ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Αυγούστου 2022
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΑΛΚΑΝΙΑ
«Επεσε» πάλι η κυβέρνηση στο Μαυροβούνιο

Μόλις πέντε μήνες αφού ανέλαβε, και με κατηγορίες ότι δεν επιτάχυνε την ευρωατλαντική ενσωμάτωση της χώρας

Ο ανταγωνισμός Δύσης - Ρωσίας στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης και στη Βουλγαρία (φωτ. από φιλοδυτικές διαδηλώσεις στη Σόφια, με σημαίες των ΗΠΑ και της ΕΕ)

Valentina Petrova

Ο ανταγωνισμός Δύσης - Ρωσίας στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης και στη Βουλγαρία (φωτ. από φιλοδυτικές διαδηλώσεις στη Σόφια, με σημαίες των ΗΠΑ και της ΕΕ)
Νέος γύρος πολιτικής αστάθειας εκδηλώνεται στο Μαυροβούνιο, με φόντο τους εντεινόμενους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για τη γεωπολιτική επιρροή στα Βαλκάνια, καθώς η κυβέρνηση της χώρας «έπεσε» ξανά, 5 μόλις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της τον περασμένο Απρίλη.

Συγκεκριμένα, με 50 ψήφους υπέρ και μόλις μία κατά, υπερψηφίστηκε η πρόταση μομφής που κατέθεσαν στα τέλη της περασμένης βδομάδας διάφορα κόμματα στη Βουλή του Μαυροβουνίου κατά του κυβερνητικού συνασπισμού του Ντρ. Αμπάζοβιτς.

Την πρόταση μομφής στήριξαν και δυνάμεις που την περασμένη άνοιξη είχαν ταχθεί στο πλευρό του κυβερνητικού συνασπισμού, όπως το DPS (Δημοκρατικό Κόμμα Σοσιαλιστών) και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDP), που ζήτησαν «εκλογές και μια σταθερή κυβέρνηση», όπως δήλωσε ο επικεφαλής του DPS Ντ. Ζίφκοβιτς.

Τη στήριξαν επίσης δυνάμεις όπως το Βοσνιακό Κόμμα, το «Αληθινό Μαυροβούνιο», το «Ενωμένο Μαυροβούνιο» κ.ά. Οι υπόλοιποι 30 βουλευτές αποχώρησαν από τη Βουλή πριν αρχίσει η ψηφοφορία. Σε αυτούς περιλαμβάνονται και οι προερχόμενοι από το φιλοσερβικό «Δημοκρατικό Μέτωπο», το κόμμα «Ενωμένη Δράση για τη Μεταρρύθμιση» του Αμπάζοβιτς κ.ά.

Δεν είναι ακόμα σαφές αν τα κόμματα που συμμετείχαν μέχρι τώρα στον κυβερνητικό συνασπισμό θα επιδιώξουν νέο σχήμα ή αν θα προκηρυχθούν νέες εκλογές.

Σημειωτέον, η πρόταση μομφής κατατέθηκε μετά τη συμφωνία που έκλεισε η κυβέρνηση Αμπάζοβιτς με τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία (παραμένει ισχυρός παράγοντας σε μια χώρα όπου το 1/3 του πληθυσμού αυτοπροσδιορίζονται ως Σέρβοι) για τη ρύθμιση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος εκατοντάδων μοναστηριών και ιερών ναών. Πολλοί επέκριναν τη συμφωνία ως «αντίθετη στα συμφέροντα του Δημοσίου». Το DPS ισχυρίστηκε ότι «αντίκειται στο ίδιο το Σύνταγμα της χώρας».

Ο ρόλος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Μαυροβούνιο στάθηκε αιτία αντιπαράθεσης και τους προηγούμενους μήνες, καθώς πολλοί επιμένουν ότι αποτελεί «μοχλό» ευρύτερων παρεμβάσεων του Βελιγραδίου - και κατ' επέκταση της Μόσχας - στη χώρα.

Σύμφωνα εξάλλου με σχετικά ρεπορτάζ, ο Ζίφκοβιτς δήλωσε ότι η πρόταση μομφής κατατέθηκε επειδή η κυβέρνηση απέτυχε να κάνει βήματα για την ενταξιακή πορεία στην ΕΕ.

Από τη μεριά του ο Αμπάζοβιτς από το βήμα της Βουλής εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Πρόεδρο της χώρας Μ. Τζουκάνοβιτς (προερχόμενο από το DPS και για χρόνια ηγέτη της χώρας, πρωταγωνιστή της ανεξαρτητοποίησης του Μαυροβουνίου από τη Σερβία το 2006), μιλώντας για «πολιτική σύγκρουση στην οποία κάποιος θα ηττηθεί» και κατηγορώντας την άλλη πλευρά ότι «σπρώχνει το Μαυροβούνιο σε μεγάλα προβλήματα και στην εξαφάνιση». Δήλωσε δε πολύ περήφανος γιατί «θα μας μνημονεύουν ως την πιο βραχύβια κυβέρνηση, αλλά και εκείνη που έλαβε τις πιο δύσκολες αποφάσεις».

Εκ μέρους της ΕΕ, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Ευρωκοινοβουλίου για το Μαυροβούνιο, Βλ. Μπίλτσικ, είπε ότι «το Μαυροβούνιο θα μπορέσει να ενταχθεί στην ΕΕ όταν διαχειριστεί ορισμένα δύσκολα εγχώρια πολιτικά καθήκοντα. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε».

Υπενθυμίζεται πάντως ότι όταν τον περασμένο Απρίλη ανέλαβε καθήκοντα ο 37χρονος αλβανικής καταγωγής Αμπάζοβιτς, δήλωνε μεταξύ άλλων ότι «πρέπει να καταλάβουμε τώρα περισσότερο από ποτέ γιατί χρειαζόμαστε την ολοκλήρωση της ΕΕ, και αυτό το μήνυμα πρέπει να το καταλάβει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Γιατί αν αφήσει τον χώρο των Δυτικών Βαλκανίων σε διαφορετικού είδους επιρροή, ίσως όχι αυτήν τη φορά, αλλά κάποια στιγμή στο μέλλον, μπορεί να έρθουμε σε πολύ προβληματική κατάσταση». Την ίδια στιγμή συνιστούσε προσοχή στην αντιμετώπιση των στενών δεσμών με τους Κινέζους αλλά και τους Ρώσους επενδυτές, σημειώνοντας ότι «θέλουμε να έχουμε καλές σχέσεις με όλους, αυτός είναι ο στρατηγικός μας στόχος», αλλά και αναγνωρίζοντας ότι «δεν μπορούμε να καθόμαστε σε δύο ή τρεις καρέκλες».

Βουλγαρία: Αντιπαράθεση για «μηνύματα καλής θέλησης» στη Ρωσία

Την ίδια στιγμή, σε άμεση διασύνδεση με τον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό Δύσης - Ρωσίας συνεχίζεται και η πολιτική αντιπαράθεση στη Βουλγαρία, όπου επίσης ο κυβερνητικός συνασπισμός «έπεσε» το προηγούμενο διάστημα μετά από υπερψήφιση πρότασης μομφής στη Βουλή.

Φιλοδυτικές δυνάμεις κατηγορούν την υπηρεσιακή κυβέρνηση του Γκιούλουμπ Ντόνεφ - τον οποίο ο Πρόεδρος της χώρας Ρ. Ράντεφ διόρισε προσωρινό πρωθυπουργό, μέχρι να γίνουν οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές στις 2 Οκτώβρη - ότι δεν περιορίζεται σε διαχειριστικές κινήσεις αλλά έσπευσε να εκπέμψει προς τη Ρωσία «μηνύματα καλής θέλησης». Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκαν στη Σόφια φιλοδυτικές διαδηλώσεις, με σημαίες της ΕΕ και των ΗΠΑ και συνθήματα όπως «Gazprom Go Home».

Στο μεταξύ η υπηρεσιακή κυβέρνηση, επικαλούμενη τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας - με δεδομένη τη διακοπή των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου από την περασμένη άνοιξη, όταν η τότε κυβέρνηση Πετκόφ αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τους νέους όρους πληρωμής που έθεσε η Μόσχα - φαίνεται ότι προσπαθεί να ρίξει γέφυρες με τη ρωσική πλευρά.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Ενέργειας Ρ. Χρίστοφ, αφού δήλωσε ότι η χώρα θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με ενεργειακές εταιρείες από Αζερμπαϊτζάν και Τουρκία, πρόσθεσε ότι «οι συνομιλίες με την "Gazprom" για την επανάληψη των ροών είναι αναπόφευκτες». Ο ίδιος προ ημερών σχολίαζε ότι «οι πόρτες που έχουν κλείσει με δύναμη ανοίγουν αργά».

Χτες ο υπηρεσιακός αναπληρωτής πρωθυπουργός Χρ. Αλεξίεφ δήλωσε ότι «για τον Σεπτέμβρη υπάρχουν εγγυημένες ποσότητες αερίου, για μετά τον Οκτώβρη δεν υπάρχουν».

Αλβανία: Συλλήψεις για απόπειρα εισόδου σε στρατιωτικό εργοστάσιο

Δύο Ρώσοι και ένας Ουκρανός προσπάθησαν να εισέλθουν σε εργοστάσιο όπλων στην πόλη Γκραμς της κεντρικής Αλβανίας, τραυματίζοντας δύο στρατιώτες που τους εμπόδισαν, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το αλβανικό υπουργείο Αμυνας.

Ο πρωθυπουργός Εντι Ράμα δήλωσε ότι τα τρία πρόσωπα που συνελήφθησαν «είναι ύποπτα για κατασκοπεία», ενώ ο υπουργός Αμυνας Νίκο Πελέσι αναφέρθηκε στο «γεωπολιτικό πλαίσιο», με βάση το οποίο «το περιστατικό δεν μπορεί να απορριφθεί ως συνηθισμένο», προσθέτοντας ότι «δεν μπορούμε να βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα».

ΙΤΑΛΙΑ
Προεκλογική αντιπαράθεση για τα «στρατόπεδα» εντός ΕΕ

Αντιπαράθεση για το μέλλον και τις «συμμαχίες» της Ιταλίας, ανάλογα και με τα ιδιαίτερα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων της χώρας, έχει ξεσπάσει μεταξύ της προέδρου του εθνικιστικού κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας», Τζόρτζια Μελόνι, και του επικεφαλής του σοσιαλδημοκρατικού Δημοκρατικού Κόμματος (PD), Ενρ. Λέτα, με τον τελευταίο να «προειδοποιεί» πως μια ενδεχόμενη εκλογή της Μελόνι στην πρωθυπουργία εγκυμονεί κινδύνους για την Ευρώπη.

Ο Λέτα υπενθύμισε πως το κόμμα της Μελόνι - που εμφανίζεται πρώτο στις δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών στις 25 Σεπτέμβρη - έχει σχέσεις με τα εθνικιστικά κόμματα του Ούγγρου πρωθυπουργού, Β. Ορμπαν, της Μ. Λεπέν στη Γαλλία, το Vox στην Ισπανία, το πολωνικό κυβερνών κόμμα «Νόμος και Δικαιοσύνη». Επίσης άσκησε κριτική στην «κεντροδεξιά» συμμαχία «Αδέλφια της Ιταλίας» - Λέγκα - Φόρτσα Ιτάλια, επειδή προτίθενται να επαναδιαπραγματευτούν το εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, πάντα προς όφελος τμημάτων του ιταλικού κεφαλαίου.

Σύμφωνα με τον γραμματέα του PD, «χρειαζόμαστε μια ισχυρότερη Ευρώπη και η Ιταλία να είναι στο κέντρο της Ευρώπης, με τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και τις χώρες της Μπενελούξ (Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο), και όχι με την Πολωνία και την Ουγγαρία».

Η προεκλογική αντιπαράθεση και συνολικά οι πολιτικές διεργασίες στην Ιταλία, την τέταρτη οικονομία στην Ευρωζώνη, αντικατοπτρίζουν εξάλλου τις αντιθέσεις εντός του ευρωατλαντικού άξονα, μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, όπως και τη διαπάλη στο εσωτερικό της ΕΕ, από τη δημοσιονομική πορεία της λυκοσυμμαχίας μέχρι τη γεωπολιτική ισχυροποίησή της στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα κ.ά.

«Ολος ο κόσμος θα παρακολουθήσει με μεγάλη προσοχή το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ιταλία», επισήμανε και ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο ανάδειξης της Μελόνι και του «κεντροδεξιού» συνασπισμού στην εξουσία.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» του Μ. Ντράγκι είχε ξεκάθαρη θέση υπέρ της Ουκρανίας, αλλά «δεν ξέρω ποια θα είναι η στάση της επόμενης ιταλικής κυβέρνησης, γιατί δεν γνωρίζω ποια θα είναι η επόμενη κυβέρνηση».

Πάντως η Τζ. Μελόνι έχει δεσμευτεί επανειλημμένα για την πορεία της χώρας της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, όπως και για συνέχιση της στρατιωτικής στήριξης του Κιέβου, διαβεβαιώνοντας πως η στάση αυτή του κόμματός της δεν πρόκειται να επηρεαστεί από τους εταίρους του.

ΣΛΟΒΑΚΙΑ
«Κρίση» υποβόσκει στον κυβερνητικό συνασπισμό

Κυβερνητική κρίση ενδέχεται να ξεσπάσει στη Σλοβακία, καθώς πλησιάζει το «τελεσίγραφο» του κυβερνητικού εταίρου «Ελευθερία και Αλληλεγγύη», που αξιώνει να παραιτηθεί ο υπουργός Οικονομικών, Ιγκόρ Μάτοβιτς, μέχρι το τέλος Αυγούστου, διαφορετικά το κόμμα θα αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Ο Μάτοβιτς, από το κόμμα «Απλοί Ανθρωποι και Ανεξάρτητες Προσωπικότητες» (OL'aNO), παραιτήθηκε το 2021 από πρωθυπουργός και ανέλαβε υπουργός Οικονομικών, μετά από συγκρούσεις που είχε με το κόμμα «Ελευθερία και Αλληλεγγύη». Τα δυο κόμματα διαφώνησαν έντονα και την άνοιξη για το κυβερνητικό πακέτο κατά του πληθωρισμού, ενώ οι μεταξύ τους καλοκαιρινές διαπραγματεύσεις δεν είχαν μέχρι στιγμής επιτυχία.

Αναλυτές καθώς και ορισμένα μέλη της κυβέρνησης και του συνασπισμού λένε τώρα ανοιχτά ότι είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης μειοψηφίας και πρόωρων εκλογών.

ΗΠΑ
Νέο κρούσμα αστυνομικής βαρβαρότητας

Αποτροπιασμό προκαλούν οι εικόνες από το νέο περιστατικό αστυνομικής βαρβαρότητας στο Αρκανσο των ΗΠΑ, καθώς η αστυνομική βία «ζει και βασιλεύει» παρά τις επαναλαμβανόμενες υποκριτικές διακηρύξεις της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Στο βίντεο που κατέγραψε το νέο συμβάν, τρεις αστυνομικοί στην πόλη Μάλμπερι ξυλοκοπούν ανελέητα έναν 27χρονο άνδρα τον οποίο έχουν ήδη ακινητοποιήσει στο έδαφος.

Οι αστυνομικοί έχουν γονατίσει πάνω του και τον κρατάνε πεσμένο. Ο ένας του ρίχνει επανειλημμένες μπουνιές στο κεφάλι, ενώ σε κάποια στιγμή πιάνει το κεφάλι του και το κοπανάει στην άσφαλτο, ο άλλος αστυνομικός τον πιέζει στο έδαφος και ένας τρίτος του ρίχνει γονατιές.

Σύμφωνα με την αστυνομία, υπήρξε μια καταγγελία ότι ο 27χρονος απείλησε έναν υπάλληλο βενζινάδικου, ενώ όταν εντοπίστηκε αντέδρασε και έσπρωξε έναν αστυνομικό ρίχνοντάς τον στο έδαφος. Μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του από τους αστυνομικούς, ο 27χρονος άνδρας οδηγήθηκε αρχικά στο νοσοκομείο και έπειτα στη φυλακή.

Οι τρεις αστυνομικοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα μέχρι τη διερεύνηση της υπόθεσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ