ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Ιούλη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΧΕΔΙΟ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Ενέργεια με το δελτίο για τους λαούς και πακέτα για τους ομίλους...

...για τη συνέχιση του ιμπεριαλιστικού πολέμου και τις «πράσινες» μπίζνες

Copyright 2022 The Associated

Ενέργεια με το «δελτίο» για τους λαούς και νέα «πακέτα» και λοιπά «κίνητρα» για τους επιχειρηματικούς ομίλους, για τη συνέχιση του ιμπεριαλιστικού πολέμου με τη Ρωσία και για να τρέξουν οι «πράσινες» μπίζνες του κεφαλαίου, προβλέπουν οι προτάσεις που παρουσίασε χτες η Κομισιόν, με τίτλο «Εξοικονομούμε αέριο για έναν ασφαλή χειμώνα».

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή προτείνει έναν νέο κανονισμό προς το Συμβούλιο, για συντονισμένα μέτρα μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου, βάσει του άρθρου 122 της Συνθήκης της ΕΕ. Σύμφωνα με την πρόταση, ο νέος κανονισμός θα θέτει ως στόχο για όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ να μειώσουν τη ζήτηση φυσικού αερίου κατά 15% μεταξύ 1ης Αυγούστου 2022 και 31ης Μάρτη 2023.

Θα δίνει επίσης στην Επιτροπή τη δυνατότητα να κηρύξει, μετά από διαβούλευση με τα κράτη - μέλη, «Ενωσιακό Συναγερμό» (Union Alert) για την ασφάλεια του εφοδιασμού, επιβάλλοντας υποχρεωτική μείωση της ζήτησης αερίου σε όλα τα κράτη - μέλη.

Θα μπορεί να ενεργοποιηθεί «όταν υπάρχει σημαντικός κίνδυνος σοβαρής έλλειψης αερίου ή εξαιρετικά μεγάλη ζήτηση αερίου». Επιπλέον προβλέπεται πως τα κράτη - μέλη θα πρέπει να επικαιροποιήσουν τα εθνικά τους σχέδια έκτακτης ανάγκης έως τα τέλη Σεπτέμβρη για να δείξουν πώς σκοπεύουν να επιτύχουν τον στόχο μείωσης και θα πρέπει να αναφέρουν στην Επιτροπή την πρόοδο κάθε δύο μήνες. Ενώ τα κράτη - μέλη που θα ζητάνε προμήθειες φυσικού αερίου «αλληλεγγύης», θα πρέπει να αποδείξουν τα μέτρα που έχουν λάβει για τη μείωση της εγχώριας ζήτησης.

Σημειωτέον, η εφαρμογή του κανονισμού - που ήδη έχει προκαλέσει αντιδράσεις - λίγο-πολύ θα κριθεί από την πορεία των ανταγωνισμών στο εσωτερικό της ΕΕ, ενώ χρειάζεται ενισχυμένη πλειοψηφία για την έγκρισή της. Πρώτη σχετική συζήτηση σε διπλωματικό επίπεδο θα γίνει αύριο, προκειμένου η πρόταση να εγκριθεί στη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας των χωρών της ΕΕ στις 26 Ιούλη.

Κι άλλο «ζεστό» χρήμα και διευκολύνσεις στα μονοπώλια

Για να μειωθεί η ζήτηση η Κομισιόν ενέκρινε επίσης ένα «Ευρωπαϊκό Σχέδιο Μείωσης της Ζήτησης Αερίου, το οποίο καθορίζει μέτρα, αρχές και κριτήρια για συντονισμένη μείωση της ζήτησης».

Το σχέδιο, πατώντας πάνω στις προηγούμενες κατευθύνσεις, όπως αυτές συμπυκνώνονται στο σχέδιο «RePower», δίνει κατεύθυνση για επιτάχυνση των «πράσινων» μπίζνες που έχουν εκτινάξει το κόστος της Ενέργειας και την ενεργειακή φτώχεια για τους λαούς, προβλέπει «πεσκέσια» στους επιχειρηματικούς ομίλους και «προτεραιοποιεί» τομείς όπου θα γίνουν οι περικοπές, πάντα με τη μεζούρα των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων.

Στο πλαίσιο αυτό η Κομισιόν τονίζει πως «προτού εξετάσουν τις περικοπές, τα κράτη - μέλη θα πρέπει να εξαντλήσουν όλες τις δυνατότητες υποκατάστασης καυσίμου,... και τις εναλλακτικές πηγές Ενέργειας. Οπου είναι δυνατόν, θα πρέπει να δίνεται προτεραιότητα στη μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές Ενέργειας ή καθαρότερες, λιγότερο εντατικές ή ρυπογόνες επιλογές άνθρακα». Την ίδια ώρα, επιβεβαιώνοντας και την «περιβαλλοντική» υποκρισία, όσο και τα αδιέξοδα της ενεργειακής πολιτικής με κριτήριο το κέρδος, που διακυβεύουν φυσικά και την ενεργειακή επάρκεια, σημειώνεται πως «ωστόσο, η μετάβαση στον άνθρακα, στο πετρέλαιο ή την πυρηνική ενέργεια μπορεί να είναι απαραίτητη ως προσωρινό μέτρο...».

Στο όνομα δε της απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, πριμοδοτείται το πανάκριβο LNG, από τη μεταφορά του οποίου υπάρχουν προσδοκίες για τεράστια κέρδη σε τμήματα του κεφαλαίου, όπως οι Ελληνες εφοπλιστές.

Μάλιστα, ενώ ο ενεργειακός σχεδιασμός του κεφαλαίου οδηγεί ολοταχώς στα βράχια τους λαούς, με θράσος η Επιτροπή σημειώνει πως «τα μέτρα που βασίζονται στην αγορά μπορούν να μετριάσουν τους κινδύνους για την κοινωνία και την οικονομία» και γι' αυτό συστήνει στα κράτη - μέλη να μπουκώσουν με «ζεστό» χρήμα την «αγορά», με μέτρα όπως:

-- Συστήματα δημοπρασιών ή διαγωνισμών για την παροχή κινήτρων, ως αντιστάθμισμα για τη μείωση της κατανάλωσης από μεγάλες εταιρείες.

-- Καθεστώτα κρατικών ενισχύσεων για τη στήριξη του κόστους.

-- Διακοπτόμενες συμβάσεις για την κατανάλωση φυσικού αερίου, για μείωση της χρήσης όταν χρειάζεται.

-- Ανταλλαγές συμβάσεων μεταξύ βιομηχανικών καταναλωτών, για να επιτραπεί η παραγωγή σε λιγότερο πληγείσες περιοχές σε περίπτωση μεγάλης έλλειψης.

Παράλληλα η Κομισιόν προχώρησε χτες και στην εκ νέου «τροποποίηση του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις για την κρίση», προβλέποντας νέα κρατικά «πεσκέσια» στους ομίλους που θα φορτωθούν στα κρατικά χρέη και τα ελλείμματα, με τον λογαριασμό να καταλήγει στον μόνιμο παραλήπτη, τους λαούς.

«Εύγλωττη» για τους στόχους η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μ. Βεστάγκερ, η οποία δήλωσε χτες πως «με τη σημερινή τροπολογία, θα βοηθήσουμε στην επιτάχυνση της εξάπλωσης των ανανεώσιμων πηγών Ενέργειας καθώς και στην απαλλαγή των βιομηχανιών από άνθρακα, σύμφωνα με τους στόχους REPowerEU».

Μεταξύ άλλων η «επέκταση» του εν λόγω πλαισίου προβλέπει μέτρα όπως:

-- «Προγράμματα για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές Ενέργειας (...) με απλουστευμένες διαδικασίες υποβολής προσφορών που μπορούν να εφαρμοστούν γρήγορα», για την ενεργειακή «διαφοροποίηση», την «ενεργειακή απόδοση» κ.ο.κ.

-- Απευθείας ενισχύσεις σε επιχειρηματικούς ομίλους της τάξης των 500.000 ευρώ, άλλες που μπορούν να καλύπτουν ως το 70% της κατανάλωσης αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας του δικαιούχου κατά την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Χαρακτηριστικό δε είναι πως ανάμεσα στους τύπους των εταιρειών που θα επιδοτούνται είναι ακόμα και όσες συμβάλλουν στην... «προσωρινή και χρονικά περιορισμένη υποστήριξη για τη μετάβαση καυσίμων σε πιο ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα που υπόκεινται σε προσπάθειες ενεργειακής απόδοσης και στην αποφυγή επιπτώσεων λουκέτου», αλλά και η... «ασφάλιση ή αντασφάλιση σε εταιρείες μεταφοράς εμπορευμάτων από και προς την Ουκρανία».

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητες για το «ψαλίδι» στο φυσικό αέριο, αυτές ορίζονται με βάση πάντα τις ανάγκες των ομίλων αφού και εδώ η Κομισιόν θέτει κριτήρια όπως η «κοινωνική κρισιμότητα», η διασφάλιση των «διασυνοριακών αλυσίδων εφοδιασμού», «ο βαθμός στον οποίο οι βιομηχανίες μπορούν να στραφούν σε εισαγόμενα εξαρτήματα/προϊόντα και ο βαθμός στον οποίο η ζήτηση για προϊόντα ή εξαρτήματα μπορεί να καλυφθεί μέσω των εισαγωγών».

Στον «πάγο» ο λαός, για να «ζεσταίνονται» τα κέρδη

Στην άλλη μεριά του ίδιου νομίσματος, οι λαοί καλούνται όχι μόνο να επωμιστούν τα βάρη για τα πακέτα αλλά καλούνται και να ξεπαγιάσουν τον χειμώνα που έρχεται αφού, σύμφωνα με το σχέδιο της Επιτροπής, ένας άλλος σημαντικός πυλώνας εξοικονόμησης Ενέργειας είναι η μείωση της θέρμανσης και της ψύξης.

Η Επιτροπή προτρέπει όλα τα κράτη - μέλη να ξεκινήσουν εκστρατείες... ευαισθητοποίησης του κοινού για την προώθηση της μείωσης της θέρμανσης και ψύξης σε ευρεία κλίμακα και να εφαρμόσουν την ανακοίνωση της ΕΕ «Εξοικονόμηση Ενέργειας», η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων «στοχευμένη μείωση» θέρμανσης και ψύξης σε δημόσια κτίρια, μέσα στα οποία π.χ. θα συμπεριλαμβάνονται σχολεία, νοσοκομεία και πάει λέγοντας, που θα μείνουν «στον πάγο» για να «ζεσταίνουν» τα κέρδη τους οι επιχειρηματικοί όμιλοι και για τη συμμετοχή των καπιταλιστικών κρατών στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, με το «συνοδευτικό» των κυρώσεων και αντικυρώσεων.

Παράλληλα, τα «κριτήρια» που θέτει η Κομισιόν, σύμφωνα με την ίδια, θα βοηθάνε τα κράτη - μέλη «να προσδιορίσουν και να δώσουν προτεραιότητα, εντός των "μη προστατευόμενων" ομάδων καταναλωτών τους». Να «ξεσκαρτάρουν» δηλαδή τους απολύτως εξαθλιωμένους από την ενεργειακή φτώχεια, στους οποίους θα δίνονται κάποια ελάχιστα «ψίχουλα» που ούτε κατά διάνοια δεν θα καλύπτουν τις ανάγκες τους.

Θυμίζουμε άλλωστε πως η πρόσφατη απόφαση του Γιούρογκρουπ προανήγγειλε ήδη το ακόμα μεγαλύτερο «ψαλίδισμα» ακόμα κι αυτών των ελάχιστων επιδομάτων, σημειώνοντας ότι οι όποιες παρεμβάσεις των κρατών - μελών«θα πρέπει να είναι προσωρινές και να προσαρμόζονται (...) σε πιο ευάλωτους» - ανακυκλώνοντας δηλαδή τη φτώχεια με τους φτωχούς να πληρώνουν για τους εξαθλιωμένους - και κυρίως «να διατηρούν τα κίνητρα για την ενεργειακή μετάβαση», την πολιτική δηλαδή που... εγγυάται την ενεργειακή φτώχεια.


Ρωσικό αέριο με το «σταγονόμετρο», «όσο - όσο» για τα σχέδια διάσωσης των ενεργειακών ομίλων της ΕΕ

Επαναλειτουργία του ρωσο-γερμανικού αγωγού «Nord Stream 1» από σήμερα, αλλά με φυσικό αέριο με το «σταγονόμετρο», προανήγγειλε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν, στο πλαίσιο δηλώσεων που έκανε την Τρίτη στην Τεχεράνη κατά το πέρας της τριμερούς Συνόδου με Ιράν και Τουρκία.

Επικαλέστηκε τις καθυστερήσεις στη συντήρηση του εξοπλισμού και τις αλληλοκατηγορίες με τη Γερμανία για την επίμαχη τουρμπίνα της «Ζίμενς» που είχε σταλεί για συντήρηση στον Καναδά, μπλοκαρίστηκε από τις κυρώσεις και «ξεμπλοκαρίστηκε» μετά από τις έντονες πιέσεις της Γερμανίας σε ΗΠΑ και Καναδά, σημειώνοντας ότι αν δεν επιστραφεί ο αγωγός θα λειτουργήσει μόνο στο 20% της χωρητικότητάς του την επόμενη βδομάδα.

Για προσχήματα έκανε λόγο η Γερμανίδα αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Κριστιάνε Χόφμαν, προσθέτοντας πως «κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ακυρώσουμε αυτό το πρόσχημα», με τη γερμανική κυβέρνηση να εκτιμά πάντως πως η «Gazprom» θα προχωρήσει σήμερα στην επαναλειτουργία του αγωγού.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt», αύριο αναμένεται να συζητηθούν οι λεπτομέρειες για το σχέδιο κρατικής διάσωσης του γερμανικού ενεργειακού κολοσσού «Uniper» σε μία συνάντηση με τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση Τζόνσον στο Λονδίνο έδωσε χτες το «πράσινο φως» στα σχέδια για την ανέγερση ενός νέου, μεγάλου πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Σάφολκ της νοτιοανατολικής Αγγλίας, σε μία προσπάθεια να αυξήσει την παραγωγή Ενέργειας και να εμφανίσει «μηδενικές» εκπομπές ρύπων τις επόμενες δεκαετίες, στο πλαίσιο και των μέτρων που βαφτίζουν... πράσινη την πυρηνική ενέργεια.

Ο νέος πυρηνικός σταθμός σχεδιάζεται να παράγει 3,2 GW ηλεκτρικού ρεύματος, ώστε να ηλεκτροδοτεί 6 εκατομμύρια νοικοκυριά, ενώ θα έχει ιδιοκτήτη το γαλλικό ενεργειακό μονοπώλιο EDF, το οποίο ετοιμάζεται να κρατικοποιηθεί από την κυβέρνηση Μακρόν.

Οι εργασίες κατασκευής του αναμένεται να κρατήσουν από εννιά έως 12 χρόνια. Το έργο έχει επιδότηση 2 δισ. δολάρια (1,7 δισ. στερλίνες) από τη βρετανική κυβέρνηση. Η EDF θα αναλάβει το 80% του έργου ανέγερσης και η κινέζικη κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας CGN θα έχει το άλλο 20%. Οι δύο εταιρείες συνεργάζονται και στην ανέγερση του άλλου μεγάλου βρετανικού πυρηνικού σταθμού στο Χίνκλεϊ Πόιντ της νοτιοδυτικής Αγγλίας.

Στο μεταξύ, η γαλλική κυβέρνηση δείχνει έτοιμη να προσφέρει 9,7 δισ. ευρώ για την κρατικοποίηση της εταιρείας EDF. Σε ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται πως το γαλλικό Δημόσιο είναι έτοιμο να προσφέρει 12 ευρώ ανά μετοχή για να αποκτήσει το 16% της εταιρείας που δεν κατέχει ήδη.

Το ίδιο διάστημα επιβεβαιώθηκε πως η Ρωσία διατήρησε τον Ιούνη, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, τη θέση της, ως τον κύριο προμηθευτή πετρελαίου της Κίνας, με αντίστοιχη περικοπή των εισαγωγών του ακριβότερου σαουδαραβικού πετρελαίου. Οι συνολικές ποσότητες έφτασαν τους 7,29 εκατομμύρια τόνους, με ετήσια αύξηση περίπου 10%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ