ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Αυγούστου 2022 - Κυριακή 21 Αυγούστου 2022
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Νέα χαράτσια φορτώνονται στις πλάτες των λαών

Αντιδράσεις των εργαζομένων στη Βρετανία για την επιδείνωση των όρων ζωής τους

Θεριεύει η ακρίβεια στην Ευρώπη, με τις κυβερνήσεις να χαρατσώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά, μετακυλίοντας σε αυτά τις συνέπειες της «απελευθερωμένης» αγοράς αλλά και των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και πολέμων.

Στη Γερμανία, η κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου Ολαφ Σολτς ανακοίνωσε αυτή τη βδομάδα την «προσωρινή μείωση» του ΦΠΑ από το 19% στο 7% για το φυσικό αέριο, μέχρι τον Μάρτη του 2024. Η μείωση όμως αυτή συνοδεύτηκε με την ανακοίνωση για ένα νέο χαράτσι 0,59 ευρώ ανά μεγαβατώρα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις από 1η Οκτώβρη, πέρα από το αμέσως προηγούμενο χαράτσι της «εισφοράς αερίου» στα 2,419 λεπτά/kWh, που ανακοινώθηκε μεσοβδόμαδα.

Το χαράτσι των 0,59 ευρώ είχε ανακοινώσει ο διαχειριστής της αγοράς φυσικού αερίου στη Γερμανία, Trading Hub Europe.

Τα δύο χαράτσια προβλέπεται πως θα αυξήσουν τον λογαριασμό που πληρώνει ένα μέσο νοικοκυριό μίας τετραμελούς οικογένειας στη Γερμανία κατά περίπου 500 ευρώ, πέραν των ήδη τεράστιων τιμολογίων Ενέργειας που πληρώνουν και που αναμένεται να ακριβύνουν περαιτέρω κατά τον επικείμενο χειμώνα.

Στην πραγματικότητα, με τη μείωση του ΦΠΑ το κράτος «παραιτείται» από ένα μέρος των εσόδων του από το φυσικό αέριο, δίνοντας τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις εμπορίας να αυξήσουν περισσότερο το κόστος της Ενέργειας που πληρώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά, όπως γίνεται τώρα με τις αυξημένες τιμές και τα χαράτσια, που καταλήγουν απευθείας στις τσέπες τους.

Ωστόσο, παρά τα χαράτσια και τα μέτρα της κυβέρνησης Σολτς, ο επικεφαλής της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας της χώρας, Bundesnetzagentur, Κλάους Μίλερ, αμφισβήτησε εάν τελικά η χώρα θα καταφέρει έως την 1η Νοέμβρη να αποθηκεύσει επαρκείς ποσότητες φυσικού αερίου που έχουν σχεδιαστεί να ανέλθουν στο 95%. Κάλεσε δε τους Γερμανούς να εξοικονομήσουν αέριο, βουλιάζοντας πιο βαθιά στην ενεργειακή φτώχεια, επειδή το πρόβλημα θα είναι για «αρκετά» χρόνια.

Αναταραχή στην Ευρώπη προκαλεί η ακρίβεια

Μέσα σε αυτή την κατάσταση ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός «Gazprom» ανακοίνωσε μεσοβδόμαδα ότι οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά επιπλέον 60% για να ξεπεράσουν τα 4.000 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα αυτόν τον χειμώνα.

Η τιμή χονδρικής στην ολλανδική αγορά spot έφτασε την άνοιξη στα 335 ευρώ ανά μεγαβάτωρα (MWh), σε ιστορικό υψηλό. Εκτοτε έπεσε στα 226 ευρώ ανά MWh, αλλά παραμένει σε πολύ υψηλότερο επίπεδο σε σχέση με πέρυσι την ίδια περίοδο, όταν βρισκόταν στα 46 ευρώ ανά MWh.

Οι κυβερνήσεις σε Ιταλία, Γαλλία και Βρετανία, ενώ έχουν ήδη «στύψει» τα λαϊκά στρώματα, κάνουν λόγο για «κάποια φορολογία» στις εταιρείες Ενέργειας. Την ίδια ώρα όμως, η κυβέρνηση Μακρόν στη Γαλλία σχεδιάζει να εθνικοποιήσει την «Electricite de France SA», την εταιρεία πυρηνικής ενέργειας, που δυσκολεύεται να λειτουργήσει πλήρως υπό συνθήκες καύσωνα και ξηρασίας, καθώς έχει μειωθεί δραματικά η στάθμη του νερού σε μεγάλα ποτάμια και λίμνες.

Εξαρση της ενεργειακής φτώχειας αναμένεται το φθινόπωρο και στη Βρετανία. Η τιμή χονδρικής του ρεύματος εκτιμάται πως θα 7πλασιαστεί και θα διαμορφωθεί περίπου στις 591 λίρες ανά μεγαβατώρα. Και δεν είναι μόνο η ακρίβεια του ηλεκτρικού ρεύματος και των καυσίμων (που αυξήθηκαν περίπου 50% μέσα στο τελευταίο εξάμηνο) αλλά και του γενικότερου κόστους ζωής, με τον πληθωρισμό τον Ιούλη να ξεπερνά το 10%.

Η αφόρητη ακρίβεια και η συνεχής εξασθένιση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών βγάζουν στους δρόμους ολοένα και περισσότερους εργαζόμενους. Ηδη από την περασμένη Πέμπτη και μέσα στο Σαββατοκύριακο ξεκίνησαν απεργίες σε σιδηρόδρομους, μετρό, αστικά λεωφορεία και λιμάνια. Τις επόμενες βδομάδες αναμένονται ανάλογες κινητοποιήσεις σε Ταχυδρομεία, νοσοκομεία, σχολεία.

Τα αιτήματα των Βρετανών απεργών ανεξαρτήτως κλάδου είναι κοινά: Αξιοπρεπείς μισθολογικές αυξήσεις που να μπορούν να αντεπεξέλθουν στον πληθωρισμό, βελτίωση των συνθηκών εργασίας, αποτροπή απολύσεων, προστασία ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.

Προβλήματα από την ξηρασία

Στο κάδρο του πολέμου στην Ουκρανία, της σταθερής επιδείνωσης των σινο-αμερικανικών ανταγωνιστικών σχέσεων με αφορμή την Ταϊβάν και των αιματηρών μονοπωλιακών ανταγωνισμών, έρχεται να προστεθεί και η αύξηση της ξηρασίας σε Ευρώπη, Ασία, ΗΠΑ.

Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, η δραματική μείωση της στάθμης των υδάτων σε μεγάλα ποτάμια όπως ο Ρήνος, ο Δούναβης, ο Πάδος και ο Τάμεσης, «αντιμετωπίζεται» με δραστικούς περιορισμούς στη χρήση νερού για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και άρδευση, με συνέπεια νέο κύμα αυξήσεων στις πλωτές μεταφορές προϊόντων, καθώς επίσης και σε κτηνοτροφικά, γαλακτοκομικά, αγροτικά προϊόντα.

Εκτιμάται πως μία πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας στον Ρήνο θα είχε σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις για τη Γερμανία και την ΕΕ, καθώς μια εξάμηνη αναστολή το 2018 κόστισε στη γερμανική οικονομία περίπου 5 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση οι εμπορευματικές μεταφορές κατά μήκος των ακτών του Δούναβη έχουν ήδη διαταραχθεί σοβαρά, ωθώντας τις αρχές σε Σερβία, Ρουμανία, Βουλγαρία να ανοίγουν βαθύτερα κανάλια, προκειμένου πλοία που μεταφέρουν κυρίως καύσιμα για τις γεννήτριες ηλεκτρικής ενέργειας να προχωρήσουν.

Δυσμενείς συνέπειες έχει και η ξηρασία στη νοτιοδυτική Κίνα. Οι επιβολές περιορισμού στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, λόγω της μεγάλης ζέστης, αύξησαν την κατανάλωση νερού σε μία δύσκολη περίοδο αύξησης των αναγκών των υδροηλεκτρικών σταθμών σε νερό. Σε 19 πόλεις της επαρχίας Σετσουάν δόθηκε εντολή στα εργοστάσια και τις επιχειρήσεις να αναστείλουν τη δραστηριότητά τους έως αυτό το Σάββατο 20 Αυγούστου.


Δ. ΟΡΦ.


Πατριδογνωμόνιο
Στον ιστό της ευρωπαϊκής αράχνης

Παιδάκι ήμουνα πριν από τον ερχομό της τηλεόρασης στην Ελλάδα, μέσα της δεκαετίας του '60, όταν η διασκέδαση και η ενημέρωση μας κρέμαγε τ' αυτιά στο ραδιόφωνο. Αμυδρά θυμάμαι τη γιαγιά μου που εκεί κοντά στις εννιά το βράδυ άκουγε μια εκπομπή με θρυλιάρικη μουσική και μια βαθιά ανδρική φωνή. Τίτλος της, «Στον ιστό της αράχνης». Ιστορούσε τις περιπέτειες ανθρώπων πιασμένων στα νύχια των κομμουνιστών. Εκεί άκουσα το ...σιδηρούν παραπέτασμα κι άλλα τέτοια βαρύγδουπα. Υστερα έμπαινε ο πατέρας μου γυρνώντας αργά απ' το γραφείο, και έλεγε γεμάτος κατανόηση στην πεθερά του, πάλι τέτοιες αηδίες ακούτε; Η γιαγιά δεν άκουγε. Παράξενο πράμα. Επασχε από τη νευρασθένεια της αϋπνίας, λέγανε. Κι όμως, με τον «Ιστό» κοιμόταν μια χαρά στην πολυθρόνα! Ποτέ δεν ήξερε τίποτε για το περιεχόμενο. Κι εγώ που ήξερα για το Διάστημα και τον ωραίο Γκαγκάριν, την απίθανη Τερεσκόβα, και έφτιαχνα διαστημικές πόλεις με κεσεδάκια από γιαούρτι και τα πρώτα πλαστικά μπουκάλια γάλατος, πολύ τους θαύμαζα αυτούς τους «ερυθρούς», που είχαν άλλωστε απελευθερώσει τον πατέρα μου από τους ναζί... Η υπνοπαιδεία της εποχής είχε πάνω μου, δυστυχώς για τους τότε προπαγανδιστές, ολότελα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Ο «ιστός της αράχνης» λοιπόν, τώρα που ξέρω αυτό που δεν έμαθαν ποτέ ακόμα και οι δήθεν διώκτες του ηλεκτρονικού εγκλήματος σήμερα, είχε όλες τις προδιαγραφές του ελκυστικά σκοτεινού και γοητευτικά απαγορευμένου υλικού που τραβάει σαν το λουλούδι τις μέλισσες και τα σκατά τις μύγες. Αν είσαι μύγα ξέρεις πού θα πας και μέλισσα το ίδιο.

Τώρα λοιπόν, εμπειρικά και βιωματικά υπερφορτωμένη, ευτυχώς, ο τίτλος μού ήρθε πολλές φορές στον νου παρακολουθώντας τον ευρωπαϊκό ιστό της αράχνης των παρακολουθήσεων, επισυνδέσεων, κοριών, κρατικών και ιδιωτικών ωτακουστών, όλου αυτού του εσμού των μαύρων νόμιμων παράκεντρων εξουσίας, που εμπορεύονται και την πληροφορία και την εντύπωση. Σε ένα κοινό εξοικειωμένο με τις χιλιάδες κάμερες στους δρόμους και στα κτίρια και στους χώρους εργασίας δυστυχώς, με το ιντερνετικό μπανιστήρι (παλιά λέξη για τους ματάκηδες προ Μπιγκ Μπράδερ) να θεωρείται και επιδραστικά προσοδοφόρο, το δε σκοτεινό διαδίκτυο, το λεγόμενο και dark web, να γνωρίζει θηριώδεις τζίρους από το εμπόριο όπλων, ανθρώπων, πορνείας, ναρκωτικών, παιδεραστίας κ.λπ., η συζήτηση για τις υποκλοπές τείνει να πάρει διαστάσεις ενδοαστικού ξεκατινιάσματος (συγγνώμη, αείμνηστη Κατίνα Παξινού) και μικροπολιτικού μαλλιοτραβήγματος. Σκόπιμα. Για να ελαφρύνει και να κουράσει τόσο πολύ, ώστε οι πολίτες να αγνοούν, οικειοθελώς πλέον, το καθημερινό τους φακέλωμα, σε κάθε πτυχή της ζωής τους!

Μιλάω με συναδέλφους δημοσιογράφους, με ανθρώπους που η αξιοπιστία της δουλειάς τους, όπως γιατροί, δικηγόροι, δικαστικοί, κρέμεται από την εχεμύθεια και την έστω πελατειακή δέσμευση εμπιστοσύνης, και καγχάζουν. Ολα τρύπια είναι, σου λένε. Ολοι ακούνε, άμα θέλουν, όλους. Η δύναμη στις μέρες μας είναι να μπορείς να στήνεις αντάρτικο σιωπής, μου είπε κάποιος καμένος από «κέρατο» στον καιρό των έξυπνων συσκευών κατασκευασμένων για ηλίθιους. Ποιητική τέχνη του τουίτερ. Παρά τον σαματά, λίγοι θέλησαν να μελετήσουν και να σκεφτούν, πολιτικά καταρχήν και καταρχάς, την εμπεριστατωμένη Ερώτηση των ευρωβουλευτών μας για το θέμα. Τώρα που υψώνεται το - αόρατο στο μάτι αλλά φριχτό στην τσέπη και στην επιβίωση - σιδηρούν ευρωΝΑΤΟικό παραπέτασμα των δυτικών και ανατολικών χονδρικά ανταγωνιστών καπιταλιστών, ο ιστός αυτής της αράχνης θέλει τους πάντες να κοιμούνται σαν τη γιαγιά μου στην πολυθρόνα τους, ώσπου να τους ξυπνήσει ο κλητήρας γιατί δεν ξόφλησαν τις δόσεις αγοράς της. Ηθελα να 'ξερα, όταν άκουγαν οι Αμερικάνοι την Μέρκελ να διαπραγματεύεται το άνοιγμα του δεύτερου θηριώδους αγωγού φυσικού αερίου από τη Ρωσία, άκουγαν ταυτόχρονα και τον ιστό της αράχνης να απειλεί, αντί με φούρνους, με παγόβουνα στα δωμάτια και τις καλύβες, στους στάβλους και στα εργοστάσια, τον ρόγχο των πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών της ΝΑΤΟικής επικράτειας; Αλλά ξέχασα. Για να στηρίξει την ιδέα αυτού του μοδέρνου σιδηρού παραπετάσματος, μια Εσθονή πολιτικός είπε μόλις προχτές ότι το να μπαίνεις και να κυκλοφορείς στην ΕΕ δεν είναι δικαίωμα, είναι ...προνόμιο!

Για να το καταλάβουμε καλύτερα φέτος τον χειμώνα, λοιπόν, δεν θα χρειαστούν κοριοί και άλλα εξαρτήματα της εποχής, πιο σοφιστικέ κι από τα «βαλιτσάκια» των υπηρεσιών και των ματσωμένων ωτακουστών του ιδίου «εθνικού» συμφέροντος. Θα έχουμε το προνόμιο ν' ακούμε τα βογκητά των διπλανών μας. Ελπίζω μόνο στα παιδιά που δεν κοιμούνται όταν τα παραμύθια έχουν δράκους, έστω με ευρωπαϊκή πιστοποίηση...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ