ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Ιούνη 2022
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σε αγωνιστική ετοιμότητα ο λαός ενάντια στα σχέδια για εξόρυξη χρυσού στη Ροδόπη

Το ΣτΕ κατέστησε εκ νέου «εκκρεμές» το αίτημα θυγατρικής της «Eldorado Gold»

Πoλύ αρνητικές εξελίξεις φαίνεται να δρομολογούνται για τον λαό της Θράκης μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία ακυρώνεται η απόφαση του συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που απέρριπτε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της εξόρυξης χρυσού στις Σάπες Ροδόπης, αίτημα που καθίσταται εκ νέου «εκκρεμές».

Το ΣτΕ έκανε δεκτή την προσφυγή της εταιρείας «Μεταλλευτική Θράκης», η οποία ζητούσε να διενεργήσει 16 ερευνητικές γεωτρήσεις σε μια έκταση 87.000 στρεμμάτων στην ευρύτερη περιοχή Σαπών - Συκορράχης.

Ολα τα προηγούμενα χρόνια, οι αγώνες και οι μαζικές κινητοποιήσεις των κατοίκων της περιοχής κατάφεραν να καθυστερήσουν το εδώ και μια 20ετία σχεδιαζόμενο έγκλημα σε Σάπες και Πέραμα. Με το ίδιο πείσμα όμως εμμένουν και τα κοράκια - χρυσοθήρες, αφού τα κέρδη είναι τεράστια και οι πλάτες από ΕΕ και κυβερνήσεις εξασφαλισμένες.

Αίτημα για συζήτηση των εξελίξεων ως θέμα προ ημερήσιας διάταξης στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης κατέθεσαν οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και καλούν τον λαό σε αγωνιστική ετοιμότητα.

Παράλληλα, σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ καλεί τον λαό της περιοχής σε αγώνα ενάντια στα σχέδια εξόρυξης του χρυσού, σε αντιπαράθεση με τη λογική των «ανταποδοτικών οφελών» και της «αειφόρου ανάπτυξης». Συγκεκριμένα, αναφέρει:

«Η "δικαίωση" της θυγατρικής της "Eldorado Gold Inc" στηρίχθηκε:

Στη διακηρυγμένη πρόθεση της κυβέρνησης να "ξεπαγώσει" τέτοιου είδους επενδύσεις (...)

Στο νομοθετικό της έργο, που υλοποιεί τη στρατηγική της ΕΕ για την "πράσινη μετάβαση", με την οποία συμφωνούν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ (περιβαλλοντικός νόμος 4685/2020, που προβλέπει fast track διαδικασίες έγκρισης των ΜΠΕ, ακόμα μεγαλύτερο περιορισμό της προστασίας περιοχών Natura, δυνατότητα αλλαγής χρήσης γης, νέο θεσμό "πιστοποιημένων ιδιωτών αξιολογητών" για τις ΜΠΕ, όπως και τον νέο κλιματικό νόμο του 2021).

Στον Περιφερειακό Χωροταξικό Σχεδιασμό, που σύμφωνα και με το σκεπτικό της δικαστικής απόφασης αποδεικνύεται - όπως έγκαιρα οι δυνάμεις του ΚΚΕ στο Περιφερειακό Συμβούλιο είχαν αναδείξει - σε πραγματικό "Δούρειο Ιππο" (...)

Στην ίδια την απόφαση του συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας και Θράκης, που παρότι απέρριψε τη ΜΠΕ, το σκεπτικό της στηρίχθηκε στις "αρχές" της ΕΕ για την "προστασία του περιβάλλοντος" (...) τις "αναλύσεις σχέσεως κόστους - οφέλους". Σε ένα πλαίσιο δηλαδή που κάθε άλλο παρά αντιτίθεται στους στόχους που έχουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι για την καπιταλιστική ανάπτυξη».

Η ΕΠ ΑΜΘ καλεί τον λαό της περιοχής να βγάλει συμπεράσματα, σημειώνοντας:

«Η ίδια η πολιτική της ΕΕ και η εξειδίκευσή της από τις εκάστοτε κυβερνήσεις δεν δίνει δεκάρα για την προστασία της ζωής και της υγείας του λαού, του φυσικού περιβάλλοντος. Αυτό εκτός των άλλων αποδείχθηκε περίτρανα και την περίοδο της πανδημίας!

Κάθε κυβέρνηση που διαδέχεται την προηγούμενη συνεχίζει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική, αφού κινείται στο ίδιο κοινό πλαίσιο εξυπηρέτησης των συμφερόντων των μονοπωλιακών ομίλων. Εδώ πρέπει να αναζητήσουμε την αιτία τού γιατί και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάργησε τον απαράδεκτο Μεταλλευτικό Κώδικα, που δεν αποκλείει κατηγορηματικά την εξόρυξη του χρυσού.

Ανεξάρτητα από επιμέρους αποφάσεις και ενέργειες, όλα τα γρανάζια αυτού του κράτους υπηρετούν την πολιτική που επιβάλλει η μεγέθυνση της κερδοφορίας των ομίλων. Αλλωστε είναι το "δικό τους" κράτος! Γι' αυτό και όποια τρύπα αφήνει ανοιχτή το ένα γρανάζι (Αποκεντρωμένη) ...έρχεται το άλλο (ΣτΕ) να την κλείσει!

Από κάθε άποψη (ανταποδοτική λειτουργία, χωροταξικός σχεδιασμός, τοπική φορολογία, διαχείριση κοινοτικών πόρων κ.λπ.) η Τοπική Διοίκηση ως κρατικό όργανο υπηρετεί την ίδια πολιτική, ακόμα κι όταν φαινομενικά αντιτίθεται στο ένα ή στο άλλο επιχειρηματικό σχέδιο. Επί της ουσίας δεν έχει ως κριτήριο την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας του λαού, αλλά στέκεται στο πλευρό ομίλων που δραστηριοποιούνται σε άλλους, ανταγωνιστικούς κλάδους της οικονομίας (Τουρισμό, Ενέργεια κ.λπ.).

Καπιταλιστική ανάπτυξη σημαίνει, σε κάθε περίπτωση, κέρδη για τους λίγους και βάσανα για τον λαό. Κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και δικαιώματα του λαού (εργασιακά, κοινωνικά, ποιότητα ζωής, υγεία κ.λπ.) είναι έννοιες ασυμβίβαστες. Το παράδειγμα των μεταλλείων της Χαλκιδικής, με τις απολύσεις, τη γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, την εντατικοποίηση και το ρήμαγμα των εργασιακών δικαιωμάτων, δείχνει ποια "ανάπτυξη" έχει να περιμένει ο λαός».

Τέλος, αναδεικνύει ότι το ΚΚΕ βρίσκεται «σταθερά απέναντι στην παραχώρηση του ορυκτού πλούτου, και ιδιαίτερα του χρυσού, σε μονοπωλιακούς ομίλους, πολύ περισσότερο που μια τέτοια επένδυση εγκυμονεί σοβαρούς περιβαλλοντικούς και άλλους κινδύνους για τους κατοίκους και την περιοχή, δημιουργεί άμεσα και μακρόχρονα προβλήματα στην υγεία των κατοίκων, προβλήματα στον υδροφόρο ορίζοντα, καταστρέφει καλλιέργειες. Και από αυτήν την άποψη θα πλήξει ολόκληρη την περιοχή, τον αγροτικό της πλούτο, γενικότερα τον φυσικό της πλούτο, την κτηνοτροφία, την αλιεία και τον τουρισμό. Με πρώτα θύματα τους αυτοαπασχολούμενους και μικρομεσαίους, τους εργαζόμενους αυτών των τομέων και κλάδων.

Ο ορυκτός πλούτος της χώρας είναι λαϊκή περιουσία και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παραχωρείται σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου μπορεί να γίνει σε όφελος του λαού μόνο στο πλαίσιο της εργατικής εξουσίας, που θα κοινωνικοποιήσει τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, τις υποδομές και τη γη, τον ορυκτό πλούτο και τους φυσικούς πόρους. Σε αυτήν τη νέα οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα, με κεντρικό σχεδιασμό, εργατικό και κοινωνικό έλεγχο, παίρνει προτεραιότητα η προστασία του περιβάλλοντος, η υγεία του λαού».


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Με αφορμή την αντιδραστική απόφαση για τις αμβλώσεις στις ΗΠΑ

Με την ανακοίνωση της απόφασής του, την περασμένη Παρασκευή, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επιβεβαίωσε τις ανησυχίες που είχαν δημιουργήσει οι σχετικές διαρροές στις αρχές Μάη. Πιο συγκεκριμένα, με 6 ψήφους υπέρ έναντι 3 κατά, το Δικαστήριο ακύρωσε την ισχύουσα από το 1973 απόφαση στην υπόθεση «Ρόου κατά Γουέιντ», με βάση την οποία είχε κριθεί ως αντισυνταγματική η αδικαιολόγητα περιοριστική κρατική ρύθμιση των αμβλώσεων, με το σκεπτικό ότι αυτή παραβιάζει το συνταγματικό δικαίωμα της γυναίκας στην ιδιωτική ζωή.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη ανοίγει τον δρόμο στην επιβολή περιορισμών, ακόμα και πλήρους απαγόρευσης των αμβλώσεων, περίπου στις μισές Πολιτείες της χώρας! Η απόφαση συνιστά οπισθοδρόμηση για τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών, ένα ζήτημα που βρίσκεται συχνά στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης και αντιπαράθεσης στην αμερικανική κοινωνία εδώ και δεκαετίες. Η ανακοίνωσή της έχει ήδη προκαλέσει διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις σε μια σειρά μεγάλες πόλεις της χώρας.

Η απόφαση αυτή έρχεται να γιγαντώσει τα εμπόδια που συναντούν οι εργαζόμενες, άνεργες, ανασφάλιστες γυναίκες στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο του ιδιωτικοποιημένου συστήματος Υγείας, όπου και οι αμβλώσεις γίνονται σε ιδιωτικές κλινικές. Τα δεσμά είναι ήδη πιο βαριά για εκατομμύρια γυναίκες που δεν έχουν τα οικονομικά μέσα να ξεπεράσουν τους νομικούς περιορισμούς, ταξιδεύοντας σε κάποια άλλη Πολιτεία.

* * *

Γύρω από την εξέλιξη αυτή ξεδιπλώνεται ήδη ένα «γαϊτανάκι» δηλώσεων, παρεμβάσεων και πρωτοβουλιών, που αναδεικνύει τους σφοδρούς ανταγωνισμούς και τις ενδοαστικές συγκρούσεις που εκδηλώνονται στις ΗΠΑ, τη διαπάλη ανάμεσα σε Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους που οξύνεται μπροστά στις ενδιάμεσες εκλογές του ερχόμενου Νοέμβρη. Τα δικαιώματα των γυναικών αποτελούν μέρος της προεκλογικής ατζέντας, με βάση την οποία στήνονται κάλπικες διαχωριστικές γραμμές περί «προόδου» και «συντήρησης». Κοινός τους παρονομαστής, όμως, παραμένει η πολιτική που λογαριάζει την αναπαραγωγική υγεία των γυναικών ως «κόστος» για το κράτος και πεδίο για κερδοφόρες επενδύσεις στον τομέα της Υγείας.

«Μπορείτε να έχετε τον τελευταίο λόγο. Η υπόθεση αυτή δεν έχει τελειώσει», είπε στο μήνυμά του ο σημερινός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν. Ο ...πρώτος και τελευταίος λόγος που μπορούν να έχουν οι γυναίκες και όσοι οργίζονται με τη συντηρητική ανατροπή των ρυθμίσεων για την έκτρωση είναι, σύμφωνα με τον εκλεγμένο με το Δημοκρατικό Κόμμα Πρόεδρο, η ψήφος στις εκλογές του Νοέμβρη. «Αυτό το φθινόπωρο», ανέφερε, «οι προσωπικές ελευθερίες είναι στο ψηφοδέλτιο. Το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή, στην ελευθερία, στην ισότητα, είναι όλα στο ψηφοδέλτιο».

* * *

Ομως οι Δημοκρατικοί, που τώρα ζητούν την ψήφο, παρουσιάζοντας την ενίσχυση των δυνάμεών τους στο Κογκρέσο ως μονόδρομο για να επανέλθουν σε ισχύ οι ρυθμίσεις του «Ρόου κατά Γουέιντ», δεν έδειξαν τον ίδιο ζήλο κατά το παρελθόν. Καμία από τις πολλές και διαφορετικές κυβερνήσεις που σχημάτισαν τις τελευταίες πέντε δεκαετίες δεν πήρε τις απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες για το καθολικό κοινωνικό δικαίωμα της γυναίκας στη δημόσια και δωρεάν άμβλωση. Το αποτέλεσμα είναι να διατηρούνται διαφορετικά μέτρα και σταθμά ανάμεσα στις διαφορετικές Πολιτείες, οι διαφορές αυτές να μεγαλώνουν, αλλά και να παραμένουν οι αμβλώσεις ανοιχτό πεδίο για παρεμβάσεις του Δικαστηρίου.

Ακόμα και με την απόφαση «Ρόου κατά Γουέιντ», την επαναφορά της οποίας υπόσχεται προεκλογικά το στρατόπεδο των Δημοκρατικών, οι κυβερνήτες μιας σειράς Πολιτειών, προσκείμενοι κατά κανόνα στους Ρεπουμπλικάνους, έθεταν σημαντικά εμπόδια στην πραγματοποίηση εκτρώσεων, εισάγοντας περιορισμούς, απαγορεύσεις και επιβάλλοντας αυστηρές προϋποθέσεις.

Επιπλέον, στο οπλοστάσιο των πολέμιων της άμβλωσης υπάρχει εδώ και χρόνια η λεγόμενη «τροπολογία Χάιντ», που επίσης δεν παραμερίστηκε από καμία κυβέρνηση. Πρόκειται για μια νομοθετική διάταξη που απαγορεύει τη χρήση ομοσπονδιακών κονδυλίων για τη χρηματοδότηση εκτρώσεων, εκτός από την περίπτωση που κινδυνεύει η ζωή της γυναίκας ή η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα αιμομιξίας ή βιασμού, αναγκάζοντας γυναίκες από τις φτωχότερες εργατικές - λαϊκές οικογένειες να καταφεύγουν σε επικίνδυνες πρακτικές για την υγεία τους.

* * *

Η εξέλιξη με την εν λόγω απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ πυροδότησε και στην Ελλάδα τις αντιδράσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως και των αστικών κυβερνητικών κομμάτων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ/ ΚΙΝΑΛ. Ομως η καταδίκη της κατάπτυστης απόφασης δεν μπορεί να γίνει «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» για τη διαχρονική πολιτική των αστικών κυβερνήσεων, που αντιμετωπίζουν το δικαίωμα των γυναικών στην αναπαραγωγική υγεία με τη λογική του «κόστους - οφέλους».

Στερούν από τη γυναίκα την ατομική απόφαση και επιλογή να προχωρήσει σε άμβλωση, στηριγμένη σε ένα εκτεταμένο δίκτυο δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών Υγείας, με έμφαση στην πρόληψη, σεξουαλικής αγωγής, οικογενειακού προγραμματισμού κ.λπ. Δεν δικαιώνονται βέβαια ούτε οι αντιδραστικές - σκοταδιστικές φωνές και στην Ελλάδα, που προσπαθούν να αμβλύνουν τις αντιδράσεις απέναντι στην καταδικαστέα απόφαση, επικαλούμενες μέχρι και το δημογραφικό ζήτημα.

«Ασπίδα προστασίας» απέναντι στην αντιδραστικοποίηση και την οπισθοδρόμηση είναι η πάλη για τα σύγχρονα δικαιώματα των γυναικών, για το καθολικό κοινωνικό δικαίωμα της γυναίκας στη δημόσια, δωρεάν, ασφαλή άμβλωση, στην προστασία της αναπαραγωγικής υγείας της. Για να σπάσει ο φαύλος κύκλος της εκμετάλλευσης, της καταπίεσης, της ανισοτιμίας της γυναίκας, σε αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ.


Ι. Γ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ