ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τολμήστε στον αγώνα μαζί με το ΚΚΕ

Σε πολιτική εκδήλωση στην Κάρυστο μίλησε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Κάλεσμα συμπόρευσης, συσπείρωσης και αγώνα, ισχυροποίησης του ΚΚΕ, απηύθυνε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής Εύβοιας του Κόμματος, μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής 19 Αυγούστου σε πολιτική εκδήλωση στην Κάρυστο.

Κάλεσε τον λαό και τους εργαζόμενους της περιοχής «ο καθένας και η καθεμία να κρίνουν με εργατικό, λαϊκό κριτήριο και να αναζητήσουν τις αιτίες και τους υπεύθυνους των προβλημάτων, να μην πιάνει τόπο ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της κυβέρνησης και των κομμάτων του κεφαλαίου που πασάρουν "τα φύκια για μεταξωτές κορδέλες" (...).

Ζούμε ιμπεριαλιστικό πόλεμο στη γειτονιά μας και τα προεόρτια νέας κρίσης, αβάσταχτη ακρίβεια στο ηλεκτρικό ρεύμα, στα καύσιμα και τα άλλα είδη λαϊκής κατανάλωσης, με άθλιους μισθούς και συντάξεις, εμπορευματοποιημένη Παιδεία και υποβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας εν μέσω πανδημίας με χιλιάδες νεκρούς.

Το συμπέρασμα καλούμαστε να το δούμε κατάματα. Ο καπιταλισμός έχει σαπίσει, δεν μπορεί να δώσει λύσεις, δεν μπορεί να καλύψει καν στοιχειώδεις ανάγκες του λαού και των παιδιών του, θα γίνεται πιο αντιδραστικός και επικίνδυνος και οι διαχειριστές του που κάθονται στην κυβερνητική καρέκλα θα γίνονται πιο επιθετικοί κατά των εργαζομένων».

Μεγαλώνουν οι κίνδυνοι από την εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια


Ειδικά για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της χώρας, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Η κλιμάκωση του ανταγωνισμού ανάμεσα στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο και το υπό διαμόρφωση ευρασιατικό, με επικεφαλής την Κίνα και τη Ρωσία, προειδοποιεί για τον κίνδυνο γενικευμένου πολέμου.

Η εμπλοκή της Ελλάδας είναι μέχρι τον λαιμό... Η κυβέρνηση έχει στείλει οπλισμό στην Ουκρανία 360 εκατομμυρίων ευρώ και ετοιμάζει την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων. Η χώρα μας διαθέτει αμερικάνικες βάσεις, από την Αλεξανδρούπολη μέχρι τη Σούδα, η Ελλάδα μετατράπηκε σε αμερικανοΝΑΤΟικό πολεμικό ορμητήριο που βάζει σε μεγάλο κίνδυνο τον λαό μας, θύμα απαντητικών πληγμάτων, όπως έχει προειδοποιήσει η ρωσική ηγεσία.

Ζήσαμε τι σημαίνουν αντίποινα, όταν μετά τη δέσμευση του ρωσικού πλοίου με ιρανικό πετρέλαιο στον κόλπο της Καρύστου και την άκρως επικίνδυνη μετάγγιση πετρελαίου, ακολούθησε κατάληψη ελληνικών πλοίων από τις ιρανικές αρχές στον Περσικό Κόλπο και το πλήρωμα ακόμα δεν έχει επαναπατριστεί. Κανένας δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από το δάκτυλό του.

Το λέμε για τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, που σε σύμπλευση με τη ΝΔ έχουν μεγάλες ευθύνες για την ενσωμάτωση της χώρας στο ΝΑΤΟικό πλαίσιο και τη διαμόρφωση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για στρατιωτικές βάσεις».

Τόνισε επίσης πως «οι ισχυρισμοί τους, ότι μέσα στην αγκαλιά των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ θα προστατευτούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας από τις τουρκικές διεκδικήσεις, έχουν καταρριφθεί, διαψεύδονται κάθε μέρα από την όξυνση του ανταγωνισμού των αστικών τάξεων της Ελλάδας και της Τουρκίας και την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, τις αβάσιμες απαιτήσεις για την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, την αμφισβήτηση των δικαιωμάτων τους, τις υπερπτήσεις και τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου και θαλάσσιου χώρου. Το λέμε καθαρά, όσο βαθαίνει η εμπλοκή της Ελλάδας στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς, τόσο θα οξύνεται η κατάσταση και θα χειροτερεύουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Για το πανάκριβο ηλεκτρικό ρεύμα είπε πως «η κυβέρνηση επιχειρεί να φορτώσει την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια στον πόλεμο και λέει ψέματα. Το προκάλεσε η πολιτική της ΕΕ για την απελευθέρωση της Ενέργειας, η βαριά φορολογία, το εμπόριο των ρύπων και το Χρηματιστήριο της Ενέργειας, η απολιγνιτοποίηση, ο καθορισμός του φυσικού αερίου ως στρατηγικού μεταβατικού καυσίμου στο πλαίσιο της λεγόμενης "πράσινης μετάβασης" που απαξιώνει τις ενεργειακές πηγές της χώρας και προωθεί τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) που τις χρυσοπληρώνει ο λαός».

Χαρακτήρισε εμπαιγμό τα ψίχουλα και τα «περί στήριξης των λαϊκών οικογενειών με τα λεγόμενα κυβερνητικά "Pass", την ώρα που δίνονται δισεκατομμύρια για την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων», ενώ σημείωσε ότι «το πρόβλημα της ακρίβειας αναδεικνύει την άθλια κατάσταση που επικρατεί με τους καθηλωμένους μισθούς και τις συντάξεις», με τους νόμους που ψήφισαν οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Αδιέξοδα για τον λαό από τους σχεδιασμούς για τα κέρδη του κεφαλαίου

Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο Γ. Μαρίνος έκανε αναλυτική αναφορά στην Κάρυστο και συνολικά στην Εύβοια, εστιάζοντας σε ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση των απορριμμάτων και την εγκατάσταση ανεμογεννητριών.

«Αδιέξοδα σχέδια και ο λαός θα πληρώσει το κόστος της αντιλαϊκής πολιτικής, την έλλειψη των αναγκαίων δημόσιων υποδομών ώστε να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα επιχειρηματικών ομίλων, όπως της τσιμεντοβιομηχανίας που καίει σκουπίδια σκορπώντας καρκίνο. Ο ανταγωνισμός τμημάτων του κεφαλαίου για το ποιο θα κερδίσει από την εκμετάλλευση του σκουπιδιού - εμπόρευμα είναι που έχει φέρει την κατάσταση εδώ με ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ και των περιφερειακών αρχών.

Οι υποστηρικτές της λεγόμενης "πράσινης μετάβασης", η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΜέΡΑ25, είναι εκτεθειμένοι και υπόλογοι για τα χάλια με τα αιολικά πάρκα στην Κάρυστο, στη Νότια Εύβοια.

Ολες οι κυβερνήσεις συναγωνίζονται ποια θα "φυτέψει" περισσότερες ανεμογεννήτριες και ποια θα δώσει περισσότερα προνόμια στους επιχειρηματικούς ομίλους, εν γνώσει τους ότι ο τόπος έχει κορεστεί, ότι προκαλούνται ζημιές στο περιβάλλον, υπάρχουν συνέπειες στους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους.

Στήνουν ανεμογεννήτριες ακόμα και σε αρχαιολογικούς χώρους, όπως στα Στύρα.

Ολα για τα συμφέροντα και τα κέρδη των μονοπωλίων και έχει μεγάλη σημασία το "φτάνει πια" που ακούστηκε στις μαζικές κινητοποιήσεις, στην Κάρυστο, στο Μαρμάρι και τα Στύρα ακόμα και στην περίοδο της πανδημίας, ενάντια στην άναρχη εγκατάσταση αιολικών και το κόψιμο της παροχής ρεύματος σε λαϊκές οικογένειες (...).

Η απάντηση στο ερώτημα πολλών Καρυστινών "πώς γίνεται να έχουμε γεμίσει ανεμογεννήτριες και όχι μόνο να μην έχουμε ούτε μια μείωση στο ρεύμα, αλλά έχουμε και αυξήσεις" βρίσκεται στο γεγονός πως η εγκατάσταση εκατοντάδων ανεμογεννητριών στην Κάρυστο και όχι μόνο γίνεται με σκοπό το κέρδος των ομίλων της Ενέργειας. Τα περί "προστασίας του περιβάλλοντος" και "ενεργειακής αυτονομίας" είναι φούμαρα. Αυτούς υπερασπίζονται και όλες οι κυβερνήσεις και η ΕΕ με τους νόμους τους.

Απάντηση στην ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια δίνουν μόνο οι προτάσεις πάλης που έχει καταθέσει το ΚΚΕ και τις απορρίπτουν η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα», σημείωσε ο Γ. Μαρίνος.

Ανέφερε επίσης το παράδειγμα της Βόρειας Εύβοιας, τονίζοντας ότι έναν χρόνο μετά την τραγωδία οι πληγέντες δεν έχουν αποζημιωθεί.

«Κανένα μέτρο πρόληψης, στήριξης της Πυροσβεστικής και των δασαρχείων. Τα αντιπλημμυρικά έργα προχωράνε με ρυθμό χελώνας και ας μοστράρει η κυβέρνηση το λεγόμενο σχέδιο Μπένου, που αφορά τα μεγάλα συμφέροντα και δεν έχει καμία σχέση με τη στήριξη των λαϊκών οικογενειών της περιοχής.

Η κυβέρνηση, τα άλλα κόμματα και η Τοπική Διοίκηση λένε: "Ζήτω η επιχειρηματική δράση και για τον λαό ξερό ψωμί".

Ο,τι κατέκτησε ο λαός της Βόρειας Εύβοιας το κατέκτησε με τον περήφανο αγώνα του.

Δεν εφησυχάζουμε.

Κι εδώ στη νότια Εύβοια είναι χαρακτηριστική η έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής θωράκισης. Από κάθε λαϊκό πρόβλημα επιβάλλεται να βγαίνουν συμπεράσματα, να μπαίνουν στην υπηρεσία της πάλης για τα δικαιώματα των εργαζομένων, να δυναμώνει η αλληλεγγύη», σημείωσε.

Η επιλογή του «μικρότερου κακού» έφερε πάντα το μεγαλύτερο

Καταλήγοντας ο Γιώργος Μαρίνος κάλεσε τους εργαζόμενους και τον λαό της περιοχής να μην έχουν καμία εμπιστοσύνη στα κόμματα του κεφαλαίου. «Το ΠΑΣΟΚ έχει ψηφίσει πάνω από το 75% των νόμων της ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ 50%. Εχει ψηφίσει περισσότερα από τα μισά άρθρα του νόμου Χατζηδάκη που θάβει το 8ωρο και χτυπάει το δικαίωμα στην απεργία, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι, ανεξάρτητα από το πότε θα γίνουν οι εκλογές, «το ζητούμενο που θέτουν οι εξελίξεις είναι να μην εγκλωβιστεί και πάλι η αγανάκτηση στον έναν ή τον άλλο εκπρόσωπο των συμφερόντων του κεφαλαίου, στους υπερασπιστές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, σ' αυτούς που έχουν κάψει διαχρονικά "τη γούνα του λαού"».

Και κατέληξε μεταξύ άλλων: «Ισχυρό ΚΚΕ, αυτή είναι η απάντηση, η επιλογή που αντιστοιχεί στα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα, με περισσότερες δυνάμεις παντού, στους καθημερινούς αγώνες και στην εκλογική μάχη, για να παλέψει ο λαός από καλύτερες θέσεις, ξεπερνώντας την παγίδα του λεγόμενου "μικρότερου κακού", τις παγίδες που έχουν στήσει τα κόμματα του κεφαλαίου.

Η επιλογή του "μικρότερου κακού" έφερε πάντα το μεγαλύτερο κακό, αφαίρεση δικαιωμάτων, χειροτέρευση της κατάστασης των λαϊκών οικογενειών.

Αυτοδύναμες ή κυβερνήσεις συνεργασίας που ετοιμάζει η πλουτοκρατία, στο όνομα της σταθερότητας του πολιτικού συστήματος, έχουν δοκιμαστεί και ο στόχος τους είναι να επιβάλουν ακόμα πιο σκληρή αντιλαϊκή πολιτική.

Η μια δίνει τη σκυτάλη στην άλλη και πληρώνει ακριβά ο λαός.

Τα "αντιδεξιά συνθήματα" του ΣΥΡΙΖΑ είναι το άλλοθι για την εφαρμογή της ίδιας στρατηγικής που ακολουθεί η ΝΔ, είναι το δόλωμα για να τσιμπήσει ο λαός, να ξεχάσει τα αντιλαϊκά μέτρα που πήρε η λεγόμενη "πρώτη φορά αριστερά" και να συνεχιστεί ο φαύλος κύκλος.

Τα συνθήματα περί "προοδευτικών κυβερνήσεων" έχουν διαψευστεί στην πράξη με βαριές συνέπειες για τις λαϊκές δυνάμεις.

Καμιά κυβέρνηση στο έδαφος του καπιταλισμού δεν μπορεί να υπηρετήσει τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα και ανάγκες. Το πρόγραμμα κάθε αστικής κυβέρνησης είναι από χέρι αντιλαϊκό, καθορίζεται από την υλοποίηση της στρατηγικής του μεγάλου κεφαλαίου για την κερδοφορία του, την "πράσινη μετάβαση" και τα υπερμνημόνια διαρκείας της ΕΕ, τις πολεμοκάπηλες αποφάσεις του ΝΑΤΟ.

Οι εργάτες, οι εργάτριες, οι αυτοαπασχολούμενοι της πόλης και της υπαίθρου να οικοδομήσουν τη συμμαχία τους και να συμπορευτούν με το ΚΚΕ, να γίνει ισχυρή η λαϊκή αντιπολίτευση, να περάσει ο λαός στην αντεπίθεση, να ανοίξει ο δρόμος για την ικανοποίηση των αναγκών του. (...)

Δυνατό ΚΚΕ, παντού, στους εργασιακούς χώρους, στην καθημερινή δράση, στις βουλευτικές και τοπικές εκλογές, να μπουν τα θεμέλια για να ζήσει ο λαός όπως του αξίζει τον 21ο αιώνα.

Οι κομμουνιστές θα είναι πάντα και παντού στην πρώτη γραμμή.

Τολμήστε στον αγώνα μαζί με το ΚΚΕ! "Ασπίδα" για το τώρα και ελπίδα για το αύριο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ