ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Μάη 2022
Σελ. /28
Διαβάστε σήμερα στο 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία»
  • Πανελλαδική Σύσκεψη του ΠΑΜΕ στις 18 και 19 Ιούνη: Εντείνουν τη δράση τους και το πλατύ άνοιγμα τα σωματεία
  • Στη μάχη για την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ ρίχνονται η Ομοσπονδία και τα Συνδικάτα στον κλάδο του Φαρμάκου
  • Εργαζόμενοι «e-food»: Συσπειρωμένοι στα σωματεία τους παλεύουν για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους
  • Απεργίες και στάσεις εργασίας εναντίον των απολύσεων σε μεγάλες επιχειρήσεις
  • Μετανάστες εργάτες γης: Μεγάλη συγκέντρωση ετοιμάζεται στη Μανωλάδα Ηλείας

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Μεγάλος αγωνιστικός σταθμός που αφορά ολόκληρη την εργατική τάξη

Κλιμακώνονται οι προετοιμασίες και το μαζικό άνοιγμα σε χώρους δουλειάς

Συγκέντρωση σε ξενοδοχείο στην Κέρκυρα
Συγκέντρωση σε ξενοδοχείο στην Κέρκυρα
«Η σύσκεψη του ΠΑΜΕ στις 18 και 19 Ιούνη αφορά όλη την εργατική τάξη και τα συνδικάτα της»: Το μήνυμα αυτό μεταφέρουν κάθε μέρα, με δεκάδες περιοδείες και συγκεντρώσεις, με συσκέψεις και εξορμήσεις, συνδικαλιστές σε όλη τη χώρα, μπροστά στον μεγάλο αγωνιστικό σταθμό της σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί στο κλειστό γήπεδο της Δραπετσώνας «Αριστείδης Παπαμιχαήλ». Οι προετοιμασίες εντείνονται και με στόχο να φτάσει όσο πιο πλατιά το κάλεσμα της συμμετοχής, έχουν ξεκινήσει συνεδριάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων και Γενικές Συνελεύσεις πολλών σωματείων όπου ορίζονται οι αντιπρόσωποι, ενώ μπαίνει και συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης, για να διαδοθεί παντού το περιεχόμενο της σύσκεψης, για την αναζωογόνηση και την αντεπίθεση των συνδικάτων, για το τι κίνημα χρειάζεται σήμερα η εργατική τάξη, ώστε να αντιμετωπίσει την επίθεση κυβερνήσεων και επιχειρηματικών ομίλων. Μια δραστηριότητα δεμένη με τη δράση που αναπτύσσουν τα συνδικάτα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, για την προστασία τους από την ακρίβεια και τις επιπτώσεις του ιμπεριαλιστικού πολέμου, για ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς κ.ο.κ.

Συζητώντας την πείρα από μεγάλους αγώνες

Στο πλαίσιο αυτό, στα Γιάννενα, το Συνδικάτο Οικοδόμων πραγματοποιεί σήμερα Γενική Συνέλευση, στις 7.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο, όπου θα συζητηθεί η κατοχύρωση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας σε όλους τους χώρους δουλειάς αλλά και ο καθορισμός των επόμενων βημάτων για την οργάνωση της πάλης στον κλάδο. Στη συνέλευση θα παρευρεθεί ο Γιάννης Τασούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδομών, ενώ αναμένεται να καταληχθεί και η συμμετοχή της αντιπροσωπείας του συνδικάτου στην Πανελλαδική Σύσκεψη του ΠΑΜΕ.

Από τις περιοδείες σε εργοτάξια στα Γιάννενα
Από τις περιοδείες σε εργοτάξια στα Γιάννενα
Μπροστά στη συνέλευση πραγματοποιήθηκαν περιοδείες και συγκεντρώσεις σε εργοτάξια και στη συμβατική οικοδομή, ενώ πάρθηκαν πρόσθετα μέτρα για τηλεφωνική επικοινωνία με εκατοντάδες μέλη του μητρώου του συνδικάτου. Χτες πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο εργοτάξιο της «TEDRA» στα Καρδαμίτσια και περιοδεία στο εργοτάξιο της Λεωφόρου Νιάρχου.

Σε συγκέντρωση εργατών στην «TEDRA» μίλησε ο Θανάσης Νάκος, πρόεδρος του Συνδικάτου, όπου ανάμεσα στα άλλα επεσήμανε ότι η υπογραφή της ΣΣΕ μετά από 13 χρόνια είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιων σκληρών αγώνων με τη συμμετοχή των οικοδόμων σε κλαδικές και πανελλαδικές απεργίες, με στάσεις εργασίας σε μεγάλα εργοτάξια και πολύμορφες άλλες δράσεις. Επεσήμανε ότι αυτή η στοχευμένη δουλειά είχε ως αποτέλεσμα σημαντικές αυξήσεις από 18% μέχρι 38% για όλους τους εργάτες στις κατασκευές, ενώ παράλληλα κατοχυρώνονται οι τριετίες και το επίδομα γάμου. «Μπορεί αυτή η σύμβαση που υπογράψαμε να είναι σημαντική, αλλά δεν μας λύνει τα προβλήματα με την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις στην Ενέργεια και τα καύσιμα, γι' αυτό παλεύουμε για όλα αυτά τα προβλήματα», τόνισε χαρακτηριστικά, για να αναφερθεί στην ανάγκη έντασης του αγώνα για να παρθούν μέτρα προστασίας του εισοδήματος της λαϊκής οικογένειας από την ακρίβεια και να αποδοθούν τα «υπέρ αγνώστων ένσημα» σε όλους τους εργάτες των κατασκευών.


Ο Νίκος Εξαρχος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων και μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, επισήμανε ότι η υπογραφή της ΣΣΕ στις κατασκευές δεν απλώνει μόνο δίχτυ προστασίας για τους εργάτες του κλάδου, αλλά αποτελεί ταυτόχρονα και φωτεινό παράδειγμα για τις γυναίκες και τα παιδιά του οικοδόμου που εργάζονται σε άλλους κλάδους και μπορούν να αντλήσουν πολύτιμη πείρα, πως με τον ανυποχώρητο μαζικό αγώνα, μέσα από τα συνδικάτα, μπορούν να αποσπάσουν και αυτοί ΣΣΕ με συγκροτημένα δικαιώματα. «Μία φέτα ψωμί κερδίσαμε, μία φέτα ψωμί θα πάρουμε όλοι», επεσήμανε χαρακτηριστικά, για να αναδείξει ότι στις μέρες μας μόνο ο οργανωμένος συλλογικός αγώνας μπορεί να αποσπάσει κατακτήσεις κόντρα στις αυταπάτες της ατομικής λύσης.

Και όπως αναδείχθηκε στις περιοδείες, ακριβώς αυτή τη σοβαρή πείρα επιδιώκει το Συνδικάτο να μεταφέρει στην Πανελλαδική Σύσκεψη του ΠΑΜΕ συντονίζοντας τη δράση του με εκατοντάδες άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα, για να αλλάξει η κατάσταση στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Ελπιδοφόρα μηνύματα από συνδικαλιστικές οργανώσεις

Στη Λάρισα, τις προηγούμενες μέρες, συνεδρίασαν και πήραν απόφαση για συμμετοχή στη Σύσκεψη το Εργατικό Κέντρο, τα Συνδικάτα Οικοδόμων, Φαρμάκου, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται να συνεδριάσουν δεκάδες ακόμα σωματεία. Ταυτόχρονα προγραμματίζονται εξορμήσεις σε φαρμακαποθήκες, εργοστάσια τροφίμων, μετάλλου και στο εργοτάξιο «Αρμός».

Στην Καρδίτσα, απόφαση έχουν πάρει το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, που καλεί σε σύσκεψη την Κυριακή 29 Μάη, ενώ και η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας πήρε απόφαση για πρώτη φορά να συμμετάσχει. Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» ο πρόεδρός της, Εκτορας Γάζος, δηλώνει πως «η Ενωση Γιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας νομού Καρδίτσας πρωτοστατήσαμε τα τελευταία δύο χρόνια στην ανάδειξη των ζητημάτων για την υγεία του λαού. Εν μέσω πανδημίας οι γιατροί του δημόσιου συστήματος Υγείας έχουμε βγάλει πλούσια συμπεράσματα για τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της πολιτικής που ιδιωτικοποιεί τις υπηρεσίες και αντιμετωπίζει την Υγεία ως εμπόρευμα. Ηρθαμε σε επαφή και κοινό συντονισμό με σωματεία και άλλους λαϊκούς φορείς για να διεκδικήσουμε μέτρα προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων μας. Γνωρίσαμε την αλληλεγγύη των ταξικών σωματείων μπροστά στον κίνδυνο απόλυσης συμβασιούχων, ενάντια στις απαράδεκτες αναστολές εργασίας, στηρίζοντας τις διεκδικήσεις μας για προσλήψεις και καταδικάζοντας τις πειθαρχικές και άλλες διώξεις. Δώσαμε αγώνες από κοινού με τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους και τις οικογένειές μας, ενάντια στο νόμο Χατζηδάκη, για τη μόρφωση των παιδιών μας, για τα δίκαια αιτήματα των αγροτών στα μπλόκα τους, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της Ελλάδας. Με βάση όλα αυτά στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου μας συζητήσαμε το κάλεσμα του ΠΑΜΕ στην Πανελλαδική του Σύσκεψη. Αποφασίσαμε για πρώτη φορά να συμμετέχουμε με αντιπροσωπεία του ΔΣ μας στη σύσκεψη και να ενημερώσουμε όλους τους συναδέλφους μας, ενισχύοντας τους αγώνες μας για τη συνέχεια».

Πρόγραμμα αγωνιστικών δράσεων και περιοδειών

Σήμερα και τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται οι εξής περιοδείες - εξορμήσεις:

Σήμερα Πέμπτη: Στο Μετρό Αθήνας, στο δημαρχείο Γαλατσίου, στη «PDS Solutions» στην Ομόνοια, στο εργοστάσιο «ΦΑΜΑΡ» Αλίμου, στην Τράπεζα Πειραιώς (Μιχαλακοπούλου), στη Γραμμή 3 του Μετρό (Πειραιά), στο κτίριο του ΟΤΕ στην Αθηνάς, στα κεντρικά της Γενικής Ταχυδρομικής (Αγιος Ιωάννης Ρέντη). Στα καράβια «ΦΑΙΣΤΟΣ ΠΑΛΛΑΣ», «ΕΛΥΡΟΣ» και «ΚΥΔΩΝ ΠΑΛΛΑΣ». Στα ξενοδοχεία «Regency» (Κέρκυρα), «Aeolos» (Κέρκυρα), «Marbella» (Κέρκυρα), «Alexandros» (Κέρκυρα), «Angsana» (Κέρκυρα). Στο εργοστάσιο «Μεξυλ» (Θεσσαλονίκη). Την ίδια μέρα θα γίνει Γενική Συνέλευση του σωματείου εργαζομένων στη «First data».

Αύριο Παρασκευή 27 Μάη στο Τεχνικό Τμήμα του ΟΤΕ στον Πειραιά, στην Alpha Bank στο «Παπαστράτειο» (Πειραιάς), στην Τράπεζα Πειραιώς στον Χολαργό, στη Γραμμή 4 του Μετρό (Αθήνας), στην Τράπεζα Πειραιώς (Χολαργό), στα καράβια «ΠΡΕΒΕΛΗ» και «BLUE STAR II». Στα ξενοδοχεία «Delphinia», «Miramare», «Mythos», «Sandy Beach», «Sandy Villas», σε επισιτιστικά καταστήματα του Κέντρου της Πάτρας.

Το Σάββατο 28 Μάη στο βιομηχανικό πλυντήριο ΛΕΜΗ (Αθήνα) και στα ξενοδοχεία του κέντρου της Πάτρας.

Τη Δευτέρα 30 Μάη, στην Πάτρα, περιοδεία στα ξενοδοχεία σε Ρίο, Αραχωβίτικα και Ροδινή.

Την Τρίτη 31 Μάη στα κεντρικά της εταιρείας ACS (Π. Ράλλη), στο ΚΔΔ Ρούφ ΕΛΤΑ Courier, στο ΚΔΑ Κρυονερίου ΕΛΤΑ - ΕΛΤΑ Courier, στα κεντρικά της «Speedex» στην Κηφισιά, στα επισιτιστικά καταστήματα στα Πελεκανέικα Πάτρας. Επίσης θα γίνει συγκέντρωση έξω από το κτίριο της «MELLON».

Την Τετάρτη 1 Ιούνη στην Alpha Bank στη Λ. Συγγρού, στην Τράπεζα Πειραιώς (Πανεπιστημίου), στη «Speedex Courier» Βοτανικού, στα επισιτιστικά καταστήματα στα Βραχνέικα Πάτρας.

Την Πέμπτη 2 Ιούνη, στην Τράπεζα Πειραιώς (Λ. Συγγρού 87), στα ΕΛΤΑ Courier Πειραιά, στα ΕΛΤΑ στο αεροδρόμιο, στα ξενοδοχεία της Δυτικής Αχαΐας.

Την Παρασκευή 3 Ιούνη, στο ΚΔΑ Λένορμαν ΕΛΤΑ - ΕΛΤΑ Courier.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ