ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Αυγούστου 2022
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Σχολεία με ελάχιστες καθαρίστριες για ακόμη μια χρονιά

Κάλεσμα σε όλες τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων της περιοχής να διεκδικήσουν μόνιμο προσωπικό στην καθαριότητα των σχολείων χωρίς «ελαστικά» ωράρια, με πλήρη Ασφάλιση και πλήρη δικαιώματα, απευθύνει η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς, όπως τονίζει, «με μεγάλη ανησυχία για άλλη μια φορά είδαμε τις πρόσφατες ανακοινώσεις του υπουργείου Εσωτερικών για τις προσλήψεις σχολικών καθαριστριών με οδηγία εφαρμογής από τους δήμους.

Με βάση τις οδηγίες αυτές, προβλέπεται προσωπικό καθαριότητας που όχι απλά δεν επαρκεί αλλά μοιράζεται σε δύο και τρία σχολεία, με ωράριο που αρχίζει από τις 10 π.μ. και όχι από τις πρωινές ώρες, με αποτέλεσμα οι αύλειοι χώροι να έχουν απορρίμματα, στην καλύτερη περίπτωση, της προηγούμενης μέρας».

Η Ομοσπονδία συνεχίζει παραθέτοντας κάποια ενδεικτικά παραδείγματα, όπως στον δήμο Θέρμης, όπου με ευθύνη του υπουργείου και της δημοτικής αρχής προσλαμβάνονται φέτος 91 καθαρίστριες 3ωρης απασχόλησης για 67 σχολεία.

Η Ομοσπονδία υπογραμμίζει επίσης ότι «είναι γνωστή η πρακτική της κυβέρνησης και του υπουργείου να μεταθέτουν στους δήμους και την καθαριότητα χωρίς να τους ενισχύουν με επιπλέον χρηματοδότηση, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση στην καθαριότητα των σχολικών μονάδων. Από την άλλη, οι δήμοι αποδέχονται αυτήν την κατεύθυνση χωρίς να βγάζουν άχνα, επιλέγοντας να διαθέσουν τους πόρους τους για... άλλες "ανάγκες", πολύ μακριά από τις δικές μας και των παιδιών μας. Το αποτέλεσμα; Η ευθύνη να μετατίθεται για ακόμα μια φορά σε μας τους γονείς οδηγώντας μας να βάλουμε το χέρι στην τσέπη και για την καθαριότητα του σχολείου».

Καταλήγοντας τονίζει την ανάγκη οι γονείς να διεκδικήσουν «σχολεία καθαρά με βάση τις ανάγκες της κάθε σχολικής μονάδας, με εργαζόμενους που προσφέρουν με αξιοπρέπεια τις υπηρεσίες τους».

Κινητοποίηση στην Καλαμαριά

Χτες το πρωί, σχολικές καθαρίστριες του δήμου Καλαμαριάς, μαζί με τον Σύλλογο Εργαζομένων δήμου Καλαμαριάς και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Καλαμαριάς πραγματοποίησαν κινητοποίηση έξω από το δημαρχείο, διεκδικώντας πλήρη απασχόληση και μονιμοποίηση στις εκπαιδευτικές μονάδες για τις σχολικές καθαρίστριες και την πρόσληψη επαρκούς προσωπικού.

Οπως τόνισε κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης η Ελένη Μαυροπούλου, εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Καλαμαριάς, το προσωπικό καθαριότητας δεν επαρκεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, σημειώνοντας πως για τα περίπου 60 σχολεία του δήμου χρειάζονται 120 πλήρους ωραρίου καθαρίστριες, ενώ απασχολούνται 111 με μειωμένο ωράριο.

Μνημείο για τον αγωνιστή παιδαγωγό Μιχάλη Παπαμαύρο

Από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Ηλιούπολης που φέρει το όνομά του

Ολοκληρώνεται η κατασκευή του μνημείου προς τιμήν του σεμνού αγωνιστή, παιδαγωγού Μιχάλη Παπαμαύρου, του οποίου το όνομα φέρει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Ηλιούπολης.

Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος αναφέρει: «Ο χώρος τοποθέτησης του μνημείου επιλέχθηκε να είναι στη διασταύρωση των οδών Δαιδάλου και Εθνάρχου Μακαρίου, καθώς στην οδό Δαιδάλου 3 έζησε ο Μιχάλης Παπαμαύρος τα τελευταία χρόνια της ζωής του.

Σεμνός, ταπεινός, βαθιά ανθρωπιστής, εμπνευσμένος παιδαγωγός, δημοτικιστής, καινοτόμος, οραματιστής, φλογερός και ασυμβίβαστος αγωνιστής στον εκπαιδευτικό και κοινωνικό αγώνα. Δάσκαλος και κοινωνικός αναμορφωτής.

Πρωτεργάτης μαζί με τόσους άλλους διαλεχτούς στον Εκπαιδευτικό Ομιλο (Δ. Γληνό, Ρόζα Ιμβριώτη, Κώστα Σωτηρίου, κ.ά.), βάδισε σταθερά και ολοένα αριστερά, τον ανηφορικό και γεμάτο εμπόδια δρόμο, φτάνοντας με αυτοθυσία στον επιστημονικό σοσιαλισμό. Με αυτή την κοσμοθεωρία έγραψε και δίδαξε την παιδαγωγική θεωρία και πράξη. Πρωταγωνιστής στους αγώνες για την καθιέρωση της Δημοτικής γλώσσας, τη "μιχτή εκπαίδευση ", τα σχολεία εργασίας, τις σχολικές κοινότητες κ.λπ.

Κυνηγημένος από τις αστικές κυβερνήσεις από το 1933 μα αλύγιστος, παίρνει μέρος στον αγώνα της Εθνικής Αντίστασης. Ο Μιχάλης Παπαμαύρος συμμετείχε στο Εθνικό Συμβούλιο που συγκλήθηκε στις 14 Μάρτη 1944 στους Κορυσχάδες Ευρυτανίας. Στη συνέχεια κατ' εντολή της κυβέρνησης της Ελεύθερης Ελλάδας που είχε την έδρα της στα Αγραφα, μαζί με τον επίσης παιδαγωγό Κώστα Σωτηρίου οργανώνουν και λειτουργούν τα Παιδαγωγικά Φροντιστήρια τα οποία υπήρξαν ταχύρυθμες παιδαγωγικές σχολές ώστε να καλυφθούν περισσότερα σχολεία με εκπαιδευτικούς σε όλη την Ελλάδα.

Οι πολυετείς φυλακίσεις και οι διωγμοί δεν αποθαρρύνουν τον Μιχάλη Παπαμαύρο και δεν τον εμποδίζουν να αφήσει πλούσιο το συγγραφικό του έργο. Το "Σύστημα Νέας Παιδαγωγικής", βιβλίο - οδηγός για τις επόμενες γενιές των δασκάλων, "Διδακτικές αρχές του Σχολείου Εργασίας", "Είκοσι Γράμματα στον Ελληνα Δάσκαλο", "Οι γονείς και τα παιδιά τους". Το έργο του γνώρισε πολλές εκδόσεις με συμπληρώσεις και αγαπήθηκε απ' τους δασκάλους, έγινε το Ευαγγέλιο της διδακτικής πράξης τους.

Εγραψε επίσης πρωτότυπα παιδαγωγικά έργα, δοκίμια, μελέτες, άρθρα, μεταφράσεις, ακόμα και πολλά σχολικά βιβλία (Αναγνωστικά και κυρίως βοηθητικά), βιβλία "Διδακτέας ύλης".

Το 1945 συνελήφθη, χωρίς ένταλμα, και οδηγήθηκε χωρίς κατηγορητήριο στις φυλακές Χατζηκώστα. Στο τέλος του 1945 εξορίστηκε στη Γυάρο, όπου ως κρατούμενος οργάνωσε πρόγραμμα μαθημάτων για τους κρατούμενους προκειμένου "η φυλακή να γίνει σχολείο". Αργότερα μεταφέρθηκε στις φυλακές Αίγινας και στις 27 Ιούλη 1952 εστάλη στις φυλακές Αβέρωφ. Αποφυλακίστηκε στις 25 Αυγούστου 1952.

Το 1947, μέσα από τις φυλακές της Αίγινας, γράφει το αναγνωστικό της Γ' και Δ' τάξης "Μεγάλα χρόνια - Το αναγνωστικό της φυλακής".

Το 1961 ξαναδικάστηκε για το περιεχόμενο και τον τρόπο διακίνησης του βιβλίου "Σύστημα νέας Παιδαγωγικής" και φυλακίστηκε για 6 μήνες στις φυλακές Αγρινίου.

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης προτίμησε να αφήσει κενή την έδρα της Παιδαγωγικής, γνωρίζοντας ότι ο Παπαμαύρος ήταν ο μόνος που είχε τα απαιτούμενα προσόντα για να την καταλάβει.

Το μνημείο που ολοκληρώνει ο Σύλλογός μας είναι μια ελάχιστη τιμή στη μεγάλη προσφορά του Μιχάλη Παπαμαύρου στη λαϊκή εκπαίδευση και στον άνθρωπο. Είναι μια αφορμή για να θυμόμαστε το έργο του και να βαδίζουμε στα αποτυπώματα που άφησαν τα μεγάλα σταθερά και αταλάντευτα βήματά του».

ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Εκφράζουν αλληλεγγύη στους εργαζόμενους στην Αγγλική Σχολή Λευκωσίας

Την αλληλεγγύη του στον αγώνα των εργαζομένων της Αγγλικής Σχολής Λευκωσίας εκφράζει ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Αττικής «Ο Βύρων».

Τον περασμένο Οκτώβρη, η Οργάνωση Προσωπικού της Αγγλικής Σχολής Λευκωσίας (ESSA) και οι εργαζόμενοι της Σχολής πραγματοποίησαν απεργιακές κινητοποιήσεις. Διεκδικούσαν αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς, καθώς μετά την αλλαγή των συμβολαίων τους αυξήθηκε το ωράριό τους και μειώθηκαν οι μισθοί τους, ενώ ταυτόχρονα αντιδρούσαν στην καταπάτηση των συνδικαλιστικών τους δικαιωμάτων και στον αυταρχισμό της διοίκησης. Μετά από αυτά όμως έλαβαν χώρα μια σειρά απειλές και πιέσεις προς τους εργαζόμενους, με αποκορύφωμα «τη διαθεσιμότητα της προέδρου του σωματείου και την εισήγηση της διεύθυνσης για απόλυσή της», όπως αναφέρει ο Σύλλογος «Βύρων». Και προσθέτει ότι «πριν λίγες μέρες, εν μέσω καλοκαιρινών διακοπών, ξεκίνησαν οι πειθαρχικές διαδικασίες και οι 3 συνδικαλίστριες - εκπρόσωποι των εργαζομένων έλαβαν επιστολή που προτείνει την απόλυσή τους».

«Φαίνεται πως η διεύθυνση της Σχολής είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε άδικες, αυθαίρετες και παράνομες απολύσεις, παρά τις αντιδράσεις του συνόλου των μεγάλων συνδικαλιστικών οργανώσεων της Κύπρου», σημειώνει ο Σύλλογος, κάνοντας λόγο για πρόκληση που παραβιάζει ακόμα τον νόμο που απαγορεύει στον εργοδότη «να προβεί σε απόλυση εάν αφορά συνδικαλιστική δράση και ενέργειά τους».

Ο Σύλλογος «Βύρων» εκφράζει την αλληλεγγύη και τη στήριξή του στους εργαζόμενους της Αγγλικής Σχολής, που δεν υποκύπτουν στους εκβιασμούς και τις απειλές και συνεχίζουν αποφασιστικά να αγωνίζονται και να προασπίζονται τα εργασιακά και συνδικαλιστικά τους δικαιώματα και καταδικάζει «την προσπάθεια της διοίκησης να φιμώσει οποιαδήποτε φωνή αντίστασης και υπεράσπισης των συμφερόντων των εργαζομένων και να απαξιώσει τον ρόλο των σωματείων με την ποινικοποίηση του συνδικαλισμού και τον εκφοβισμό».

Ανάλογο ψήφισμα αλληλεγγύης εκφράζει και η ΟΙΕΛΕ.

ΑΣΓΜΕ
Συνεχίστε να παλεύετε με το κεφάλι ψηλά!

Η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) με αφορμή την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα πανεπιστήμια, δίνει «συγχαρητήρια στις οικογένειες και σ' όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες για την τιτάνια προσπάθεια να ανταποκριθούν στη μάχη των πανελλήνιων εξετάσεων, ανεξαρτήτως αποτελέσματος» και τονίζει:

«Ο δρόμος της ζωής για όλους σας, είτε φοιτητές είτε όχι, είναι μακρύς.

Η προσπάθεια είναι αυτή που μετράει γιατί τα εμπόδια που βάζουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις (όπως η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, η Τράπεζα Θεμάτων, οι 10.000 κενές θέσεις στα ΑΕΙ λόγω της ΕΒΕ) είναι πολλά.

Ομως, με εφόδια την ανθρωπιά, την αλληλεγγύη, τη συλλογικότητα και τον αγώνα μπορείτε να κάνετε τα όνειρά σας για μια καλύτερη ζωή πραγματικότητα!

Ολο το προηγούμενο διάστημα, πλάι στο κυνήγι μιας ατέλειωτης ύλης, δώσατε τον αγώνα μέσα από δυναμικές κινητοποιήσεις για το σχολείο που σας αξίζει.

Σας καλούμε έτσι, με το κεφάλι ψηλά, να συνεχίσετε να παλεύετε δυναμικά είτε ως φοιτητές για το δικαίωμα στη μόρφωση, είτε ως εργαζόμενοι για το δικαίωμα στην εργασία με αξιοπρέπεια και εργασιακά δικαιώματα, να πολεμήσετε την ανεργία, την ανασφάλιστη εργασία, τα μειωμένα ωράρια με μισθούς πείνας.

Σας ευχόμαστε καλή συνέχεια στο συναρπαστικό ταξίδι της επιστημονικής γνώσης που για να κατακτηθεί απαιτεί εκτός από προσωπική προσπάθεια, μελέτη και συλλογικούς αγώνες για ένα πραγματικά σύγχρονο πανεπιστήμιο που θα παρέχει επιστημονική γνώση!

Μην κάνετε έκπτωση στα θέλω σας και στα όνειρά σας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ