ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Αυγούστου 2022
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΙΑΝΟΚΛΑΔΙ
Διπλό σιδηροδρομικό «ατύχημα» στο εγκαταλελειμμένο δίκτυο

Διπλό «ατύχημα», ευτυχώς χωρίς τραυματισμούς, αλλά με μεγάλη ταλαιπωρία για τους 200 περίπου επιβάτες της αμαξοστοιχίας 1521, σημειώθηκε χτες το πρωί στην παλιά σιδηροδρομική γραμμή από το Λιανοκλάδι για Αθήνα, αναδεικνύοντας για μία ακόμη φορά την εγκατάλειψη του συγκεκριμένου σιδηροδρομικού δικτύου.

Συγκεκριμένα, η αμαξοστοιχία 1521 που εκτελεί το τοπικό δρομολόγιο Λιανοκλάδι - Αθήνα, ακολουθώντας το παλιό σιδηροδρομικό δίκτυο μέσω Μπράλου, μισή ώρα μετά την αναχώρησή της, περίπου στις 7.30 π.μ., από το Λιανοκλάδι, στο ύψος του παλιού σταθμού Ελευθεροχωρίου συγκρούστηκε με αγελάδα και ακινητοποιήθηκε. Λίγα λεπτά αργότερα, και λίγο πριν μπει στον σταθμό της Τιθορέας, η αμαξοστοιχία εκτροχιάστηκε, καθώς κάτω από αδιευκρίνιστες ακόμη συνθήκες βγήκε από τις ράγες.

Οι επιβάτες υπέστησαν πολύωρη ταλαιπωρία και αναγκάστηκαν να περπατήσουν μέχρι τον σταθμό της Τιθορέας και να περιμένουν την αμαξοστοιχία που εκτελεί το δρομολόγιο από την καινούργια γραμμή για να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Νέες δολοφονίες γυναικών από τους συζύγους τους

Νέες δολοφονίες γυναικών από τους συζύγους τους συγκλονίζουν τη χώρα αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά την τραγική απουσία κοινωνικών υπηρεσιών. Στη Ζάκυνθο, συνελήφθη χτες το πρωί ο 51χρονος δράστης αλβανικής καταγωγής, που το βράδυ της Κυριακής μετά τα μεσάνυχτα σκότωσε την 40χρονη γυναίκα του με μαχαίρι. Η γυναίκα σύμφωνα με τα στοιχεία είχε υποβάλει μήνυση εναντίον του για ενδοοικογενειακή βία όχι μία, αλλά δύο φορές. Προχτές, έκανε νέα μήνυση εναντίον του για τον ίδιο λόγο. Λίγο μετά, τη δολοφόνησε. Το ζευγάρι έχει τρία παιδιά, τα δύο ανήλικα και ενήλικο αγόρι που βρίσκεται εκτός Ζακύνθου. Η 40χρονη δούλευε ως καμαριέρα σε ξενοδοχείο της περιοχής.

Χτες ακόμα αναμενόταν να οδηγηθεί στον ανακριτή, για να απολογηθεί, ο 60χρονος που σκότωσε με μαχαίρι το πρωί της Κυριακής την 56χρονη σύζυγό του, στο Ανω Μαλάκι Ρεθύμνου, στην Κρήτη, όταν, σύμφωνα με πληροφορίες, η γυναίκα ζήτησε διαζύγιο.

Μεγάλη δημοσκοπική έρευνα που αφορά και την ΕΕ καταδεικνύει ότι το νοσηρό φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών είναι απότοκο του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος. Χαρακτηριστικά σε δείγμα πάνω από 42.000 γυναικών, ηλικίας από 18 έως 74 χρονών, από 28 κράτη - μέλη της ΕΕ: 1 στις 3 γυναίκες έχει υποστεί σωματική βία από την ηλικία των 15 ετών και άνω, 1 στις 3 γυναίκες έχει παρενοχληθεί σεξουαλικά στον χώρο εργασίας, 1 στις 2 γυναίκες έχει βιώσει ψυχολογική βία από τον σύντροφό της, 1 στις 8 γυναίκες έχει υποστεί οικονομική βία από τον σύντροφό της. 1 στις 20 γυναίκες έχει πέσει θύμα βιασμού, 1 στις 5 νεαρές γυναίκες, μεταξύ 18-29 ετών, έχει παρενοχληθεί σεξουαλικά στο διαδίκτυο. 50 γυναίκες χάνουν τη ζωή τους κάθε βδομάδα εξαιτίας της ενδοοικογενειακής βίας στην ΕΕ.

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΕΜΠΕΣΗΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΕΜΠΕΣΗΣ
ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του συντρόφου ΜΑΝΩΛΗ ΚΟΝΤΑΞΙΔΑΚΗ, που «έφυγε» πριν από λίγο καιρό, η Κομματική Οργάνωση Χημικής Βιομηχανίας Κεντροδυτικής Αττικής προσφέρει συμβολικά 157 ευρώ μέσω της ΤΟ Βιομηχανίας Αττικής.

***

Στη μνήμη του γιου μου ΚΟΣΜΑ ΒΑΡΚΙΑΝΟΥ, που στις 3 Αυγούστου κλείνουν 32 χρόνια από τον άδικο θάνατό του, καθώς και στη μνήμη των γονιών μου, ΜΙΧΑΛΗ και ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ ΦΟΥΡΚΑ, των αδελφών μου ΠΕΡΙΚΛΗ, ΓΙΑΝΝΗ, ΦΩΤΕΙΝΗΣ και ΔΗΜΗΤΡΗ, της ανιψιάς μου ΕΙΡΗΝΗΣ, των πεθερικών μου ΜΑΡΙΑΣ και ΣΠΥΡΟΥ ΣΚΟΡΔΙΛΗ, των κουνιάδων μου, ΓΑΒΡΙΛΗ και ΦΙΛΙΠΠΑ, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 300 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Περάματος.

Ελευθερία Φούρκα - Πέτρος Σκορδίλης

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του ΙΩΑΝΝΗ ΣΤΑΜΟΥΛΗ (Νταντάβιζα ή Μαρξ) που ο «Ριζοσπάστης» ήταν ο καθημερινός του σύντροφος μέχρι το τέλος, προσφέρω μέσω ΚΟΒ Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγίων Θεοδώρων το ποσό των 50 ευρώ στο ΚΚΕ για την οικονομική του ενίσχυση.

Ι. Λ.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του συντρόφου, συναγωνιστή και φίλου μου, για πάνω από 30 χρόνια, ΧΡΗΣΤΟΥ ΛΕΜΠΕΣΗ (φωτ.), που «έφυγε» ένα χρόνο πριν, στις 18 Ιούλη, καθώς και των ΓΙΑΝΝΗ ΛΑΖΟΓΚΑ, ΣΤΑΥΡΟΥ ΒΑΡΟΥΤΣΗ και ΜΠΑΜΠΗ ΖΑΦΕΙΡΗ, προσφέρω στο Κόμμα 50 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ Δημοσίου 2.

Κυριάκος Καρύδης

***

Στη μνήμη της ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΤΖΗΚΑ οι συγγενείς και οι φίλοι στην κηδεία της αντί στεφανιού προσφέρουν στο «Σπίτι του Αγωνιστή» το ποσό των 200 ευρώ.

***

Στη μνήμη του ΣΤΑΘΗ ΜΠΑΚΛΕΖΟΥ οι συγγενείς και οι φίλοι στην κηδεία του αντί στεφανιού προσφέρουν στο «Σπίτι του Αγωνιστή» το ποσό των 275,5 ευρώ.

***

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΑΝΟΣ, με πολλές κομμουνιστικές καταβολές από γονείς που οι φυλακές και οι εξορίες είχαν σημαδέψει τη ζωή του και το τραγούδι ήταν ένα βάλσαμο γι' αυτόν. Μέσα από το τραγούδι εξέκφραζε τους πόθους και τους καημούς του. ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ, ένας τραγουδιστής που μέσα από το τραγούδι εξέφραζε τους πόθους του για μια κοινωνία άλλη. «Να σου δώσω μια να σπάσεις, αχ βρε κόσμε γυάλινε και να φτιάξω μια καινούργια κοινωνία άλληνε». Στη μνήμη τους προσφέρω στο ΚΚΕ το συμβολικό ποσό των 30 ευρώ μέσω της ΚΟΒ Ταμπουρίων.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ
Γιώργος Βαγγελάκος

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΟΝΤΑΞΙΔΑΚΗΣ
ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΟΝΤΑΞΙΔΑΚΗΣ
Θάνατος αγωνιστή

ΚΩΣΤΑΣ ΝΑΤΣΙΚΑΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΝΑΤΣΙΚΑΣ
ΦΩΤΟ

Στις 31 Ιουλίου 2022 πέθανε ο αγωνιστής του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, πολιτικός πρόσφυγας, ΚΩΣΤΑΣ ΝΑΤΣΙΚΑΣ. Η πολιτική κηδεία θα γίνει σήμερα Τρίτη 2 Αυγούστου στις 16.45 στο αποτεφρωτήριο της Ριτσώνας.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΘΑΝΑΤΟΥ 3 ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
Υπόλογη για τρεις δολοφονίες η 33χρονη

Υπόλογη για τρεις δολοφονίες είναι πλέον η Ρούλα Πισπιρίγκου, στην πολύκροτη υπόθεση της οικογένειας από την Πάτρα. Υστερα από την ανάκριση αναφορικά με τη δολοφονία της 9χρονης Τζωρτζίνας που έχει περατωθεί και βρίσκεται στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, η Εισαγγελία Πρωτοδικών άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος της για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση κατά συρροή και κατά των δύο μικρότερων παιδιών της, Ιριδας και Μαλένας (και τα τρία κορίτσια χάθηκαν σε διάστημα λιγότερο από τρία χρόνια, πάντα παρουσία της 33χρονης μητέρας τους). Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι δύο εισαγγελείς Πρωτοδικών που είχαν αναλάβει την προκαταρκτική έρευνα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ότι πρόκειται για εγκληματική ενέργεια που διαπράχθηκε από την 33χρονη. Η δικογραφία έχει ήδη διαβιβαστεί σε τακτικό ανακριτή. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η ιατροδικαστική έκθεση των Καρακούκη - Καλόγρια αποτέλεσε ένα σημαντικό στοιχείο για την κατεύθυνση της έρευνας προς την άσκηση δίωξης. Σε αυτή γίνεται λόγος για ασφυξία που προκλήθηκε από ανθρώπινο παράγοντα, τονίζοντας ότι οι θάνατοι των δύο παιδιών επήλθαν από βίαιο στερητικό μηχανισμό της αναπνοής τους.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΒΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΙΑΣ
Κατηγορούμενοι αξιωματικοί της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής

Αστυνομικός στη Λέσβο κατηγορείται για βιασμό 14χρονης. Ο 53χρονος αρχιφύλακας και προπονητής γυναικείας ομάδας βόλεϊ έχει συλληφθεί, ενώ ερευνάται το ενδεχόμενο να έχουν πέσει κι άλλα κορίτσια θύματά του. Η σύλληψη του αστυνομικού μετά από καταγγελλία της οικογένειας του κοριτσιού έγινε το απόγευμα της Παρασκευής, από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας, κατόπιν εντάλματος. Κατηγορείται για γενετήσιες πράξεις με ανήλικους, κατάχρηση ανηλίκων σε γενετήσιες πράξεις και προσέλκυση παιδιών για γενετήσιους λόγους. Σήμερα στις 11 το πρωί θα απολογηθεί.

Επίσης, συνελήφθη αξιωματικός της Πυροσβεστικής μετά από καταγγελία της συντρόφου του, καθώς εντοπίστηκε στο σπίτι του υλικό παιδικής πορνογραφίας. Ο 39χρονος αξιωματικός, που υπηρετεί στην Σκιάθο, τέθηκε σε διαθεσιμότητα, του ασκήθηκε δίωξη και θα απολογηθεί την Πέμπτη, ενώ μέχρι τότε αποφασίστηκε η κράτησή του.

Ομαδική τροφική δηλητηρίαση στη Ροδόπη

Περιστατικό ομαδικής τροφικής δηλητηρίασης σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής στα Αρριανά Ροδόπης, στο πλαίσιο θρησκευτικής τελετής (σουνέτι - περιτομή), με 90 - 100 ενήλικες να απευθύνονται στο Νοσοκομείο Κομοτηνής, οι 30 έλαβαν ορό, οι υπόλοιποι αντιμετωπίσθηκαν με ενδομυϊκές ενέσεις, αντιεμετικά φάρμακα και γαστροπροστασία. Επίσης από τα 80 παιδιά ηλικίας από επτά μηνών έως 15 ετών, τα 34 έλαβαν ορό, έξι έκαναν εισαγωγή στην Παιδιατρική, δύο ήταν τα σοβαρότερα και τέσσερα σε φιλοξενία και μέχρι χτες το πρωί είχαν πάρει όλα εξιτήριο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ