ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Ιούνη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ερώτηση για την ελληνική εμπλοκή στον πόλεμο της Ουκρανίας

Και την αποστολή πολεμικού εξοπλισμού και προσωπικού

Ερώτηση προς τους υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας με θέμα «Η ελληνική εμπλοκή στον πόλεμο της Ουκρανίας με τις συμφωνίες για αποστολή πολεμικού εξοπλισμού και προσωπικού» κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, Νίκος Παπαναστάσης και Θανάσης Παφίλης.

Στην Ερώτηση τονίζουν: «Η κυβέρνηση της ΝΔ εγκαλείται διότι προσπάθησε να αποκρύψει από τον ελληνικό λαό την πιο πρόσφατη συμφωνία της, για αποστολή τεθωρακισμένων οχημάτων "BMP-1" του Ελληνικού Στρατού στην Ουκρανία. Η πράξη αυτή συνιστά ακόμα βαθύτερη και επικίνδυνη συμμετοχή της χώρας σε αυτόν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ζήτημα έγινε γνωστό από τον Γερμανό καγκελάριο, Σολτς, ανακοινώνοντας και ελληνογερμανική συμφωνία αντικατάστασής τους, ενώ αντίθετα το απέκρυψε ο κ. Μητσοτάκης στη δική του συνέντευξη Τύπου.

Αυτή η απόφαση της κυβέρνησης αποτελεί μέρος μιας ακολουθίας άλλων ανάλογων αποστολών στρατιωτικού υλικού, από τα υποτιθέμενα κατά την κυβέρνηση "αποθέματα" των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, αποκρύπτοντας σκόπιμα και παραπλανητικά ότι "άχρηστα" ενεργά και λειτουργικά οπλικά συστήματα δεν υφίστανται στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Στην ίδια ακολουθία συμμετοχής στον πόλεμο στην Ουκρανία είναι και η ύπαρξη του δικτύου των επιθετικών αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων στη χώρα μας καθώς και η συμμετοχή ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην προστασία χερσαίων, ναυτικών και αεροπορικών αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων που δρουν ή ασκούνται σε περιοχές κοντά έως πολύ κοντά στην εμπόλεμη ζώνη.

Είναι ήδη αποφασισμένο αυτή η σταδιακά αυξανόμενη ελληνική εμπλοκή στον πόλεμο να ενισχυθεί το επόμενο διάστημα κατ' απαίτηση του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Ηδη έχει αναγγελθεί η αποστολή Ελλήνων στρατιωτικών και εξοπλισμού για ένταξη και ενίσχυση του ΝΑΤΟικού συγκροτήματος μάχης που εδρεύει στη Βουλγαρία, με αποστολή είτε τη στρατιωτική άσκηση πίεσης προς τη Ρωσία είτε και την άμεση εμπλοκή σε πολεμικές επιχειρήσεις αν οι συνθήκες το απαιτήσουν.

Ηδη την περίοδο που διανύουμε, γίνονται πιο εμφανείς οι κίνδυνοι των κυβερνητικών επιλογών, στο πλαίσιο της εμπλοκής της Ελλάδας στα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ. Τόσο οι συνεχιζόμενες απειλητικές δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων εξαιτίας αυτής, όσο και η καταδρομική ενέργεια κατάληψης των δύο ελληνόκτητων δεξαμενόπλοιων από το Ιράν δείχνουν πού οδηγούνται τα πράγματα, με τη μετατροπή της Ελλάδας σε "σημαιοφόρο" των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση σε όλα τα μέτωπα. Κυριολεκτικά διαμορφώνεται ένα εκρηκτικό "κοκτέιλ", με τα συστατικά του να υπονομεύουν δραματικά την ασφάλεια του ελληνικού λαού κι όχι μόνο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Μέσα σε αυτό το "θερμοκήπιο" εκκολάπτεται παράλληλα η πολύμορφη επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης, με τις εξελίξεις να ξεμπροστιάζουν για πολλοστή φορά την κυβέρνηση της ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα, που παρουσιάζουν τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ ως "εγγυητές" της ασφάλειας, της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας.

Ερωτώνται οι κ. υπουργοί τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός για:

- Το περιεχόμενο της απόφασης για την αποστολή των συγκεκριμένων τεθωρακισμένων οχημάτων, όπως, για παράδειγμα, από ποιες ελληνικές μονάδες θα αφαιρεθούν, συγκριτικά στοιχεία για τις δυνατότητες και την κατάσταση των προς παράδοση και προς παραλαβή οχημάτων, καθώς και το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα παράδοσης.

- Τις λεπτομέρειες της ελληνογερμανικής συμφωνίας.

- Το περιεχόμενο των μέχρι σήμερα ανάλογων αποφάσεων αποστολής όπλων και οπλικών συστημάτων, από ποιες ελληνικές μονάδες αφαιρέθηκαν, επιπτώσεις και τα σχετικά χρονοδιαγράμματα.

- Αλλες ανάλογες συμφωνίες».

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΕΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Η κυβέρνηση δρομολογεί τα επόμενα βήματα εμπλοκής

Τα επόμενα βήματα για την αποστολή τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού στην Ουκρανία εξετάζουν στην κυβέρνηση, στο πλαίσιο του βαθέματος της εμπλοκής στους επικίνδυνους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, με ανυπολόγιστους κινδύνους για τον λαό.

Συγκεκριμένα, μετά τη συμφωνία του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Γερμανό καγκελάριο την Τρίτη στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την αποστολή οχημάτων BMP-1 στην κυβέρνηση Ζελένσκι, με αντικατάστασή τους από οχήματα «Marder 1A3/5» (της Rheinmetall) που έχει σε απόθεμα η Γερμανία μετά την προ ετών αναδιοργάνωση (μείωση) του στρατού της, σύμφωνα με πληροφορίες αναμένονται τα εξής βήματα:

Την επόμενη βδομάδα συνεννοήσεις από το υπουργείο Αμυνας και το ΓΕΕΘΑ με τη γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα για το ποιος θα αναλάβει το κόστος μετακίνησης των «Marder» από τη Γερμανία στην Ελλάδα, με την κυβέρνηση να ...προθυμοποιείται να χρηματοδοτήσει την αποστολή των BMP στη Γερμανία, φροντίζοντας βέβαια να τα φορτώσει σε συρμό αμερικανικού υλικού που θα αναχωρεί από την Αλεξανδρούπολη, από τις πολλές διεκπεραιώσεις φορτίων του θανάτου των ΝΑΤΟ - ΗΠΑ που φεύγουν για τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία. Αυτό στην προσπάθειά τους να εκθειάσουν και έτσι για άλλη μια φορά την αξία του ακριτικού λιμένα ως κόμβου «logistics» για τον ευρωατλαντικό άξονα, αποσιωπώντας το γεγονός ότι ακριβώς για τέτοιες «υπηρεσίες» η περιοχή και ο λαός της έχουν μπει στο στόχαστρο αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Στο ενδιάμεσο, η ελληνική κυβέρνηση έχει καταλήξει να γίνει μια πρώτη αποστολή 30 BMP, τα οποία, όπως σπεύδουν να διαβεβαιώσουν, σε μια προσπάθεια να αμβλύνουν τις αντιδράσεις, θα τα μαζέψουν από την ενδοχώρα και όχι από τα νησιά (ο ελληνικός στρατός φέρεται να διατηρεί επιχειρησιακά 141 τέτοια οχήματα ανεπτυγμένα στον χώρο ευθύνης της ΑΣΔΕΝ - Ανώτερη Στρατιωτική Διοίκηση Εσωτερικού και Νήσων, σχηματισμός επιπέδου Σώματος Στρατού με αποστολή την άμυνα των νησιών του Αιγαίου, την αποστρατιωτικοποίηση των οποίων ζητά επιτακτικά η Αγκυρα. Απομάκρυνσή τους από τις μονάδες αυτήν τη στιγμή θα έχει συνέπειες και στην άμυνά τους, ειδικά σε μια περίοδο που η τουρκική αστική τάξη, ενθαρρυμένη εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου, βάζει όλο και πιο προκλητικά τις απαιτήσεις της, εξ ου και οι ίδιοι οι κυβερνητικοί προετοιμάζουν για ένα «δύσκολο καλοκαίρι» (βλ. σχετικό ρεπορτάζ σε διπλανή στήλη).

Η κυβέρνηση προσπαθεί βέβαια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, λέγοντας ότι τα BMP δεν θα φύγουν αν δεν φτάσουν πρώτα εδώ τα Marder και δεν ελεγχθούν η κατάστασή τους και οι επιχειρησιακές τους δυνατότητες, καθώς ό,τι κι αν ισχυρίζονται εδώ οι κυβερνώντες, είναι επίσης παλαιά οχήματα (αρκεί να αναφέρουμε ότι προ εικοσαετίας είχαν προταθεί τα «Marder» με ένα χαμηλό αντίτιμο και με καθεστώς leasing, αλλά η ελληνική πλευρά τα είχε απορρίψει), γεγονός που προκάλεσε γκρίνια σε χώρες όπως Πολωνία, Τσεχία και Σλοβενία, όπου πήγαν να τα παραχωρήσουν προηγουμένως οι Γερμανοί, ανοίγοντας έτσι ξανά και κερδοφόρες γραμμές υποστήριξης για την πολεμική τους βιομηχανία, με μέχρι πρότινος αδρανοποιημένα οχήματα. Σημειωτέον, η Πολωνία κυρίως, αλλά και οι υπόλοιπες χώρες που έχουν προχωρήσει σε ανάλογες συναλλαγές για τη συμμετοχή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, καταγγέλλουν εδώ και μια βδομάδα ότι η γερμανική πλευρά ...δεν έστειλε ποτέ τα οχήματα που είχε συμφωνήσει.

Σε κάθε περίπτωση, για τον έλεγχο των «Marder» εξετάζεται το σενάριο, όταν και αν έρθουν τα πρώτα «Marder», να μετακινηθούν σε «νησί ενδιαφέροντος» (στα Δωδεκάνησα σύμφωνα με αρμόδιες πηγές) προκειμένου να δοκιμαστούν σε άσκηση, αλλά και για να εξοικειωθούν τα στελέχη στη χρήση τους, καθώς κάθε σύστημα που μπαίνει στο ελληνικό οπλοστάσιο απαιτεί χρόνο προκειμένου να το μάθουν οι χειριστές του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται μπροστά στην κινητικότητα της Αγκυρας (πηγές από τη Γερμανία λένε ότι Ουκρανοί εκπαιδεύονται εκεί 40 μέρες στον χειρισμό των «Marder»). Κάτι που δεν φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα τους κυβερνώντες, σε άλλη μια απόδειξη ότι προκειμένου να εκπληρώσουν τις ΝΑΤΟικές τους δεσμεύσεις δεν διστάζουν να πάρουν αποφάσεις επικίνδυνες για την άμυνα της χώρας.

Η δοκιμή των «Marder» θα ανοίξει δρόμο και για το επόμενο φορτίο προς «ανταλλαγή».

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Φορτώνουν πάλι τα ΝΑΤΟικά πλοία του θανάτου

Στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης βρίσκεται από χτες το πρωί το βρετανικό μεταγωγικό «Anvil Point», το οποίο θα φορτώσει δυνάμεις του βρετανικού στρατού που συμμετείχαν στην άσκηση «Swift Response 2022» στη Βόρεια Μακεδονία και οι οποίες έχουν ήδη συγκεντρωθεί στην Αλεξανδρούπολη.

Το ακριτικό λιμάνι αξιοποιείται για δεύτερη φορά τους τελευταίους μήνες για τις ανάγκες του βρετανικού στρατού.

Στην άσκηση συμμετείχαν πάνω από 2.000 στρατιώτες της Παγκόσμιας Δύναμης Απόκρισης (Global Response Force) του βρετανικού στρατού, ενώ μαζί τους συνεκπαιδεύτηκαν άλλοι 1.000 από 8 χώρες του ΝΑΤΟ, υπό τη διοίκηση της 16ης Air Assault Brigade Combat Team. Η βρετανική δύναμη αποτελούνταν από αερομεταφερόμενο πεζικό και αλεξιπτωτιστές, πυροβολικό, μηχανικό, νοσηλευτικό προσωπικό και ελικόπτερα «Απάτσι» και «Σινούκ».

Τμήμα των δυνάμεων αυτών είχε μεταφερθεί στη Βόρεια Μακεδονία μέσω του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια μέσω του οδικού άξονα.

Παράλληλα, καθώς το ΝΑΤΟ ενισχύει τις δυνάμεις του στη Βαλτική και στην Ανατολική Ευρώπη, δημοσιεύματα αναφέρουν ότι από τις αρχές Ιούνη μέχρι και τον Σεπτέμβρη αναμένεται πως στην Αλεξανδρούπολη θα αγκυροβολούν ανά 10ήμερο αμερικανοΝΑΤΟικά πλοία, μεταφέροντας περίπου 2.000 στρατιωτικά οχήματα και άλλο πολεμικό εξοπλισμό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ