ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Ιούνη 2022
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Το ΚΚΕ στηρίζει τους αγώνες ενάντια στον απαράδεκτο νέο νόμο - πλαίσιο

Με αντιπροσωπεία της ΠΟΣΔΕΠ συνομίλησε χτες μέσω τηλεδιάσκεψης ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συνομίλησε χτες, μέσω τηλεδιάσκεψης, με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ). Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε και ο Κυριάκος Ιωαννίδης, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αμέσως μετά ο Δημήτρης Κουτσούμπας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας εκφράζει την κάθετη αντίθεσή του στον νόμο - πλαίσιο, που κατέθεσε η κυβέρνηση της ΝΔ για τα πανεπιστήμια.

Ο νόμος αυτός δεν απαντά στις ανάγκες ούτε των φοιτητών και των οικογενειών τους, ούτε των μελών ΔΕΠ και των διδασκόντων, των υποψηφίων διδακτόρων και ερευνητών και των υπόλοιπων εργαζομένων.

Ο νόμος αυτός ανοίγει ακόμα περισσότερο τον δρόμο σε πτυχία σκόρπιων και ασύνδετων γνώσεων χωρίς επαγγελματική αναγνώριση.

Το ΚΚΕ καλεί και στηρίζει τους αγώνες, για να μην κατατεθεί το απαράδεκτο αυτό νομοσχέδιο. Για να μείνει στα χαρτιά. Για να ανοίξει ουσιαστικά η συζήτηση αλλά και η διεκδίκηση για το πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων της εποχής μας».

91η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΟΕ
Δεύτερη δύναμη αναδείχτηκε η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών»

Με σημαντική επιτυχία της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών», η οποία αναδείχτηκε σε δεύτερη δύναμη με ποσοστό 22%, ολοκληρώθηκαν χτες με τις αρχαιρεσίες οι εργασίες της 91ης Γενικής Συνέλευσης της ΔΟΕ.

Η ΑΣΕ, έχοντας σημειώσει τη μοναδική διακριτή άνοδο σε ποσοστά, για πρώτη φορά καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στο ΔΣ της Ομοσπονδίας, με μόλις τρεις ψήφους διαφορά από τη ΔΑΚΕ, και αναδεικνύεται σε δεύτερη δύναμη και στην κάλπη για αντιπροσώπους στο 38ο Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ. Σημειώνεται πως στο τελικό αποτέλεσμα εμπεριέχονται και περίπου 17-18 αντιπρόσωποι οι οποίοι είχαν εκλεγεί μέσω ηλεκτρονικών εκλογών, τις οποίες ΔΑΚΕ - ΔΗΣΥ επέβαλαν σε ορισμένους Συλλόγους Εκπαιδευτικών εκμεταλλευόμενες τον νόμο Χατζηδάκη.

«Χαιρετίζουμε τους σχεδόν 10.000 συναδέλφους που στήριξαν το ψηφοδέλτιό μας στις εκλογές των 131 Συλλόγων σε όλη την Ελλάδα. Σφίγγουμε το χέρι στους χιλιάδες ακόμα εκπαιδευτικούς που βρεθήκαμε στους καθημερινούς αγώνες για όλα τα ζητήματα», τονίζει η ΑΣΕ, σημειώνοντας πως «το αποτέλεσμα αυτό θα κατατεθεί στους αγώνες του κλάδου μας και του εργατικού - λαϊκού κινήματος συνεχίζοντας να είμαστε δίπλα σε κάθε σχολείο και συνάδελφο. Η χαρά για τη μεγάλη επιτυχία στην 91η Γενική Συνέλευση του κλάδου θα δώσει τη θέση της από αύριο στη νέα ακούραστη προσπάθεια για την οργάνωση του αγώνα και την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος. Οι ευθύνες που αναλαμβάνουμε είναι μεγάλες και με συνέπεια θα δώσουμε τη μάχη για να ανταποκριθούμε. Το επόμενο διάστημα θα επιδιώξουμε να ανοίξει μια μεγάλη και ουσιαστική συζήτηση γύρω από την πλούσια εμπειρία της 91ης ΓΣ, για τη στάση όλων των συνδικαλιστικών παρατάξεων μέσα στη ΓΣ», τονίζει η ΑΣΕ μετά τη μεγάλη επιτυχία.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα για το νέο ΔΣ της ΔΟΕ (σε παρένθεση τα αντίστοιχα του 2019):

Εγγεγραμμένοι 484 (660), ψήφισαν 483 (658), άκυρα λευκά 1 (3), έγκυρα 482 (655). Ελαβαν: ΑΣΕ 106 ψήφους, ποσοστό 22% και 2 έδρες (110 ψήφους, 16% και 2), ΔΑΚΕ 109 ψήφους, 22,6% και 3 έδρες (195 ψήφους, 29,7% και 3), ΔΗΣΥ 100 ψήφους, 20,7% και 2 (129 ψήφους, 19,6% και 2), «Παρεμβάσεις» 81 ψήφους, 16,8% και 2 (112 ψήφους, 17% και 2), Δίκτυο 73 ψήφους, 15,1% και 2 (88 ψήφους, 13,4% και 2), ΜΕΤΑ 7 ψήφους και 1,4% (13 και 1,9%) και λοιπά 6 ψήφους με ποσοστό 1,2%.

Τα αποτελέσματα για την ανάδειξη αντιπροσώπων για το 38ο Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ:

ΑΣΕ 106 ψήφους και 28 αντιπρόσωποι (114 και 31), ΔΑΚΕ 109 ψήφους και 29 (196 και 53), ΔΗΣΥ 102 και 27 (132 και 35), «Παρεμβάσεις» 81 και 21 (110 και 30), Δίκτυο 71 και 19 (84 και 22), ΜΕΤΑ 8 ψήφους και 2 αντιπροσώπους (από 15 και 4) και λοιπά 6 ψήφους και 1 αντιπρόσωπο.

31η ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΝΕ
Η πρώτη πανελλαδική συνάντηση των φοιτητών που ανέδειξαν την «Πανσπουδαστική ΚΣ» 1η δύναμη

Η 31η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ θα πραγματοποιηθεί φέτος στις Νηές Μαγνησίας, από τις 7 έως τις 10 Ιούλη, με σύνθημα «Με την κοινή πάλη των λαών ενάντια στα σχέδια των ιμπεριαλιστών. Ετσι γράφεται η Ιστορία!».

Εκεί θα συναντηθούν οι χιλιάδες φοιτητές που έστειλαν μήνυμα αισιοδοξίας και αγώνα με την επικράτηση της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» στις φοιτητικές εκλογές για να διαδηλώσουν, να συζητήσουν, να ανταλλάξουν εμπειρίες, να ψυχαγωγηθούν.

Ανάμεσα στις πλούσιες δραστηριότητες, την Κυριακή 10 Ιούλη, στις 10.30 π.μ., στον χώρο της κατασκήνωσης θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με φοιτητές από όλη την Ελλάδα, με θέμα: «"Πανσπουδαστική" 1η δύναμη! Η επόμενη μέρα για το φοιτητικό κίνημα».

Φοιτητές και φοιτήτριες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν και να απαντήσουν ερωτήματα, όπως:

- Τι συνέβη και βγήκε η «Πανσπουδαστική ΚΣ» πρώτη δύναμη στις φοιτητικές εκλογές;

- Τι φανερώνει η μαζική στήριξη στην «Πανσπουδαστική» από τους φοιτητές των πρώτων ετών, που ψήφισαν για πρώτη φορά;

- Ποιος είναι ο ρόλος του ΜΑΣ, στην προσπάθεια ανασύνταξης του φοιτητικού κινήματος;

- Νέος νόμος - πλαίσιο: Ποιες διεκδικήσεις θα αντιτάξει το φοιτητικό κίνημα για να μείνει στα χαρτιά;

- Τι δείχνει η πείρα από τους αγώνες στη Θεσσαλονίκη; Πώς αντιμετωπίστηκε το κρατικό σχέδιο καταστολής στο ΑΠΘ; Πώς τελικά «έσπασε» το απόστημα της ΔΑΠ στο ΔΙΠΑΕ;

- Πώς η ισχυροποίηση της ΚΝΕ τροφοδοτεί την ανασύνταξη του φοιτητικού κινήματος;

Μια μέρα νωρίτερα, το Σάββατο 9 Ιούλη, θα γίνει η μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στην παραλία του Βόλου, όπου θα μιλήσει ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, και θα χαιρετίσουν οι:

  • Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
  • Αστορ Γκαρσία, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Εργαζομένων της Ισπανίας
  • Πάβελ Μπλάνκο Καμπρέρα, Α' Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Μεξικού
  • Κεμάλ Οκουγιάν, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας.
ΣΤΕΚΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Ξεκινάει το τριήμερο φεστιβάλ χορού

Από τις πρόβες
Από τις πρόβες
Από σήμερα μέχρι την Κυριακή 2 Ιούλη, στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ στην Αθήνα (Τροίας 36, πλ. Βικτωρίας) φιλοξενείται φεστιβάλ χορού από τις ομάδες του Στεκιού με τίτλο «Ολοι του κόσμου οι λαοί...».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

-- Σήμερα Πέμπτη στις 8 μ.μ.: Flamenco. Ο χορός των Τσιγγάνων της Ισπανίας. Παρουσίαση από την ομάδα του Στεκιού με ζωντανή μουσική. Ανοιχτό μάθημα flamenco. Ανδαλουσιανή βραδιά.

-- Αύριο Παρασκευή στις 8 μ.μ.: Latin και αφρικάνικοι χοροί. Συνάντηση τριών ηπείρων (Λατινική Αμερική - Ευρώπη - Αφρική). Παρουσίαση των latin χορών και της ιστορίας τους από τις ομάδες του Στεκιού. Ανοιχτό μάθημα αφρικάνικων χορών από την ομάδα «Yeelen - Dance and Music from West Africa». Latin party.

-- Το Σάββατο 2 Ιούλη στις 8 μ.μ.: Ελληνικοί χοροί - χοροί των Βαλκανίων. Μουσικοί «δρόμοι» της Δύσης και της Ανατολής στο σταυροδρόμι της λαϊκής παράδοσης. Συζήτηση με τον Βασίλη Καρφή, διδάκτορα στη ΣΕΦΑΑ Αθήνας και υπεύθυνο για το μάθημα των χορών. Παρουσίαση μικρασιατικών και μακεδονικών χορών από την ομάδα του Στεκιού. Παρουσίαση βαλκανικών και ουγγρικών χορών.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ - ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση - συζήτηση με μέλη ΔΕΠ

Εκδήλωση - συζήτηση με μέλη του Διδακτικού Προσωπικού των Πανεπιστημίων οργανώνει η ΤΟ Πανεπιστημίων - Ερευνας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ αύριο, Παρασκευή, στις 8 μ.μ. στο Μουσείο Μακρονήσου (Αγ. Σωμάτων 31, Θησείο). Θα μιλήσει ο Θέμης Γκιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Την Κυριακή 3 Ιούλη το Φεστιβάλ

Την Κυριακή 3 Ιούλη θα πραγματοποιηθεί το Φεστιβάλ της Τομεακής Οργάνωσης Καλλιτεχνών Αττικής της ΚΝΕ, στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (Πειραιώς 256) από τις 5 μ.μ.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

- Θεατρική πράξη από σπουδαστές Δραματικών Σχολών.

- Μουσικό αφιέρωμα στη μελοποιημένη ποίηση και στο πολιτικό τραγούδι. Καλλιτεχνική επιμέλεια: Αλέξανδρος Γουργουλιός.

- Ομιλία με θέμα «Τι απαντάμε μπροστά στα σύννεφα του ιμπεριαλιστικού πολέμου. Ο ρόλος του Πολιτισμού». Θα μιλήσει η Βιβή Σιώρα, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Αττικής του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΤΟ Καλλιτεχνών Αττικής.

- Μουσικό πρόγραμμα με τους: Κατερίνα Γεωργακοπούλου (και στην κιθάρα τον Βαγγέλη Φουντάνα), Φρανκ & Dason, «Τρεις παρά Τέταρτος», Funkywise. Λαϊκό ρεμπέτικο γλέντι.

Στον χώρο επίσης θα υπάρχουν: Εκθεση για το ΝΑΤΟ, εικαστική έκθεση από φοιτητές της ΑΣΚΤ, προβολές ταινιών μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ, γωνιά σκακιού και βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
«Η λύση είναι η πρόληψη και όχι η αποδοχή»

Εκδήλωση - συζήτηση με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών πραγματοποιούν φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας, σήμερα, Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Φιλολογικού Συνδέσμου «Παρνασσός» (πλατεία Καρύτση 8).

«Η λύση είναι η πρόληψη και όχι η αποδοχή! Αγωνιζόμαστε για τη ζωή που μας αξίζει», είναι το σύνθημα που επέλεξαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Φιλοσοφικής, ΠΤΔΕ, ΤΕΑΠΗ, Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ και ΣΔΟΚΕ του ΠαΔΑ.

Θα μιλήσουν ο Βασίλης Παυλόπουλος, καθηγητής στο Τμήμα Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Κατά των Ναρκωτικών, και η Ιλιάνα Ναζεντιάδου, ψυχολόγος και μέλος της Γραμματείας του ΕΣΥΝ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ