ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ «ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ»
Η Γενική Συνέλευση επικύρωσε τη συνέχιση του απεργιακού αγώνα

Μεγαλώνει καθημερινά η συμπαράσταση, δίνοντας απάντηση στο όργιο των διώξεων και της τρομοκρατίας

Μία μέρα μετά το όργιο τρομοκρατίας και συλλήψεων που εξελίχθηκε την Τετάρτη, οι εργαζόμενοι της «Μαλαματίνας» στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης χτες το πρωί, μέσα από Γενική Συνέλευση, αποφάσισαν τη συνέχιση των 24ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιακών τους κινητοποιήσεων μέχρι τις 31 Αυγούστου.

Δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν μέχρι τη νίκη τον αγώνα τους για ανάκληση των απολύσεων και υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης με δικαιώματα, ενώ παράλληλα απαιτούν να σταματήσουν οι διώξεις σε βάρος των συναδέλφων τους, να αποσυρθούν οι κατηγορίες που τους έχουν απαγγελθεί, να σταματήσουν η εργοδοτική τρομοκρατία και η αστυνομοκρατία.

Θυμίζουμε ότι την Τετάρτη, κατ' απαίτηση της εργοδοσίας και με τις πλάτες της κυβέρνησης, για μία ακόμα φορά αστυνομία και αστική Δικαιοσύνη ανέλαβαν να χτυπήσουν την απεργία των εργαζομένων και να μπάσουν στο εργοστάσιο τον απεργοσπαστικό μηχανισμό που στήθηκε για την υπονόμευση του αγώνα τους.

Στο πλαίσιο αυτό συνελήφθησαν με το άρθρο 330 του ΠΚ για «παράνομη βία» ο Γιάννης Φραγγίδης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη «Μαλαματίνα» και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ), και ο Γιάννης Νιβορλής, αναπληρωτής γραμματέας της ΠΟΕΕΠ, πρόεδρος της Ενωσης Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών Βόρειας Ελλάδας και μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ.

Στη συνέχεια ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, συνεχίζοντας την επιχείρηση τρομοκράτησης, κατέθεσε μηνύσεις σε βάρος των δύο συλληφθέντων και άλλων οκτώ εργαζομένων, ανάμεσα στους οποίους είναι ο γραμματέας του επιχειρησιακού σωματείου της «Μαλαματίνας» και ο πρόεδρος του Σωματείου Οδηγών - Πωλητών.

Οι εργαζόμενοι διανύουν την 4η βδομάδα 24ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών, έχοντας την έμπρακτη συμπαράσταση των συναδέλφων τους από άλλες επιχειρήσεις του κλάδου, αλλά και σωματείων και εργαζομένων άλλων κλάδων. Καθημερινά εισπράττουν πολύμορφη αλληλεγγύη που εκφράζεται με την καθημερινή παρουσία των εργαζομένων κάθε πρωί, αλλά και στη διάρκεια της ολοήμερης περιφρούρησης της απεργίας, με υλική βοήθεια, ανακοινώσεις συμπαράστασης κ.λπ.

Χτες το πρωί έγραψαν πανό με τις διεκδικήσεις τους τα οποία ανάρτησαν σε διάφορα σημεία στη γύρω περιοχή, προκειμένου να γνωστοποιήσουν σε ακόμα περισσότερους τον αγώνα τους.

Εκκληση για οικονομική ενίσχυση

Χτες το Σωματείο Εργαζομένων στη «Μαλαματίνα» κοινοποίησε τον λογαριασμό αλληλεγγύης που άνοιξε στην Εθνική Τράπεζα, για την οικονομική στήριξη του αγώνα τους. Ο αριθμός λογαριασμού είναι GR1001108390000083900230513. Στην έκκληση για οικονομική στήριξη του αγώνα έχουν ήδη ανταποκριθεί πολλά συνδικάτα και εργαζόμενοι.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε τις προηγούμενες μέρες, το Σωματείο Εργαζομένων στη «Μαλαματίνα» αναδεικνύει ότι «η ταξική αλληλεγγύη είναι το σημαντικότερο όπλο στα χέρια του αγώνα μας για την τελική δικαίωση. Η έκφρασή της φουντώνει καθημερινά με όλους τους τρόπους και τις μορφές. Χαιρετίζουμε αγωνιστικά την καθημερινή παρουσία μελών των σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Η οικονομική ενίσχυση εκ μέρους της Γραμματείας του ΠΑΜΕ προς τους απεργούς της "Μαλαματίνας" δυναμώνει τον αγώνα μας. Συνεχίζουμε μέχρι την τελική δικαίωση του αγώνα μας».

Μεγαλώνει η συμπαράσταση

Στο μεταξύ, ολοένα και περισσότερες συνδικαλιστικές οργανώσεις δηλώνουν καθημερινά τη στήριξη στον αγώνα των συναδέλφων τους στη «Μαλαματίνα», καταγγέλλουν το όργιο καταστολής και τρομοκρατίας και απαιτούν ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Στο πλαίσιο αυτό, το Εργατικό Κέντρο Νάουσας καταγγέλλει την κυβέρνηση που «για ακόμα μια φορά, απέναντι στις κινητοποιήσεις εργαζομένων που έχουν αποφασιστεί μέσα από συλλογικές διαδικασίες, στέλνει τις δυνάμεις καταστολής και συλλαμβάνει συνδικαλιστές, βάζοντας σε εφαρμογή όλους τους απεργοκτόνους νόμους που ψήφισαν αυτή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις».

Θυμίζει ότι με τον ίδιο τρόπο αντιμετωπίζεται και ο πολύχρονος αγώνας των εργαζομένων στον «Βαρβαρέσο», που διεκδικούν το αυτονόητο, με συλλήψεις, καταστολή και δικαστήρια, και δηλώνει: «Δεν θα τους περάσει, θα μας βρουν μπροστά τους».

Ανακοινώσεις εξέδωσαν επίσης τα Εργατικά Κέντρα Ιωαννίνων, Πάτρας, Φωκίδας και Σάμου και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Προσωπικού Επιχειρήσεων Ραδιοφωνίας - Τηλεόρασης (ΠΟΣΠΕΡΤ).

Πληθαίνει καθημερινά και ο κατάλογος των σωματείων που δηλώνουν ότι «οι απειλές, η τρομοκρατία και οι απεργοσπαστικοί μηχανισμοί που στήνει η εργοδοσία θα πέσουν στον γκρεμό». Σε αυτά προστέθηκαν: Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Καβάλας, Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού Καβάλας - Θάσου, Α', Β' και Ε' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΘ, Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας, Συνδικάτο Καθαριστριών - Καθαριστών Αττικής, Σωματείο Εργαζομένων ΝΗΣΕΛΑΝ, Σωματείο Χρηματοπιστωτικού Αττικής, Ενωση Εργαζομένων στη Διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων στις προβλήτες του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ), Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Χίου.


ΚΕΡΚΥΡΑ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Με μεγάλη συμμετοχή η χτεσινή απεργία

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε χτες η απεργία των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές μονάδες και στον κλάδο του Τουρισμού στην Κέρκυρα, με αίτημα την υπογραφή κλαδικών, τοπικών και επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με πραγματικές αυξήσεις, ανθρώπινα ωράρια, ρεπό και διαλείμματα, προσλήψεις για την κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας.

Από το πρωί οι απεργοί βρέθηκαν έξω από ξενοδοχεία με τα πανό και τα συνθήματά τους, ενώ για χτες το απόγευμα είχε προγραμματιστεί συγκέντρωση στο Εθνικό Στάδιο του νησιού. Οι εργαζόμενοι, το κλαδικό Συνδικάτο και τα επιχειρησιακά τους σωματεία με τη χτεσινή απεργία έδωσαν συνέχεια στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούν το τελευταίο διάστημα με απεργίες, στάσεις εργασίας, διαμαρτυρίες και άλλες παρεμβάσεις.

Στην κινητοποίηση συμμετείχε και το Σωματείο Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων, διεκδικώντας την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης, προκειμένου να μπει τέρμα στις ατέλειωτες ώρες εργασίας και στη δουλειά χωρίς ρεπό.

Σήμερα Παρασκευή το Συνδικάτο των ξενοδοχοϋπαλλήλων έχει καλέσει την Ενωση Ξενοδόχων Κέρκυρας σε νέα συνάντηση με θέμα τη διαπραγμάτευση για την υπογραφή τοπικής Σύμβασης.

Την αδιαλλαξία των εργοδοτών, που αρνούνται να καθίσουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους εργαζόμενους, κατήγγειλε τις προηγούμενες μέρες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας Σταμάτης Πελάης.«Οι εργαζόμενοι μπροστά στην αδιαλλαξία των εργοδοτών έχουν μόνο έναν δρόμο: Να ορθώσουν ανάστημα, να αγωνιστούν, να διεκδικήσουν τη ζωή που τους ανήκει», τόνισε, απευθύνοντας κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία.



ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΧΑΝΙΩΝ
Πρόκληση για τους εργαζόμενους η «λευκή νύχτα»

Την παράταση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων έως τις 11 το βράδυ, στο πλαίσιο της «λευκής νύχτας» που διοργανώνεται την Τρίτη 30 Αυγούστου, καταγγέλλει το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανίων. Η συγκεκριμένη απόφαση πάρθηκε από την πλειοψηφία του ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων, με τη στήριξη του δήμου Χανίων και της Περιφέρειας Κρήτης.

«Οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες στο εμπόριο (κατά μεγάλο ποσοστό νέες μητέρες) έχουν ήδη γίνει λάστιχο μέσα στα καταστήματα, με ελαστικές μορφές απασχόλησης, σπαστά και τρίσπαστα, 10ωρα και 12ωρα πολλές φορές απλήρωτα, για ένα κομμάτι ψωμί που αντιστοιχεί πλέον στον βασικό μισθό της ΕΓΣΕΕ», τονίζει το Σωματείο.

«Οι λευκές νύχτες θα έρθουν να δώσουν ένα ακόμα χτύπημα στην οικογενειακή ζωή των εργαζομένων, στην αυτονόητη ανάγκη για ανάπαυση, ξεκούραση και προσωπικό χρόνο», προσθέτει. Οσον αφορά τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς εμπόρους, το Σωματείο υπενθυμίζει πως η διεύρυνση του ωραρίου, το άνοιγμα τις Κυριακές, ευνόησε τα κέρδη των μεγάλων αλυσίδων και ομίλων, ενώ οι μικροί βλέπουν τα μαγαζιά τους «να φυτοζωούν και να κλείνουν».

«Η πραγματοποίηση της "Λευκής Νύχτας", και μάλιστα σε τέτοιες συνθήκες που ο λαός στενάζει από την ακρίβεια, αποτελεί πρόκληση για τη λαϊκή οικογένεια. Μέχρι και ο πιο αφελής πλέον αναγνωρίζει ότι αυτό που λείπει "για την τόνωση της αγοράς" δεν είναι οι ώρες λειτουργίας, αλλά τα χρήματα στην τσέπη του Χανιώτη εργαζόμενου, συνταξιούχου, φοιτητή», ξεκαθαρίζει το Σωματείο, επισημαίνοντας τη λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος από την αύξηση των τιμών στην Ενέργεια, στη μετακίνηση, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

«Ως εδώ! Δεν θα συμβιβαστούμε με δουλειά χωρίς δικαιώματα!», τονίζει το Σωματείο. Καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν για να μην εφαρμοστεί ο σχεδιασμός της πλειοψηφίας του Εμπορικού Συλλόγου και της Τοπικής Διοίκησης για διεύρυνση του ωραρίου με «λευκές νύχτες», να διεκδικήσουν αυξήσεις στους μισθούς και τα δικαιώματά τους μέσα από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.


ΣΕΑΑΝ
Τη Δευτέρα η διαμαρτυρία για τα αναλώσιμα των διαβητικών

Στη 1 μ.μ., στο υπουργείο Υγείας, για να παρθεί πίσω η εγκληματική απόφαση του ΕΟΠΥΥ

Με παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας τη Δευτέρα 22 Αυγούστου στη 1 μ.μ., η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) απαιτεί από την κυβέρνηση «να πάρει πίσω την απαράδεκτη απόφαση για περικοπές των αναλώσιμων υψηλής τεχνολογίας για τους διαβητικούς».

Στις 8 Αυγούστου, υπενθυμίζει η ΣΕΑΑΝ σε ανακοίνωσή της, δημοσιεύτηκε απόφαση του ΕΟΠΥΥ η οποία «μειώνει την αποζημίωση για τους αισθητήρες νέας τεχνολογίας που λειτουργούν με τις σύγχρονες αντλίες, εν είδει τεχνητού παγκρέατος, για τους διαβητικούς τύπου Α. Η μείωση αυτή φτάνει περίπου τα 130 ευρώ τον μήνα, μιας και η αποζημίωση από 45 ευρώ ανά αισθητήρα πηγαίνει στα 20 ευρώ. Για να λειτουργήσει η αντλία, ο ασθενής χρειάζεται 5 αισθητήρες τον μήνα».

Οι αισθητήρες αυτοί «είναι άκρως απαραίτητοι», όπως εξηγεί, καθώς λειτουργούν μέσω εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο και δίνουν τη δυνατότητα στον ίδιο τον ασθενή, στον φροντιστή, στους γονείς παιδιών με τη συγκεκριμένη πάθηση να επέμβουν όταν οι ασθενείς παρουσιάζουν υπογλυκαιμία και να αποφύγουν τον κίνδυνο να πέσουν σε κώμα.

Με την απόφασή του ο ΕΟΠΥΥ «εξομοιώνει την αποζημίωση των αισθητήρων προς τα κάτω με το κόστος των παροχών των ταινιών μέτρησης ζαχάρου γενικότερα για τους διαβητικούς, όπως οι ίδιοι παραδέχονται».

Η απόφαση αυτή, σημειώνει η ΣΕΑΑΝ, στηρίζεται στη λογική ενός ελάχιστου πακέτου παροχών και από κει και πέρα ο καθένας ανάλογα με το πορτοφόλι του θα έχει και τις ανάλογες παροχές, την οποία υιοθετούν και εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις, προχωρώντας βήμα - βήμα σε περικοπές.

Αυτήν τη λογική «έχουν δοκιμάσει στο πετσί τους οι ανασφάλιστοι διαβητικοί, που καταταλαιπωρούνται για τα φάρμακά τους και τα αναλώσιμα, και άλλοι χρόνια πάσχοντες, ενώ ουσιαστικά έχουν αποκλειστεί από τις σύγχρονες μεθόδους αντιμετώπισης του διαβήτη, αφού μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις, κάτω από ειδικές διαδικασίες, δίνονται κάποιες εγκρίσεις για αντλίες, μετρημένες στα δάχτυλα, όταν μόνο τα παιδιά με διαβήτη τύπου Α υπολογίζονται σε μερικές χιλιάδες».

Η ΣΕΑΑΝ αναδεικνύει την ανάγκη οργάνωσης του αγώνα μέσα από τις γραμμές της, μέσα από τις Επιτροπές Αγώνα Γονιών, τον Ενιαίο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ νομού Αττικής και Νήσων και τους Συλλόγους Χρονίως Πασχόντων, για να παρθεί πίσω η απαράδεκτη απόφαση, με αγωνιστικές παρεμβάσεις που θα γίνουν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Παράλληλα προβάλλει τα αιτήματα: Δωρεάν όλα τα σύγχρονα θεραπευτικά μέσα, φάρμακα, αντλίες νέας τεχνολογίας, αναλώσιμα, εξετάσεις για όσους πάσχουν από διαβήτη, είτε είναι ασφαλισμένοι είτε ανασφάλιστοι. Κανένας διαχωρισμός, καμία εξαίρεση, κανένας αποκλεισμός, κανένα πλαφόν. Γενναία χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Τη μείωση της αποζημίωσης για τα αναλώσιμα των διαβητικών καταγγέλλει και το Σωματείο Εργαζομένων Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου.


Εξόρμηση με τον «Ριζοσπάστη»

Στο πλευρό των απεργών έξω από το εργοστάσιο βρέθηκαν και χτες οι Οργανώσεις του ΚΚΕ, που πραγματοποίησαν εξόρμηση με το καθημερινό φύλλο του «Ριζοσπάστη». Οι απεργοί με ενδιαφέρον πήραν στα χέρια τους την εφημερίδα, που τόσο στο πρωτοσέλιδο όσο και με αναλυτικό ρεπορτάζ στις μέσα σελίδες ανέδειξε το μπαράζ των διώξεων και της τρομοκρατίας από πλευράς της εργοδοσίας, το δίκιο των αιτημάτων τους, αλλά και το κύμα στήριξης του αγώνα τους, που απλώνεται σε όλη τη χώρα.




Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ