ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Αυγούστου 2022
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ
«Χρυσό» φινάλε με τις Ντρισμπιώτη και Τζένγκο

Η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη

Associated Press

Η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη
Με ιδανικό τρόπο ολοκληρώθηκε η ελληνική παρουσία στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου του Μονάχου: Με την Αντιγόνη Ντρισμπιώτη να γράφει Ιστορία κατακτώντας δεύτερο χρυσό μετάλλιο στο βάδην και την 19χρονη Ελίνα Τζένγκο να θριαμβεύει στον ακοντισμό. Ετσι η τελική ελληνική συγκομιδή ανήλθε σε 5 μετάλλια, 4 χρυσά και 1 ασημένιο, φέρνοντας την Ελλάδα στην 4η θέση του πίνακα των μεταλλίων, σε μία από τις πλέον επιτυχημένες εμφανίσεις της σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Τα «παιδιά και αποπαίδια» του αθλητισμού

Η αξιέπαινη παρουσία των Ελλήνων αθλητών και αθλητριών, και αυτών που ανέβηκαν στο βάθρο αλλά και συνολικά όσων συμμετείχαν στη διοργάνωση, δεν μπορεί να κρύψει τη δύσκολη πραγματικότητα του ελληνικού αθλητισμού, όσο κι αν τα στελέχη της κυβέρνησης της ΝΔ, ακολουθώντας την πεπατημένη των προκατόχων τους σε όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις, προσπαθούν και αυτήν τη φορά, μέσω της επικοινωνιακής εκμετάλλευσης των επιτυχιών, να παρουσιάσουν έναν αθλητικό κόσμο ...αγγελικά πλασμένο. Αντιθέτως, ακόμα και η συμμετοχή σε μια διεθνή διοργάνωση - πόσο μάλλον η διάκριση - τις περισσότερες φορές είναι το αποτέλεσμα μιας επίπονης και με διόλου ευκαταφρόνητο κόστος προσπάθειας του αθλητή ή και της οικογένειάς του, χωρίς κρατική στήριξη και ξεπερνώντας τα εμπόδια από τα γνωστά προβλήματα που μαστίζουν σωματεία και ομοσπονδίες.

Η Ελίνα Τζένγκο

Eurokinissi Sports

Η Ελίνα Τζένγκο
Την κατάσταση αυτή έχουν περιγράψει κατά καιρούς μια σειρά αθλητές από διάφορα αθλήματα, και το έκανε τελευταία και η πρωταγωνίστρια των αγώνων του Μονάχου Αντιγόνη Ντρισμπιώτη - μετά τις επιτυχίες της μίλησε για την προσωπική της προσπάθεια και τη στήριξη της οικογένειάς της το προηγούμενο διάστημα προκειμένου να φτάσει στον στόχο της συμμετοχής. Θυμίζουμε επίσης μια άλλη χαρακτηριστική περίπτωση, τον πρωταθλητή Ευρώπης στο μήκος Μίλτο Τεντόγλου, αλλά και τον προπονητή του, Γιώργο Πομάσκι, κατά την περσινή Ολυμπιακή χρονιά να αποκαλύπτουν τα ουκ ολίγα πολύπλευρα προβλήματα (εγκαταστάσεις Αγίου Κοσμά, οικονομική στήριξη κ.λπ.) που αντιμετώπισαν κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Και, βέβαια, είναι κι άλλα πολλά περιστατικά που δείχνουν την κατάσταση που επικρατεί και το εύρος των προβλημάτων.

Πρόκειται για το αποτέλεσμα της ανυπαρξίας ενός οργανωμένου πλαισίου στήριξης του αθλητισμού από το κράτος σε όλους τους τομείς (οικονομικά, εγκαταστάσεις υλικοτεχνικής υποδομής, επιστημονική στήριξη) και της πολιτικής της όλο και μεγαλύτερης μείωσης των επιχορηγήσεων στον αθλητισμό, με αποτέλεσμα να αφήνονται στη «μοίρα» τους αθλητές, σωματεία και ομοσπονδίες και να διαχωρίζονται σε «παιδιά και αποπαίδια», ανάλογα με το τι πουλάει εμπορικά. Και, σε ένα ...περίσσευμα αποποίησης των ευθυνών, αναγορεύουν την ανεύρεση χορηγού σε «λύση» στα προβλήματα για όποιον θέλει να επιβιώσει αθλητικά.

Ιστορικό «χρυσό» νταμπλ για Ντρισμπιώτη

Μόλις 93 ώρες μετά τη «χρυσή» επιτυχία της στα 35 χλμ., η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη πρώτευσε και στο αγώνισμα των 20 χλμ., με χρόνο 1.29.03. Με το νταμπλ στα χρυσά μετάλλια η 38χρονη αθλήτρια έγινε η μοναδική εκπρόσωπος του ελληνικού στίβου που πετυχαίνει κάτι τέτοιο σε όλες τις διοργανώσεις. Το ασημένιο κατέκτησε η Πολωνή Ζοζιέμπλο με 1.29.20 και το χάλκινο η Γερμανίδα Φεϊγκέ με 1.29.25. Αξιόλογη εμφάνιση στο αγώνισμα πραγματοποίησε η Χριστίνα Παπαδοπούλου, τερματίζοντας 12η και βελτιώνοντας το ατομικό της ρεκόρ με χρόνο 1.35.19.

Επιτυχία με μέλλον για την Τζένγκο

Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε και η Ελίνα Τζένγκο στον ακοντισμό, με καλύτερη βολή στα 65,81 μ., κορυφαία φέτος στην Ευρώπη, πανελλήνιο ρεκόρ γυναικών Κ23 και δεύτερη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στην Ελλάδα, πίσω από το πανελλήνιο ρεκόρ της Μιρέλας Μανιάνι με 67,51 μ. Ηταν η πρώτη φορά που 19χρονη αθλήτρια αγωνίστηκε σε επίπεδο γυναικών έχοντας μέχρι τώρα στο αγώνισμα το χρυσό στο Ευρωπαϊκό και το ασημένιο στο Παγκόσμιο στην κατηγορία Κ20. 2η κατετάγη η Σέρβα Αντριάνα Βιλάγκος με 62,01 μ. και 3η η σπουδαία Τσέχα Μπάρμπορα Σποτάκοβα με 60,68 μ.

Αξιόλογη προσπάθεια από τις Γκούσιν και Πεσιρίδου

Καλή εμφάνιση έκαναν στο φινάλε των ελληνικών συμμετοχών η Τατιάνα Γκούσιν, τερματίζοντας 9η στον τελικό του ύψους με καλύτερο άλμα στα 1,90 μ., και η Ελισάβετ Πεσιρίδου, η οποία έφτασε μέχρι τα ημιτελικά των 100 μ. εμπόδια και κατετάγη 6η στη σειρά της με χρόνο 13.19.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ
Κυρίαρχος στους κρίκους ο Λευτέρης Πετρούνιας
  • Το 6ο συνεχόμενο χρυσό στον θεσμό κατέκτησε ο Ελληνας αθλητής
  • Συγχαρητήρια από το ΚΚΕ

Copyright 2022 The Associated

Την κυριαρχία του στο αγώνισμα των κρίκων επιβεβαίωσε ξανά ο Λευτέρης Πετρούνιας, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Γυμναστικής που διεξήχθη στο Μόναχο. Ο Ελληνας αθλητής για μια ακόμα φορά σε τελικό ήταν άψογος στην εκτέλεση του προγράμματός του, συγκεντρώνοντας 15.133 βαθμούς (βαθμός δυσκολίας 6.200 β., βαθμός εκτέλεσης 8.933 β.).

Ηταν το 6ο συνεχόμενο χρυσό που κατέκτησε ο Πετρούνιας σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (και 7ο συνολικά, καθώς είχε κατακτήσει το ασημένιο στην πρώτη του παρουσία, το 2011), συνεχίζοντας το τρομερό σερί του, καθώς είναι ανίκητος εδώ και 6 χρόνια: Ηταν 1ος το 2015 στο Μονπελιέ, το 2016 στη Βέρνη, το 2017 στο Κλουζ, το 2018 στη Γλασκόβη και το 2021 στη Βασιλεία. Εγινε έτσι ο κορυφαίος του αθλήματος όλων των εποχών στην Ευρώπη μαζί με τον σπουδαίο Ούγγρο Κριστιάν Μπέργκι, που είχε κυριαρχήσει στον πλάγιο ίππο μεταξύ 2005 και το 2012. Επίσης ο Πετρούνιας έφτασε στα 11 χρυσά μετάλλια στην καριέρα του, καθώς έχει κατακτήσει 3 σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα και ένα Ολυμπιακό στο Ρίο το 2016. Η φετινή επιτυχία πάντως έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς έρχεται μερικούς μήνες μετά την επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε στον ώμο τον περασμένο Νοέμβρη.

Στον τελικό του Μονάχου 2ος αναδείχθηκε ο Τούρκος Αντέμ Ασίλ με 15.033 β. και 3ος ο Βρετανός Κόρντεϊ Τάλοχ με 14.866 β.

Συγχαρητήριο μήνυμα από το ΚΚΕ

Σε συγχαρητήριο μήνυμα για τη νέα «χρυσή» επιτυχία του Πετρούνια το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει: «Συγχαρητήρια στον Λευτέρη Πετρούνια για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στους κρίκους στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Γυμναστικής στο Μόναχο. Είναι η έκτη φορά που ο "άρχοντας των κρίκων", όπως χαρακτηρίζεται, κατακτά την κορυφή της Ευρώπης, και μάλιστα έχοντας περάσει 2 κρίσιμα χειρουργεία».

SUPER LEAGUE 1
Στα μέτρα των φαβορί η πρεμιέρα

Με νίκες των φαβορί ολοκληρώθηκε η 1η αγωνιστική της σεζόν 2022 - 2023 του πρωταθλήματος της Super League 1. Αν όμως απουσίασαν οι εκπλήξεις, δεν συνέβη το ίδιο με τα γκολ και τις καλές φάσεις.

Ο πρωταθλητής Ολυμπιακός, με αρκετές αλλαγές στη σύνθεσή του, δυσκολεύτηκε για ένα ημίχρονο με αντίπαλο τον ΠΑΣ Γιάννινα στο Φάληρο αλλά ανεβάζοντας την απόδοσή του «καθάρισε» στην επανάληψη και πήρε τη νίκη με σκορ 2-0 (Βαλμπουενά 57', Ραντζέλοβιτς 74'), ενώ είχε και δοκάρι με τον Χασάν. Για τους φιλοξενούμενους ακυρώθηκε αυτογκόλ του Μανωλά στο πρώτο μέρος.

Με άνετο «διπλό» ξεκίνησε η ΑΕΚ, 3-0 επί της Λαμίας με πρωταγωνιστή και δις σκόρερ τον Αραούχο (35', 65') και τον Πινέδα να κλείνει το σκορ στο 73'. Οι γηπεδούχοι πάντως έχασαν την ευκαιρία να προηγηθούν στο 33', με τον Ντε Βινσέντι να χάνει πέναλτι (δοκάρι), ενώ στο τέλος (84') είχαν και δεύτερο δοκάρι με τον Τσούκαλο.

Ενα γκολ του Τόμας μόλις στο 7' στάθηκε αρκετό στον ΠΑΟΚ να πάρει τη νίκη με 1-0 επί του Παναιτωλικού στην Τούμπα. Νίκη με το ίδιο σκορ και για τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο με αντίπαλο τον Ιωνικό, με σκόρερ τον Αϊτόρ με εύστοχο πέναλτι στο 43'.

Το πιο «χορταστικό» ματς της πρεμιέρας έγινε στον Βόλο, όπου η τοπική ομάδα και ο Αστέρας Τρίπολης ήρθαν ισόπαλοι 3-3 (Φαν Φέερτ 33', Φερνάντες 56', Ντέλετιτς 65' - Μπενίτο 28', Τίλκα 68', Μπαράλες 94'+). Ακολούθως ο Βόλος προχώρησε στην απομάκρυνση του Γάλλου Οσβάλντ Τανσό από την τεχνική ηγεσία της ομάδας.

Σπουδαία νίκη πήρε τέλος ο Ατρόμητος επί του ΟΦΗ με 3-1 (Τζαβίδας 39', Μουνίθ 45'+, Κιάρτανσον 73' - Νέιρα 34').

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συγχαρητήρια στην Ελίνα Τζένγκο

Συγχαρητήρια ανακοίνωση εξέδωσε το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ για την επιτυχία της Ελίνας Τζένγκο, επισημαίνοντας:

«Πολλά συγχαρητήρια στην νεαρή και πολλά υποσχόμενη πρωταθλήτρια Ελίνα Τζένγκο, που με βολή στα 65,81 μ. και ατομικό ρεκόρ κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στον ακοντισμό στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Μονάχου, αποδεικνύοντας ότι αποτελεί ανερχόμενη δύναμη στην Ευρώπη».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη δείχνει τι δύναμη κρύβει ο άνθρωπος όταν έχει θέληση

Συγχαρητήριο μήνυμα του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συγχαρητήριο μήνυμά του στην Αντιγόνη Ντρισμπιώτη για την κατάκτηση του δεύτερου χρυσού μεταλλίου της στο Μόναχο, αναφέρει:

«Οσο σημαντικό είναι να κερδίζεις μέσα σε λίγα 24ωρα το δεύτερο χρυσό σε μια μεγάλη διοργάνωση, άλλο τόσο σημαντικό είναι να αναδειχθεί ο μεγάλος αγώνας που έκανε αυτή η αθλήτρια για να φτάσει ως εδώ. Προπόνηση για την επίδοση και δουλειά για την επιβίωση. Ολα με καθημερινό αγώνα. Συγχαρητήρια στην Αντιγόνη Nτρισμπιώτη, που δείχνει τι δύναμη κρύβει ο άνθρωπος όταν έχει θέληση και πίστη για να πετύχει τους στόχους του».

ΤΕΝΙΣ
Ηττα του Τσιτσιπά στον τελικό του Σινσινάτι

Την ευκαιρία να κατακτήσει τον τρίτο του τίτλο μέσα στο 2022 και δέκατο συνολικά έχασε ο Στέφανος Τσιτσιπάς. Ο Ελληνας τενίστας ηττήθηκε με 2-0 σετ (7-6, 6-2) από τον Κροάτη Μπόρνα Τσόριτς στον τελικό του διεθνούς τουρνουά Σινσινάτι Masters.

Σπουδαία επιτυχία η Γραμματικοπούλου

Τον πρώτο σημαντικό τίτλο της καριέρας της κατέκτησε η Βαλεντίνη Γραμματικοπούλου, στο διεθνές τουρνουά WTA 125 του Βανκούβερ, επικρατώντας στον τελικό της Λουτσία Μπροντσέτι (Νο 66 στον κόσμο) με 2-0 σετ (6-2, 6-4).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ