ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με «κουλτούρα» συστάσεων και ατομικής ευθύνης η αντιμετώπιση του κορονοϊού

Πάνω από 250 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε μια βδομάδα, χιλιάδες τα κρούσματα και οι επαναλοιμώξεις

Μετάθεση της ευθύνης για την προστασία της υγείας των εργαζομένων από το κράτος στους ίδιους τους εργαζόμενους, με μόνη έννοια τη στήριξη των ιδιωτικών επιχειρήσεων στην Υγεία και μόνο όπλο για την αντιμετώπιση της πανδημίας την ελπίδα, πορεύεται η κυβέρνηση. Αυτά είναι σε γενικές γραμμές και όσα παρουσίασε χτες ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του «ΣΚΑΪ».

Παραδέχθηκε ότι το καλοκαίρι «είχαμε ένα κύμα και ένα έντονο μάλιστα κύμα», αλλά ανακουφισμένος διαπίστωσε ότι δεν εκτοξεύθηκαν οι διασωληνωμένοι και, όπως είπε, «ελπίζουμε να μείνει έτσι στο κομμάτι των μονάδων εντατικής θεραπείας»!

Στην ίδια λογική είπε ότι προσανατολίζονται πώς «θα αναπτυχθούν κλίνες χωρίς να περιοριστούν χειρουργεία αυτή τη φορά στο δημόσιο σύστημα Υγείας. (...) Αρα, έχουμε το πλάνο της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα για απλές κλίνες, την ανάπτυξη κλινών». Ουσιαστικά διαφήμισε ξανά τη λειτουργία του κράτους ως μεσάζοντα για τη μετατροπή των ασθενών σε πελάτες των ιδιωτικών ομίλων της Υγείας, παραδεχόμενος ταυτόχρονα ότι η κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα μέτρο - όπως η ανάπτυξη κλινών στα δημόσια νοσοκομεία - για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Υστερα από όλα αυτά, είναι «απόλυτα φυσιολογικό» να διατυπώσει τη θέση ότι σε περίπτωση ενός νέου κύματος η κυβέρνηση δεν θα κάνει τίποτα, αφού τα όποια μέτρα «θα είναι στον απόλυτο ήπιο βαθμό» και το μόνο που θα γίνει, εάν χρειαστεί, είναι η επέκταση της χρήσης μάσκας σε συγκεκριμένους χώρους και τους χειμερινούς μήνες.

Οπως είπε, η «νέα κουλτούρα» για την αντιμετώπιση του ιού θα περιορίζεται σε συστάσεις και σε γνωστοποίηση για το ποιοι και πού κινδυνεύουν περισσότερο, ώστε ο καθένας με δική του ευθύνη να πάρει τα μέτρα του...

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία, με τη λογική ότι πέρσι ήταν όλα καλώς καμωμένα και επιτυχημένα, παρά τα δεκάδες χιλιάδες κρούσματα σε μαθητές κάθε μήνα, ο Θ. Πλεύρης είπε ότι «η λογική μας και στα σχολεία θα είναι να πάμε σε όσο το δυνατόν πιο ήπιους περιορισμούς». Ενώ επικαλέστηκε το διάστημα των τριών βδομάδων που απομένει μέχρι την έναρξη της σχολικής χρονιάς για τις συζητήσεις που θα γίνουν με το υπουργείο Παιδείας και τους ειδικούς για τους όρους του ανοίγματος.

Αυξητικές ξανά οι τάσεις, πιθανή νέα έξαρση

Στο μεταξύ, στο πιθανό ενδεχόμενο μιας νέας έξαρσης της πανδημίας του κορονοϊού το επόμενο διάστημα αναφέρεται σε χτεσινό δελτίο Τύπου ο ΕΟΔΥ. Με τον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται, διασωληνώνονται ή και χάνουν τη ζωή τους από τον ιό να κινείται σε τριψήφια νούμερα εβδομαδιαία μέσα στο καλοκαίρι, η πιθανότητα ενός νέου κύματος απειλεί να διογκώσει τα ήδη μεγάλα προβλήματα στα νοσοκομεία και συνολικά τις δημόσιες δομές Υγείας.

«Ενα επερχόμενο κύμα είναι πολύ πιθανό να συμβεί κατά τη φθινοπωρινή - χειμερινή περίοδο στη χώρα μας», διαπιστώνει ο Οργανισμός, αναφερόμενος στην πιθανή πορεία της πανδημίας κατά την περίοδο του επερχόμενου φθινοπώρου, τη συνεισφορά της παραλλαγής Ομικρον (ΒΑ.5) και της υποπαραλλαγής «κένταυρος» (ΒΑ.2.75).

Η μολυσματικότητα του ιού αναμένεται να αυξηθεί λόγω των κλιματολογικών συνθηκών του φθινοπώρου και του χειμώνα, που ευνοούν την παραμονή σε κλειστούς χώρους. Επιπλέον, η ενδεχόμενη ανάδυση νέων μεταλλαγμένων στελεχών του ιού μπορεί να αυξήσουν τη μολυσματικότητά του ή τη δυνατότητα ανοσιακής διαφυγής, τη δυνατότητα δηλαδή να μολύνει άτομα με ανοσία.

Στην έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης για τη βδομάδα 15 έως 21 Αυγούστου, ο ΕΟΔΥ καταγράφει 258 θανάτους ασθενών COVID-19 (-11% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ οι διασωληνωμένοι ήταν 132 (με διάμεση ηλικία τα 70 έτη). Το ίδιο διάστημα, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έφτασαν τους 1.527 ασθενείς (-22% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ το σύνολο των εξιτηρίων ανήλθε σε 1.474 ασθενείς (-29% εβδομαδιαία μεταβολή).

Από την έναρξη της πανδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 32.335 θάνατοι και ο συνολικός αριθμός των λοιμώξεων ανέρχεται σε 4.712.025.

Τη βδομάδα αναφοράς καταγράφηκαν 55.769 κρούσματα, εκ των οποίων το 22% αφορούν επαναλοιμώξεις.

Καθαρά αυξητική τάση στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα παρατηρήθηκε στην Πάτρα (+135%), ενώ οριακές ήταν οι αυξήσεις στα Χανιά (+29%) και στην Αττική (+15%). Καθαρά πτωτική τάση παρατηρήθηκε στα Ιωάννινα (-53%), ενώ οριακά πτωτικές τάσεις διαπιστώθηκαν στον Βόλο (-29%) και στη Θεσσαλονίκη (-19%).

ΣΕΑΑΝ - ΕΝΙΑΙΟΣ - ΜΗΤΕΡΕΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΔΙΑΒΗΤΗ
Καλούν σε αγωνιστική ετοιμότητα για την εξασφάλιση των δωρεάν αναλώσιμων

Στην προχτεσινή κινητοποίηση διαβητικών και στη στάση του υπουργείου Υγείας απέναντι στα αιτήματά τους αναφέρεται κοινή ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων, της Επιτροπής Μητέρων παιδιών με διαβήτη και του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και νήσων.

Υπενθυμίζεται ότι αίτημα αιχμής της κινητοποίησης ήταν να εξασφαλίζονται δωρεάν για όλους τους διαβητικούς τα απαραίτητα θεραπευτικά μέσα, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, κόντρα στην πρόσφατη απαράδεκτη απόφαση του ΕΟΠΥΥ να περικόψει αποζημίωση για ένα αναλώσιμο, με αποτέλεσμα διαβητικοί να μην μπορούν να το προμηθευτούν.

Στην κοινή ανακοίνωση αναφέρεται ότι στη συνάντηση που έγινε με τον υπουργό Υγείας, Θ. Πλεύρη, ζητήθηκε να περιλαμβάνεται σε ΦΕΚ ρητή δέσμευση του κράτους ότι θα εξασφαλίσει όλα τα σύγχρονα θεραπευτικά μέσα και τα ειδικά αναλώσιμα δωρεάν. Ο υπουργός, ωστόσο, υποστήριξε ότι μια απλή δήλωση αρκεί. Ακόμα, απέρριψε το αίτημα να αποζημιωθούν οι γονείς που πήραν για τα παιδιά τους αντλίες νέας γενιάς έγχυσης ινσουλίνης με τα ανάλογα αναλώσιμα και τα πλήρωσαν από την τσέπη τους.«Εδώ μιλάμε για ποσά από 6.000 ευρώ έως 8.000 ευρώ, που κάποιοι απ' αυτούς πήραν ακόμα και δάνεια για να τα αγοράσουν», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

«Αυτό που εξόργισε την αντιπροσωπεία» - αναφέρουν ΣΕΑΑΝ, Ενιαίος Σύλλογος και Επιτροπή - «ήταν η άρνησή του (σ.σ. του υπουργού) για την πλήρη κάλυψη των ανασφάλιστων διαβητικών με όλα τα σύγχρονα θεραπευτικά μέσα».

Σχολιάζοντας τον ισχυρισμό του υπουργού ότι οι διαβητικοί δεν πληρώνουν τίποτα για εξετάσεις, θεραπείες κ.ά., αναφέρουν ότι «για να κλείσουν ραντεβού για μια εξέταση στο Δημόσιο (...) μπορεί να περιμένουν για μήνες». Ετσι, πολλές φορές αναγκάζονται «να πληρώνουν στα απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία που λειτουργούν μέσα στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και για μια σειρά εξετάσεις στα ιδιωτικά κέντρα». Τονίζουν ακόμα πως οι τάχα δωρεάν ή με συμμετοχή εξετάσεις στα ιδιωτικά κέντρα ακυρώνονται από το γεγονός ότι τα ιδιωτικά κέντρα με τον ΕΟΠΥΥ «σου κλείνουν ραντεβού μετά από μήνες, ενώ αν πληρώσεις μετρητά σου κλείνουν αμέσως»!

Στην άθλια συκοφαντία που περιλάμβανε η δήλωση του υπουργού ότι όσοι αντιδρούν «σχετίζονται με τα συμφέροντα συγκεκριμένης εταιρείας που δεν θέλει να μειωθεί η αποζημίωση», ΣΕΑΑΝ, Ενιαίος και Επιτροπή απαντούν ξεκάθαρα: «Το σύστημα που υπηρετεί η κυβέρνηση είναι αυτό των εταιρειών. Οι εταιρείες (...) βγάζουν δισεκατομμύρια από τα βάσανα, τις αγωνίες, τις ανάγκες των χρονίως πασχόντων, των διαβητικών στη συγκεκριμένη περίπτωση, των αναπήρων, του λαού μας γενικότερα».

«Για εμάς κυνηγητό του κέρδους και προστασία της ζωής των ανθρώπων μας, των παιδιών μας δεν συμβιβάζονται», συνεχίζουν και αναδεικνύουν ότι «λύση είναι ένας πανίσχυρος δημόσιος τομέας Υγείας με υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, με βάση τις κατακτήσεις της επιστήμης, και δωρεάν για όλους, χωρίς κανέναν αποκλεισμό. Με κρατικό φορέα στην έρευνα, στην παραγωγή και στην εισαγωγή, εκεί που δεν μπορεί να γίνει αλλιώς, φαρμάκων υγειονομικού υλικού και, σύγχρονων θεραπευτικών μέσων, όπως οι αντλίες των διαβητικών και τεχνολογικά βοηθήματα για τα ΑμεΑ. Παραγωγή και εισαγωγή που θα διατίθεται δωρεάν σε όσους τα έχουν ανάγκη. Σε αυτούς τους ευαίσθητους κοινωνικούς τομείς η επιχειρηματική δράση δεν χωράει».

Απευθυνόμενοι σε όλους τους διαβητικούς και τους γονείς παιδιών με διαβήτη, οι τρεις φορείς τούς καλούν «σε αγωνιστική επαγρύπνηση, να μην επαναπαυτούν κάτω από τους ελιγμούς της κυβέρνησης», τονίζουν δε ότι «ακόμα και η συνάντηση και η γενική δέσμευση του υπουργού ήταν αποτέλεσμα του αγώνα και της κινητοποίησης που κάνανε. Ηταν μια πρώτη νίκη».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
Απλήρωτα τα δεδουλευμένα για εφημερίες και υπερωρίες

Να καταβληθούν τα οφειλόμενα δεδουλευμένα (εφημερίες, νυχτερινά, αργίες, Κυριακές) σε όλους τους εργαζόμενους που παραμένουν απλήρωτοι λόγω της μη εκταμίευσης των σχετικών κονδυλίων, απαιτεί το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Θριάσιο».

Οπως καταγγέλλει στην ανακοίνωσή του, χιλιάδες εργαζόμενοι σε δημόσιες μονάδες Υγείας παραμένουν απλήρωτοι για τις τακτικές εφημερίες, τη νυχτερινή και υπερωριακή, καθώς και τη δουλειά τις Κυριακές, για τον μήνα Ιούλιο. Τα δεδουλευμένα δεν έχουν καταβληθεί, όπως αναφέρει, «λόγω της μη εκταμίευσης των αναγκαίων κονδυλίων για το 3ο τρίμηνο 2022 (Ιούλιος - Αύγουστος - Σεπτέμβριος)». Παράλληλα, χιλιάδες νοσοκομειακοί γιατροί «παραμένουν απλήρωτοι για τις πρόσθετες εφημερίες τους για 14 μήνες, από τον Ιούλιο 2021» ενώ σε πολλά νοσοκομεία «υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις και στην καταβολή της πρόσθετης αποζημίωσης για εφημερίες των γιατρών σε κλινικές και ΜΕΘ COVID».

Το Σωματείο στηλιτεύει ακόμα την αδικία σε βάρος των εργαζομένων που παραμένουν σε αναστολή εργασίας, καθώς η εγκύκλιος - οδηγία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τη χορήγηση «έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης» τους στερεί αυθαίρετα την αναλογία της συγκεκριμένης ενίσχυσης που τους αντιστοιχεί για το χρονικό διάστημα που εργάστηκαν το 2021.

«Αποτελεί πρόκληση να καθυστερεί η πληρωμή δεδουλευμένων, με οποιαδήποτε δικαιολογία, στους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες Υγείας ή να τους στερείται η αναλογία της "έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης", ιδιαίτερα την παρούσα περίοδο που είμαστε αντιμέτωποι με συνεχείς ανατιμήσεις στο ρεύμα, στα καύσιμα και σε είδη βασικής ανάγκης, αλλά και με τη συνεχιζόμενη φοροληστεία», υπογραμμίζει το Σωματείο. Στην ανακοίνωσή του σχολιάζει την υπέρβαση εσόδων, κατά 4,79 δισ. ευρώ, που κατέγραψε ο κρατικός προϋπολογισμός το πρώτο 7μηνο του έτους, τις επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές στους επιχειρηματικούς ομίλους, την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι στη δημόσια Υγεία, εκτός από τις συνθήκες εντατικοποίησης, χρωστούμενων ημερών ανάπαυσης και κανονικών αδειών, αντιμετωπίζουν την καθυστέρηση στην πληρωμή ακόμα κι αυτής της χαμηλής αποζημίωσης που δικαιούνται για την υπερωριακή τους εργασία.

Το Σωματείο διεκδικεί να εκταμιευθούν τα αναγκαία κονδύλια και να πληρωθούν τα δεδουλευμένα (πρόσθετες και τακτικές εφημερίες, νυχτερινά, αργίες, Κυριακές) χωρίς καμία περικοπή σε όλους τους εργαζόμενους. Να καταβληθεί αναλογία της «έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης» στους εργαζόμενους σε αναστολή εργασίας. Να αυξηθεί η αποζημίωση για εφημερίες και εργασία νυχτερινή, υπερωριακή και σε Κυριακές και αργίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ