ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Αυγούστου 2022
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ξεκίνησε δυναμικός απεργιακός αγώνας στα λιμάνια

Λιμενεργάτες στο Φελιξστόου συμμετέχουν μαχητικά στην απεργία
Λιμενεργάτες στο Φελιξστόου συμμετέχουν μαχητικά στην απεργία
Οκταήμερο απεργιακό αγώνα για καλύτερους μισθούς και συνθήκες εργασίας ξεκίνησαν την Κυριακή εκατοντάδες λιμενεργάτες και χειριστές γερανών στο μεγαλύτερο λιμάνι της Αγγλίας, Φελιξστόου, καθώς οι μέτοχοι της διαχειρίστριας εταιρείας «Hutchison Ports» απολαμβάνουν τα υπερκέρδη από την δουλειά των εργατών την ώρα που εκείνοι κάνουν αγώνα να φέρουν βόλτα βασικές υποχρεώσεις, παρά τους εξαντλητικούς ρυθμούς εργασίας.

Οι λιμενεργάτες διεκδικούν μισθολογικές αυξήσεις άνω του 10%, επιδόματα και μπόνους, καθώς το κόστος ζωής έχει ακριβύνει πάρα πολύ και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω: Ο πληθωρισμός, που τον Ιούλη «έτρεχε» με 10,1%, αναμένεται να ξεπεράσει το 13% και τους πρώτους μήνες του 2023 ακόμα και το 20%.

Οι περίπου 1.900 απεργοί γνωρίζουν ότι το λιμάνι του Φελιξστόου είναι κερδοφόρο, καθώς το 2020 εν μέσω πανδημίας είχε κέρδη ύψους 61 εκατ. λιρών και την ίδια χρονιά η «Hutchison Ports» διένειμε 99 εκατ. λίρες στους μετόχους της. Εκπρόσωπος της εργοδοσίας ανέφερε ότι πρότεινε αύξηση μισθών 8% κατά μέσο όρο και σχεδόν 10% για τους πιο χαμηλόμισθους, την οποία χαρακτήρισε «δίκαιη».

Είναι η πρώτη απεργία που γίνεται από το 1989 στο λιμάνι αυτό, το οποίο διαχειρίζεται περίπου 4 εκατ. εμπορευματοκιβώτια τον χρόνο. Την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των απεργών έχουν στείλει και οι λιμενεργάτες της ΕΝΕΔΕΠ στις προβλήτες της COSCO στη χώρα μας.

Η επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου, η έκρηξη της ακρίβειας στα τιμολόγια Ενέργειας και στα καύσιμα έχουν κάνει «τον βίο αβίωτο» για εκατομμύρια νοικοκυριά στη Βρετανία. Από την αρχή της περασμένης βδομάδας δεκάδες χιλιάδες σιδηροδρομικοί υπάλληλοι απήργησαν για τρεις μέρες, και ακολούθησε 48ωρη απεργία από οδηγούς λεωφορείων και στο λονδρέζικο Μετρό. Επονται απεργιακοί αγώνες υγειονομικών, δικηγόρων, ταχυδρομικών υπαλλήλων και άλλων κλάδων εργαζομένων.

Ισπανία: Απεργιακές κινητοποιήσεις στη «Ryanair»

Συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων σε χαμηλού κόστους αεροπορικές εταιρείες στην Ισπανία.

6 διεθνείς πτήσεις της «Ryanair» που αναχωρούσαν ή είχαν προορισμό την Ισπανία ακυρώθηκαν το πρωί της Δευτέρας, την πρώτη μέρα μιας νέας απεργίας του πληρώματος καμπίνας στην ιρλανδική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους, σύμφωνα με την «Uniοn Sindical Obrera» (USO), που οργάνωσε αυτήν την απεργία με την Ανεξάρτητη Ενωση Πληρωμάτων Αεροπορίας (SITCPLA).

Οι εργαζόμενοι της «Ryanair» στην Ισπανία ξεκίνησαν στις 8 Αυγούστου τον τρίτο γύρο απεργιών τους από τις αρχές του καλοκαιριού, έχοντας προαναγγείλει κινητοποιήσεις τρεις φορές τη βδομάδα μέχρι τον Γενάρη του 2023.

Οι απεργοί ζητούν ιδιαίτερα βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους και υπογραφή ΣΣΕ. Σύμφωνα με τα συνδικάτα, η «Ryanair» είναι η μόνη διεθνής εταιρεία που δεν έχει Συλλογική Σύμβαση στην Ισπανία.

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις βρίσκονται από τις αρχές του καλοκαιριού και οι εργαζόμενοι της βρετανικής «Easyjet» στην Ισπανία.

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Βάρβαρη επίθεση εναντίον απεργών δημοτικών υπαλλήλων

Ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας που είχε μισθωθεί από τον δήμο Στιβ Τσουέτε της νοτιοαφρικανικής επαρχίας Μπουμαλάνγκα ευθύνεται για τη βάρβαρη επίθεση σε απεργούς, με χρήση πυρών που προκάλεσε τον θάνατο ενός 33χρονου απεργού και τον τραυματισμό άλλων τριών. Οι απεργοί ξεκίνησαν κινητοποιήσεις στις αρχές του μήνα, απαιτώντας αύξηση μισθών και καλύτερες συνθήκες δουλειάς, αλλά και την παραίτηση του δημάρχου Πέτρου Μασιλέλα και του αντιδημάρχου Θοκοζίλε Ζούλου. Ενας 39χρονος από ομάδα φρουρών σεκιούριτι επιτέθηκε στους απεργούς, προκαλώντας τον θάνατο ενός 33χρονου απεργού και τον σοβαρό τραυματισμό τριών άλλων, προτού συλληφθεί και τεθεί υπό κράτηση ώσπου να δικαστεί στις 30 Αυγούστου.

Το Νοτιοαφρικανικό ΚΚ εκφράζει συλλυπητήρια στους συγγενείς του 33χρονου δολοφονημένου απεργού και ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες, επισημαίνοντας πως αυτή η βάρβαρη επίθεση «φανερώνει ότι υπάρχουν κάποιοι που νομίζουν πως είναι υπεράνω του νόμου και πως μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν». Κάλεσε την εργοδοσία να μην παραβιάζει τα συνταγματικά δικαιώματα των εργαζομένων και να τους αντιμετωπίσει με αξιοπρέπεια, προσθέτοντας ότι οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να διεκδικούν την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Απαίτησε τέλος την τιμωρία του φυσικού αυτουργού της επίθεσης στους απεργούς.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
«Αντιτρομοκρατική» δίωξη κατά του πρώην πρωθυπουργού Καν

Κατηγορίες που απαγγέλθηκαν με βάση την «αντιτρομοκρατική» νομοθεσία της χώρας αντιμετωπίζει ο πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν Ιμραν Καν, μετά από νέα αντικυβερνητική συγκέντρωση που οργάνωσε το κόμμα του (ΡΤΙ). Σε αυτές κάλεσε σε συμπαράταξη «με το έθνος, τη δικαιοσύνη και το Πακιστάν και όχι αυτούς τους ληστές», επικρίνοντας σε υψηλούς τόνους τη σημερινή κυβέρνηση, όπου κυριαρχεί ξανά η Πακιστανική Μουσουλμανική Ενωση (PML-N), που κυβέρνησε για δεκαετίες προκρίνοντας τη συνεργασία με τις ΗΠΑ.

Αναφορά της αστυνομίας για τη συγκεκριμένη ομιλία κατέγραψε ότι «στόχος της ομιλίας ήταν να τρομοκρατήσει την αστυνομία και το δικαστικό σώμα και να τους εμποδίσει να κάνουν το καθήκον τους». O Καν υπερασπίστηκε και συμβούλους του που επίσης είναι αντιμέτωποι με σοβαρές κατηγορίες, π.χ. για «στάση και υποκίνηση ανταρσίας» στις τάξεις του στρατού.

Χτες, στελέχη του PTI όπως ο (πρώην ΥΠΕΞ της χώρας) Σαχ Μεχμούντ Κουρέσι δήλωσαν ότι η χώρα είναι αντιμέτωπη με «μια ακραία δικτατορία» και ότι «έχουμε κυβέρνηση μειοψηφίας που προσπαθεί να διατηρηθεί με τη βία». Ισχυρίστηκε δε ότι σύντομα η κυβέρνηση θα «πέσει». Υποστηρικτές του ΡΤΙ συγκεντρώθηκαν μάλιστα στο σπίτι του Καν στο Ισλαμαμπάντ, για να εμποδίσουν τη δίωξή του και απειλώντας μάλιστα ότι «αν συλληφθεί (...) θα καταλάβουμε το Ισλαμαμπάντ».

Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση ΡΤΙ «έπεσε» την άνοιξη αφού υπερψηφίστηκε πρόταση μομφής, μεταξύ άλλων και από δυνάμεις που μέχρι πρότινος τη στήριζαν. Ο Καν είχε καταγγείλει «συνωμοσία απέξω», συχνά κατηγορώντας και ρητά τις ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι έγινε «στόχος επειδή ακολούθησε ανεξάρτητη πολιτική».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΟΛΟΜΠΟΥΣ.-- Απεργία ξεκινούν οι εκπαιδευτικοί συνδικάτου που εκπροσωπεί πάνω από 4.000 εκπαιδευτικούς, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό σε εκατοντάδες σχολεία της μεγαλύτερης εκπαιδευτικής περιφέρειας του Οχάιο των ΗΠΑ, Κολόμπους, καθώς απέρριψαν τις προτάσεις της διοίκησης. Διεκδικούν καλύτερους μισθούς, μικρότερους αριθμούς μαθητών ανά τμήμα, κλιματισμό στις σχολικές αίθουσες και καλύτερο αναλυτικό πρόγραμμα, που να συμπεριλαμβάνει τις Καλές Τέχνες.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Τουλάχιστον 32 άτομα σκοτώθηκαν σε δύο τροχαία που έγιναν στη νοτιοανατολική Τουρκία το Σάββατο, στις επαρχίες Γκαζιαντέπ και Μαρντίν. Στο πρώτο συγκρούστηκαν πυροσβεστικό όχημα και λεωφορείο που μετέφερε δημοσιογράφους, ενώ στο δεύτερο ένα φορτηγό παρέσυρε σωστικά συνεργεία που είχαν σπεύσει σε άλλο ατύχημα. Πολλοί τραυματίες νοσηλεύονταν σε κρίσιμη κατάσταση.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Ινδία μετά από πλημμύρες και κατολισθήσεις που συνοδεύουν τους μουσώνες στους πρόποδες των Ιμαλαΐων. Ανθρωποι εγκλωβίστηκαν στις στέγες τοπικών κτιρίων, σχολεία έκλεισαν και μια σειρά άλλα προβλήματα έφεραν στην επιφάνεια την ανάγκη για ολοκληρωμένα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Τουλάχιστον 36 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και στο Πακιστάν, στις επαρχίες Κιμπέρ - Παχτούνκουα (βορειοδυτικά) και Παντζάμπ (ανατολικά). Πάνω από 10.000 σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς και περισσότερα από 17.000 άλλα υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Επίθεση τζιχαντιστών της οργάνωσης «Σαμπάμπ» στο τέλος της περασμένης βδομάδας έληξε μετά από 30 ώρες στη Σομαλία, στο ξενοδοχείο «Hayat» της πρωτεύουσας Μογκαντίσου, με τελικό απολογισμό 21 νεκρούς και 117 τραυματίες. Το «Hayat» έχει υποστεί σημαντικές ζημιές, με κάποια τμήματά του να έχουν καταρρεύσει. Η επίθεση είναι η πρώτη ευρεία επιχείρηση των τζιχαντιστών στο Μογκαντίσου αφότου ανέλαβε καθήκοντα τον Μάη ο νέος Πρόεδρος της Σομαλίας, Χασάν Σεΐχ Μοχάμουντ.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Ο υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της Κένυας, Ράιλα Οντίνγκα, που ηττήθηκε στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές με ελάχιστη διαφορά, κατέθεσε ηλεκτρονικό αντίγραφο της προσφυγής του κατά των αποτελεσμάτων των εκλογών που διεξήχθησαν αυτόν τον μήνα και πρόκειται να καταθέσει το έγγραφο της προσφυγής αργότερα.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Σε εξέλιξη πυρκαγιές στη χώρα

Πολλές πυρκαγιές βρίσκονται σε εξέλιξη στην Πορτογαλία, ενώ πλήττεται από κύμα καύσωνα, το τρίτο από τις αρχές Ιούλη. Χτες σχεδόν 1.800 πυροσβέστες έδιναν μάχη για να σβήσουν τις φλόγες στην πορτογαλική επικράτεια, σύμφωνα με τα δεδομένα της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας.

Η σημαντικότερη πυρκαγιά μαίνεται στην περιφέρεια της Βίλα Ρεάλ, στη βόρεια Πορτογαλία, και εξαπλώνεται στο εσωτερικό μιας ορεινής ζώνης με δύσκολη πρόσβαση.

Η δασική πυρκαγιά στον εθνικό δρυμό Σέρα ντα Εστρέλα, μια προστατευόμενη ορεινή περιφέρεια στην κεντρική Πορτογαλία, κατέκαψε τις τελευταίες βδομάδες περισσότερα από 250.000 στρέμματα δασικής βλάστησης.

Από την αρχή της χρονιάς σχεδόν 940.000 στρέμματα κάηκαν στη χώρα. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες καμένες εκτάσεις από τις φονικές πυρκαγιές του 2017 που είχαν στοιχίσει τη ζωή σε 100 ανθρώπους, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του Ινστιτούτου για την Προστασία της Φύσης και των Δασών (ICNF).

ΠΕΡΟΥ
Σοβαρό δυστύχημα με τουριστικό λεωφορείο

Ενα πολύ σοβαρό δυστύχημα σημειώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής (τοπική ώρα) κοντά στον περίφημο αρχαιολογικό χώρο του Περού, Μάτσου Πίτσου, όταν βανάκι με τουρίστες έπεσε σε γκρεμό 100 περίπου μέτρων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύονται στα περουβιάνικα μέσα ενημέρωσης, υπάρχουν έως τώρα 4 νεκροί, καθώς και αρκετοί τραυματίες που έχουν μεταφερθεί στα πλησιέστερα νοσοκομεία. Το μικρό λεωφορείο επέστρεφε από τον αρχαιολογικό χώρο με 20 τουρίστες, επιβαίνοντες και τον οδηγό του οχήματος. Το δυστύχημα συνέβη στην περιοχή Αμπρα Μάλαγα του Κούσκο, κοντά στο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο του Μάτσου Πίτσου.

Ανάμεσα στους επιβαίνοντες του συγκεκριμένου λεωφορείου ήταν και δύο Ελληνες, ένας νέος άνδρας, που είναι καλά στην υγεία του και η φίλη του που νοσηλεύεται με κατάγματα στο νοσοκομείο του Κούσκο.

Μαρτυρίες κατοίκων στην περιοχή, που έσπευσαν να παράσχουν βοήθεια στους τραυματίες, αναφέρουν ότι το σημείο ήταν δύσβατο και έκανε δύσκολη την πρόσβαση στα σωστικά συνεργεία, με αποτέλεσμα να καταφέρουν να το προσεγγίσουν μετά από αρκετή ώρα, ενώ έβρεχε και είχε χαμηλή ορατότητα λόγω ομίχλης.

Πάντως η συγκεκριμένη ζώνη με οδικό δίκτυο σε κακή κατάσταση είναι μια περιοχή όπου συμβαίνουν συχνά αυτοκινητιστικά δυστυχήματα, ενώ το ταξίδι με το αυτοκίνητο επιλέγεται από πολλούς τουρίστες ως πιο φτηνή επιλογή σε σχέση με το τρένο. Συχνά ως αιτία των ατυχημάτων αναφέρεται η υπερβολική ταχύτητα σε σχέση με τις άσχημες καιρικές συνθήκες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ