ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Ιούνη 2022 - Κυριακή 26 Ιούνη 2022
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Απήργησαν και ετοιμάζονται να κλιμακώσουν τον αγώνα κόντρα στην αδιαλλαξία των ξενοδόχων

Νέα απεργία στις 13 Ιούλη αποφάσισαν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, διεκδικώντας την υπογραφή τοπικής κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης

Από τη συγκέντρωση στο «Τιτάνια» και την πορεία που ακολούθησε
Από τη συγκέντρωση στο «Τιτάνια» και την πορεία που ακολούθησε
Σε 24ωρη απεργία και συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της Ενωσης Ξενοδόχων προχώρησαν την Παρασκευή οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία της Αττικής, με απόφαση του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων και επιχειρησιακών σωματείων, διεκδικώντας την υπογραφή τοπικής κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης. Τα σωματεία έφτασαν στα γραφεία της Ενωσης, στην οδό Σταδίου, με πορεία που ξεκίνησε από το ξενοδοχείο «Τιτάνια». Είχαν προηγηθεί απεργιακές κινητοποιήσεις έξω από μια σειρά ξενοδοχειακών μονάδων, ενώ στο πλαίσιο της κινητοποίησης αποφασίστηκε η απεργιακή κλιμάκωση μέσα στον Ιούλη.

Το κλαδικό Συνδικάτο έχει καταθέσει στην εργοδοτική ένωση πρόταση για την υπογραφή τοπικής κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης. Στο δίκαιο αίτημα των ξενοδοχοϋπαλλήλων οι εργοδότες αρνούνται τη διαπραγμάτευση Σύμβασης και ισχυρίζονται πως ...δεν υπάρχει λόγος να ξεκινήσει μια τέτοια συζήτηση αφού υπάρχει η κλαδική Σύμβαση.

«Του Τουρισμού το θαύμα εμείς το 'χουμε χτίσει, ματώνουμε στα κέρδη, πληρώσαμε την κρίση»: Με το σύνθημά τους οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν ότι παρά την τεράστια κερδοφορία των επιχειρήσεων του κλάδου, οι μισθοί στα ξενοδοχεία παραμένουν καθηλωμένοι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Μάλιστα, στις συνθήκες της εκρηκτικής ακρίβειας εξανεμίζονται πριν καλά καλά μπουν στην τσέπη τους. Επιπλέον, ένας εργαζόμενος καλείται να βγάλει δουλειά που αντιστοιχεί σε πολύ περισσότερα χέρια, καθώς οι ξενοδόχοι, που κατά τ' άλλα «γκρινιάζουν» για την έλλειψη προσωπικού, επιβάλλουν συνθήκες εντατικοποίησης. «Τα ξενοδοχεία είμαστε οι εργάτες, τα κέρδη τους τα βγάζουν στις δικές μας πλάτες», ξεκαθάρισαν οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους.


Την απάντηση ότι δεν συζητούν τα αιτήματα των εργαζομένων γιατί οι ίδιοι «στηρίζουν την κλαδική Συλλογική Σύμβαση» έδωσαν οι εργοδότες και την Παρασκευή στη συνάντηση που είχαν με αντιπροσωπεία των σωματείων. Την προκλητική αυτή στάση κατήγγειλε στους απεργούς ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου. Παράλληλα, υπενθύμισε τι είναι αυτό που «στηρίζουν» οι ξενοδόχοι: Να πληρώνονται οι εργαζόμενοι με μισθούς κατακρεουργημένους. Να υπάρχει «υποκατώτατος» μισθός για όσους πιάνουν για πρώτη φορά δουλειά στον κλάδο. Να πηγαίνουν τα ρεπό ...περίπατο και να δουλεύουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι εφτά μέρες τη βδομάδα όταν η πληρότητα στα ξενοδοχεία ξεπερνά το 70%. Να μην έχουν δικαίωμα στην επαναπρόσληψη οι εργαζόμενοι που δουλεύουν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου τη θερινή σεζόν στην Αττική. Να μην καλύπτονται μια σειρά από ειδικότητες στα ξενοδοχεία από τη Συλλογική Σύμβαση.

«Δεν ανεχόμαστε να ζούμε σαν σκλάβοι το 2022, να πληρωνόμαστε με μισθούς του 2007, να παίρνουμε τέτοιου είδους απαντήσεις σαν να είμαστε του πεταματού, σαν να μην έχουν η δουλειά μας και η ζωή μας καμία σημασία», υπογράμμισε. «Τις επόμενες κινητοποιήσεις μας θα τις πραγματοποιήσουμε στα ξενοδοχεία των μελών της Ενωσης Ξενοδόχων Αττικής», διαμήνυσε ο πρόεδρος του Συνδικάτου.

Στάσεις εργασίας και νέα απεργιακή κινητοποίηση στις 13 Ιούλη

Στην κατεύθυνση αυτή, η κεντρική διοίκηση συνεδρίασε επιτόπου, στον χώρο της συγκέντρωσης, και πήρε απόφαση για τις εξής κινητοποιήσεις: Την Τετάρτη 29 Ιούνη, θα γίνει 4ωρη στάση εργασίας (12 μ. - 4 μ.μ.) με κινητοποίηση στα ξενοδοχεία «Crowne Plaza» και «Στράτος Βασιλικός». Την Τετάρτη 6 Ιούλη, θα ακολουθήσουν νέα 4ωρη στάση (12 μ. - 4 μ.μ.) και κινητοποίηση στα ξενοδοχεία «Polis Grand» και «Parnon». Την Τετάρτη 13 Ιούλη, ο αγώνας θα κλιμακωθεί με νέα 24ωρη απεργία και συγκέντρωση έξω από το «Electra Metropolis».

Απόντες από τη συνεδρίαση, όπως και από την απεργιακή κινητοποίηση, ήταν για μια ακόμα φορά οι εκλεγμένοι με το ψηφοδέλτιο της ΠΑΣΚΕ. Αλλωστε, όπως υπενθύμισε ο Γ. Στεφανάκης, οι ίδιες δυνάμεις που βρίσκονται στη διοίκηση της Ομοσπονδίας έχουν βάλει φαρδιά - πλατιά την υπογραφή τους στη Συλλογική Σύμβαση, την οποία ...καμαρώνουν και «στηρίζουν» οι ξενοδόχοι.

«Παρών» από τα επιχειρησιακά σωματεία

Οι εργαζόμενοι βρέθηκαν από νωρίς στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας, έξω από μια σειρά ξενοδοχειακών μονάδων, ενώ στη συνέχεια συγκεντρώθηκαν με τα πανό φωνάζοντας συνθήματα έξω από το ξενοδοχείο «Τιτάνια». Η απεργιακή προσυγκέντρωση έγινε έξω από το συγκεκριμένο ξενοδοχείο, καθώς οι εργαζόμενοι και τα σωματεία εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους συναδέλφους τους, που έχουν ήδη οργανώσει το προηγούμενο διάστημα κινητοποιήσεις για αυξήσεις στους μισθούς, υπογραφή Σύμβασης και πραγματοποίηση προσλήψεων για να μπει τέρμα στην εντατικοποίηση. Με πορεία που ξεκίνησε από το ξενοδοχείο, στην οδό Συγγρού, και το ιδιαίτερα μαζικό μπλοκ απεργών έφτασε στη συγκέντρωση το Σωματείο Εργαζομένων στο «Intercontinental».

Την προετοιμασία των εργαζομένων να δώσουν συνέχεια με 48ωρες απεργίες, διεκδικώντας επιχειρησιακή Σύμβαση, μετέφερε ο Σπύρος Πετρολέκας, πρόεδρος του Σωματείου στο «Royal Olympic». «Σήμερα είναι η πρώτη κινητοποίηση. Θα συνεχίσουμε», τόνισε ο Βαγγέλης Καρατζάς, πρόεδρος του Σωματείου στο «Athens Marriott», όπου οι εργαζόμενοι έχουν ήδη συζητήσει σε συνέλευση το πλαίσιο αιτημάτων για την επιχειρησιακή Σύμβαση. Εκ μέρους των εργαζομένων του «Hilton», που δεν υποκύπτουν στους εκβιασμούς της εργοδοσίας να διαλέξουν τον δρόμο της «οικειοθελούς» απόλυσης και διεκδικούν το δικαίωμα στη δουλειά, την απεργιακή συγκέντρωση χαιρέτισε ο Μανόλης Καμηλάκης. «Σήμερα φωνάζουμε: Ως εδώ και μη παρέκει. Σύγχρονοι σκλάβοι για τα κέρδη των ξενοδόχων δεν θα γίνουμε», ξεκαθάρισε ο Διαμαντής Δημητρακόπουλος, γραμματέας του Σωματείου στο «Intercontinental». Το αίσχος της εντατικοποίησης, με την εργοδοσία να ζητά από κάθε καμαριέρα να καθαρίσει 30 δωμάτια, κατήγγειλε και ο Σπύρος Περδίκης, από το Σωματείο στο «Τιτάνια».

Την εργασιακή γαλέρα που «ναυπηγήθηκε» με τις αντεργατικές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων στηλίτευσε η Αντιγόνη Μαυρομμάτη, από το Σωματείο στο «Saint George Lycabetus», μέλος της διοίκησης του κλαδικού Συνδικάτου. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στις εργαζόμενες που αναγκάζονται να παίρνουν με τις χούφτες τα αναλγητικά για να αντέξουν τους σωματικούς πόνους και φεύγουν από τη βάρδια παραπατώντας. «Είμαστε σήμερα εδώ για να διεκδικήσουμε τη ζωή μας», σημείωσε ο Κώστας Παστός, γραμματέας του κλαδικού Συνδικάτου. Στον αγώνα αυτό, όπως τόνισε, τα σωματεία πρέπει να είναι μπροστά, να οργανώνουν την πάλη των εργαζομένων. Στη βάση αυτή στηλίτευσε τη στάση ορισμένων συνδικαλιστών που ισχυρίζονται πως επειδή έχει «πολλή δουλειά» οι εργαζόμενοι «δεν μπορούν να απεργήσουν».

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, ενώ η Αθηνά Λαζαρίδου, μέλος του προεδρείου της Ομοσπονδίας, μετέφερε την υποστήριξη στα δίκαια αιτήματά τους. Τέλος, τα σωματεία εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους της «e-food» που βρίσκονταν επίσης σε απεργία την ίδια μέρα.

Παίρνουμε τη σκυτάλη από τις προηγούμενες γενιές

Κάλεσμα στους εργαζόμενους να δυναμώσουν την οργάνωση στις γραμμές του Συνδικάτου, σε κάθε απεργό να απλώσει το χέρι στους συναδέλφους του προκειμένου να πάρουν τη δική τους θέση στον αγώνα απηύθυνε ο Γιώργος Στεφανάκης. «Μόνο με την οργάνωση και τον αγώνα μπορούμε να τα καταφέρουμε. Οπως τα κατάφεραν οι προηγούμενες γενιές. Οπως τα κατάφεραν οι συνταξιούχοι που διαδηλώνουν σήμερα», τόνισε, καθώς την Παρασκευή μαζί με την απεργιακή κινητοποίηση βρισκόταν σε εξέλιξη στα Προπύλαια μεγάλη συγκέντρωση των συνταξιούχων. Οπως υπενθύμισε, οι αγώνες που έδωσαν οι σημερινοί συνταξιούχοι κληροδότησαν στους εργαζόμενους δικαιώματα όπως το 8ωρο και οι Συλλογικές Συμβάσεις.


ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ «E-FOOD»
Πλημμύρισαν ξανά τους δρόμους, ενάντια στο καθεστώς «συνεργάτη»

«Είμαστε εργάτες και όχι συνεργάτες, και στα αφεντικά δεν κάνουμε τις πλάτες». Με προμετωπίδα το σύνθημα αυτό οι εργαζόμενοι στην «e-food» στην Αττική προχώρησαν την Παρασκευή σε 24ωρη απεργία, νέα μεγάλη μοτοπορεία και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας. Στο πλαίσιο της απεργίας που κήρυξε το Σωματείο τους, έφτασαν στο υπουργείο με μια μαζική μοτοπορεία που ξεκίνησε από το Πεδίον του Αρεως και «κοκκίνισε» για άλλη μια φορά τους δρόμους της Αθήνας.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν: Να ανακαλέσει η εταιρεία την απόφαση για κατάργηση του δικαιώματος των διανομέων να ορίζουν το πρόγραμμά τους. Να επανέλθουν οι προσλήψεις μισθωτών, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να δοθεί η δυνατότητα σε όσους 4ωρους το επιθυμούν να τροποποιήσουν τη Σύμβασή τους σε πλήρους απασχόλησης. Δίκαιη αποζημίωση καυσίμων, με βάση τα πραγματικά χιλιόμετρα, ανεξάρτητα από οποιαδήποτε αξιολόγηση.

Σε συνάντηση με αντιπροσωπεία του Σωματείου, ο διευθυντής του υπουργείου αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι η εταιρεία παρανομεί σε μια σειρά ζητήματα: Πρώτον, όσον αφορά τη μη αποζημίωση των διανομέων για τα καύσιμα που καταναλώνουν. Δεύτερον, στο ζήτημα της μη χορήγησης των Μέσων Ατομικής Προστασίας. Τρίτον, στις απολύσεις που πραγματοποιεί χωρίς αποζημίωση και χωρίς εξόφληση των δεδουλευμένων.

Το Σωματείο απέσπασε δέσμευση για πραγματοποίηση συνάντησης με την εργοδοσία το επόμενο διάστημα στο υπουργείο, προκειμένου να τεθούν τα παραπάνω και άλλα ζητήματα. Στο μεταξύ, συνεχίζει τις πρωτοβουλίες για την ενημέρωση όλων των εργαζομένων. Ιδιαίτερα καλεί τους 4ωρους, στους οποίους η εργοδοσία εξακολουθεί να δημιουργεί προβλήματα με τις βάρδιες, να απευθύνονται στο Σωματείο σε κάθε τέτοιο «κρούσμα». Την Παρασκευή 1η Ιούλη θα πραγματοποιηθεί νέα Γενική Συνέλευση του Σωματείου, για να συζητήσουν οι εργαζόμενοι αναλυτικά τα επόμενα βήματά τους.

Αναχωρώντας από το υπουργείο οι εργαζόμενοι συνέχισαν τη μοτοπορεία με κατεύθυνση το Σύνταγμα και τη Βουλή, ενώ η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με επιστροφή στο Πεδίον του Αρεως.

Νωρίτερα στην κινητοποίηση απηύθυνε χαιρετισμό ο Κώστας Παστός, γραμματέας του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, μεταφέροντας το αγωνιστικό μήνυμα των ξενοδοχοϋπαλλήλων της Αττικής, που επίσης απεργούσαν την ίδια μέρα.

Τη δική τους αποφασιστική απάντηση στους σχεδιασμούς της εργοδοσίας της «e-food» έδωσαν και οι εργαζόμενοι στην Πάτρα, που συμμετείχαν μαζικά στην 24ωρη απεργία της Παρασκευής. Δυναμική ήταν και η παρουσία τους στη συγκέντρωση που είχε εξαγγείλει το Συνδικάτο Διανομέων Ντελιβεράδων Αχαΐας, με τον πρόεδρό του, Νίκο Κουφαλάκο, να τονίζει ότι η μαχητική - αγωνιστική στάση των εργαζομένων δεν επέτρεψε στην εταιρεία να καλύψει τις παραγγελίες της Παρασκευής. Στο πλευρό των απεργών βρέθηκαν το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Δημήτρη Μαρμούτα, και το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Αχαΐας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ