ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Αυγούστου 2022 - Κυριακή 21 Αυγούστου 2022
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει την κλιμάκωση της βαρβαρότητας σε βάρος των προσφύγων

Ερώτηση στην Κομισιόν

Ερώτηση για την κλιμάκωση της βαρβαρότητας και της άγριας καταστολής σε βάρος των προσφύγων κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Σε αυτή σημειώνεται:

«Τα αλλεπάλληλα τραγικά περιστατικά των τελευταίων ημερών με θύματα πρόσφυγες, όπως ο πολυήμερος εγκλωβισμός των προσφύγων σε νησίδα στον Εβρο με τον τραγικό θάνατο ενός μικρού παιδιού, το νέο πολύνεκρο ναυάγιο νότια της Ρόδου με τους δεκάδες αγνοούμενους, τα "πλεούμενα" πτώματα στο Αιγαίο και οι καραβιές ξεριζωμένων που προσάραξαν στα Κύθηρα, συνιστούν αποτελέσματα της αντιδραστικής ευρωενωσιακής στρατηγικής στο Προσφυγικό, της απαράδεκτης Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας, του Κανονισμού του Δουβλίνου, της κατάφωρης παραβίασης της Συνθήκης της Γενεύης και των δικαιωμάτων των προσφύγων στο άσυλο, που προωθούν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις με χωροφύλακα τη Frontex.

Η διπλή εργαλειοποίηση του Προσφυγικού, τόσο από την τουρκική κυβέρνηση για τους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς της, όσο και από την ΕΕ και τις ελληνικές κυβερνήσεις, που αυξομειώνουν κάθε φορά την κάνουλα των ροών για την εξασφάλιση πάμφθηνου εργατικού δυναμικού, οδηγεί σε ολοένα και πιο ριψοκίνδυνα και μακρινά ταξίδια, με εκατόμβες νεκρών. Ενώ όσοι γλιτώνουν γίνονται "μπαλάκι" ανταγωνισμών κυβερνήσεων και εγκλωβίζονται απάνθρωπα για μήνες σε υπερδομές προς απέλαση.

Οι ωμότητες της κυβέρνησης της ΝΔ στην προσφυγική δομή Ελαιώνα, με τα ΜΑΤ να εισβάλλουν ξημερώματα κάνοντας χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου - λάμψης για να εξαναγκάσουν τους πρόσφυγες και τα μικρά παιδιά τους να μεταφερθούν σε άλλες δομές, με αντίστοιχα άθλιες συνθήκες, ενθαρρύνονται από την ευρωενωσιακή πολιτική καταστολής σε βάρος των προσφύγων και μεταναστών. Καταδεικνύουν το αδιέξοδο των ανύπαρκτων υποδομών ένταξής τους, το οποίο επιτείνεται και από τη σχεδιαζόμενη ολοκλήρωση του ανεπαρκούς και αποσπασματικού προγράμματος "ΕΣΤΙΑ II". Αποτελούν αλυσίδα της πρόσφατης αγριότητας στη Μελίγια από τις μαροκινές αρχές, όπως κι αυτές της Ισπανίας, με τη λεγόμενη "προοδευτική κυβέρνηση", που διαφημίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου η κυβέρνηση μεταξύ άλλων υπέγραψε την απαράδεκτη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και καθιέρωσε το απάνθρωπο αίσχος της Μόριας».

Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, ρωτούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πώς τοποθετείται:

  • Στο γεγονός ότι η επικίνδυνη και αδιέξοδη πολιτική της ίδιας και των κυβερνήσεων έχει οδηγήσει σε εκατόμβες νεκρών, και στη φρίκη που ζουν οι κατατρεγμένοι των ιμπεριαλιστικών πολέμων που εξαπολύθηκαν από την ΕΕ και τους συμμάχους της, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.
  • Στην κατεπείγουσα ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες απόδοσης ασύλου στους πρόσφυγες, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Γενεύης, με τη δημιουργία Επιτροπών Ασύλου μέσα στην Τουρκία, υπό την επίβλεψη ΕΕ και ΟΗΕ, και να εξασφαλιστεί η μετάβασή τους στις χώρες πραγματικού προορισμού τους. Με ταυτόχρονη εξασφάλιση της ασφαλούς διαβίωσής τους σε ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας, σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα, για όσο διάστημα παραμένουν στη χώρα. Χωρίς καμία επαναπροώθηση, απέλαση και εγκλεισμό στις υπερδομές - φυλακές. Με ολοκληρωμένο πλαίσιο ένταξης και εργασίας με δικαιώματα όλων των αναγνωρισμένων προσφύγων που επιλέγουν να παραμείνουν στην Ελλάδα, και εξασφάλιση της ανεμπόδιστης εκπαίδευσης όλων των προσφυγόπουλων, χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ.
ΚΕΡΚΥΡΑ
Με συγκέντρωση στο αεροδρόμιο ολοκληρώθηκε η απεργία των εργαζομένων στον Τουρισμό

Με συγκέντρωση στο Εθνικό Στάδιο και πορεία που κατέληξε στο αεροδρόμιο ολοκληρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης η 24ωρη απεργία των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και τον Τουρισμό στην Κέρκυρα. Η απεργία, την οποία είχε προκηρύξει το Εργατικό Κέντρο του νησιού, ξεκίνησε από νωρίς το πρωί με περιφρουρήσεις σε διάφορες ξενοδοχειακές μονάδες και μεγάλη συμμετοχή εργαζομένων, που εξανάγκασε μεγάλες επιχειρήσεις να περιοριστούν σε υποτυπώδη λειτουργία.

Στην απεργιακή συγκέντρωση χαιρετισμό απηύθυναν οι πρόεδροι του Κερκυραϊκού Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, του Σωματείου Εργαζομένων στο Καζίνο, του Σωματείου Εργαζομένων στο Αχίλλειο.

Οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία και τον Τουρισμό διεκδικούν: Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς. Εφαρμογή όλων των όρων των Συλλογικών Συμβάσεων (ωράρια, διαλείμματα, πρόγραμμα ρεπό), διόρθωση μισθοδοσιών και ασφαλιστικής κάλυψης στις περιπτώσεις που παραβιάζεται. Καθιέρωση ανθρώπινων συνθηκών εργασίας με περιορισμό του όγκου δουλειάς που καλούνται να διεκπεραιώσουν οι εργαζόμενοι. Προσλήψεις προσωπικού για την κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας. Λήψη μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

Νέο περιστατικό εργοδοτικής βίας

Στο μεταξύ, το Συνδικάτο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού Ν. Κέρκυρας καταγγέλλει τη χειροδικία σε βάρος λαντζέρη από τον σεφ μεγάλης ξενοδοχειακής επιχείρησης, τη μέρα της απεργίας. «Η εργοδοσία και τα "στελέχη" της έχουν ξεφύγει τελείως», καταγγέλλει στην ανακοίνωσή του και επισημαίνει ότι η εντατικοποίηση και η δουλειά χωρίς ανάσα συνοδεύονται από απειλές, τρομοκρατία, ύβρεις, ακόμα και περιστατικά βιαιοπραγίας. Οπως υπενθυμίζει, έχουν καταγραφεί βιαιοπραγίες σε ξενοδοχειακές μονάδες σε βάρος ενός βοηθού χασάπη στις 23 Ιούλη, μιας καμαριέρας στις 5 Αυγούστου, και σε αυτές προστίθεται η επίθεση στον λαντζέρη στις 18 Αυγούστου. Μάλιστα, οι εξαντλητικοί ρυθμοί εργασίας, τα «ατυχήματα» αλλά και η ψυχολογική πίεση και βία οδηγούν καθημερινά εργαζόμενους «στο νοσοκομείο, στα Κέντρα Υγείας και τα ιατρεία».

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Νεκρός μοτοσικλετιστής από πτώση δέντρου

Παρέμβαση εισαγγελέα για τον αδικοχαμένο 51χρονο οδηγό που καταπλακώθηκε από δέντρο στο Ηράκλειο της Κρήτης ενώ περίμενε στο φανάρι, έγινε προκειμένου να αποσαφηνιστούν πλήρως τα αίτια της πτώσης του δέντρου και να διαπιστωθεί εάν προκύπτουν ευθύνες από τους αρμόδιους φορείς. Ο άτυχος άνδρας που περίμενε στο φανάρι με τη μοτοσικλέτα του, πατέρας 3 παιδιών, χτυπήθηκε θανάσιμα στην πλάτη.

Προφυλακιστέος για τον εμπρησμό στη Θάσο

Προφυλακιστέος με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα κρίθηκε ο 65χρονος κτηνοτρόφος από την Ποταμιά της Θάσου, ο οποίος κατηγορείται για εμπρησμό από πρόθεση σε βαθμό κακουργήματος για τις φωτιές της Θάσου. Κατά την είσοδό του στο Δικαστικό Μέγαρο δήλωσε ειρωνικά στους δημοσιογράφους ότι «έβαλε τη φωτιά για να γελάει». Στην απολογία του αρνήθηκε τις κατηγορίες. Θα οδηγηθεί στις φυλακές Κομοτηνής.

Η Επιχειρησιακή Mονάδα Διαστημικών Εφαρμογών και Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών εκτιμά ότι η καμένη έκταση στη Θάσο είναι 2.770 στρέμματα, από τα οποία 2.670 σε περιοχή NATURA, ενώ με βάση το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Copernicus, 84% είναι δασική έκταση και 16% χαμηλή βλάστηση.

Πυρκαγιά υπό μερικό έλεγχο στη Φθιώτιδα

Πυρκαγιά ξέσπασε την Παρασκευή το απόγευμα κοντά στο χωριό Συκά Υπάτης στη Φθιώτιδα. Η πυρκαγιά είχε τέσσερα μέτωπα και στο σημείο έσπευσαν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ σηκώθηκαν και τα PZL από το αεροδρόμιο της Λαμίας. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε δασική έκταση με πουρνάρια σε τέσσερα διαφορετικά σημεία ταυτόχρονα με απόσταση περίπου 150 μέτρα το καθένα, που παραπέμπει σε εμπρησμό. Η βλάστηση στη συγκεκριμένη περιοχή ήταν πολύ πυκνή, ενώ φυσούσε αέρας, με αποτέλεσμα το ένα μέτωπο να έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Γύρω στις 4 το μεσημέρι η φωτιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο και παρέμεναν δυνάμεις για την περίπτωση αναζωπυρώσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ