ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Ιούνη 2022
Σελ. /32
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Σε «σημείο καμπής» ο πόλεμος με τη Ρωσία

Νέες άμεσες παραδόσεις σύγχρονων οπλικών συστημάτων αποφάσισαν ΗΠΑ και άλλα κράτη του ΝΑΤΟ

Από τη χτεσινή συνάντηση της «Ομάδας Επαφής για την Ουκρανία», για τον στρατιωτικό συντονισμό κατά της Ρωσίας

REUTERS

Από τη χτεσινή συνάντηση της «Ομάδας Επαφής για την Ουκρανία», για τον στρατιωτικό συντονισμό κατά της Ρωσίας
Σε κρίσιμη φάση εισέρχεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία, με το Κίεβο να προειδοποιεί πως οι ρωσικές δυνάμεις σημειώνουν πρόοδο στην κατάληψη του Ντονμπάς, κάτι που ενδεχομένως θα κρίνει την έκβαση του πολέμου, και να ζητεί από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ περισσότερα βαρέα όπλα και γρήγορες παραδόσεις.

Με βασικά θέματα την ακόμα μεγαλύτερη στρατιωτική στήριξη στην Ουκρανία και την ενίσχυση του «μηχανισμού άμυνας και αποτροπής» του ΝΑΤΟ συνεδριάζουν χτες και σήμερα οι υπουργοί Αμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες (βλ. περισσότερα στη σελ. 3). Συμμετέχοντας στη συνεδρίαση, ο Ουκρανός υπουργός Αμυνας, Ολ. Ρεζνίκοφ, ενημέρωσε τους «συμμάχους» για τα οπλικά συστήματα που χρειάζεται το Κίεβο ώστε να έχουν αποφασιστικό ρόλο στα πεδία των μαχών.

Η Ουκρανία ζητά μεταξύ άλλων 300 πυραυλικά συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης, 2.000 θωρακισμένα οχήματα και 1.000 drones, έκανε γνωστό πριν τη σύνοδο ο σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου, Μ. Ποντολιάκ.

Στο περιθώριο της ΝΑΤΟικής συνόδου συναντήθηκε νωρίτερα η «Ομάδα Επαφής για την Ουκρανία», πρωτοβουλία στην οποία πρωτοστατεί ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λ. Οστιν, με στόχο τον στρατιωτικό συντονισμό κατά της Ρωσίας και την επιτάχυνση των παραδόσεων όπλων.

Η Ουκρανία αντιμετωπίζει μια κομβική στιγμή στο πεδίο της μάχης, «δεν έχουμε την πολυτέλεια να τα παρατήσουμε και να χάσουμε την ορμή», είπε ο Οστιν μιλώντας στη συνάντηση, τονίζοντας πως «το διακύβευμα είναι πολύ υψηλό». Η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της πρέπει να εντείνουν την «κοινή τους δέσμευση για την Ουκρανία και πρέπει να πιεστούμε ακόμη περισσότερο για να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία μπορεί να αμυνθεί», πρόσθεσε.

Κίεβο: «Χωρίς όπλα από τη Δύση δεν θα κερδίσουμε τον πόλεμο»

«Πρέπει να πιεστούμε ακόμα περισσότερο», γιατί «το διακύβευμα είναι πολύ υψηλό», τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας (φωτ. με τον Ουκρανό ομόλογό του χτες στις Βρυξέλλες)

REUTERS

«Πρέπει να πιεστούμε ακόμα περισσότερο», γιατί «το διακύβευμα είναι πολύ υψηλό», τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας (φωτ. με τον Ουκρανό ομόλογό του χτες στις Βρυξέλλες)
Οι ΝΑΤΟικές διαβουλεύσεις εξελίσσονται με φόντο τα παράπονα του Κιέβου ότι έχει λάβει «περίπου το 10% των όπλων» που χρειάζεται και ζητάει από τη Δύση, αλλά και για καθυστερήσεις στις αποστολές.

Οι αποστολές όπλων από τη Δύση βέβαια έχουν περάσει σε νέα φάση, από την αποστολή αποθεμάτων οπλικών συστημάτων σοβιετικής και ρωσικής κατασκευής στην αποστολή σύγχρονων ΝΑΤΟικών βαρέων όπλων, με αντίστοιχες εκπαιδεύσεις Ουκρανών στρατιωτικών σε μια σειρά βάσεις σε χώρες της λυκοσυμμαχίας.

«Ξανά και ξανά επαναλαμβάνουμε στους εταίρους μας ότι η Ουκρανία χρειάζεται σύγχρονα πυραυλικά αμυντικά όπλα», είπε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Β. Ζελένσκι, κατηγορώντας ιδιαίτερα την ΕΕ πως «η καθυστέρηση των αποστολών τους δεν μπορεί να δικαιολογηθεί». Ο Ζελένσκι ανέφερε ότι η Ουκρανία ζήτησε για πρώτη φορά αποστολή όπλων αντιπυραυλικής άμυνας πολύ πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Στα τέλη Μάη το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ δεν επιβεβαίωσε πληροφορίες σχετικά με την αποστολή αμερικανικών συστημάτων αεράμυνας πυραύλων «Patriot» στο πλαίσιο του πακέτου «βοήθειας» 40 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία και την Ανατολική Ευρώπη.

«Χωρίς τη βοήθεια των Δυτικών εταίρων μας δεν θα μπορέσουμε να κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο», προειδοποίησε η υφυπουργός Αμυνας, Αννα Μαλιάρ. Κάλεσε να λυθεί το πρόβλημα των καθυστερήσεων στις παραδόσεις όπλων προειδοποιώντας πως «δεν μπορούμε να περιμένουμε για μεγάλο διάστημα επειδή η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη», ιδίως στο Ντονμπάς, όπου οι Ρώσοι εδώ και πολλές βδομάδες προωθούνται και έχουν θέσει σχεδόν υπό τον πλήρη έλεγχό τους την επαρχία Λουγκάνσκ, συνέχισε. Ζήτησε «συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα» για τις παραδόσεις, αλλά και να συνεχίσουν οι Δυτικοί σύμμαχοι του Κιέβου να στηρίζουν οικονομικά και στρατιωτικά την Ουκρανία.

Η μάχη του Ντονμπάς στην Ανατολική Ουκρανία είναι κρίσιμη και θα «δώσει μια ένδειξη» για την πορεία του πολέμου με τη Ρωσία, υπογράμμισε στο διάγγελμά του προχτές βράδυ ο Ουκρανός Πρόεδρος. «Είναι ζωτικής σημασίας να παραμείνουμε στο Ντονμπάς (...). Η υπεράσπιση της περιοχής αυτής είναι καίρια για να δοθεί μια ένδειξη για το ποιος θα κυριαρχήσει τις επόμενες βδομάδες», είπε.

Ο Ζελένσκι αναγνώρισε ότι ο ουκρανικός στρατός «υφίσταται βαριές απώλειες στην περιφέρεια του Χαρκόβου, όπου ο ρωσικός στρατός προσπαθεί να ενισχύσει τη θέση του», αλλά και στο Σεβερεντονέτσκ της επαρχίας Λουγκάνσκ.

Στόχος - κλειδί του ουκρανικού στρατού, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι «η απελευθέρωση της Χερσώνας», της πρωτεύουσας της περιοχής που κατέλαβαν τα ρωσικά στρατεύματα ήδη στα τέλη του Φλεβάρη (στην οποία πάντως οι ρωσικές δυνάμεις προχωρούν μια σειρά κινήσεις προετοιμασίας ενσωμάτωσης στη Ρωσία).

«Ο λόγος Ουκρανία/Ρωσία στο πυροβολικό είναι της τάξης 1 προς 10. Δέχομαι καθημερινά μηνύματα από τους μαχητές μας που λένε "Κρατάμε, πέστε μας μόνο πότε θα φτάσουν τα όπλα"», ισχυρίστηκε ο Ποντολιάκ.

Παράλληλα ο Ζελένσκι κάλεσε την ΕΕ να ανοίξει τον δρόμο για ένταξη της Ουκρανίας, δίνοντάς της καθεστώς της υποψήφιας χώρας στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, καθώς και να ενισχύσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, προειδοποιώντας ότι «η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι το πρώτο βήμα που χρειάζεται η ρωσική ηγεσία για να ανοίξει ο δρόμος για άλλες χώρες».

Σε κρίσιμο στάδιο ο πόλεμος στην Ουκρανία

Από την πλευρά τους και οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών και στρατιωτικοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκεται σε ένα κρίσιμο στάδιο, που θα μπορούσε να καθορίσει τη μακροπρόθεσμη έκβαση της σύγκρουσης, μετέδωσε το CNN.

«Αυτή η κομβική στιγμή θα μπορούσε επίσης να αναγκάσει τις δυτικές κυβερνήσεις να λάβουν σκληρές αποφάσεις, καθώς προσφέρουν στήριξη στην Ουκρανία με σταθερά αυξανόμενο κόστος για τις δικές τους οικονομίες και τα εθνικά τους αποθέματα όπλων», σημειώνει το ρεπορτάζ.

«Πιστεύω ότι πρόκειται να φτάσουμε στο σημείο όπου η μία ή η άλλη πλευρά θα έχει επιτυχίες», είπε ανώτερος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ στο CNN. «Είτε οι Ρώσοι θα φτάσουν στο Σλοβιάνσκ και στο Κραματόρσκ (σ.σ. στο Ντονέτσκ), είτε οι Ουκρανοί θα τους σταματήσουν εδώ. Και αν οι Ουκρανοί είναι σε θέση να κρατήσουν τη γραμμή εδώ, απέναντι στις ρωσικές δυνάμεις που υπερτερούν αριθμητικά, αυτό θα έχει σημασία», πρόσθεσε.

Νέα πακέτα όπλων και αποφάσεις μακροπρόθεσμης «στήριξης» στο Κίεβο

Οι χώρες του ΝΑΤΟ θα προμηθεύσουν την Ουκρανία με σύγχρονα βαρέα όπλα, όπως αντιαεροπορικά συστήματα και συστήματα μεγάλου βεληνεκούς, αλλά «απαιτείται χρόνος», δήλωσε ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ.

«Πρόκειται για όπλα με τις προδιαγραφές του ΝΑΤΟ, πράγμα που επιβάλλει εκπαίδευση, συντήρηση», ανέφερε, «και η μετάβαση από το στρατιωτικό υλικό της σοβιετικής περιόδου στο σύγχρονο υλικό του ΝΑΤΟ είναι δύσκολη και απαιτητική», επέμεινε.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης το ΝΑΤΟ αναμένεται να συμφωνήσει σε ένα συνολικό πακέτο «βοήθειας» για την Ουκρανία, ώστε να αντικαταστήσει τα οπλικά συστήματα σοβιετικής εποχής με δυτικά συστήματα.

Νέο πακέτο στρατιωτικής «βοήθειας» προς το Κίεβο, ύψους 1 δισ. δολαρίων, ανακοίνωσε χτες ο Λευκός Οίκος, στα πλαίσια του οποίου περιλαμβάνονται αντιπλοϊκά πυραυλικά συστήματα, προηγμένα συστήματα πυραύλων και βλήματα για το πυροβολικό και τα χόβιτζερ. Τηλεφωνική επικοινωνία για το νέο πακέτο είχαν χτες ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, και ο Ουκρανός ομόλογός του.

Το πακέτο περιλαμβάνει όπλα που μπορούν να αποσταλούν γρήγορα από τα αποθέματα των ΗΠΑ, καθώς και την έκδοση νέων συμβάσεων για μακροπρόθεσμες προμήθειες για την Ουκρανία.

Η Βρετανία θα αποστείλει «άμεσα» τα πυραυλικά συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης μακρού βεληνεκούς στην Ουκρανία, ανακοίνωσε χτες ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Μπεν Ουάλας. «Πιστεύω ότι η αποστολή τους είναι επικείμενη και τα πυρομαχικά θα ακολουθήσουν», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Οσλο, στο περιθώριο της συνόδου της «Joint Expeditionary Force», στην οποία συμμετέχουν 10 χώρες της Βόρειας Ευρώπης.

Επιπλέον το Λονδίνο εξετάζει την αποστολή αντιπλοϊκών πυραύλων «Harpoon» - αντίστοιχους με αυτούς που έχουν υποσχεθεί Δανία και Ολλανδία - ενώ και η Νορβηγία «σχεδιάζει και άλλα δώρα» για την Ουκρανία, επιπλέον των 22 howitzer M-109, των 100 αντιαεροπορικών πυραύλων Mistral και των 4.000 αντιαρματικών M72 που έχουν ήδη σταλεί, είπε ο Νορβηγός υπουργός Αμυνας.

Παράλληλα συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για την προετοιμασία της επικείμενης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, την οποία ο γγ Γ. Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε «ιστορική και μετασχηματιστική», όπου θα αποφασιστεί «ένα σχέδιο για το μέλλον της Συμμαχίας». Ο Στόλτενμπεργκ συναντήθηκε προχτές στη Χάγη με ηγέτες 7 ευρωπαϊκών χωρών του ΝΑΤΟ (Ολλανδία, Δανία, Πορτογαλία, Πολωνία, Λετονία, Ρουμανία, Βέλγιο).

Το ΝΑΤΟ πρέπει να αποκτήσει «ακόμη υψηλότερη ετοιμότητα» και να ενισχύσει το οπλοστάσιό του στην ανατολική πτέρυγά του, τόνισε ο Στόλτενμπεργκ και οι αποφάσεις των ηγετών θα είναι προς αυτή την κατεύθυνση.

Εξάλλου η Στρατηγική Αντίληψη που θα συμφωνηθεί στη Μαδρίτη «θα αξιολογήσει το μεταβαλλόμενο περιβάλλον ασφαλείας και θα επιβεβαιώσει τις θεμελιώδεις αξίες και τα καθήκοντά μας», μεταξύ άλλων με αποφάσεις για ισχυρή υποστήριξη προς την Ουκρανία βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

«Δεν έχουμε κάνει αρκετά για να υπερασπίσουμε την Ουκρανία», είπε ο Πολωνός πρωθυπουργός, Μ. Μοραβιέτσκι, επισημαίνοντας ότι μια στρατιωτική ήττα της Ουκρανίας «θα ήταν απόλυτη αποτυχία και καταστροφή για την ΕΕ και το NATO».

«Είναι κρίσιμο να χάσει η Ρωσία αυτόν τον πόλεμο», είπε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε. «Εφόσον δεν μπορούμε να έχουμε απευθείας σύγκρουση μεταξύ στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία μπορεί να πολεμήσει διαθέτοντας πρόσβαση σε όλα τα απαραίτητα οπλικά συστήματα».

Νέα ρωσικά χτυπήματα σε ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς

Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για τη Δύση να επιδείξει τη μέγιστη προσοχή και να απόσχει από οποιαδήποτε όξυνση, να σταματήσει να εξοπλίζει το καθεστώς του Κιέβου, ειδικά με τα πυραυλικά συστήματα πυροβολικού HIMARS, που μπορούν να κλιμακώσουν τη σύγκρουση, προειδοποίησε από την πλευρά του ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σ. Ριαμπκόφ.

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι η Μόσχα έχει επανειλημμένα τονίσει ότι οι αποστολές όπλων προς στην Ουκρανία θα είναι νόμιμοι στόχοι του ρωσικού στρατού.

Η Ρωσία ανακοίνωσε χτες ότι κατέστρεψε μια ακόμη αποθήκη γεμάτη με όπλα που είχαν στείλει στην Ουκρανία χώρες του ΝΑΤΟ (κυρίως ολμοβόλα M777), αυτή τη φορά στην περιοχή Ζολοτσίβ στην περιφέρεια Λβιβ στη δυτική Ουκρανία.

«Ποιος είπε ότι η Ουκρανία θα υπάρχει ακόμη στον παγκόσμιο χάρτη σε δύο χρόνια;», διερωτήθηκε ο πρώην Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμ. Μεντβέντεφ.

Κατάπαυση του πυρός και συνομιλίες με τη Ρωσία προτείνει ο Μακρόν

Στη θέση του ότι η Ουκρανία θα πρέπει να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία για τη λήξη του πολέμου, με την ΕΕ να έχει εξέχοντα ρόλο στην όποια «διευθέτηση», επέμεινε ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, ο οποίος επισκέφτηκε χτες τη Μολδαβία και προχτές τη Ρουμανία.

«Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας και άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι θα πρέπει να έχουν συνομιλίες με τη Ρωσία», είπε ο Μακρόν, καθώς φανερώνονται καθημερινά οι αντιθέσεις μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα σχετικά με τους όρους έκβασης του πολέμου ανάλογα με τα ιδιαίτερα συμφέροντα κάθε ιμπεριαλιστικού κέντρου.

Μάλιστα, η Ευρώπη θα πρέπει να λάβει μέρος στις διαπραγματεύσεις ως εγγυητής της ασφάλειας, σύμφωνα με τον Γάλλο ηγέτη, προσθέτοντας πως η ΕΕ, η Ουκρανία και η Ρωσία μοιράζονται την ίδια ήπειρο.

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε την ειρήνη, θέλουμε να σταματήσουν οι μάχες και να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες», τόνισε ο Μακρόν, την ώρα που το Κίεβο απορρίπτει ευρωπαϊκές προτάσεις για άμεση κατάπαυση του πυρός, αφού κάτι τέτοιο θα εδραίωνε τα σημαντικά εδαφικά κέρδη της Ρωσίας.

Ο Μακρόν απέφυγε να επιβεβαιώσει αν επίκειται επίσκεψή του στο Κίεβο μαζί με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Ιταλίας, όπως ανέφεραν δημοσιεύματα, λέγοντας πως «μια νέα συζήτηση με την Ουκρανία είναι απαραίτητη», εν μέσω μιας άνευ προηγουμένου γεωπολιτικής κατάστασης στο κατώφλι της ΕΕ. Οπως εξήγησε, πρέπει να συζητηθούν η περαιτέρω υποστήριξη στην Ουκρανία και οι μπλοκαρισμένες εξαγωγές σιτηρών.

Ο Γάλλος Πρόεδρος από τη Μολδαβία επαναδιατύπωσε τις ενστάσεις του σχετικά με τις ευρωενωσιακές προοπτικές χωρών όπως η Ουκρανία, η Μολδαβία και η Γεωργία, λέγοντας πως η ένταξη στην ΕΕ «δεν μπορεί να είναι η μόνη απάντηση στη σταθερότητα» των γειτονικών χωρών.

«Πρώτα από όλα, γιατί είναι μια διαδικασία απαιτητική και γιατί πρέπει επίσης να συνεχίσουμε να απλοποιούμε την Ευρώπη μας, ώστε να είναι πιο αποτελεσματική», ανέφερε.

Ο Γάλλος Πρόεδρος είπε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία συνιστά «απειλή για τη σταθερότητα όλης της περιοχής» και τόνισε ότι η Μολδαβία είναι μια χώρα που ήδη «έχει προσδεθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

Η πρωθυπουργός της χώρας, Μ. Σάντου, είπε ότι η Μολδαβία θέλει να γίνει μέλος της ΕΕ «το συντομότερο δυνατόν», αλλά «είμαστε ρεαλιστές και καταλαβαίνουμε ότι έχουμε πολλά να κάνουμε».

Η Γαλλία ανέλαβε επίσης την πρωτοβουλία να ηγηθεί της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας Υποστήριξης της Μολδαβίας, η οποία υπόσχεται στη χώρα 650 εκατ. ευρώ βοήθειας, σύμφωνα με τον Μακρόν.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν άλλο ένα στρατιωτικό μπλοκ στην Ανατολική Ευρώπη

Η ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία επιταχύνει γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς και ανακατατάξεις και μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα.

Η Ουάσιγκτον «θα υποστήριζε» την ιδέα μιας νέας συμμαχίας για την ασφάλεια, που θα μπορούσε να περιλαμβάνει την Ουκρανία, τη Βρετανία, την Πολωνία, τις χώρες της Βαλτικής και πιθανώς την Τουρκία, δήλωσε η μόνιμη Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Τζούλιαν Σμιθ.

Τον περασμένο μήνα, η ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera» ανέφερε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπ. Τζόνσον είχε διαβιβάσει την ιδέα μιας λεγόμενης «Ευρωπαϊκής Κοινοπολιτείας» στον Ουκρανό Πρόεδρο κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο στις αρχές Απρίλη. Σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας, ο Τζόνσον βλέπει το μπλοκ ως «ένα νέο σύστημα πολιτικών, οικονομικών και στρατιωτικών συμμαχιών - εναλλακτική στην ΕΕ», δεδομένης της «δυσπιστίας των κρατών προς τις Βρυξέλλες».

Αναπτύσσονται συνεχώς οι σχέσεις Κίνας - Ρωσίας

Με την επισήμανση ότι οι σχέσεις Κίνας και Ρωσίας έχουν φτάσει σε ένα «πρωτόγνωρα υψηλό επίπεδο και αναπτύσσονται συνεχώς», οι ηγέτες των δύο χωρών, Σι Τζινπίνγκ και Βλ. Πούτιν είχαν χτες τηλεφωνική επικοινωνία.

Σε αυτήν συμφώνησαν να αναπτύξουν περαιτέρω τη συνεργασία Ρωσίας - Κίνας στους τομείς της Ενέργειας, της βιομηχανίας, των μεταφορών, αλλά επιπλέον συζήτησαν την ανάπτυξη των στρατιωτικών δεσμών.

«Η Κίνα είναι έτοιμη για μια στενότερη στρατηγική αλληλεπίδραση με τη Ρωσία, έτοιμη για αμοιβαία υποστήριξη, λαμβάνοντας υπόψη τα βασικά συμφέροντα και των δύο πλευρών στην κυριαρχία και την εθνική ασφάλεια», δήλωσε ο Σι σύμφωνα με το κεντρικό κανάλι της Κίνας (CCTV).

Επιπλέον ο Σι κάλεσε όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές «να λάβουν υπεύθυνη στάση, προωθώντας έτσι τη σωστή διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία», αναφέροντας ότι η Κίνα «θα συνεχίσει να παίζει τον εποικοδομητικό της ρόλο». Οπως εξήγησε, το Πεκίνο τηρεί ανεξάρτητη θέση για το ουκρανικό ζήτημα, «λαμβάνοντας υπόψη τα γεγονότα και την ιστορική πραγματικότητα».

Πολιτικοί «αλεξιπτωτιστές» στο Ντονμπάς

Ο Βιτάλι Χότσενκο, πρώην υπουργός Ενέργειας, Βιομηχανίας και Επικοινωνιών στη ρωσική περιφέρεια της Σταυρούπολης και από το 2019 διευθυντής του Τμήματος Βιομηχανικής Πολιτικής και Διαχείρισης Εργων του υπουργείου Βιομηχανίας και Εμπορίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ανέλαβε καθήκοντα πρωθυπουργού στη λεγόμενη «Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονιέτσκ». Η καριέρα του συγκεκριμένου Ρώσου πολιτικού αναπτύχθηκε κάτω από τη «φροντίδα» του Σεργκέι Κιριένκο, πρώην πρωθυπουργού (επί Γιέλτσιν) της Ρωσίας, που σήμερα είναι Α' αναπληρωτής επικεφαλής της Ρωσικής Προεδρίας.

Ο Β. Χότσενκο, που έχει τελειώσει και την κρατική σχολή προετοιμασίας των «κυβερνητών» της Ρωσικής Ομοσπονδίας, δεν είναι ο μόνος πολιτικός «αλεξιπτωτιστής» στην πολιτική ζωή των λεγόμενων «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονμπάς.

Ετσι, ο Γιεβγκένι Σόλτσνεφ, πρώην βοηθός του υπουργού Κατασκευών της Ρωσίας και στέλεχος των «Ρωσικών Σιδηροδρόμων», ανέλαβε αναπληρωτής επικεφαλής της κυβέρνησης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ».

Ενώ ο Α. Κοστομάροφ, πρώην αναπληρωτής κυβερνήτης στις ρωσικές περιφέρειες του Λίπετσκ και στη συνέχεια του Ουλιάνοφσκ, ανέλαβε αναπληρωτής επικεφαλής της Προεδρίας της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ».

Ανάλογες τάσεις παρατηρούνται και στη γειτονική αυτοαποκαλούμενη «Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ», όπου ανακοινώθηκε ο διορισμός ως «αναπληρωτή πρωθυπουργού» του Β. Κουζνέτσοφ, πρώην αναπληρωτή κυβερνήτη της ρωσικής περιφέρειας του Κουργκάν.

Οι εξελίξεις αυτές επιβεβαιώνουν το γεγονός της πλήρους σύνδεσης και εξάρτησης των λεγόμενων «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονμπάς από τη Ρωσική Ομοσπονδία, κάτι που ήταν φανερό εδώ και χρόνια, αλλά πλέον βρίσκει και «αντανάκλαση» και σε επίπεδο προσώπων, που αναλαμβάνουν κυβερνητικούς ρόλους.

Οι λεγόμενες «Λαϊκές Δημοκρατίες» του Ντονμπάς δεν έχουν καμία σχέση με τις Λαϊκές Δημοκρατίες που εμφανίστηκαν στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και όπου η παρουσία του Κόκκινου Στρατού έδρασε καταλυτικά για τις σχετικές επαναστατικές αλλαγές. Οι «Λαϊκές Δημοκρατίες» του Ντονμπάς είναι αστικά καθεστώτα πλήρως ελεγχόμενα από την καπιταλιστική Ρωσία, παρά τους λαθεμένους ισχυρισμούς ορισμένων οπορτουνιστικών ομάδων στη χώρα μας και διεθνώς, που προσπαθούν να δικαιολογήσουν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πίσω από τη στήριξη στις δήθεν «Λαϊκές Δημοκρατίες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ