ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Ιούνη 2022
Σελ. /24
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ G7
Αυξάνονται η πολύπλευρη στήριξη στην Ουκρανία και η «πίεση» στη Ρωσία

Τερματισμό του πολέμου με τους δικούς της όρους αξιώνει κάθε πλευρά, ενώ όλα τα στρατόπεδα προετοιμάζονται για ευρύτερη σύγκρουση

«Θα συνεχίσουμε να διογκώνουμε το οικονομικό και πολιτικό κόστος για τον Πούτιν», ανέφερε ο οικοδεσπότης της Συνόδου του G7, Ο. Σολτς

AFP or licensors

«Θα συνεχίσουμε να διογκώνουμε το οικονομικό και πολιτικό κόστος για τον Πούτιν», ανέφερε ο οικοδεσπότης της Συνόδου του G7, Ο. Σολτς
Την πολύπλευρη στήριξη της Δύσης στην Ουκρανία, την «ενότητα απέναντι στη Ρωσία» και την ανάγκη αυτές να συνεχιστούν επεσήμανε ο Γερμανός καγκελάριος Ολ. Σολτς, παρουσιάζοντας τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής του G7, που ολοκληρώθηκε χτες στη Βαυαρία.

«Συμφωνούμε όλοι ότι ο Πρόεδρος Πούτιν δεν πρέπει να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο», είπε και συμπλήρωσε ότι «θα συνεχίσουμε να διογκώνουμε το οικονομικό και πολιτικό κόστος για τον Πούτιν και το καθεστώς του».

Το G7 στέκεται «στενά και άρρηκτα στο πλευρό της Ουκρανίας», συνέχισε ο καγκελάριος, προσθέτοντας πως «στηρίζουμε τη χώρα στην άμυνά της και της προσφέρουμε μια προοπτική για το μέλλον». Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η Ουκρανία θα λάβει επιπλέον εξοπλισμό, περίπου 29 δισ. δολάρια σε «δημοσιονομική» στήριξη και περίπου 2,8 δισ. σε ανθρωπιστική βοήθεια. Επανέλαβε δε ότι η Ουκρανία θα χρειαστεί ένα νέο «σχέδιο Μάρσαλ» για την ανοικοδόμησή της και ότι θα διοργανωθεί σχετική διεθνής διάσκεψη.

Ερωτηθείς αν οι χώρες του G7 θα συμμετέχουν στη Σύνοδο Κορυφής του G20 τον Νοέμβρη, με δεδομένο ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν αποδέχτηκε την πρόσκληση της διοργανώτριας Ινδονησίας, ο Σολτς απάντησε ότι το G7 δεν θέλει να «τορπιλίσει» το G20, στέλνοντας μήνυμα ότι δεν σκοπεύουν να μποϊκοτάρουν τη Σύνοδο και να δημιουργήσουν ένα κενό το οποίο θα καλύψει η Κίνα.

Σχετικά με τις επενδύσεις στην ενεργειακή μετάβαση, οι ηγέτες του G7 υποστήριξαν τη γερμανική πρόταση για μια διεθνή «Λέσχη για το Κλίμα», ένα «ανοιχτό και συνεργατικό» μπλοκ που προωθεί από κοινού «την ενεργειακή μετάβαση και την προστασία του κλίματος», δήλωσε ο Σολτς. Στόχος είναι η σύσταση της «Λέσχης» μέχρι τέλη του 2022.

Σχέδια για ανώτατη τιμή για το ρωσικό πετρέλαιο

Οι ηγέτες του G7 συμφώνησαν να επεξεργαστούν ένα ανώτατο όριο τιμής για το ρωσικό πετρέλαιο, δίνοντας εντολή στους αρμόδιους υπουργούς να καταρτίσουν προτάσεις σε διαβούλευση με τρίτες χώρες και τον ιδιωτικό τομέα. Τα σχέδια του G7 προβλέπουν τον εξαναγκασμό της Ρωσίας να πουλάει πετρέλαιο σε μεγάλους αγοραστές σε σημαντικά χαμηλότερη τιμή στο μέλλον.

Τα σχέδια αυτά βέβαια προσκρούουν στους οξυμένους διεθνείς ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, καθώς για να έχει αποτελέσματα το ανώτατο όριο τιμής προϋπόθεση είναι να συμμετέχουν όλες οι μεγάλες χώρες - αγοραστές πετρελαίου, μεταξύ τους η Κίνα και η Ινδία, που διατηρούν στενούς οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία και κατά τη διάρκεια του πολέμου έχουν αυξήσει κατά πολύ τις εισαγωγές ρωσικών υδρογονανθράκων.

Το σχέδιο που εξετάζεται ενδεχομένως θα προβλέπει μεταξύ άλλων ότι για τις περιπτώσεις που δεν θα συμμορφώνονται στην ανώτατη διεθνή τιμή πώλησης που θα συμφωνηθεί, θα ισχύει απαγόρευση όλων των υπηρεσιών που επιτρέπουν τη μεταφορά διά θαλάσσης του ρωσικού αργού πετρελαίου και των πετρελαϊκών προϊόντων σε παγκόσμια κλίμακα (π.χ. μη ασφάλιση των πλοίων μεταφοράς).

«Πρόκειται για ένα πολύ φιλόδοξο και απαιτητικό σχέδιο, και υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γερμανός καγκελάριος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το G7 περιμένει από την Κίνα να μην αφήσει τη Ρωσία να παρακάμψει τις κυρώσεις, ενώ το κοινό ανακοινωθέν καλεί την Κίνα «να ασκήσει πίεση» στη Ρωσία ώστε «να σταματήσει τη στρατιωτική επιθετικότητα και να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ουκρανία».

Το G7 δήλωσε ακόμα ότι «θα λάβει άμεσα μέτρα για να εξασφαλίσει τον ενεργειακό εφοδιασμό και να μειώσει τις αυξήσεις των τιμών, που οφείλονται σε έκτακτες συνθήκες της αγοράς, με πρόσθετα μέτρα, όπως ανώτατα όρια τιμών», μια διατύπωση που «χωράει» τόσο την πρόταση των ΗΠΑ για ανώτατο όριο τιμής πετρελαίου όσο και της Ιταλίας για ανώτατο όριο και στην τιμή του φυσικού αερίου.

Στο μεταξύ ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, πρότεινε ένα παγκόσμιο ανώτατο όριο τιμών στις τιμές του πετρελαίου για όλες τις χώρες παραγωγούς, αντί να στοχεύει μόνο τις πωλήσεις ρωσικού πετρελαίου, πυροδοτώντας αντιδράσεις των ΗΠΑ και της Γερμανίας, σύμφωνα με πηγές.

«Το δεύτερο πράγμα στο οποίο πρέπει να προχωρήσουμε είναι να κάνουμε το ίδιο πράγμα για το ρωσικό αέριο, κάτι που είναι πιο απλό, επειδή έρχεται μέσω αγωγών», είπε ο Μακρόν, σημειώνοντας ότι αρκετές χώρες είναι υπέρ ενός τέτοιου μέτρου.

Η Γερμανία ωστόσο φοβάται ότι ένα ανώτατο όριο στην τιμή του πετρελαίου ή του φυσικού αερίου θα οδηγήσει σε πλήρη διακοπή του ρωσικού ενεργειακού εφοδιασμού και σε κατάρρευση της γερμανικής και ευρωπαϊκής βιομηχανίας.

Σε ό,τι αφορά το σχέδιο για ένα εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού χρυσού, οι ηγέτες που συμμετείχαν στη Σύνοδο δεν κατέληξαν σε συγκεκριμένη απόφαση, αν και ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε προαναγγείλει την Κυριακή σχετική απόφαση του G7. Στο κοινό ανακοινωθέν αναφέρεται μόνο ότι οι χώρες του G7 είναι αποφασισμένες να μειώσουν τα έσοδα της Ρωσίας «και από τον χρυσό». ΗΠΑ, Βρετανία και Ιαπωνία ανακοίνωσαν ότι σταματούν τις εισαγωγές ρωσικού χρυσού, ωστόσο ΕΕ και Γερμανία εξέφρασαν επιφυλάξεις.

Επίσης, δεσμεύτηκαν να επιβάλουν τιμωρητικούς δασμούς σε περισσότερα ρωσικά προϊόντα και τα έσοδα από αυτούς να διατεθούν για περαιτέρω υποστήριξη της Ουκρανίας.

Τέλος, αποφασίστηκαν νέες κυρώσεις σε άτομα και επιχειρήσεις που συνδέονται με την πολεμική βιομηχανία της Ρωσίας, προκειμένου να καταστεί ακόμα πιο δύσκολη η εισαγωγή υλικών και εξαρτημάτων από δυτικές χώρες τα οποία είναι απαραίτητα για την παραγωγή νέων όπλων.

Οι ΗΠΑ ενεργοποίησαν χτες νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, στη βάση και όσων αποφασίστηκαν στη Σύνοδο Κορυφής του G7, περιλαμβάνοντας την απαγόρευση εισαγωγών χρυσού από τη Ρωσία και την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας. Οι κυρώσεις στοχεύουν 70 ρωσικές οντότητες, συμπεριλαμβανομένου του στρατιωτικο-βιομηχανικού ομίλου «Rostec», που περιγράφεται από την Ουάσιγκτον ως «ο ακρογωνιαίος λίθος» της ρωσικής αμυντικής και τεχνολογικής βιομηχανίας.

Στήριξη στην Ουκρανία για τερματισμό του πολέμου από θέση ισχύος

Στο μεταξύ, οι δηλώσεις και των δύο πλευρών δείχνουν αποφασιστικότητα να συνεχιστεί η ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία και ο πόλεμος να τερματιστεί με τους όρους της καθεμιάς.

Το G7 δεσμεύτηκε να στηρίξει τις ουκρανικές προσπάθειες για τερματισμό του πολέμου με ανάκτηση της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας, ενώ «εναπόκειται στην Ουκρανία να αποφασίσει για μια μελλοντική ειρηνική διευθέτηση».

«Δεν βρισκόμαστε σε κατάσταση η οποία να μας επιτρέπει να προβλέψουμε το τέλος. Κάποια στιγμή θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ των Προέδρων της Ρωσίας και της Ουκρανίας, αλλά αυτό δεν συμβαίνει αυτήν τη στιγμή», επεσήμανε ο Σολτς. Αυτήν τη στιγμή το ζήτημα είναι περισσότερο «να διατηρηθεί η πίεση στη Ρωσία» ώστε να καταστεί εφικτό το τέλος του πολέμου και η Μόσχα να συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να επιβάλει μια ειρήνη καθ' υπαγόρευσιν, συνέχισε ο καγκελάριος, προσθέτοντας ότι «με αυτόν τον τρόπο θα υπάρχει μόνο μία διέξοδος, όταν ο Πούτιν αποδεχτεί ότι το σχέδιό του έχει αποτύχει».

Απαντώντας στην προχτεσινή δήλωση του Ζελένσκι, που κάλεσε το G7 να συμβάλει ώστε ο πόλεμος να τελειώσει πριν τον χειμώνα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ είπε ότι ο πόλεμος «μπορεί να τελειώσει ακόμα και σήμερα» αν η ουκρανική κυβέρνηση «διατάξει τους εθνικιστές να καταθέσουν τα όπλα», συμπληρώνοντας ότι «θα πρέπει να εκπληρώσουν όλες τις απαιτήσεις της Ρωσίας».

Ενάντια σε μια πιθανή «κόπωση» της Δύσης και σε μια «άβολη ειρήνη» στην Ουκρανία, με τη Ρωσία παρούσα στα ουκρανικά εδάφη, προειδοποίησε η Βρετανίδα ΥΠΕΞ Λιζ Τρας, καλώντας τα κράτη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ να μη δείξουν σημάδια υποχώρησης.

«Οι συνέπειες μη επικράτησης της Ουκρανίας θα είναι πολύ σοβαρές για την υπόλοιπη Ευρώπη», είπε. Η απάντηση του ΝΑΤΟ στην κατάσταση, υποστήριξε, «θα πρέπει να είναι να αυξήσει την παρουσία του (σ.σ. στην Ανατολική Ευρώπη) και να την καταστήσει πιο μόνιμη». Εξάλλου, υπογράμμισε, τα δυτικά στρατεύματα «πρέπει να προετοιμαστούν για όλα τα πιθανά ενδεχόμενα».

Βρετανός αρχηγός ΓΕΕΘΑ: «Ζούμε στιγμές 1937»...

Η Ρωσία πιθανότατα θα αποτελεί μεγαλύτερη απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια όταν λήξει ο πόλεμος στην Ουκρανία, τόνισε χτες σε ομιλία του ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αμυνας της Βρετανίας, στρατηγός Π. Σάντερς.

«Μολονότι οι συμβατικές δυνατότητες της Ρωσίας θα είναι σημαντικά μειωμένες, έστω για ένα μικρό χρονικό διάστημα, λόγω των απωλειών στην Ουκρανία, η διακηρυγμένη πρόθεση του Πούτιν να ανακτήσει η Ρωσία τα ιστορικά σύνορά της κάνει οποιαδήποτε ύφεση προσωρινή, ενώ στη συνέχεια η απειλή θα γίνει ακόμα πιο οξεία», ανέφερε.

Βασικός στόχος, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Σάντερς σε ετήσιο συνέδριο των Ενόπλων Δυνάμεων, «είναι η κινητοποίηση του στρατού προκειμένου να αποφευχθεί η επέκταση του πολέμου στην Ευρώπη, με το να είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε και να νικήσουμε δίπλα στους συμμάχους και εταίρους μας στο NATO».

«Ζούμε το 1937 μας», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στην περίοδο πριν το ξέσπασμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Μπεν Ουάλας, αναμένεται να ανακοινώσει αύξηση των στρατιωτικών δαπανών στο 2,5% ως βάση μέχρι το 2028, από 2% που ισχύει σήμερα ως στόχος του ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά της η Τρας υποστήριξε ότι εκτός από την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, το ΝΑΤΟ θα πρέπει να γίνει πιο ευέλικτο στη χρήση σύγχρονων τεχνικών όπως «ο υβριδικός πόλεμος, ο οπλισμός της μετανάστευσης, η χρήση κυβερνοεπιθέσεων».

ΗΠΑ: Αμφιβολίες για ανάκτηση ουκρανικών εδαφών

Στο μεταξύ η κυβέρνηση των ΗΠΑ αρχίζει να αμφιβάλει αν θα επανακτήσει ποτέ η Ουκρανία τα εδάφη που τώρα ελέγχονται από τα ρωσικά στρατεύματα, μετέδωσε το CNN, επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους.

Οι σύμβουλοι του Μπάιντεν άρχισαν να συζητούν αν και με ποιον τρόπο ο Ζελένσκι θα πρέπει να αλλάξει τον ορισμό της «νίκης» και να συμφωνήσει στην πιθανότητα συρρίκνωσης της χώρας του, ανέφερε το CNN, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι ΗΠΑ θα πιέσουν την Ουκρανία να κάνει επίσημες εδαφικές παραχωρήσεις.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο Τζ. Σάλιβαν, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, «περνάει ώρες στο τηλέφωνο» συζητώντας με τον Ουκρανό αρχηγό Αμυνας, Β. Ζαλούζνι, για τις προσπάθειες της Ουκρανίας να ανακαταλάβει εδάφη.

«Το αν η Ουκρανία μπορεί να πάρει πίσω αυτά τα εδάφη είναι σε μεγάλο βαθμό - αν όχι εξολοκλήρου - συνάρτηση της υποστήριξης που τους παρέχουμε», δήλωσε στο CNN σύμβουλος του Κογκρέσου.

Η Γαλλία θα στείλει «μεγάλες ποσότητες» τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού και τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης στην Ουκρανία, ανήγγειλε ο Γάλλος υπουργός Αμυνας Σ. Λεκορνού. Επανέλαβε δε την αποστολή στην Ουκρανία άλλων 6 πυροβόλων μακρού βεληνεκούς CAESAr, πέραν των 12 που έχουν σταλεί ήδη.

Αντιπαράθεση για το χτύπημα στο Κρεμεντσούκ

Ενα «ισχυρό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας για την αποτροπή των ρωσικών τρομοκρατικών επιθέσεων» ζήτησε ο Ουκρανός Πρόεδρος σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον γγ του NATO, Γ. Στόλτενμπεργκ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής στη Μαδρίτη.

Η Ουκρανία αξιοποιεί και τις κατηγορίες ότι η Ρωσία χτύπησε κτίριο κατοικιών στο Κίεβο και εμπορικό κέντρο στην πόλη Κρεμεντσούκ, προκειμένου να ζητήσει συστήματα αεράμυνας από κράτη του ΝΑΤΟ.

Πάντως, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, ο ρωσικός στρατός εκτόξευσε πυραύλους εναντίον μιας αποθήκης όπλων στο Κρεμεντσούκ, στην οποία βρίσκονταν όπλα υψηλής ακρίβειας από ΗΠΑ και Ευρώπη, και η έκρηξη των πυρομαχικών προκάλεσε πυρκαγιά σε γειτονικό εμπορικό κέντρο το οποίο - σύμφωνα με τη Μόσχα - δεν λειτουργούσε.

Ο Ζελένσκι έχει δηλώσει ότι το εμπορικό κέντρο επλήγη απευθείας από ρωσικούς πυραύλους και περίπου 1.000 άνθρωποι βρίσκονταν μέσα σ' αυτό τη στιγμή του πλήγματος. Μέχρι αργά χτες είχε ανακοινωθεί ότι σκοτώθηκαν τουλάχιστον 18 άνθρωποι, ενώ G7 και ΕΕ καταδίκασαν την «αποτρόπαιη ρωσική επίθεση» ως «έγκλημα πολέμου».

«Μηνύματα» με φωτογραφίες και συντεταγμένες από τη Roscosmos

Στο μεταξύ, σε μία ακόμα κίνηση ενδεικτική τις κλιμάκωσης των «προειδοποιήσεων» για το ενδεχόμενο γενίκευσης της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης, η διαστημική υπηρεσία της Ρωσίας (Roscosmos) δημοσίευσε χτες δορυφορικές φωτογραφίες και τις συντεταγμένες από τον χώρο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, το Πεντάγωνο, τον Λευκό Οίκο στην Ουάσιγκτον, κτίρια της βρετανικής κυβέρνησης στο Λονδίνο, τη γερμανική καγκελαρία και το Κοινοβούλιο στο Βερολίνο, την έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, γαλλικά κυβερνητικά κτίρια στο Παρίσι.

Σε μια διαδικτυακή ανάρτηση γεμάτη «υπονοούμενα», ο επικεφαλής της Roscosmos, Ντμ. Ρογκόζιν, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Σήμερα ανοίγει η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, στην οποία οι δυτικές χώρες θα ανακηρύξουν τη Ρωσία τον χειρότερο εχθρό τους. Ενώ εκπρόσωποι των 30 χωρών της συμμαχίας, καθώς και εταίροι και υποψήφιοι, θα ασχοληθούν με τη στρατηγική ιδέα μέχρι το 2030 (σ.σ. Στρατηγική ΝΑΤΟ 2030), η Roscosmos δημοσιεύει δορυφορικές φωτογραφίες του χώρου της Συνόδου Κορυφής και των ίδιων των "κέντρων αποφάσεων" που υποστηρίζουν τους Ουκρανούς εθνικιστές. Ταυτόχρονα δίνουμε τις συντεταγμένες των αντικειμένων. Ετσι, για κάθε περίπτωση»...

Η συντεταγμένες των εν λόγω κτιρίων είναι βέβαια ελεύθερα διαθέσιμες, ωστόσο ο συμβολισμός είναι προφανής, καθώς η Μόσχα έχει προειδοποιήσει ότι αν δεχτεί πλήγματα στο έδαφός της με ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς θα απαντήσει με χτυπήματα σε «κέντρα αποφάσεων» στο Κίεβο και πέρα από την Ουκρανία...

Ο Ρογκόζιν επισήμανε ακόμη σε δηλώσεις ότι όλοι οι δυτικοί δορυφόροι δουλεύουν για λογαριασμό του Κιέβου στον πόλεμο στην Ουκρανία.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερώτηση για την απαράδεκτη απαγόρευση του ΚΚ Ουκρανίας

Την απαράδεκτη απαγόρευση του ΚΚ Ουκρανίας καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με Ερώτησή της προς τον ύπατο εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζ. Μπορέλ.

Την Ερώτηση κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης και έχει ως εξής:

«Το 6ο Διοικητικό Εφετείο της Ουκρανίας επικύρωσε την απαγόρευση του Κομμουνιστικού Κόμματος στην Ουκρανία πριν λίγες μέρες. Αυτή η προκλητική απόφαση αποτελεί συνέχεια της απόφασης που είχε παρθεί τον Δεκέμβρη του 2015 και έθετε εκτός νόμου το ΚΚ, εξαιτίας των νόμων που ποινικοποιούσαν την κομμουνιστική ιδεολογία και δράση και απαγόρευαν τη χρήση συμβόλων του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος.

Το αντιδραστικό νομικό πλαίσιο που άρχισε να διαμορφώνεται μετά το 1991 και διευρύνθηκε περαιτέρω μετά το πραξικόπημα του 2014 από την αντιδραστική κυβέρνηση που αναδείχθηκε στην Ουκρανία, με την υποστήριξη των ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, θέτει περιορισμούς στη δράση των κομμουνιστών με βάση ανυπόστατες και έωλες κατηγορίες. Την ίδια στιγμή δρουν ανενόχλητα, έως και "ηρωοποιούνται", φασιστικές δυνάμεις που στοχοποιούν κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές, ενώ έχουν ενταχθεί οργανικά στον ουκρανικό στρατό.

Στις συνθήκες του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, η κυβέρνηση της χώρας απαγόρευσε τη δράση δεκάδων κομμάτων της αντιπολίτευσης και προχώρησε σε πολιτικές διώξεις και φυλακίσεις στελεχών της, αξιοποιώντας την κήρυξη εκτάκτου ανάγκης.

Στην πράξη αποδεικνύονται οι ευθύνες της ΕΕ, που έχει υιοθετήσει τον αντικομμουνισμό ως επίσημη ιδεολογία της, με αποτέλεσμα και σε μια σειρά κράτη - μέλη της ΕΕ να έχουν απαγορευτεί Κομμουνιστικά Κόμματα.

Η κατάσταση αυτή είναι απαράδεκτη και το ΚΚΕ απαιτεί άμεσα την αποκατάσταση των δικαιωμάτων του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας και των άλλων κομμουνιστικών κομμάτων, π.χ. στις χώρες της Βαλτικής, την ελεύθερη πολιτική δράση.

Με βάση τα παραπάνω, πώς τοποθετείται ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ύπατος εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ σχετικά με την αντιδραστική απόφαση απαγόρευσης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας και την ποινικοποίηση της κομμουνιστικής ιδεολογίας, τι προτίθεται να κάνει για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος;».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ