ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Ιούνη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ
Κατασκήνωση στα χνάρια των μαχητών του ΔΣΕ

Κατασκήνωση στον Γράμμο, στο Νεστόριο Καστοριάς, διοργανώνουν οι Οργανώσεις Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με σύνθημα «Είμαστε με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας, μέχρι την τελική νίκη των λαών».

Η κατασκήνωση θα πραγματοποιηθεί στον χώρο του «River Party» στο Νεστόριο, ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκδηλώσεις, συναυλίες, περιηγήσεις και ξεναγήσεις στα χνάρια των μαχητών του ΔΣΕ.

Συγκεκριμένα:

Την Παρασκευή 1η Ιούλη

1 μ.μ.: Αναχώρηση των Οργανώσεων για Νεστόριο.

7 μ.μ.: Εκδήλωση - βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης «Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος και η διέξοδος για τους λαούς μέσα από τις εκδόσεις της "Σύγχρονης Εποχής"». Θα μιλήσει η Τίνα Κουζιάκη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

9 μ.μ.: Λαϊκό γλέντι με τους Θανάση Δήμου, Χριστίνα Κουτσούκου και Στάθη Μουφτόγλου.

Το Σάββατο 2 Ιούλη

7 π.μ.: Ανάβαση στο ύψωμα «2520 - Μαύρη Πέτρα» (α' ομάδα).

Διάρκεια διαδρομής - περιήγησης σύνολο 8 - 10 ώρες περίπου. Από το Νεστόριο ως το σημείο εκκίνησης ανάβασης περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά με αυτοκίνητα και άλλο τόσο η επιστροφή. 3,5 ώρες πεζοπορία υπό κλίση (μέτρια δυσκολία ). Στις 3,5 ώρες περιλαμβάνεται και η διάσχιση κορυφογραμμής για τη Μαύρη Πέτρα.

10 π.μ.: Επίσκεψη στο Νοσοκομείο του ΔΣΕ στον Γράμμο (β' ομάδα).

6 μ.μ.: Ξενάγηση στο Μουσείο ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΔΣΕ στο Νεστόριο.

9 μ.μ.: Χαιρετισμός από στέλεχος της ΚΝΕ και γλέντι με τη «Χάλκινη Πανδαισία».

Την Κυριακή 3 Ιούλη

11 π.μ.: Εκδήλωση στο ύψωμα Χάρος, στη Σπανούρα Κοτύλης, προς τιμήν των 3 μαχητών του ΔΣΕ, και ομιλία από στέλεχος του ΚΚΕ.

Σημειώνεται ότι όποιος αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας δεν πρέπει να συμμετάσχει σε αυτές τις δραστηριότητες. Επίσης, οι κατασκηνωτές πρέπει να έχουν μαζί τους αντίσκηνο, υπνόσακο, υπόστρωμα, μακριά και χοντρά ρούχα, αδιάβροχο, προσωπικά φάρμακα κ.ά.

Ξεχωριστό πρόγραμμα θα υπάρχει για τους μικρούς φίλους της ΚΝΕ. Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 1/7: Δημιουργική απασχόληση και αθλητικές δραστηριότητες, και το βράδυ προβολή ταινίας. Το Σάββατο 2/7: Επίσκεψη στο Νοσοκομείο του ΔΣΕ. Το απόγευμα επίσκεψη στο Μουσείο στο Νεστόριο. Το βράδυ παρακολούθηση θεάτρου σκιών από τον δήμο Νεστορίου. Την Κυριακή 3/7: Εκδρομή πικ-νικ στην Αγία Αννα και συζήτηση για το περιβάλλον.

Σήμερα η εκδήλωση στη μνήμη της συντρόφισσάς μας Σοφίας Αδαμίδου

Στις 8.30 μ.μ., στο αίθριο της έδρας της ΚΕ στον Περισσό

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τον θάνατο της συντρόφισσας Σοφίας Αδαμίδου, ο «Ριζοσπάστης» και το Τμήμα Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ διοργανώνουν πολιτιστική εκδήλωση - αφιέρωμα στο καλλιτεχνικό έργο της, με τίτλο «Από αγάπη κι όνειρα...», βασισμένο σε στίχο της Σοφίας Αδαμίδου.

Η εκδήλωση θα γίνει σήμερα Τετάρτη, στις 8.30 μ.μ., στο αίθριο της έδρας της ΚΕ στον Περισσό.

Θα παρευρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Στον χώρο θα εκτίθενται εικαστικά έργα της Σοφίας Αδαμίδου, τα οποία παραχώρησαν ειδικά για την εκδήλωση η οικογένεια και φίλοι της. Θα προβληθεί επίσης βίντεο για τη δημοσιογραφική της πορεία και το καλλιτεχνικό της έργο, με εικόνες και αποσπάσματα από θεατρικές παραστάσεις, αλλά και παρεμβάσεις ανθρώπων της Τέχνης.

Το άνοιγμα της εκδήλωσης θα κάνει εκ μέρους του «Ριζοσπάστη» ο Γιώργος Ελταχήρ, Γραμματέας της ΚΟΒ «Ριζοσπάστη» του ΚΚΕ και μέλος της Συντακτικής Επιτροπής της εφημερίδας.

Την κεντρική ομιλία για το καλλιτεχνικό έργο της Σοφίας Αδαμίδου θα κάνει η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, τη σκηνοθετική επιμέλεια του οποίου έχει η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη.

Ποιήματα, κείμενα και αποσπάσματα θεατρικών έργων της Σοφίας θα διαβάσουν οι ηθοποιοί: Αννίτα Κούλη, Ελεονώρα Αντωνιάδου, Θεοδώρα Σιάρκου, Σοφία Πανάγου, Θάλεια Ματίκα, Στέλιος Γεράνης, Δημήτρης Μαύρος, Μαρία Κανελλοπούλου, Τάσος Σωτηράκης, Αννα Παντζέλη.

Περιλαμβάνεται ακόμα συναυλία σε επιμέλεια του Φίλιππου Παχνιστή, με ποίηση της Σοφίας Αδμίδου που έχει μελοποιηθεί από την Ερωφίλη και τον Τάσο Σωτηράκη, καθώς και άλλα τραγούδια.

Κάποια τραγούδια θα παίξει με την κιθάρα του ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης.

Θα τραγουδήσουν η Γιώτα Βέη, η Ερωφίλη και η Αργυρώ Καπαρού.

Θα παίξουν οι μουσικοί: Δημήτρης Γιαννούχος (τύμπανα), Περικλής Μαλακατές (μπάσο), Γιώργος Θεοφάνους (κιθάρες), Φίλιππος Παχνιστής (πιάνο, μουσική επιμέλεια).

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συνέχεια στο πολύμορφο πολιτικό άνοιγμα

Σήμερα, Τετάρτη, πραγματοποιούνται οι εξής συγκεντρώσεις:

-- Στις 7 μ.μ., οι ΤΟ Α' Αθήνας και ΕΒΕ καλούν σε συγκέντρωση για τους επαγγελματίες της Αθήνας, στην πλατεία Βαρβακείου Αγοράς (οδ. Αθηνάς - απέναντι από την Αγορά). Θα μιλήσει ο Θανάσης Τζίμας, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος ΕΒΕ της ΚΕ.

-- Στις 8 μ.μ., οι ΚΟ Ανω Ιλίου, Κάτω Πετρούπολης και Παλατιανής καλούν σε παρουσίαση της έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής», επιμέλειας του Τμήματος Κατά των Ναρκωτικών της ΚΕ, «Για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά και όχι με ελεύθερα τα ναρκωτικά. Με το ΚΚΕ μπροστά για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό», στην πλατεία Πετρουπόλεως και Αγίας Σοφίας (ΣΑΝ ΡΕΜΟ) στο Ιλιον. Την παρουσίαση θα κάνει η Λήδα Μαλάμη, μέλος του Τμήματος Κατά των Ναρκωτικών της ΚΕ.

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ»
Προσβάσιμα τα τεύχη του «Οδηγητή» σε κάθε ενδιαφερόμενο

Εκδήλωση την Παρασκευή 1η Ιούλη

Η συμπλήρωση 15 χρόνων λειτουργίας και αδιάκοπου εμπλουτισμού του αρχείου του Επιμορφωτικού Κέντρου «Χαρίλαος Φλωράκης» συμπίπτει με ένα ακόμα σημαντικό απόκτημα: Το αρχείο των φύλλων του «Οδηγητή», οργάνου του ΚΣ της ΚΝΕ, που εδώ και σχεδόν 54 χρόνια (στις 22/9/1968 η έκδοση του πρώτου φύλλου) συνεχίζει την πρωτοπόρα δράση του ως εργαλείο για τη διαφώτιση και καθοδήγηση των μελών της ΚΝΕ, αλλά και ευρύτερα της νεολαίας, στην πάλη της για μια καλύτερη ζωή.

Μέσα από τη μελέτη της Ιστορίας του «Οδηγητή» βλέπει κανείς τη μεγάλη συμβολή της ΚΝΕ στην οργάνωση της πάλης του κινήματος της νεολαίας, καθώς και το ισχυρό αποτύπωμά της σε κάθε κατάκτηση της νεολαίας. Για όσους θέλουν να μελετήσουν την ιστορία του κινήματος νεολαίας της χώρας μας, αυτό το νέο απόκτημα του ΕΚΧΦ είναι όντως πολύτιμο.

Με αυτήν την αφορμή, το ΕΚΧΦ και η Οργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ διοργανώνουν την Παρασκευή 1η Ιούλη στις 20.00, στο σπίτι του Χαρίλαου Φλωράκη, στην έδρα δηλαδή του ΕΚΧΦ, εκδήλωση για τον «Οδηγητή» με τίτλο «Σε κάθε τεύχος κρατάς τη δύναμή σου, σε κάθε σελίδα διαβάζεις τη φωνή σου!» και ομιλητή τον Σωκράτη Μπουντόλο, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Επίσης, στο ΕΚΧΦ θα λειτουργήσει έκθεση με πρωτότυπα φύλλα του «Οδηγητή» από 1η έως 8 Ιούλη (καθημερινές 9.00 - 17.00).

Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο του τακτικού εμπλουτισμού, μεταφέρθηκαν στο ΕΚΧΦ σε ηλεκτρονική μορφή και άλλα αρχεία, που σχετίζονται με όλες τις ιστορικές περιόδους του λαϊκού κινήματος.

Εκδήλωση για τα 80 χρόνια του ΕΛΑΣ στη Λιβαδειά

Εκδήλωση αφιερωμένη στα 80 χρόνια από την ίδρυση του ΕΛΑΣ πραγματοποιούν η Τομεακή Επιτροπή Λιβαδειάς του ΚΚΕ και το Παράρτημα Λιβαδειάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ την Παρασκευή 1 Ιούλη, στις 8.30 μ.μ. στο πάρκο πίσω από το Διοικητήριο Βοιωτίας. Θα γίνει ομιλία από τον Αλέκο Καρκανά, μέλος του ΔΣ του Παραρτήματος Λιβαδειάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, και θα ακολουθήσουν αφιέρωμα στο αντάρτικο τραγούδι και λαϊκό γλέντι. Στον χώρο θα υπάρχει έκθεση βιβλίου και φωτογραφίας.

ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΚΕ - ΚΝΕ
Στις 1 και 2 Ιούλη το 10ο Εργατικό Φεστιβάλ

Με σύνθημα «Με το ΚΚΕ στη σωστή πλευρά της Ιστορίας! Για τον σοσιαλισμό!» θα πραγματοποιηθεί φέτος το 10ο Εργατικό Φεστιβάλ των Κλαδικών Οργανώσεων ΚΚΕ - ΚΝΕ στην πόλη της Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή 1 και το Σάββατο 2 Ιούλη στο πάρκο της Νέας Ελβετίας. Το πρόγραμμα:

  • Την Παρασκευή 1 Ιούλη στις 8 μ.μ. θα γίνει παρουσίαση της έκδοσης «Οταν χτιζόταν το καράβι. Ρεπορτάζ για μια απεργία», από τον Στέφανο Λουκά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσουν αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι με τους Θανάση Λαδά και Βαγγέλη Λευθέρη και συναυλία με τους POLKAR.
  • Το Σάββατο 2 Ιούλη στις 8 μ.μ. θα γίνει συζήτηση με θέμα «Ο μόνος ελπιδοφόρος δρόμος είναι αυτός του συλλογικού ταξικού αγώνα για τη ζωή που μας αξίζει», με τον Θανάση Χρηστίδη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις συνδικαλιστών, συναυλία με τους «Υπεραστικούς» και ρεμπέτικο γλέντι με τα «Καναρίνια».
Κάλεσμα της Επιτροπής Μνημείων και Μουσείων του ΚΚΕ

Σχετικά με το μεγάλο νοσοκομείο του ΔΣΕ στον Γράμμο

Μια ολόκληρη πολιτεία, μια μεγάλη νοσοκομειούπολη αναδεικνύεται από τη συνεχιζόμενη έρευνα στο δάσος του υψώματος Σκάλα στον Γράμμο (στην περιοχή του Λιανοτοπίου).

Οι εργασίες για την αποκάλυψη και ανάδειξη των πάνω από 27 κτισμάτων του μεγάλου νοσοκομείου του Γράμμου, που έχουν βρεθεί έως τώρα, συνεχίζονται από συντρόφους των Οργανώσεων της περιοχής.

Παράλληλα με τα υλικά που προέρχονται από το Αρχείο του ΚΚΕ σχετικά με τον τρόπο, τον χρόνο κατασκευής του νοσοκομείου και την ίδια τη λειτουργία του, στη φάση που βρισκόμαστε σήμερα, πολύτιμες αναδεικνύονται οι πληροφορίες που έχουν συνεισφέρει έως τώρα επιζώντες μαχητές, οι οποίοι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο είχαν σχέση με το νοσοκομείο, είτε ως νοσοκόμοι, είτε ως προσωπικό υποστήριξης του χώρου, είτε ως τραυματίες.

Η προσπάθεια πλέον στρέφεται στον όσο το δυνατόν πιο ακριβή προσδιορισμό της λειτουργίας του κάθε κτίσματος.

Και απ' αυτήν την άποψη, η Επιτροπή του Αρχείου του ΚΚΕ και η Επιτροπή Μνημείων απευθύνουν έκκληση προς όσους από τους επιζώντες μαχητές του ΔΣΕ δεν έχουν καταθέσει ακόμα τη μαρτυρία τους, να επικοινωνήσουν με το ΚΚΕ ώστε να αξιοποιηθούν και οι δικές τους πληροφορίες.

Τηλέφωνα επικοινωνίας:

Αρχείο ΚΚΕ: 2102592111, 2102592251

Επιτροπή Μνημείων: 6973737389

Οργάνωση Δυτικής Μακεδονίας: 6945020557



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ