ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Ιούνη 2022
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» - ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αύριο η καλλιτεχνική εκδήλωση αφιερωμένη στην συντρόφισσα Σοφία Αδαμίδου

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τον θάνατο της συντρόφισσας Σοφίας Αδαμίδου, ο «Ριζοσπάστης» και το Τμήμα Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ διοργανώνουν πολιτιστική εκδήλωση - αφιέρωμα στο καλλιτεχνικό έργο της, με τίτλο «Από αγάπη κι όνειρα...», βασισμένο σε στίχο της Σοφίας Αδαμίδου.

Η εκδήλωση θα γίνει αύριο Τετάρτη 29 Ιούνη, στις 8.30 μ.μ., στο αίθριο της έδρας της ΚΕ στον Περισσό.

Θα παρευρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Στον χώρο θα εκτίθενται εικαστικά έργα της Σοφίας Αδαμίδου, τα οποία παραχώρησαν ειδικά για την εκδήλωση η οικογένεια και φίλοι της. Θα προβληθεί επίσης βίντεο για τη δημοσιογραφική της πορεία και το καλλιτεχνικό της έργο, με εικόνες και αποσπάσματα από θεατρικές παραστάσεις, αλλά και παρεμβάσεις ανθρώπων της Τέχνης.

Το άνοιγμα της εκδήλωσης θα κάνει εκ μέρους του «Ριζοσπάστη» ο Γιώργος Ελταχήρ, Γραμματέας της ΚΟΒ «Ριζοσπάστη» του ΚΚΕ και μέλος της Συντακτικής Επιτροπής της εφημερίδας.

Την κεντρική ομιλία για το καλλιτεχνικό έργο της Σοφίας Αδαμίδου θα κάνει η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, τη σκηνοθετική επιμέλεια του οποίου έχει η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη.

Ποιήματα, κείμενα και αποσπάσματα θεατρικών έργων της Σοφίας θα διαβάσουν οι ηθοποιοί: Αννίτα Κούλη, Ελεονώρα Αντωνιάδου, Θεοδώρα Σιάρκου, Σοφία Πανάγου, Θάλεια Ματίκα, Στέλιος Γεράνης, Δημήτρης Μαύρος, Μαρία Κανελλοπούλου, Τάσος Σωτηράκης, Αννα Παντζέλη.

Περιλαμβάνεται ακόμα συναυλία σε επιμέλεια του Φίλιππου Παχνιστή, με ποίηση της Σοφίας Αδαμίδου που έχει μελοποιηθεί από την Ερωφίλη και τον Τάσο Σωτηράκη, καθώς και άλλα τραγούδια.

Κάποια τραγούδια θα παίξει με την κιθάρα του ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης.

Θα τραγουδήσουν η Γιώτα Βέη, η Ερωφίλη και η Αργυρώ Καπαρού.

Θα παίξουν οι μουσικοί: Δημήτρης Γιαννούχος (τύμπανα), Περικλής Μαλακατές (μπάσο), Γιώργος Θεοφάνους (κιθάρες), Φίλιππος Παχνιστής (πιάνο, μουσική επιμέλεια).

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Υπόμνημα με τα αιτήματά τους κατέθεσαν στην υπουργό Πολιτισμού οι εργαζόμενοι στο ΥΠΠΟΑ

Υπόμνημα στην υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη κατέθεσαν το Σάββατο, με αφορμή τα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης, εργαζόμενοι στο ΥΠΠΟΑ. Στο υπόμνημα παραθέτουν τα αιτήματά τους για μονιμοποίηση των συμβασιούχων και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αυξήσεις στους μισθούς και εξασφάλιση δωρεάν πρόσβασης στο Μουσείο για όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες.

Οπως αναφέρουν μεταξύ άλλων, πολλοί από τους εργαζόμενους που δούλεψαν για την ολοκλήρωση του Αρχαιολογικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης είναι ήδη απολυμένοι, ενώ συνολικά στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Εβρου η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων είναι συμβασιούχοι που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, όπως συμβαίνει και στο σύνολο των Εφορειών Αρχαιοτήτων στη Θράκη. «Να μονιμοποιηθούν άμεσα όλοι οι εργαζόμενοι, να στελεχωθούν οι Εφορείες Αρχαιοτήτων για να προστατεύουν αποτελεσματικά την πολιτιστική μας κληρονομιά, αποδίδοντάς την στον ελληνικό λαό, που του ανήκει», απαιτούν οι εργαζόμενοι, ενώ χαρακτηρίζουν απαράδεκτο το εισιτήριο των 6 ευρώ για την είσοδο στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης. «Ειδικά σε μια πόλη που δεν είχε ποτέ Μουσείο και που περιμένει χρόνια για να δει και να γνωρίσει επιτέλους τον πολιτιστικό πλούτο της περιοχής, που ανήκει σε όλους μας και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα, απαιτούμε η πρόσβαση να είναι δωρεάν, για να μπορέσουν όλοι οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της πόλης μας να έχουν πρόσβαση, ανεξάρτητα από την "τσέπη" τους», σημειώνουν και προσθέτουν:

«Εμείς πάντως, οι εργαζόμενοι, δεν θα κάτσουμε απαθείς μπροστά στη διάλυση της ζωής μας και την εμπορευματοποίηση του Πολιτισμού. Θα παλέψουμε μαζί με όλους τους συναδέλφους μας, με τους υπόλοιπους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, για να ζούμε όπως μας αξίζει, σύμφωνα με τα επιτεύγματα της επιστήμης και τις τεράστιες δυνατότητες της τεχνολογίας το 2022».

Εφυγε από τη ζωή η συνθέτης και στιχουργός Βάσω Αλλαγιάννη

Πέθανε η συνθέτης, στιχουργός και τραγουδίστρια Βάσω Αλλαγιάννη.

Η Βάσω Αλλαγιάννη μαθήτευσε δίπλα στον Μάνο Λοΐζο και αργότερα τον Νότη Μαυρουδή, οι οποίοι την παρακίνησαν να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη μουσική.

Η πρώτη δισκογραφική της δουλειά σημείωσε μεγάλη επιτυχία και ήταν στον δίσκο το «Χαράτσι» (1982), όπου σε στίχους του Μανόλη Ρασούλη έγραψε τη μουσική στον «Υδροχόο» και στο «Λεμόνι στην Πορτοκαλιά», για τη φωνή του Νίκου Παπάζογλου. Το τρίπτυχο Αλλαγιάννη, Ρασούλης, Παπάζογλου έφερε ακόμη δύο δίσκους, τα «Σύνεργα» (1990) και το «Στο Λυκαβηττό» (1991), με το τραγούδι «Αχ Ελλάδα». Κατόπιν συνεργάστηκε με πολλούς δημιουργούς και ερμηνευτές. Από το '92 έγραφε η ίδια και τους στίχους. Από τις τελευταίες συνεργασίες της ήταν αυτή με τον Βασίλη Λέκκα στον δίσκο «Τον εαυτό μου ρώτησα».

Είχε σημειώσει η ίδια: «Γράφω τραγούδια πολλά χρόνια, αυτός είναι ο τρόπος της ψυχής μου να εκφράζει, να επικοινωνεί, να καταθέτει και να μοιράζεται τα βιώματα... Ετσι είμαστε εμείς οι Ελληνες... τραγουδάμε στα δύσκολα... στις αγωνίες μας, στους πόνους μας και... στις χαρές μας! Αχ Ελλάδα σ' αγαπώ!».

Το ΚΚΕ την αποχαιρετά με θλίψη

Με αφορμή τον θάνατό της το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του σημειώνει:

«Το ΚΚΕ αποχαιρετά με θλίψη την συνθέτη και στιχουργό Βάσω Αλλαγιάννη, η οποία με το προσωπικό και αναγνωρίσιμο ύφος της, έχοντας βαθιές ρίζες στην ουσία της παράδοσης της λαϊκής δημιουργίας, με βαθιά ευαισθησία και δωρικό λυρισμό, άφησε το δικό της ξεχωριστό ίχνος στην ελληνική μουσική και δισκογραφία.

Τα τραγούδια που υπέγραψε, ως συνθέτης και ως στιχουργός, τραγουδήθηκαν πολύ και θα εξακολουθούν να συντροφεύουν παρέες, γλέντια, μοναξιές και μεράκια που αναζητούν φωνή.

Μαθαίνοντας μουσική δίπλα στον Μάνο Λοΐζο και τον Νότη Μαυρουδή και με δική τους ενθάρρυνση, η Βάσω Αλλαγιάννη άρχισε να χαράζει τη δική της πορεία και η πρώτη της δισκογραφική δουλειά, το "Χαράτσι" το 1982, σε στίχους Μανώλη Ρασούλη με ερμηνευτή τον Νίκο Παπάζογλου, γνώρισε τεράστια επιτυχία.

Αχώριστοι συνεργάτες έκτοτε θα συνυπογράψουν τα "Σύνεργα" το 1990 και το "Στο Λυκαβηττό" το 1991, με το τραγούδι "Αχ Ελλάδα σ' αγαπώ", σε στίχους Μανώλη Ρασούλη, να αγγίζει την ψυχή κάθε Ελληνα όπου Γης.

Συνεργάστηκε δισκογραφικά με τον Μανόλη Λιδάκη, την Βούλα Σαββίδη, την Πίτσα Παπαδοπούλου, τον Σταύρο Λογαρίδη, την Χαρούλα Αλεξίου, τον Δημήτρη Μπάση και άλλους, ενώ επιθυμία της που δεν εκπληρώθηκε ήταν να ερμηνεύσει τραγούδια της ο Δημήτρης Μητροπάνος, "αυτός ο υπέροχος ερμηνευτής, με τον υπερήφανο καημό" όπως είχε πει η ίδια.

Ο κύκλος τραγουδιών "Svarno" αποτέλεσε την αποτίμησή της, αλλά και την μουσικά εκφρασμένη εκ βαθέων εξομολόγησή της».

Πέθανε ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Τζούμας

Πέθανε σε ηλικία 78 ετών ο Κωνσταντίνος Τζούμας, ηθοποιός, ραδιοφωνικός παραγωγός και συγγραφέας, ο οποίος τα τελευταία χρόνια πάλευε με τον καρκίνο.

Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1944 και μεγάλωσε στο Πασαλιμάνι και στην Αθήνα.

Σπούδασε υποκριτική στην Αθήνα και χορό στη Νέα Υόρκη.

Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε στις ταινίες «Γλυκιά Συμμορία», «Τα κουρέλια τραγουδάνε ακόμα», «Ελευθέριος Βενιζέλος 1910 - 1927», «Ακροπόλ», «Οι απέναντι», «Ρεμπέτικο», «Happy day» και «Ο δράκουλας των Εξαρχείων».

Στο θέατρο πρωταγωνίστησε σε έργα όπως «Περιμένοντας τον Γκοντό», «Ο φίλος μου ο Λευτεράκης», «Εγώ δεν...» και «Κ. Π. Καβάφης αυτοβιογραφούμενος». Στην τηλεόραση έκανε guest εμφανίσεις σε τηλεοπτικές σειρές.

Τα τελευταία χρόνια ήταν ραδιοφωνικός παραγωγός σε καθημερινή εκπομπή στον σταθμό «Εν Λευκώ».

Εξέδωσε τρία αυτοβιογραφικά βιβλία.

ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρουσιάζει την παράσταση «Trio Lumpen - Η Φράουλα»

Αύριο Τετάρτη στις 9 μ.μ., στο Ανοιχτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης»

Με πρωτοβουλία της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ η θεατρική παράσταση «Trio Lumpen - Η Φράουλα» ανεβαίνει αύριο Τετάρτη στις 9 μ.μ., στο Ανοιχτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης». Η είσοδος θα γίνεται με προσκλήσεις, που διατίθενται στο βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» στη Θεσσαλονίκη (Πλάτωνος 7) και στις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Πρωτότυπο κείμενο και σκηνοθεσία: Γιώργος Τσαγκαράκης. Μουσική: Δημήτρης Κουφαλάκος. Σχεδιασμός ήχου: Γιώργος Θεοφάνους. Σκηνικά - κοστούμια: Σοφία Καρακάση. Επιμέλεια κίνησης: Βαγγελιώ Κυριαζίδου. Σχεδιασμός φωτισμού: Γιώργος Ζιώγαλας. Βοηθός σκηνοθέτη: Γιώργος Ζιώγαλας. Φωτογραφίες - βίντεο: Ακης Βαλεργάκης. Γραφιστικά: Αριάδνη Μιχαηλάρη. Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη. Υπεύθυνη παραγωγής: Νατάσσα Μουσάδη.

Παίζουν: Δημήτρης Κουφαλάκος, Φώτης Λαζάρου, Γιώργος Τσαγκαράκης.

Συμμετέχουν: Δημήτρης Αντωνιάδης, Σπύρος Κοντορίζος, Δημοσθένης Ξυλαρδιστός (ηχογραφημένες φωνές), Θανάσης Χουλιαράς (τραγούδι).

Βιβλιοπαρουσιάσεις

Το βιβλίο του «Περί της εαυτού ψυχής», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Πατάκη», θα παρουσιάσει ο συγγραφέας Ισίδωρος Ζουργός σε δύο συναντήσεις στη Βόρεια Ελλάδα: Σήμερα Τρίτη στη Δράμα (κτίριο «Κυριάκος Δοματζόγλου») και αύριο Τετάρτη στην Ξάνθη (καφέ «konSerVa»).

Στα πρώτα χρόνια της βασιλείας του Μανουήλ Α' Κομνηνού, σε μια ερημική ακτή της Προποντίδας, ο Σταυράκιος Κλαδάς αναθυμάται τη μακρόχρονη ζωή του. Νοτάριος και αντιγραφέας ο ίδιος όλα του τα χρόνια, έχοντας μεταγράψει εκατοντάδες συγγράμματα αγίων και ελλόγιμων ανδρών, αποφασίζει, ελεύθερος πια, να συντάξει τη δική του χρονογραφία. Η γραφίδα του αφηγείται τη ζωή του, κατοπτρίζοντας τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία στην αυγή της δυναστείας των Κομνηνών στα τέλη του 11ου αιώνα.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ
Δωρεάν καλοκαιρινά μαθήματα

Το Δημοτικό Ωδείο Πατρών, στο πλαίσιο των δράσεων της «Θερινής Μουσικής Ακαδημίας», το χρονικό διάστημα από 28 Ιούνη έως 28 Ιούλη διοργανώνει δωρεάν μαθήματα πιάνου, κιθάρας, θεωρητικών, βιολιού, βιόλας, βιολοντσέλου, φλάουτου, κλαρινέτου και κλασικών κρουστών.

Τα μαθήματα απευθύνονται σε σπουδαστές Μουσικής αλλά και σε αρχάριους, οι οποίοι θα ήθελαν μια πρώτη επαφή προκειμένου το επόμενο σχολικό έτος να αρχίσουν μαθήματα Μουσικής.

Δηλώσεις συμμετοχής στη γραμματεία του Δημοτικού Ωδείου (Αράτου 10 & Ρήγα Φεραίου τηλ.2610/271087 email: dim.odio @patrasculture.gr) καθημερινά 9.00-21.00.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ