρής ενδοϊμπεριαλιστικής αναμέτρησης ανάμεσα σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσία, που προετοιμάστηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Και, βέβαια, για να στηριχθεί το αφήγημα της δήθεν διαπάλης της «δημοκρατίας» και του «απολυταρχισμού», πρώτος ηγέτης που μίλησε στο Φόρουμ ήταν ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι, που είπε: «Η Ιστορία βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής, εκεί όπου πραγματικά κρίνεται αν η ωμή βία θα κυριαρχήσει στον κόσμο». Πρόσθεσε δε πως ο πόλεμος δείχνει «ότι η υποστήριξη προς τη χώρα που δέχεται επίθεση είναι πολυτιμότερη όσο πιο σύντομα παρέχεται: Οπλα, χρηματοδότηση, πολιτική στήριξη και κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας», εκφράζοντας παράπονα ότι δεν ήταν έγκαιρη η βοήθεια.

Κατά τ' άλλα, οι θιασώτες της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, που οδηγεί σε πολέμους, καταστροφή, προσφυγιά, εκφράζουν την ανησυχία τους για την επισιτιστική κρίση που μπορεί να πλήξει τους λαούς.

Το «παρών» στην σύναξη του κεφαλαίου δίνουν δυτικοί ηγέτες, ανάμεσα στους οποίους ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, οι αδελφοί Κλίτσκο αλλά και ο Χένρι Κίσινγκερ.

Επιπλέον, στο Φόρουμ έχει προγραμματιστεί να μιλήσει σε τρία τραπέζια ο δισεκατομμυριούχος Μπιλ Γκέιτς, ενώ οι διοργανωτές θα απευθυνθούν στους κροίσους υποτίθεται για να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της πείνας που έρχεται απειλητικά.

Στη φετινή διοργάνωση δεν έχει προσκληθεί η Ρωσία, ούτε σε κυβερνητικό ούτε σε επιχειρηματικό επίπεδο, ενώ το «Σπίτι της Ρωσίας», το οίκημα που λειτουργούσε στο παρελθόν ως βάση για τις ρωσικές αντιπροσωπείες στο Νταβός, έχει μετονομαστεί σε «σπίτι των ρωσικών εγκλημάτων πολέμου».

ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ
Κι άλλος Παλαιστίνιος έφηβος νεκρός από ισραηλινά πυρά

Ενας 17χρονος ήταν το νέο θύμα των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής, που το περασμένο Σάββατο προχώρησαν σε νέα επιδρομή στην Τζενίν της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης. Σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, «ένα αγόρι 17 ετών σκοτώθηκε και άλλο ένα 18 ετών τραυματίστηκε σοβαρά από τις σφαίρες δυνάμεων της ισραηλινής κατοχής κατά τη διάρκεια επίθεσής τους στην Τζενίν». Οι επιδρομές έγιναν με φόντο την οργή που ξέσπασε κατά των κατοχικών δυνάμεων και στη διάρκεια της κηδείας της δημοσιογράφου του «Αλ Τζαζίρα» Σερίν Αμπού Ακλα, η οποία δολοφονήθηκε από ισραηλινά πυρά την περασμένη βδομάδα ενώ κάλυπτε επιδρομή του ισραηλινού στρατού σε καταυλισμό. Σύμφωνα με ανταποκρίσεις η ισραηλινή αστυνομία επιτέθηκε σε συγκεντρωμένους σε νοσοκομείο της Ιερουσαλήμ, ακόμα και στους ανθρώπους που μετέφεραν το φέρετρο με το πτώμα της Ακλα για την κηδεία...

Στο μεταξύ, ο ηγέτης της «Χαμάς» Ισμαήλ Χανίγια προειδοποίησε ενάντια στη διοργάνωση της λεγόμενης «πορείας των σημαιών» (ετοιμάζονται να την πραγματοποιήσουν Εβραίοι εθνικιστές την Κυριακή για τη «Μέρα της Ιερουσαλήμ», όπως γιορτάζεται η επέτειος «επανένωσης» της πόλης), αναφέροντας: «Προειδοποιώ τον εχθρό να μη διαπράξει τέτοια εγκλήματα. Θα τα σταματήσουμε με κάθε μέσο και δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να παραβιαστεί το τέμενος Αλ Ακσα».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη η Γάιντα Ρινάουι Ζοάμπι, βουλευτής του κόμματος Meretz, ανακάλεσε την παραίτηση που είχε υποβάλει την περασμένη βδομάδα. Η παραίτησή της είχε ενισχύσει τους κλυδωνισμούς στον κυβερνητικό συνασπισμό (στον οποίο συμμετέχει το Meretz), εν μέσω εντεινόμενων διεργασιών γενικά στη Μέση Ανατολή. Ο ΥΠΕΞ Γιαΐρ Λάπιντ χαιρέτισε την επιστροφή της Ζοάμπι στον κυβερνητικό συνασπισμό, αναφέροντας ότι «βάλαμε στην άκρη τις διαφορές μας και μαζί ξαναρχίζουμε τη δουλειά της κυβέρνησης και του συνασπισμού».

ΙΡΑΝ
Οργή για τη δολοφονία συνταγματάρχη των «Φρουρών της Επανάστασης»

«Λάδι στη φωτιά» των σχέσεων Δύσης - Τεχεράνης - σε μία περίοδο που διακρίνονταν διαθέσεις για παζάρια συμβιβασμού - ρίχνει η δολοφονία του συνταγματάρχη των «Φρουρών της Επανάστασης» Σαγιάντ Χονταΐ, που δολοφονήθηκε την Κυριακή κατά τη διάρκεια ένοπλης επίθεσης από δύο μοτοσικλετιστές.

Ο Πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσίν κατέφυγε χτες σε υψηλούς τόνους, αναφέροντας ότι η Τεχεράνη «θα πάρει εκδίκηση» για τον θάνατο του συνταγματάρχη, τον οποίο χαρακτήρισε «μεγάλο μάρτυρα». Πρόκειται για το πλέον υψηλόβαθμο στέλεχος των «Φρουρών» που δολοφονείται μετά τον φόνο του πυρηνικού φυσικού Μοχσέν Φαχριζαντέχ, που σκοτώθηκε τον Νοέμβρη του 2020 κοντά στην Τεχεράνη, σε μια επίθεση που εξαπολύθηκε εναντίον της αυτοκινητοπομπής του.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το χέρι της παγκόσμιας αλαζονείας (σ.σ. φρασεολογία που παραπέμπει στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους) εμπλέκεται σε αυτό το έγκλημα», δήλωσε ο Ραϊσί, προσθέτοντας ότι «επιμένω οι αξιωματούχοι ασφαλείας να αναζητήσουν με σοβαρότητα (τον δολοφόνο)».

Οι ίδιοι οι «Φρουροί της Επανάστασης» χαρακτήρισαν τον Χονταΐ «υπερασπιστή του ιερού» και κατήγγειλαν «μια τρομοκρατική ενέργεια».

Σύμφωνα με ιρανικά ΜΜΕ, ο Χοντάι δέχτηκε επίθεση ενώ επέστρεφε στο σπίτι του. Οι δράστες τον πυροβόλησαν πέντε φορές και «η γυναίκα του ήταν ο πρώτος άνθρωπος που βρήκε το πτώμα».

Σημειωτέον ότι την ίδια μέρα - όπως μετέδωσαν ιρανικά ΜΜΕ - η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν μέλη ενός ισραηλινού δικτύου πληροφοριών. «Υπό τις οδηγίες των υπηρεσιών πληροφοριών του σιωνιστικού καθεστώτος, το δίκτυο επιχείρησε να κλέψει και να καταστρέψει ατομική και δημόσια περιουσία, να κάνει απαγωγές και να εξασφαλίσει κατασκευασμένες ομολογίες μέσω ενός δικτύου κακοποιών στοιχείων», ανέφερε η υπηρεσία δημοσίων σχέσεων IRGC των «Φρουρών της Επανάστασης».

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Δαμασκός ανακοίνωσε νέα πλήγματα από ισραηλινά αεροσκάφη (όπως γίνεται συχνά - πυκνά), με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον τριών ανθρώπων. Η επίθεση έγινε κοντά στη Δαμασκό, ενώ η αντιαεροπορική άμυνα της Συρίας αναχαίτισε ισραηλινούς πυραύλους. Στόχος των πυραύλων πιθανολογείται ότι ήταν ιρανικές βάσεις κοντά στη συριακή πρωτεύουσα.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν ή αγνοούνται μετά την κατάρρευση ενός υπό ανέγερση πολυώροφου κτιρίου στο Αμπαντάν, στο νοτιοδυτικό Ιράν, ενώ γύρω στα 80 άτομα υπολογίζονται οι εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια. Πολλά αυτοκίνητα υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν ολοσχερώς από τα συντρίμμια που έπεσαν επάνω τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, εγκλωβίστηκαν οδηγοί και επιβάτες που βρίσκονταν μέσα.

ΟΤΑΒΑ.-- Οι σφοδρές καταιγίδες που σάρωσαν την Κυριακή τον Καναδά έχουν οδηγήσει στον θάνατο 8 ανθρώπους, ενώ από τις ζημιές που έχουν προκληθεί γύρω στα 900.000 νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ρεύμα. Το μέτωπο με ισχυρούς ανέμους αρχικά σχηματίστηκε στις ΗΠΑ, είχε μήκος «σχεδόν 1.000 χιλιομέτρων», από το Μίσιγκαν έως το Μέιν, αμερικανικές πολιτείες αντίστοιχα στο κεντρικό και στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, προτού πλήξει στη συνέχεια τις καναδικές επαρχίες «Οντάριο και Κεμπέκ».

ΑΡΜΕΝΙΑ - ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
«Ειρηνευτικές» συνομιλίες προανήγγειλαν οι δυο ηγέτες

Να προχωρήσουν τις συζητήσεις για μια «ειρηνευτική συμφωνία» για το Ναγκόρνο Καραμπάχ και τον καθορισμό των συνόρων τους συμφώνησαν οι ηγέτες της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν που συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες.

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός, Ν. Πασινιάν και ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχ. Αλίεφ είχαν «ειλικρινείς και παραγωγικές» συνομιλίες με τη μεσολάβηση της ΕΕ, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ. Ηταν η δεύτερη συνάντηση των δυο ηγετών στις Βρυξέλλες μέσα σε λίγους μήνες, με την ΕΕ να διεκδικεί πιο αναβαθμισμένο ρόλο διαμεσολαβητή και «επενδυτή» στην περιοχή.

Οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν «τις επόμενες βδομάδες», διευκρίνισε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι υπογράμμισε στους δύο ηγέτες τη σημασία να λάβουν υπόψη τους «τα δικαιώματα και την ασφάλεια του αρμένικου πληθυσμού στο Καραμπάχ». Παράλληλα θα υπάρξει μια «συνάντηση επιτροπών συνόρων» τις επόμενες μέρες, η οποία θα εξετάσει τα ζητήματα του καθορισμού των συνόρων και «τον καλύτερο τρόπο να διασφαλιστεί μια ασφαλής κατάσταση».

Αντίστοιχες κινήσεις διαμεσολάβησης έχει κάνει και η Μόσχα, που διεκδικεί τον πρώτο λόγο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν και την εφαρμογή της τριμερούς ειρηνευτικής συμφωνίας που υπέγραψαν οι ηγέτες των τριών κρατών μετά τη λήξη του πολέμου στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Ανάμεσα σε άλλα προβλέπει την επ' αόριστον ανάπτυξη περίπου 2.000 Ρώσων στρατιωτών.

Στο μεταξύ, στην Αρμενία έχουν ξεσπάσει εδώ και έναν μήνα αντικυβερνητικές διαδηλώσεις με βασικό αίτημα την παραίτηση του Ν. Πασινιάν, τον οποίο η αντιπολίτευση κατηγορεί για συνθηκολόγηση και για εδαφικές παραχωρήσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, στο Αζερμπαϊτζάν. Ο Πασινιάν έχει δηλώσει εξάλλου πως η διεθνής κοινότητα περιμένει από την Αρμενία «να χαμηλώσει τον πήχη» σε ό,τι αφορά τις διεκδικήσεις της στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Μία ακόμη συνάντηση που θα οργανώσει η ΕΕ μεταξύ του Αλίεφ και του Πασινιάν είναι προγραμματισμένη για τον Ιούλη ή τον Αύγουστο, σημείωσε ο Μισέλ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ