ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Αυγούστου 2022
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΕΑΑΝ - ΕΝΙΑΙΟΣ - ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΙ
Απαίτησαν να ζουν με αξιοπρέπεια, να μην υπάρξει καμιά περικοπή στα αναλώσιμα

Κινητοποίηση χτες στο υπουργείο Υγείας, όπου απέσπασαν δέσμευση. Παραμένουν σε αγωνιστική επαγρύπνηση

Κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), η Επιτροπή Αγώνα Μητέρων παιδιών με διαβήτη, ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και νήσων και διαβητικοί, απαιτώντας από την κυβέρνηση να εξασφαλίσει τη δωρεάν παροχή όλων των σύγχρονων θεραπευτικών μέσων, φαρμάκων, αντλιών νέας τεχνολογίας, αναλώσιμων, εξετάσεων για όσους πάσχουν από διαβήτη, είτε είναι ασφαλισμένοι είτε ανασφάλιστοι. Ακόμα συμμετείχε αντιπροσωπεία της ΟΓΕ.

Στη διάρκεια της συγκέντρωσης ακούστηκαν συνθήματα που κατήγγειλαν την αντιμετώπιση των διαβητικών όχι ως ανθρώπων αλλά ως αναλώσιμων, όπως «Ζωή, υγεία, αξιοπρέπεια, δεν είμαστε αναλώσιμοι να βγάζετε λεφτά» και «Κάτω τα χέρια από τα παιδιά μας», καθώς στην κινητοποίηση συμμετείχαν πολλοί γονείς που τα παιδιά τους έχουν διαβήτη.

Υπενθυμίζεται ότι στις 8 Αυγούστου δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ απόφαση του ΕΟΠΥΥ, με την οποία μειωνόταν η αποζημίωση για τα αναλώσιμα αισθητήρων νέας τεχνολογίας που λειτουργούν με τις σύγχρονες αντλίες, εν είδει τεχνητού παγκρέατος, για τους διαβητικούς τύπου 1. Το αποτέλεσμα ήταν διαβητικοί και γονείς παιδιών με διαβήτη να μην μπορούν να προμηθευτούν δωρεάν τα αναλώσιμα αυτά, γιατί οι εταιρείες αρνούνταν να τα δώσουν. Πρόκειται για είδη απαραίτητα για χιλιάδες διαβητικούς τύπου 1, που με ευθύνη του κράτους έπρεπε να διατίθενται απολύτως δωρεάν, μαζί με τις σύγχρονες μεθόδους και προϊόντα, και για τους ασφαλισμένους και για τους ανασφάλιστους, κάτι που δεν συμβαίνει. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να δημιουργήσει σωρευτικά μεγαλύτερα προβλήματα υγείας με την πάροδο του χρόνου.

Κάτω από την πίεση των συγκεντρωμένων, αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον υπουργό Υγείας, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα συνεχιστεί απρόσκοπτα η παροχή των αναλώσιμων, χωρίς συμμετοχή, στους διαβητικούς. Ωστόσο, οι ανησυχίες των ίδιων και των οικογενειών τους παραμένουν, αφού η κυβέρνηση εξακολουθεί να αρνείται τη δημοσίευση σε σχετικό ΦΕΚ ρητής δέσμευσης του κράτους. Για αυτό απαιτείται αγωνιστική ετοιμότητα και επαγρύπνηση, όπως επισήμανε προς τους συγκεντρωμένους μετά τη συνάντηση ο Χάρης Χουρδάκης, εκ μέρους της Γραμματείας της ΣΕΑΑΝ.

Εξάλλου, ο υπουργός αρνήθηκε να δώσει απαντήσεις για τους ανασφάλιστους, όπως και για το να καλυφθούν αναδρομικά τα χιλιάδες ευρώ που αναγκάστηκαν να καταβάλλουν πολλοί γονείς παιδιών με διαβήτη ή ενήλικες διαβητικοί - πολλοί έχουν πάρει ακόμα και δάνειο για να βρουν τα χρήματα - γιατί μέχρι κάποια περίοδο η αγορά αντλιών δεν καλυπτόταν από τον ΕΟΠΥΥ!

Η κυβέρνηση μάλιστα ξεδιάντροπα επιχείρησε να συκοφαντήσει τον δίκαιο αγώνα των διαβητικών, με τον υπουργό Υγείας να δηλώνει ότι η κινητοποίηση «ξεκίνησε από κόμματα και βουλευτές εκφράζοντας ενδιαφέρον για τα συμφέροντα της συγκεκριμένης πολυεθνικής εταιρείας ως προς τη διατήρηση υψηλότερων τιμών αποζημίωσης στα προϊόντα της», γεγονός που κατήγγειλε ο Χάρης Χουρδάκης. Ο Χ. Χουρδάκης αναφέρθηκε επίσης στην απαράδεκτη στάση των ηγεσιών των Ομοσπονδιών των διαβητικών που δεν ήταν παρούσες στην κινητοποίηση, παίζοντας το παιχνίδι της κυβέρνησης.

Στους συγκεντρωμένους μίλησε και η Σοφία Κουμπλή, μητέρα παιδιού με διαβήτη, που ευχαρίστησε τη ΣΕΕΑΝ και τον Ενιαίο Σύλλογο για την άμεση ανταπόκριση και αντίδρασή τους. Σε δήλωσή της στον «Ριζοσπάστη» στο περιθώριο της κινητοποίησης, ανέδειξε την ανάγκη οι σύγχρονες τεχνολογίες να γίνονται κτήμα όλων των ανθρώπων, καθώς, όπως είπε, η τελευταίας τεχνολογίας αντλία και ο αισθητήρας βοηθούν στην πολύ καλή ρύθμιση του διαβήτη και επιτρέπουν να έχουν καλύτερη ζωή οι διαβητικοί, ώστε να μην είναι υποχρεωμένοι να μετρούν τις τιμές κάθε δύο ώρες, ακόμα και μέσα στη νύχτα.

Η ΣΕΑΑΝ απαιτεί: Δωρεάν όλα τα σύγχρονα θεραπευτικά μέσα, φάρμακα, αντλίες νέας τεχνολογίας, αναλώσιμα, εξετάσεις για όσους πάσχουν από διαβήτη, είτε είναι ασφαλισμένοι, είτε είναι ανασφάλιστοι. Κανένας διαχωρισμός, καμία εξαίρεση, κανένας αποκλεισμός. Κανένα πλαφόν. Γενναία χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό.

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Σύσκεψη τη Δευτέρα ενάντια στο εκτρωματικό νομοσχέδιο για τους εργαζόμενους

Καλεί το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής, στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά

Σε σύσκεψη για την προετοιμασία συγκέντρωσης έξω από τη Βουλή, ενάντια στο νομοσχέδιο για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, καλεί το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας τη Δευτέρα 29 Αυγούστου, στις 7 μ.μ., στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά. Το κάλεσμα απευθύνεται στα πρωτοβάθμια σωματεία, στα Εργατικά Κέντρα και τους φορείς που έχουν ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες ενάντια στο νομοσχέδιο. Η συγκέντρωση έξω από τη Βουλή θα γίνει τη μέρα που η κυβέρνηση θα επιλέξει να φέρει το νομοσχέδιο για ψήφιση.

Οπως σημειώνει το Συνδικάτο, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει άμεσα για ψήφιση στη Βουλή το εκτρωματικό νομοσχέδιο, που είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του επενδυτή και σε βάρος των πάνω από 600 εργαζομένων στα Ναυπηγεία. Από το περιεχόμενο του νομοσχεδίου και τη θέση που διατύπωσε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η ONEX, που ετοιμάζεται να αγοράσει τα ναυπηγεία, «επιβεβαίωσαν ότι καμία δέσμευση δεν υπάρχει για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας - χωρίς απολύσεις, για την κατοχύρωση των συγκροτημένων εργασιακών δικαιωμάτων που αποτυπώνονται στη ΣΣΕ του Ναυπηγείου και κατακτήθηκαν με αγώνες. Ασφαλιστικά δικαιώματα και η αποπληρωμή των δεδουλευμένων βρίσκονται στον αέρα, χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, όπως απαιτούν οι εργαζόμενοι».

Το Συνδικάτο αναδεικνύοντας ότι οι εξελίξεις αυτές «αφορούν κάθε εργαζόμενο, συνολικά τον λαό της Ελευσίνας, του Πειραιά και της Αττικής» σημειώνει ότι ανοίγουν τον δρόμο για να διαμορφώνονται κάθε φορά ξεχωριστοί νόμοι, στα μέτρα του εκάστοτε εργοδότη, να καταστρατηγείται το ήδη ανεπαρκές εργατικό δίκαιο και σε άλλους κρίσιμους χώρους δουλειάς. «Οι απολύσεις στα Ναυπηγεία, η επιδείνωση του εισοδήματος και των όρων δουλειάς μέσα από την επικράτηση εργολαβικής εργασίας και ατομικών συμβάσεων σε βάρος της συλλογικής, περιέχουν τον κίνδυνο και άλλοι χώροι του κλάδου να συμπαρασυρθούν. Θα έχουν συνολικότερο αντίκτυπο στη ζωή των κοινωνιών της Ελευσίνας, του Πειραιά και αλλού. Η σύνδεση της παραγωγής των Ναυπηγείων με τους επιθετικούς εξοπλισμούς του ΝΑΤΟ στοχοποιεί τον λαό της περιοχής, δημιουργώντας νέους κινδύνους», επισημαίνει.

Το Συνδικάτο προβάλλει τα αιτήματα: Να εξασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας, μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους, με αυξήσεις στους μισθούς, με Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Να μη χαθεί ούτε ευρώ από τα χρωστούμενα δεδουλευμένα των εργαζομένων.

Στη σύσκεψη για την οργάνωση της κινητοποίησης ήδη έχει δηλώσει ότι θα συμμετάσχει και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Σταθμός της πάλης το φετινό μεγάλο συλλαλητήριο στη ΔΕΘ

Πλατιά σύσκεψη την Πέμπτη 1η Σεπτέμβρη

Πλατιά σύσκεψη για την προετοιμασία της αγωνιστικής απάντησης των εργαζομένων, με το μεγάλο συλλαλητήριο στη ΔΕΘ, οργανώνει το ΠΑΜΕ την Πέμπτη 1η Σεπτέμβρη στις 7 μ.μ., στο Πάρκο των Εποχών στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης.

Με το κάλεσμά του προς τους εργαζόμενους και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, το ΠΑΜΕ αναδεικνύει την ανάγκη το φετινό συλλαλητήριο της ΔΕΘ, στις 10 Σεπτέμβρη στις 6 μ.μ. στην πλατεία ΧΑΝΘ, να αποτελέσει σταθμό στη συνέχεια της πάλης, στον συντονισμό και στον κοινό αγώνα των εργατών ενάντια στην πολιτική που τους καταδικάζει στη φτώχεια και στα βάσανα.

Με σύνθημα «Οργάνωση, Αγώνας, Αλληλεγγύη - Για να μην πληρώσει ξανά ο λαός - Για την αντεπίθεση του εργατικού κινήματος», το ΠΑΜΕ απευθύνεται σε όλα τα σωματεία και τους εργαζόμενους που έδωσαν μάχες για δεδουλευμένα, για Συλλογικές Συμβάσεις, για ανάκληση απολύσεων, για τους πλειστηριασμούς, σε κάθε εργάτη που δεν ανέχεται να δουλεύει εξαντλητικά ωράρια, με ρυθμούς μηχανής, που δεν ανέχεται να βλέπει τη ζωή του να στριμώχνεται ανάμεσα στην ακρίβεια, στην κρίση και στον φόβο του πολέμου, που δεν δέχεται να δει για άλλη μια φορά τον λογαριασμό των επιλογών των κυβερνήσεων και των εργοδοτών να φτάνει στην τσέπη του.

Τους καλεί να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να κλιμακώσουν τον αγώνα και να περάσουν στην αντεπίθεση. Αναφέρεται σε μια σειρά χώρους στη Θεσσαλονίκη και ευρύτερα στη Μακεδονία όπου έχουν ανάψει εστίες αντίστασης, όπου οι εργαζόμενοι διεκδικούν αυξήσεις στους μισθούς, αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, όπως «Μαλαματίνα», ΟΑΣΘ, Μετρό, «Praktiker», «Lidl», «e-food», «Βαρβαρέσος», Πετρέλαια Καβάλας, Λιπάσματα Καβάλας. Αλλά και στους εργάτες στην COSCO και τους Οικοδόμους, που πέτυχαν την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με βάση τις διεκδικήσεις τους.

Προβάλλει ότι «είναι ρεαλιστικό σήμερα να παλεύουμε για 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο με σταθερό χρόνο εργασίας, γιατί είναι ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας στους χώρους δουλειάς και στους κλάδους ενάντια σε απολύσεις και απληρωσιά».

Και τονίζει ότι «σήμερα πιο πολύ από ποτέ χρειάζεται μαζικός, ενωτικός, ταξικός αγώνας, με σωματεία σε κάθε χώρο δουλειάς, που μέσα από συσκέψεις και Γενικές Συνελεύσεις θα στοχεύουν τον πραγματικό αντίπαλο, τους εργοδότες και τις ενώσεις τους, τις κυβερνήσεις τους. Ενας τέτοιος αγώνας μπορεί να βάλει φρένο στα αντιλαϊκά σχέδια, να αποσπάσει κατακτήσεις, να εμπνεύσει.

Σήμερα χρειάζονται σωματεία που θα συσπειρώνουν κάθε μέρα και νέους εργαζόμενους, που θα φτάσουν σε κάθε κατάστημα, σε κάθε αποθήκη, γραφείο, εργοστάσιο.

Σήμερα χρειάζεται να οργανώσουμε και να κλιμακώσουμε την πάλη μας».

Παρουσιάζοντας τα αιτήματα αιχμής που πρέπει να γίνουν υπόθεση αγωνιστικής διεκδίκησης, καλεί σε αγώνα για: Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις πάνω από το ύψος του πληθωρισμού, για την κάλυψη όλων των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων. Κατάργηση όλων των φόρων στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Γενναία μείωση τιμών και πλαφόν στα βασικά είδη, στην Ενέργεια, στα καύσιμα. Διαγραφή χρεών, κανένα εργατικό - λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο και τρόφιμα. Μέτρα προστασίας από την πανδημία, ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας με μόνιμους γιατρούς - νοσηλευτές, εξοπλισμό και πόρους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ