ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Ιούνη 2022
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Εντείνονται τα ενεργειακά παζάρια στην Ανατολική Μεσόγειο

Επίσκεψη στο Ισραήλ πραγματοποιούν από τη Δευτέρα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μ. Ντράγκι, καθώς η ΕΕ αναζητά και εκεί μέρος της λύσης στο Ενεργειακό.

Σήμερα, σύμφωνα με χτεσινοβραδινή ανάρτηση της προέδρου της Κομισιόν, θα υπογραφεί στο Κάιρο συμφωνία ΕΕ - Αιγύπτου - Ισραήλ για συνεργασία στο φυσικό αέριο. Μιλώντας στο πανεπιστήμιο Μπεν Γκουριόν, η φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι η ΕΕ διερευνά «οδούς για να ενισχύσουμε την ενεργειακή συνεργασία μας με το Ισραήλ».

Η πρόεδρος της Κομισιόν συναντήθηκε προχτές με τους Ισραηλινούς υπουργούς Εξωτερικών και Ενέργειας Γ. Λαπίντ και Καρίν Ελχαράρ και χτες με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Ν. Μπένετ. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ισραηλινής υπουργού Ενέργειας, η φον ντερ Λάιεν επανέλαβε πως «η ΕΕ έχει ανάγκη το ισραηλινό αέριο». Παράγοντες του ισραηλινού υπουργείου αποκάλυψαν πως από τον περασμένο Μάρτη έχουν ξεκινήσει συνομιλίες Ισραήλ - ΕΕ για μία συμφωνία που θα διευκολύνει τις εξαγωγές ισραηλινού φυσικού αερίου στην ΕΕ μέσω Αιγύπτου. Με τον τρόπο αυτό φαίνεται πως δίνεται προτεραιότητα στο σχέδιο που προβλέπει έναν αγωγό φυσικού αερίου που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο από τα ισραηλινά υποθαλάσσια κοιτάσματα στην Αίγυπτο, εκεί θα υγροποιείται και θα εξάγεται σε χώρες της ΕΕ διά θαλάσσης.

Ο δε Ντράγκι μετά τη χτεσινή συνάντησή του με τον Ν. Μπένετ δήλωσε πως «το Ισραήλ θα μπορέσει να βοηθήσει την Ευρώπη και την Ιταλία, με την παραγωγή φυσικού αερίου». Επίσης ο Μπένετ τόνισε ότι θα οργανωθεί σύντομα ιταλο-ισραηλινή διακυβερνητική διάσκεψη.

Παζάρι Λιβάνου - Ισραήλ με διαμεσολάβηση ΗΠΑ

Στον Λίβανο είναι από τη Δευτέρα και ο ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για θέματα Ενέργειας Ε. Χοκστάιν, όπου συνάντησε μεταξύ άλλων τον Λιβανέζο υπηρεσιακό υπουργό Ενέργειας Ου. Φαγιάντ και τον Λιβανέζο Πρόεδρο Μ. Αούν.

Ο τελευταίος φέρεται να του έδωσε μία νέα συμβιβαστική πρόταση, ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για μία πιθανή συμφωνία διευθέτησης της διαφιλονικούμενης θαλάσσιας ζώνης στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου, όπου υπάρχουν σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Ο Χοκστάιν δήλωσε αργότερα αισιόδοξος για το ενδεχόμενο να επιτευχθεί μία συμβιβαστική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, στη βάση «δημιουργικών» προτάσεων.

«Nord Stream»: Μείωση 40% του αερίου προς τη Γερμανία

Η ρωσική «Gazprom» ανακοίνωσε χτες ότι μείωσε πάνω από 40% τη δυναμικότητα της αποστολής φυσικού αερίου προς τη Γερμανία μέσω του αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream», επικαλούμενη ότι ο γερμανικός όμιλος «Siemens» δεν εξήγαγε προς τη Ρωσία αναγκαίο εξοπλισμό.

Οι παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του «Nord Stream» «δεν μπορούν να διασφαλισθούν παρά μέχρι το επίπεδο των 100 εκατ. κυβικών μέτρων ημερησίως, έναντι των προβλεπόμενων 167 εκατ. κυβικών μέτρων ημερησίως», αναφέρεται σε ανακοίνωση της «Gazprom».

Ακολούθως, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα δοθούν δισεκατομμύρια ευρώ στη θυγατρική της «Gazprom», «Gazprom Germania», προκειμένου να μη χρεοκοπήσει και δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στην τροφοδοσία της χώρας. Τον Απρίλη, η «Gazprom Germania» είχε τεθεί υπό προσωρινό γερμανικό κρατικό έλεγχο.

Στο μεταξύ, χτες βράδυ, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα επιτρέψουν να συνεχιστούν μέχρι τις 5 Δεκέμβρη ορισμένες χρηματοπιστωτικές συναλλαγές που σχετίζονται με την Ενέργεια, με τις ρωσικές τράπεζες Sberbank, VTB Bank, Alfa-Bank.

ΝΑΤΟ
Αμείωτη κατανόηση για τις «ανησυχίες της Τουρκίας»

«Η Τουρκία έχει εύλογες ανησυχίες, τις οποίες όλοι οι σύμμαχοι πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη», επανέλαβε ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, αναφορικά με τις ενστάσεις που προβάλλει η Αγκυρα σχετικά με τη δρομολογούμενη ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στη λυκοσυμμαχία.

Στη διάρκεια επαφών που είχε στις δύο σκανδιναβικές χώρες, ο Στόλτενμπεργκ επανέλαβε πως «πρέπει να καταλάβουμε (...) ότι κανένας άλλος σύμμαχος του ΝΑΤΟ δεν έχει υποστεί περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις από την Τουρκία. Και επίσης ότι η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχος με στρατηγική γεωγραφική θέση».

Πρόσθεσε πως συνεχίζονται οι στενές επαφές με Τουρκία, Σουηδία και Φινλανδία, για να λυθούν τα «θεμιτά» ζητήματα που προβάλλει η Αγκυρα, ενώ ισχυρίστηκε ότι «η Σύνοδος Κορυφής της Μαδρίτης ουδέποτε ήταν καταληκτική ημερομηνία».

Παράλληλα, χαιρέτισε «το γεγονός ότι η Σουηδία άρχισε ήδη να αλλάζει τη νομοθεσία της κατά της τρομοκρατίας και ότι θα διασφαλίσει ότι το νομικό πλαίσιο για τις εξαγωγές όπλων θα αντανακλά τη μελλοντική κατάστασή της ως μέλος του ΝΑΤΟ με νέες δεσμεύσεις προς τους συμμάχους της» και δήλωσε ότι «αυτά είναι δύο σημαντικά βήματα για την αντιμετώπιση των ανησυχιών που έχει θέσει η Τουρκία».

Χτες, η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Σάνα Μάριν, είπε ότι «αν δεν λύσουμε αυτά τα προβλήματα πριν από τη Μαδρίτη, η κατάσταση μπορεί να παγώσει (...) Δεν ξέρουμε για πόσο, όμως η κατάσταση θα μπορούσε να παγώσει για κάποιο διάστημα». Πρόσθεσε δε ότι οι δύο χώρες παίρνουν πολύ σοβαρά τις ανησυχίες της Τουρκίας και επιθυμούν «αν υπάρχουν παρανοήσεις, να τις διορθώσουμε».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ