ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Ιούλη 2022 - Κυριακή 24 Ιούλη 2022
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Δεν λυγίζουν, συνεχίζουν τον αγώνα μέχρι τέλους ενάντια στο λουκέτο και τις απολύσεις
  • Νέο συλλαλητήριο την Παρασκευή 29 Ιούλη στην Αθήνα
  • Συγκλονιστικές στιγμές στη μεγάλη σύσκεψη - συγκέντρωση στη Λάρυμνα την περασμένη Πέμπτη

Με νέο μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα την Παρασκευή 29 Ιούλη απαντούν οι εργαζόμενοι και τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ στο έγκλημα και τα εκβιαστικά τελεσίγραφα της κυβέρνησης, μετά και τη συγκλονιστική συμμετοχή στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στον οικισμό του εργοστασίου στη Λάρυμνα, την περασμένη Πέμπτη, μετατρέποντάς την σε μια μαζική αγωνιστική συγκέντρωση.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος απηύθυνε θερμό χαιρετισμό μεταφέροντας την αμέριστη στήριξη του Κόμματος στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.

Εκατοντάδες σωματεία και φορείς ενώνουν τη φωνή τους

Το σύνθημα «Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ» ακούστηκε ξανά στον οικισμό από τους εκατοντάδες παρευρισκόμενους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Σωματείων και γέμισαν το γήπεδο μπάσκετ, αλλά και τον χώρο γύρω από αυτό. Εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, αυτοαπασχολούμενοι και εργαζόμενοι από τη γύρω περιοχή, εκπρόσωποι συνδικάτων, συνταξιουχικών οργανώσεων και Συλλόγων Γυναικών από ολόκληρη τη χώρα, εκπρόσωποι της Τοπικής Διοίκησης, συλλόγων και φορέων της Λοκρίδας ένωσαν τη φωνή τους και έστειλαν μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας. Απηύθυναν κάλεσμα ξεσηκωμού για να μην περάσει το έγκλημα της κυβέρνησης, το λουκέτο δηλαδή στη ΛΑΡΚΟ, οι απολύσεις και το μαράζωμα ολόκληρων περιοχών. Κι εκεί ανανέωσαν το ραντεβού τους για την Παρασκευή 29 Ιούλη, στην Αθήνα.


Η μαζική συμμετοχή στη σύσκεψη και η αποφασιστικότητα των συγκεντρωμένων να μη λυγίσουν μπροστά στην επίθεση και τους εκβιασμούς της κυβέρνησης δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, μετά από 30 μήνες σκληρού αγώνα, παραμένουν όρθιοι. Εχοντας ως όπλο την πλατιά εργατική και λαϊκή αλληλεγγύη, την ενότητα και τη συσπείρωσή τους δηλώνουν έτοιμοι να συνεχίσουν να αγωνίζονται για την εργασία και τα σπίτια τους μέχρι τέλους.

«Να μην επιτρέψουμε το πάγωμα της τσιμινιέρας»

Ανοίγοντας τη σύσκεψη εκ μέρους όλων των Σωματείων της ΛΑΡΚΟ, ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας, ευχαρίστησε αρχικά όλους τους παρευρισκόμενους, τονίζοντας παράλληλα τη σημασία της πλατιάς εργατικής και λαϊκής αλληλεγγύης για τον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ εδώ και 30 μήνες.

Κάνοντας αναφορά στην πολιτική που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα σημείωσε: «Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι σήμερα η ΛΑΡΚΟ να είναι κυριολεκτικά γκρεμισμένη, από τα μεταλλεία έως το εργοστάσιο. Αυτήν τη στιγμή αργοσβήνει και το τελευταίο καμίνι της, με σχεδιασμό να πάψει να λειτουργεί και αυτό τις επόμενες μέρες. Ολα αυτά, όταν στα 60 χρόνια λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ έχουν παραχθεί 800.000 τόνοι νικελίου και στο υπέδαφος της χώρας μας υπάρχουν άλλα 2 εκατομμύρια. Ολα αυτά, όταν το νικέλιο και το κοβάλτιο έχουν τεράστια προοπτική στην "πράσινη μετάβαση" και στην "τέταρτη βιομηχανική επανάσταση", όπως τα ονομάζουν. Ολα αυτά, όταν οι τιμές του σιδηρονικελίου έσπασαν κάθε ιστορικό ρεκόρ και έχουν σταθεροποιηθεί σε υψηλά επίπεδα.

Συγκλονιστική η παρουσία σωματείων στη μεγάλη σύσκεψη στη Λάρυμνα
Συγκλονιστική η παρουσία σωματείων στη μεγάλη σύσκεψη στη Λάρυμνα
Ολα αυτά, όταν τεκμηριωμένα αποδεικνύουμε και με επιστημονικό τρόπο ότι η ΛΑΡΚΟ έχει τεράστιες προοπτικές παραπέρα ανάπτυξης, έτσι ώστε όχι μόνο να εξασφαλίσει την ενιαία λειτουργία της, τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων σήμερα, αλλά πραγματικά να ανοίξει νέες χιλιάδες θέσεις εργασίας και να προσφέρει εκατομμύρια ευρώ σε μηνιαία βάση στα κρατικά ταμεία».

Στη συνέχεια έκανε αναφορά στις τωρινές εξελίξεις επισημαίνοντας ότι «ο αγώνας σε αυτήν τη φάση είναι να μην επιτρέψουμε το πάγωμα της τσιμινιέρας μια για πάντα». Είπε ότι το επόμενο διάστημα θα γίνουν μια σειρά από πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, όπως η ενημερωτική παρέμβαση στα διόδια της Θήβας την Παρασκευή 22 Ιούλη, μετά από πρωτοβουλία των Εργατικών Κέντρων Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας, αλλά και η νέα κάθοδος στην Αθήνα.

«Την Παρασκευή 29/7 είναι η μέρα των δεσμευτικών προσφορών για τους εγκληματικούς διαγωνισμούς εκποίησης. Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, έχοντας μαζί μας την περιοχή, έχοντας σίγουρο την έκφραση αλληλεγγύης από τους εργαζόμενους της Αττικής, θα είμαστε στην Αθήνα, έξω από τα αρμόδια υπουργεία και τα επιτελεία τους, έξω από το Μαξίμου», σημείωσε και πρόσθεσε:

«Η σημερινή σύσκεψη στέλνει μήνυμα αποφασιστικότητας, ενότητας των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής, όλων των επαγγελματιών της περιοχής, αλλά και μήνυμα αλληλεγγύης στον αγώνα που κάνουμε. Η εργατική τάξη της χώρας μας και του εξωτερικού είναι στην πράξη μαζί μας. Από Βέλγιο, Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Μεξικό, Τουρκία και από όλες τις γωνιές της χώρας μας καθημερινά δεχόμαστε και εκφράζεται η αλληλεγγύη, η στήριξη του αγώνα μας. Αυτό πραγματικά το θεωρούμε ως μία κατάκτηση που μας δεσμεύει παράλληλα να το μεταλαμπαδεύσουμε σε όλη την εργατική τάξη. Η αλληλεγγύη είναι αυτή που μας έχει κρατήσει όρθιους.

Η ενότητα των εργαζομένων, όλων των κατοίκων της περιοχής και η αποφασιστικότητα να μην αφήσουμε να μαραζώσει ο τόπος μας, είναι αυτό που μας έχει φέρει κοντά στη νίκη».

Εχουμε δρόμο ακόμα μπροστά μας

Συνεχίζοντας, ο Παναγιώτης Πολίτης τόνισε την αποφασιστικότητα για κλιμάκωση του αγώνα:

«Το αίμα των συναδέλφων που χάθηκαν στην ώρα εργασίας, η αρρώστια της επαγγελματικής ασθένειας, ο ιδρώτας που έχει παράξει μέχρι σήμερα δισεκατομμύρια και η αγάπη να συνεχίσουμε να κάνουμε το χώμα ατσάλι, είναι αυτό που μας ενώνει. Δεν ξέρουμε αν στο τέλος τα καταφέρουμε. Το μόνο όμως που γνωρίζουμε είναι ότι σε οποιαδήποτε περίπτωση, είτε τη ΛΑΡΚΟ καταφέρουμε να την κρατήσουμε ανοιχτή είτε όχι, με το κεφάλι ψηλά βλέπουμε το αύριο, κατάματα τα παιδιά μας, τις οικογένειές μας, όλους τους εργαζόμενους που ανταμώσαμε αυτό το διάστημα.

Και με αυτό το μάθημα ζωής θα συνεχίσουμε να ζούμε, κι ας είμαστε φτωχοί.

Τον αδελφό που γνωρίσαμε, από την Καβάλα έως το λιμάνι του Πειραιά, που μιλήσαμε μαζί και ας μη θυμάται ο ένας το όνομα του άλλου, δεν πρόκειται να τον προδώσουμε.

Καλή αντάμωση, λοιπόν, στις κινητοποιήσεις που σχεδιάζουμε, που θα σχεδιάσουμε με βάση τις εξελίξεις βήμα βήμα. Σας ευχαριστούμε από καρδιάς άλλη μία φορά. Ολοι μαζί θα τα καταφέρουμε. Είμαστε ήδη νικητές. "Ενας για όλους και όλοι για έναν"».

Συγκλονιστική η αλληλεγγύη

Την έμπρακτη αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ έδειξαν οι εργαζόμενοι ολόκληρης της χώρας, δίνοντας μαζικό «παρών» στη σύσκεψη και δηλώνοντας ότι «ο αγώνας της ΛΑΡΚΟ είναι και δικός μας αγώνας».

Από νωρίς το απόγευμα στον οικισμό της Λάρυμνας άρχισαν να καταφθάνουν λεωφορεία και αυτοκίνητα από διάφορες περιοχές της Ανατολικής Στερεάς, την Εύβοια και την Αττική, με εκπροσώπους συνδικάτων και εργαζόμενους που για μία ακόμη φορά ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Σωματείων και των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και ένωσαν τη φωνή μαζί τους.

Ο οικισμός της Λάρυμνας έζησε ξανά μοναδικές στιγμές, όπως αυτές που εξελίσσονται σε κάθε μικρή και μεγάλη κινητοποίηση του πολύμηνου αγώνα από την έκφραση έμπρακτης λαϊκής και εργατικής αλληλεγγύης. Μια αλληλεγγύη που πλέον έχει μετατραπεί σε μια «αδελφική» σχέση με ισχυρούς δεσμούς και αποτελεί παρακαταθήκη για τους κοινούς αγώνες της εργατικής τάξης.

Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους βρέθηκαν και εκπρόσωποι εργαζομένων από χώρους δουλειάς που το προηγούμενο διάστημα έδωσαν τις δικές τους εμβληματικές μάχες, όπως την COSCO. Στους χαιρετισμούς τους τόνισαν μεταξύ άλλων τη σημασία του αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ για ολόκληρη την εργατική τάξη, επισημαίνοντας ότι αποτελεί έμπνευση για μικρούς και μεγάλους αγώνες σε χώρους δουλειάς, ενώ εξέφρασαν την αμέριστη συμπαράστασή τους και σε αυτήν τη δύσκολη φάση.

Επίσης, παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες των διοικήσεων των Εργατικών Κέντρων της Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας που το τελευταίο διάστημα έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες για την έμπρακτη στήριξη του αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και παρέμβαση στα διόδια της Θήβας που διοργάνωσαν την Παρασκευή τα Εργατικά Κέντρα της περιοχής με τη συμμετοχή και εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, ενημερώνοντας τους διερχόμενους οδηγούς για τους εγκληματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης και τον δίκαιο αγώνα ενάντια στις απολύσεις, στο ξεσπίτωμα και τον μαρασμό ολόκληρων περιοχών.

«Την τελευταία κουβέντα δεν την έχουμε πει»

Με το ψήφισμα που ενέκρινε η ανοιχτή σύσκεψη, οι συμμετέχοντες απευθύνουν κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Παρασκευής 29 Ιούλη και τονίζουν:

«Σήμερα, 21 Ιούλη 2022, οι παρευρισκόμενοι στη σύσκεψη των Σωματείων Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ, εκπρόσωποι κομμάτων, σωματείων, Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών, συλλόγων, Επιτροπών Αγώνα κατοίκων και επαγγελματιών, απλοί εργαζόμενοι και κάτοικοι της περιοχής και όλης της χώρας, με μία φωνή διεκδικούμε:

1. Να εξασφαλιστεί η ενιαία λειτουργία της ΛΑΡΚΟ, σε οποιαδήποτε περίπτωση.

2. Να μην υπάρξει σταμάτημα της λειτουργίας χωρίς δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα, σχέδιο συντήρησης και προετοιμασίας επαναλειτουργίας.

3. Να μην υπάρξει ούτε ένας εργαζόμενος, είτε σε εργολαβία είτε της ΛΑΡΚΟ είτε μικροεργολάβος, χωρίς μεροκάματο.

4. Να εξασφαλιστεί, σε οποιαδήποτε περίπτωση, το δικαίωμα στην εργασία σε όλους.

5. Να μη βγουν οι εργαζόμενοι από τις βάρδιες, να μη μειωθούν παραπέρα οι αποδοχές.

6. Να μη γίνει έξωση από τα σπίτια του οικισμού.

7. Εναντιωνόμαστε στο κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ που παρασύρει αυτόματα δεκάδες επαγγέλματα, χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία.

8. Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των Σωματείων με επόμενο σταθμό το συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 29 Ιούλη.

Ολες και όλοι στην Αθήνα. Οι εργαζόμενοι και όλοι εμείς που είμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα τους την τελευταία κουβέντα δεν την έχουμε πει».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ