ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 15 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
«Κατηγορώ» της Κομισιόν για τις «τρελές αγελάδες»

Το θέμα των «τρελών αγελάδων» άνοιξε πλέον σε όλες του τις διαστάσεις, αναδεικνύοντας τόσο τον εγκληματικό χαρακτήρα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όσο και τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για τους χειρισμούς και τις παραλείψεις της.

Η αποκάλυψη του πρώτου κρούσματος στο Κιλκίς έδωσε τη δυνατότητα να αποκαλυφθούν οι ανεπάρκειες του συστήματος πρόληψης και ελέγχου. Ως αποτέλεσμα αυτών των αποκαλύψεων είχαμε και τη δικαιολογημένη ανησυχία όλων των καταναλωτών, αφού πολλαπλασιάζονται τα ερωτήματα σχετικά με το τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται στη διατροφή.

Και ενώ ο υπουργός Γεωργίας Γ. Ανωμερίτης διαβεβαιώνει ότι όλα βαίνουν καλώς και ότι δε συντρέχει λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας (προφανώς μέχρι να αποκαλυφθεί το επόμενο κρούσμα), έρχεται η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Κομισιόν για να επιβεβαιώσει ότι όλες οι μέχρι σήμερα διαβεβαιώσεις του κ. Ανωμερίτη και της κυβέρνησης στηρίζονταν στο... κενό.

Η έκθεση των τριών ελεγκτών της κοινοτικής υπηρεσίας, μετά τους επιτόπιους ελέγχους στη χώρα μας, είναι ένα δριμύτατο «κατηγορώ» κατά της κυβέρνησης. Ανεπαρκείς έλεγχοι, έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών, πλήρης αδιαφορία των υπευθύνων, παραλείψεις σε όλα τα στάδια της πρόληψης και του ελέγχου, συνθέτουν τις παρατηρήσεις της επιτροπής.

Βεβαίως, παραμένει σε πλήρη ισχύ η εκτίμηση ότι η κατάργηση των ελέγχων και των ελεγκτικών μηχανισμών, η πλήρης απελευθέρωση στις κινήσεις του ζωικού κεφαλαίου, η αναγωγή της ανταγωνιστικότητας σε ύψιστη αρχή, δηλαδή με λίγα λόγια η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αποτελεί τη βασική αιτία αυτού του εφιάλτη που απειλεί την υγεία και τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων στην Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο.

Δημοσκοπήσεις, σκοπιμότητες και ψευτοδιλήμματα

Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, που είδαν το φως της δημοσιότητας την περασμένη Τρίτη, λειτούργησαν ως καταλύτης για τις πολιτικές εξελίξεις αυτής της βδομάδας. Τόσο η δημοσκόπηση της «Metron», όσο και της «VPRC», με μικρές αποκλίσεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι παγιώνεται στο εκλογικό σώμα ένα σταθερό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας, ενώ παρατηρείται μια μεταστροφή υπέρ του Κ. Καραμανλή, έναντι του Κ. Σημίτη, αφού ο πρόεδρος της ΝΔ προηγείται τώρα και στις προτιμήσεις ως καταλληλότερος πρωθυπουργός. Τέλος, με την «παράσταση νίκης» η συντριπτική πλειοψηφία φαίνεται να πιστεύει ότι ο νικητής των επόμενων εκλογών θα είναι το κόμμα της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ομως για τον πρωθυπουργό, εκτός από το ηχηρό μήνυμα που εκπέμπουν τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων, εξίσου επώδυνο ήταν και το μήνυμα που λαμβάνει από σημαντικούς εκπροσώπους της άρχουσας τάξης για την άρση της υποστήριξής τους τόσο στον ίδιο όσο και στην κυβέρνηση του. Για πρώτη φορά ο κ. Σημίτης, την περασμένη Πέμπτη έκανε λόγο, ούτε λίγο ούτε πολύ, για «συνωμοσία». Λίγο αργά, βέβαια, για τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, που ανακαλύπτει «αντιφάσεις» στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων και σημειώνει με νόημα τη χρονική στιγμή της δημοσιοποίησής τους. Οταν ο ίδιος ήταν ο ευνοούμενος αυτών των μεθοδεύσεων, όλα ήταν καλώς καμωμένα. Τώρα που αντιλαμβάνεται ότι ωθείται σε «έξωση» από την κυβερνητική εξουσία όλα οφείλονται σε «δάκτυλο» κάποιων ακατονόμαστων συμφερόντων.

Αν, όμως, τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων και οι επιλογές των επιχειρηματιών διαμορφώνουν τους συσχετισμούς μεταξύ των δύο εταίρων του δικομματισμού, για τους εργαζόμενους υπάρχουν δύο αμετάβλητες σταθερές. Η πρώτη αφορά στην ένταση της επίθεσης από την κυβέρνηση και τους κεφαλαιοκράτες κατά των ασφαλιστικών και εργασιακών τους δικαιωμάτων και η δεύτερη αφορά στον απεγκλωβισμό από τα ψεύτικα διλήμματα με την καταδίκη και του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, ως φορέων της ίδιας πολιτικής.

«Αμόκ» για ιδιωτικοποιήσεις - εξπρές

Με «φυγή προς τα μπρος» επιχειρεί η κυβέρνηση να ανατρέψει το εις βάρος της κλίμα και να δώσει τα διαπιστευτήρια της στο μεγάλο κεφάλαιο για την αποτελεσματικότητα της και τη συμμόρφωση στις απαιτήσεις του. Αν κρίνει κανείς από τις εξελίξεις και τις δηλώσεις των κυβερνητικών παραγόντων αυτής της περιόδου, το πεδίο στο οποίο θα γίνουν όλα αυτά θα είναι οι ιδιωτικοποιήσεις.

Κατά προτεραιότητα θα οδηγηθούν στο «σούπερ - μάρκετ» της κυβερνητικής πολιτικής τα «Ελληνικά Πετρέλαια» και η «Επιχείρηση Αερίου», δύο στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις στον κρίσιμο τομέα της ενέργειας. Στην αμέσως επόμενη θέση βρίσκεται η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) η μετοχοποίηση της οποίας και η εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο θα ολοκληρωθεί μέσα στο ερχόμενο φθινόπωρο. Κορυφαία θέση στον κατάλογο των εκποιούμενων επιχειρήσεων κατέχει βεβαίως η «Ολυμπιακή», η οποία αν κρίνουμε από τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού κ. Βερελή θα έχει ξεπουληθεί (με μια άθλια μεθόδευση) μέσα στο καλοκαίρι. Παραλλήλως θα προχωρεί η πλήρης ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, όπου το δημόσιο έχει χάσει ήδη την πλειοψηφία των μετοχών.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανίσει την πολιτική των σαρωτικών ιδιωτικοποιήσεων ως απάντηση στις κατηγορίες περί αδράνειας λόγω συνεδρίου, αλλά και ως παρέμβαση για την αναστροφή της δραματικής κατάστασης στην οποία περιήλθε το Χρηματιστήριο Αθηνών.

ΣΕΛΙΔΟΡΑΜΑ

Εκατόμβες ναυτεργατών στο βωμό του εφοπλιστικού κεφαλαίου. Από το 1993 μέχρι και το Γενάρη του 1998, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, 389 ναυτεργάτες, αντί για μεροκάματο, βρήκαν τραγικό θάνατο σε πλοία των Ελλήνων εφοπλιστών με σημαία ευκαιρίας, ενώ άλλοι 134 σε πλοία με ελληνική σημαία (σελίδα 8)

Γυάρος ή Γιούρα, ένα μικρό και ακατοίκητο νησί κοντά στη Σύρο, που άνοιξε σαν στρατόπεδο συγκέντρωσης κρατουμένων στα χρόνια του εμφυλίου πολέμου, γεγονός που συνδέεται με σχέδια που ξεπερνούν τα πλαίσια και τα όρια της Ελλάδας. Στην πραγματικότητα, συνδεόταν με σχέδια του διεθνούς ιμπεριαλισμού, η αξιοποίηση της εμπειρίας των οποίων φάνηκε καθαρά έκτοτε σε πολλές περιπτώσεις (σελίδα 12)

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια συστηματική αφαίρεση και συρρίκνωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, τα οποία, στο πλαίσιο πάντοτε του αστικού πολιτικού συστήματος, είχαν κατακτηθεί με σκληρούς λαϊκούς αγώνες, μετά την ψήφιση του «τρομονόμου», την προειδοποιητική δήλωση του υπουργού Δημόσιας Τάξης ότι «στην πράξη θα διαμορφωθεί ο νέος νόμος», καθώς και τις προετοιμαζόμενες αντιδραστικές αλλαγές στη νομοθεσία περί οπλοχρησίας των αστυνομικών (σελίδα 13)

Συχνά - πυκνά ο πρωθυπουργός και άλλα στελέχη της κυβέρνησης κάνουν απολογισμό για τις ιδιωτικοποιήσεις και δηλώνουν ικανοποιημένοι, σε αντίθεση με τους φορείς και εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου και τους κάθε είδους υπηρέτες τους, που - για ευνόητους λόγους - παραπονούνται ότι η πολιτική του «λιγότερου κράτους» εφαρμόζεται με ρυθμούς χελώνας (σελίδα 14)

Μέχρι να εντοπιστεί το πρώτο κρούσμα «τρελής αγελάδας», οι αρμόδιοι διαβεβαίωναν πως δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος, επειδή τα συστήματα ελέγχου ήταν επαρκώς αποτελεσματικά. Δε χρειάζονται ειδικές γνώσεις για να καταλάβει κανείς ότι επρόκειτο για μια ανεύθυνη και επικίνδυνη, για τη δημόσια υγεία, τακτική (σελίδα 15)

Πρόσφατη είναι η δημιουργία κόμβου στο Ιντερνετ από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης, ως ένα βήμα μέσα από το οποίο τα αντιιμπεριαλιστικά και φιλειρηνικά κινήματα σε όλο τον κόσμο θα έχουν τη δυνατότητα να προβάλλουν τις θέσεις, τις δραστηριότητες, αλλά και να μπορούν να ανταλλάσσουν πληροφορίες μεταξύ τους (σελίδα 24)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ