ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συνεχίζονται οι δηλώσεις για ανακατάληψη της Κριμαίας από το Κίεβο

...ενώ οι ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινώσουν σήμερα το μεγαλύτερο πακέτο στρατιωτικής στήριξης

Από τη χθεσινή συνάντηση Ζελένσκι - Ντούντα στο Κίεβο

Copyright 2022 The Associated

Από τη χθεσινή συνάντηση Ζελένσκι - Ντούντα στο Κίεβο
Το μεγαλύτερο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο μέχρι σήμερα, ύψους περίπου 3 δισ. δολαρίων, αναμένεται να ανακοινώσουν σήμερα οι ΗΠΑ, με έμφαση όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στον εξοπλισμό και την εκπαίδευση του ουκρανικού στρατού για τα επόμενα χρόνια, καθώς τόσο ο ευρωατλαντικός άξονας όσο και η Ρωσία προετοιμάζονται για ακόμα πιο γενικευμένη και μακροχρόνια ιμπεριαλιστική σύγκρουση.

Στην ίδια κατεύθυνση εξάλλου, προετοιμασίας για μακρόχρονη πολεμική αντιπαράθεση, «δείχνουν» το μπαράζ δηλώσεων για ανακατάληψη της Κριμαίας από το Κίεβο - με αφορμή τη χτεσινή 2η Σύνοδο Κορυφής της διεθνούς «Πλατφόρμας για την Κριμαία», οι τοποθετήσεις με τις οποίες η ουκρανική κυβέρνηση απορρίπτει το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων με τη Μόσχα, καθώς και οι νέες δηλώσεις από την Αγκυρα για χώρες του ΝΑΤΟ που επιδιώκουν τη συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία.

ΗΠΑ: Πακέτο - μαμούθ με έμφαση στον εξοπλισμό του Κιέβου για χρόνια

Με αφορμή τη σημερινή «Μέρα Ανεξαρτησίας» της Ουκρανίας (για την ανακήρυξη του ουκρανικού αστικού κράτους κατά την ανατροπή της ΕΣΣΔ) και τη συμπλήρωση 6 μηνών από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο που επικαλείται το πρακτορείο «Associated Press» οι ΗΠΑ θα αναγγείλουν σήμερα νέο τεράστιο πακέτο στρατιωτικής στήριξης στο Κίεβο, ύψους περίπου 3 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το εν λόγω πακέτο θα αφορά τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες στρατιωτικές ανάγκες της Ουκρανίας, την προετοιμασία και τον εξοπλισμό των δυνάμεων του Κιέβου για τα επόμενα χρόνια. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, θα περιλαμβάνεται χρηματοδότηση για όπλα, drones και άλλους εξοπλισμούς που δεν αναμένεται να φτάσουν στο πεδίο της μάχης πριν περάσουν δύο ή τρία χρόνια...

Το CNN μεταδίδει ότι το πακέτο θα εντάσσεται στην «Πρωτοβουλία Στρατιωτικής Βοήθειας για την Ουκρανία» (USAI), κάτι που σημαίνει ότι τα όσα περιλαμβάνει δεν θα προέλθουν από τα ήδη υπάρχοντα αποθέματα του αμερικάνικου στρατού, αλλά από συμβόλαια με στρατιωτικές βιομηχανίες.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη παράσχει περίπου 9,1 δισ. δολάρια στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φλεβάρη και περίπου 11,6 δισ. δολάρια από τότε που ανέλαβε την προεδρία ο Τζο Μπάιντεν.

Την ίδια ώρα, ρεπορτάζ του «Politico» αναφέρει ότι οι αμερικανικές αρχές πιθανότατα δεν ανακοινώνουν δημόσια την αποστολή ορισμένων όπλων στο Κίεβο, προσθέτοντας πως οι ΗΠΑ παρείχαν στην Ουκρανία περισσότερα όπλα από όσα έχουν ανακοινωθεί.

Αργότερα, το Yahoo News ανέφερε επίσης ότι οι ΗΠΑ πιθανά απέστειλαν κατευθυνόμενους τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους ATACMS, σημειώνει το ρεπορτάζ. Επιπλέον, πηγές του «Politico» ανέφεραν ότι το πιο πρόσφατο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο ύψους 775 εκατ. δολαρίων, που ανακοινώθηκε την περασμένη βδομάδα, περιλαμβάνει επίσης κατευθυνόμενες οβίδες πυροβολικού Excalibur.

Μετά τις ΗΠΑ, ο επόμενος μεγαλύτερος χορηγός εξοπλισμών στην Ουκρανία είναι η Βρετανία, η οποία έχει παράσχει 2,3 δισ. στερλίνες σε στρατιωτική υποστήριξη.

Η ΕΕ συμφώνησε στη χορήγηση 2,5 δισ. ευρώ σε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία (πέρα από τα όπλα που στέλνουν στο Κίεβο ξεχωριστά τα κράτη - μέλη), ενώ την επόμενη βδομάδα οι υπουργοί Αμυνας της λυκοσυμμαχίας αναμένεται να εγκρίνουν αποστολή «εκπαίδευσης και αρωγής» του ουκρανικού στρατού, η οποία θα λάβει χώρα στις γειτονικές χώρες.

Η Γερμανία σχεδιάζει να παραδώσει περαιτέρω όπλα στην Ουκρανία, αξίας άνω των 500 εκατ. ευρώ, φέρεται να δήλωσε ο καγκελάριος, Ολ. Σολτς. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τρία επιπλέον συστήματα αεράμυνας Iris-T, 12 τεθωρακισμένα οχήματα ανάκτησης, 20 εκτοξευτές πυραύλων, πυρομαχικά ακριβείας και συστήματα αντι-drone. Τα όπλα θα παραδοθούν το 2023 ή και νωρίτερα.

Ζελένσκι: Προσπάθεια για έλεγχο της Κριμαίας «με όλα τα μέσα»

Στο μεταξύ, μιλώντας χτες στη 2η Σύνοδο Κορυφής της διεθνούς «Πλατφόρμας για την Κριμαία», η οποία έγινε μέσω βιντεοδιάσκεψης, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, δήλωσε για μια ακόμα φορά ότι το Κίεβο θα προσπαθήσει «με όλα τα μέσα» να αποκαταστήσει τον ουκρανικό έλεγχο επί της Κριμαίας.

Οι δηλώσεις Ζελένσκι έγιναν με φόντο τις απανωτές εκρήξεις σε στρατιωτικές υποδομές στη χερσόνησο τις προηγούμενες μέρες κι ενώ η Μόσχα ξεκαθαρίζει ότι θα αντιμετωπίσει οποιαδήποτε επιχείρηση κατά της Κριμαίας ως απειλή κατά της ρωσικής επικράτειας.

Σύμφωνα με το ουκρανικό ΥΠΕΞ, περίπου 60 χώρες και διεθνείς οργανισμοί - σχεδόν 40 σε επίπεδο προέδρων και πρωθυπουργών - συμμετείχαν στην «Πλατφόρμα», περίπου 20 περισσότερες από την περσινή, με συμμετοχή και χωρών της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής. Μεταξύ άλλων τη σύνοδο παρακολούθησε ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ.

«Η αποκατάσταση του ελέγχου της Ουκρανίας στην Κριμαία θα εγγυηθεί την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας, της Ευρώπης και του κόσμου», ισχυρίστηκε ο ΥΠΕΞ, Ντμ. Κουλέμπα.

«Για να ξεπεράσουμε τον τρόμο, είναι αναγκαίο να κατακτήσουμε τη νίκη στη μάχη ενάντια στη ρωσική επίθεση. Είναι αναγκαίο να απελευθερώσουμε την Κριμαία. Θα πρόκειται για αποκατάσταση του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς τάξης», τόνισε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι «η πλατφόρμα της Κριμαίας είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για να αρθεί η κατοχή της Κριμαίας».

Ο Πολωνός Πρόεδρος, Αντρ. Ντούντα, ο οποίος ταξίδεψε στο Κίεβο για τη διάσκεψη, είπε επίσης πως «η Κριμαία είναι και θα είναι μέρος της Ουκρανίας στο μέλλον». Η Πολωνία θα στηρίζει την Ουκρανία μέχρι την «τελευταία μέρα του πολέμου», πρόσθεσε, ενώ συζήτησε με τον Ζελένσκι διαχρονική στρατιωτική στήριξη.

Σε μήνυμά του στην «Πλατφόρμα» ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να μην επιδείξει «καμία αδυναμία, κανένα πνεύμα συμβιβασμού» απέναντι στη Ρωσία, «διότι αφορά την ελευθερία όλων μας και την ειρήνη σε όλες τις πλευρές του πλανήτη». Κάλεσε τη Ρωσία «να σταματήσει τις εχθροπραξίες, να αποσύρει τα στρατεύματά της από το σύνολο του ουκρανικού εδάφους και να επιλέξει την διπλωματία».

Στο μεταξύ ο Ζελένσκι επανέλαβε τις προειδοποιήσεις για αύξηση των ρωσικών χτυπημάτων χτες και σήμερα, λέγοντας πως οι ουκρανικές δυνάμεις θα απαντήσουν. Το Κίεβο έχει απαγορεύσει τους δημόσιους εορτασμούς στην πρωτεύουσα σήμερα.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο κάλεσε ξανά τους Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν τη χώρα εφόσον μπορούν, προειδοποιώντας για αυξημένη πιθανότητα ρωσικών στρατιωτικών πληγμάτων τις επόμενες μέρες «εναντίον πολιτικών υποδομών και κυβερνητικών εγκαταστάσεων της Ουκρανίας».

Στο μεταξύ ο κυβερνήτης της Σεβαστούπολης στην Κριμαία δήλωσε χτες ότι ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος καταρρίφθηκε από το ρωσικό σύστημα αεράμυνας πάνω από τη θάλασσα κοντά στη Σεβαστούπολη. Προχτές ο ίδιος είχε αναφέρει πως το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας ενεργοποιήθηκε σε κοντινή απόσταση από τη Σεβαστούπολη και κατέρριψε ένα αντικείμενο.

Το Κίεβο απορρίπτει διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα

Στο μεταξύ, ο σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου, Μ. Ποντολιάκ, υποστήριξε ότι εδώ και βδομάδες το Κρεμλίνο «προσπαθεί να πείσει την Ουκρανία να εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις» για «να παγώσει τη σύγκρουση, διατηρώντας το ισχύον στάτους κβο στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη» και «να της δοθεί χρόνος για να αποκαταστήσει τις στρατιωτικές δυνατότητές της και να εξαπολύσει νέα επίθεση». Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Ρωσία «μεταφέρει τις προτάσεις της μέσω διαφόρων μεσολαβητών».

Στις αρχές Αυγούστου ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλ. Πούτιν, στο Σότσι, ενώ την περασμένη Πέμπτη είχε συνομιλίες στην πόλη Λβιβ, με τον Β. Ζελένσκι και τον γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες. Τότε ο Ερντογάν είχε δηλώσει πως βασικό θέμα στη συζήτηση ήταν ο τερματισμός του πολέμου μέσω διαπραγματεύσεων και είχε προσφερθεί να μεσολαβήσει για συνάντηση των Προέδρων Ουκρανίας και Ρωσίας.

Το Κίεβο απορρίπτει κάθε διαπραγμάτευση για τα εδάφη υπό ρωσική κατοχή, ανάμεσά τους το Ντονμπάς και η Κριμαία.

Ο δε Ζελένσκι απηύθυνε προειδοποίηση πως εάν πραγματοποιηθεί δίκη Ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου στη Μαριούπολη, θα γίνει «η κόκκινη γραμμή πέρα από την οποία θα είναι αδύνατες οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία».

Το τελευταίο διάστημα πυκνώνουν οι πληροφορίες ότι η Ρωσία ετοιμάζει δίκες των Ουκρανών που παραδόθηκαν στη χαλυβουργία «Azovstal», ενώ η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εξέφρασε «ανησυχία» για αυτά τα σχέδια, επισημαίνοντας ότι και η ίδια η διαδικασία ενδέχεται να αποτελεί έγκλημα πολέμου.

Τουρκία: Χώρες της Δύσης θέλουν να συνεχιστεί ο πόλεμος

«Υπάρχουν χώρες στη Δύση - κράτη μέλη του ΝΑΤΟ ανάμεσά τους - που θέλουν να συνεχιστεί ο πόλεμος. Δεν εννοώ μόνο τις ΗΠΑ αλλά και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ», είπε χτες ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, επαναλαμβάνοντας προηγούμενες αντίστοιχες τουρκικές δηλώσεις.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι υπήρχαν ευρωπαϊκές χώρες που «ήθελαν να σαμποτάρουν τη συμφωνία για τα σιτηρά», ενώ «οι ΗΠΑ συνέβαλαν (σ.σ. στη σύναψη της συμφωνίας), συμπεριλαμβανομένης της άρσης των περιορισμών στις εξαγωγές ρωσικών λιπασμάτων, της απεμπλοκής των λιμανιών και της άρσης των περιορισμών στις τραπεζικές εργασίες».

Αλληλοκατηγορίες για τη δολοφονία της Ντούγκινα

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, δήλωσε χτες ότι δεν θα υπάρξει έλεος για τους υπευθύνους για τη δολοφονία της Ντάρια Ντούγκινα, Ρωσίδας δημοσιογράφου και κόρης του εθνικιστή Αλ. Ντούγκιν. Η έρευνα της ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB), που επέρριψε την ευθύνη στις ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες, σύντομα ολοκληρώνεται, ανέφερε.

Η Ντούγκινα κηδεύτηκε χτες στη Μόσχα, με την πολιτική ηγεσία να σημειώνει πως «πέθανε για τη Ρωσία».

Από την πλευρά του, ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Αμυνας της Ουκρανίας, Ολ. Ντανίλοφ, ισχυρίστηκε χτες πως η δολοφονία της Ντούγκινα οργανώθηκε από τη ρωσική FSB. «Η υποστήριξη στον πόλεμο μειώνεται στη Ρωσία. Το Κρεμλίνο χρειάζεται δημόσια κινητοποίηση. Η FSB αναμένεται να οργανώσει μια σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων σε ρωσικές πόλεις με μαζικές απώλειες αμάχων. Η Ντούγκινα ήταν η πρώτη», δήλωσε.

Διαφωνίες στην ΕΕ για την απαγόρευση Ρώσων ταξιδιωτών

Ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, δήλωσε αρνητικός στην πρόταση για πλήρη απαγόρευση των Ρώσων ταξιδιωτών στην ΕΕ. Σημείωσε ότι η ιδέα που προωθήθηκε από υψηλόβαθμους πολιτικούς στο Κίεβο και από διάφορες χώρες της ΕΕ είναι «αρκετά αμφιλεγόμενη», προσθέτοντας ότι θα δημιουργήσει διχασμό μεταξύ των κρατών - μελών.

Ο Μπορέλ πρόσθεσε ότι στους Ρώσους ολιγάρχες έχει ήδη απαγορευτεί η είσοδος στην ΕΕ στο πλαίσιο των κυρώσεων, αλλά προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να επεκταθεί η πρόταση για όλους τους Ρώσους, επικαλούμενος ότι «υπάρχουν πολλοί Ρώσοι που θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους».

Γερμανία, Ελλάδα και Κύπρος φέρονται να αντιτίθενται σε αυτό το μέτρο, ενώ ο Λιθουανός ΥΠΕΞ δήλωσε ότι Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία και Φινλανδία, οι οποίες διαθέτουν χερσαία σύνορα με τη Ρωσία, θα μπορούσαν να αποφασίσουν από κοινού την απαγόρευση εισόδου Ρώσων, εάν η ΕΕ δεν λάβει αντίστοιχο μέτρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ