ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 15 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ
Σε οριστικό ενταφιασμό οδεύει η υπόθεση της Κύπρου

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος για τα 27 χρόνια από το πραξικόπημα στην Κύπρο

«Είκοσι εφτά χρόνια μετά το πραξικόπημα στην Κύπρο και ό,τι το ακολούθησε, δεν έχουν πια καμιά αξία οι καταγγελίες εκείνων των γεγονότων, αν δε συνοδεύονται και με την καταγγελία όλων των πραγματικά υπεύθυνων της κυπριακής τραγωδίας, καθώς και με δράση για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και τις Συμφωνίες Κορυφής του 1977 και 1979».

Τα παραπάνω τονίζει, σε ανακοίνωσή του για τα 27 χρόνια από το πραξικόπημα στην Κύπρο, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ. Και συνεχίζει:

«Οι εξελίξεις που σημειώνονται στο Κυπριακό επιβεβαιώνουν ότι η υπόθεση της Κύπρου, πιασμένη στο δόκανο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών των ΗΠΑ και της ΕΕ, οδεύει σε οριστικό ενταφιασμό.

Το Κυπριακό είναι, πρώτα απ' όλα, ένα διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής μέρους ενός ανεξάρτητου κυρίαρχου κράτους, που είναι μέλος του ΟΗΕ, από τα τουρκικά στρατεύματα. Σήμερα, αυτή η σημαντική διεθνής πλευρά του Κυπριακού έχει εγκαταλειφθεί και αντιμετωπίζεται πλέον σαν ένα πρόβλημα που πρέπει να διευθετηθεί ανάμεσα στα "δυο μέρη", στις "δυο κοινότητες", με ταυτόχρονες εκκλήσεις προς τις ηγετικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις να σεβαστούν το Διεθνές Δίκαιο (!) και να προχωρήσουν προς τη λύση του. Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι η Κύπρος, με ή δίχως την ένταξή της στην ΕΕ, οδεύει προς τη θεσμική αποδοχή της διχοτόμησης και τη ΝΑΤΟποίησή της. Στρώνεται το έδαφος για μια συνομοσπονδιακή λύση. Οι εξελίξεις υπογραμμίζουν τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που υπέγραψε τη Συμφωνία του Ελσίνκι, ενώ εκθέτουν τα κόμματα που θεώρησαν ως θετική εξέλιξη τις αποφάσεις αυτές.

Το ΚΚΕ επαναλαμβάνει ότι δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού μπορεί να υπάρξει μόνο στη βάση μιας ανεξάρτητης, ομόσπονδης, αδέσμευτης και αποστρατιωτικοποιημένης Κύπρου, που θα εγγυάται ένα κράτος, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα. Υπογραμμίζει, επίσης, την ανάγκη να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα για την εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και την ασφαλή διαβίωση των εγκλωβισμένων.

Το Κυπριακό είναι κρίκος των γεγονότων που διαδραματίζονται στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή. Υπογραμμίζουν την ανάγκη να οργανωθεί η λαϊκή πάλη σε κάθε χώρα και διεθνώς, με στόχο τη δημιουργία ενός ισχυρού αντιιμπεριαλιστικού μετώπου κατά του ΝΑΤΟ και του νέου δόγματος δράσης του, κατά της παρουσίας του στην περιοχή, κατά της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων».

ΓΥΑΡΟΣ
Προσκύνημα στα «ματωμένα» χώματά της

Αναχώρησαν σήμερα στις 6 το πρωί μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για τη Γυάρο, τόπο εξορίας και μαρτυρίου για χιλιάδες αγωνιστές, προκειμένου να προσκυνήσουν και να αποτίσουν έναν ελάχιστο φόρο τιμής σε όσους πότισαν με το αίμα τους τούτο το άγονο, απομονωμένο ξερονήσι. Η πρωτοβουλία για το ταξίδι - προσκύνημα ανήκει στην ΚΕ του Κόμματος, ενώ η αναχώρηση, όπως και η επιστροφή αργά σήμερα το βράδυ, γίνεται με αρματαγωγό που διέθεσε το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού κατόπιν αίτησης του ΚΚΕ.

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσε που εξέδωσε, γνωστοποιώντας την πρωτοβουλία της ΚΕ, τονίζει πως «η Γυάρος υπήρξε ένας από τους τόπους μαρτυρίου και θυσίας χιλιάδων κομμουνιστών, φίλων του ΚΚΕ, μελών και στελεχών της ΕΑΜικής Αντίστασης και άλλων αγωνιστών. Υπήρξε ένας από τους τόπους, όπου συγκρούστηκαν η ωμή βία και η τρομοκρατία, που άσκησαν η αστική τάξη και οι κυβερνήσεις της, με το λαϊκό δίκιο, την ανιδιοτέλεια και τον ηρωισμό.

Το προσκύνημα στη Γυάρο πραγματοποιείται ως φόρος τιμής στους νεκρούς και στους σακατεμένους και όλους όσοι κράτησαν ψηλά τη σημαία της ταξικής πάλης. Πραγματοποιείται, γιατί η ζωντανή μνήμη είναι πολύτιμος βοηθός σήμερα. Θα είναι και στο μέλλον!».

The Hague - Η Χάγη...

Αν πεις Χάγη, έτσι σκέτο χωρίς το άρθρο, ούτε γράμμα δε φτάνει σ' αυτή την πόλη της Ολλανδίας που πετάν γλάροι του Ατλαντικού κι οι άνθρωποι κυκλοφορούν με ποδήλατα αναζητώντας ηρεμία και ποιότητα ζωής που τους εξασφαλίζουν εκατομμύρια Πακιστανοί, Αφρικανοί, συνωστισμένοι μετανάστες.

Οι Ολλανδοί, με πολιτική αφομοίωσης των ξένων μοναδική στην Ευρώπη, το 'χουν διπλό παράπονο. Απ' τη μια, τους δίνουν όσα και στους εαυτούς τους, για να μπορούν οι μετανάστες να κάνουν τις ταπεινές βρωμοδουλιές, αλλά τους βλέπουν να γκετοποιούνται αρνούμενοι να ενσωματωθούν στην κοινωνία τους. Απ' την άλλη, ανησυχούν που υπάρχουν σχολεία με 2 Ολλανδούς και 30 μεταναστόπουλα στην κάθε τάξη, ενώ στην πρωτεύουσα φρικιούν στην ιδέα πως σύντομα θα έχουν νέγρο (έτσι το λένε, nigger σαν την αμερικάνικη ρατσιστική βρισιά) κι ίσως και μουσουλμάνο δήμαρχο.

Δεν είναι περήφανοι για το «Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τα εγκλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία». Ως επένδυση το βλέπουν. Προσοδοφόρα. Κι ο Τύπος, τα ΜΜΕ και η κοινή γνώμη ήταν ιδιαίτερα αυστηρά με τη διαδικασία απαγωγής - παραπομπής του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Μια γενιά εκσυγχρονισμένων πρώην αποικιοκρατών και οικονομικού κοσμοπολιτισμού μεγαλώνει στην Ολλανδία. Η βασιλευομένη δημοκρατία της έχει επαρκή χρήματα για να μαντρώνει Σέρβους, Βαλκάνιους «τρομοκράτες» των δυτικών επενδύσεων - ληστείας στην ξενοδοχειακής δομής υπερφρουρούμενη φυλακή του Σεβενίνγκεν, στο Φάληρο της Χάγης με τις ψαροταβέρνες και τα κότερα αναψυχής.

Απομονωμένο από την τοπική κοινωνία, το Δικαστήριο κάνει τη δουλιά του. Εξαντλεί όλο το υποκριτικό ρεπερτόριο της αστικοδημοκρατικής ποινικής δικαιοσύνης με πολύ συγκεκριμένο σενάριο: Να εξοντώνει πρέπει τους εχθρούς των αφεντικών του, ξεναγώντας στους χώρους του μαθητές και φοιτητές ώστε να εκπαιδεύονται στη νοεταξίτικη δικαιική πραγματικότητα. Με τρόπο κομψό. Δήθεν διάφανο. Με όλους τους τύπους. Με δικαιολογημένη βαρβαρότητα. Με υποταγή της νοημοσύνης στη σκοπιμότητα.

Οταν ζήτησα να δω ως δικηγόρος και βουλευτής τον Μιλόσεβιτς, γνωρίζοντας πως τους είχε, των διεθνών υπαλλήλων του μεταμοντέρνου ναζισμού, σπάσει όλο το εξωραϊστικό προσωπείο, αρνούμενος να τους αναγνωρίσει ως Δικαστήριο, με αποθάρρυναν από την εκεί μετάβαση. Ζήτησαν φωτοτυπία του διαβατηρίου μου (διπλωματικό άλλωστε λόγω βουλευτικής ιδιότητας) με φωτογραφία και δικαιολόγηση του... ενδιαφέροντος. Οταν πήγα εκεί για αυτοπρόσωπο έλεγχο ασφαλείας (!) ήταν ήδη έξαλλοι. Αλλά και αποφασισμένοι να μείνω τόσο ώστε η... περιοχή να βγάλει κι από τα έξοδα διαμονής το κάτι τις τις. Χωρίς κέρδος τίποτα.

Πέρασα από ανάκριση πρώτου βαθμού. Οι ερωτήσεις του κυρίου αρμοδίου υπαλλήλου Κρίστιαν Ροντ, θύμιζαν εισαγγελέα έκτακτου στρατοδικείου. Αλλά μοντέρνου βεβαίως. Με γυρισμένη την πλάτη σε μένα, μπροστά από οθόνη υπολογιστή, τσεκάριζε τις απαντήσεις που του έδινα από τις πληροφορίες (το φακέλωμα) που είχε μπροστά του για μένα. Οταν μάλιστα είδε στο Ιντερνετ τα ονόματα και τα μέλη της επιτροπής που διεθνώς υπερασπίζεται όχι το πρόσωπο Μιλόσεβιτς στενά, αλλά την ίδια την αντισταθείσα στο ΝΑΤΟ χώρα του και μαζί όσους αντιστέκονται στην πλανηταρχική δυτική νομιμότητα των επικυρίαρχων της Γης, στάθηκε στους χαρακτηρισμούς που αποδίδονται στα αφεντικά του κατακίτρινος αλλά παγερά συγκρατημένος. «Ωστε είμαστε ναζί;» του ξέφυγε.

Κι ύστερα άρχισε ο εκβιασμός: Είστε πολιτικός; Αρα ο Μιλόσεβιτς θα συζητήσει πολιτικά. Αλλά δεν είναι τίποτα πια. Ενας δικός μας κρατούμενος. Αρα απαγορεύεται να σας δει. Είστε δικηγόρος; Δε σας έχει διορίσει. Δεν αναγνωρίζει το δικαστήριο. Αρα δε δικαιούται συνηγόρου. Αμα θέλει ας διορίσει, να σας δει στο μέλλον, όταν το κρίνουμε ορθό και βολικό. Αλλωστε πρέπει να ελέγξουμε αυστηρά την ασφάλειά του. Κινδυνεύει, όπως κι εμείς από σας. Μας λείπουν στοιχεία για σας. Τους είπα να ρωτήσουν αν έχω σκοπό να... απαγάγω τον Μιλόσεβιτς και να ανατινάξω το δικαστήριο ως κομίζουσα και 80 υπογραφές από τις 100 των βουλευτών της Ελλάδας του α' θερινού τμήματος της Βουλής. Είπαν θέλω μελέτη ως πρόσωπο και μια δήλωση του Μιλόσεβιτς ότι ενεργώ ως δικηγόρος κι όχι ως νομικός σύμβουλος, ώστε να αποδεχτεί εμμέσως πλην σαφώς τη δικαιοδοσία τους. Σε πολλές από τις ερωτήσεις είχα τη βεβαιότητα πως αν απαντούσα όπως ήθελαν θα με «συνελάμβαναν» ευχαρίστως. Να με κάθιζαν στο σκαμνί με όλους τους ομοίους μου να ξεμπέρδευαν με τα θρασίμια που τους αμφισβητούν.

Εφυγα μετά από τέσσερις μέρες αναμονής και βασανιστικής επικοινωνίας με τας πλανητικάς αρχάς δικαιοσύνης, αφού μου ξεκαθαρίστηκε ότι παρενοχλώ το προσωπικό της διεκπεραίωσης τολμώντας να τηλεφωνώ τρεις - τέσσερις φορές την ημέρα. Αφού μου διευκρινίστηκε ότι στις επιστολές μου δεν μπορώ, είναι αδιανόητο να βάζω τη λέξη «πρόεδρος» δίπλα από το όνομα Μιλόσεβιτς. Θα επανέλθω με αντίστοιχες μεθόδους. Δεν ξέρω αν θα σπάσουν με απομόνωση λευκού κελιού δυτικού τύπου τον κρατούμενο. Εμείς όμως όλους απ' έξω δε θα μας σπάσουν. Εχουμε γνώση της ενδοχώρας του αγώνα.

Σκεφτόμουν πως «ο φυσικός δικαστής» είναι η θεμελιώδης έννοια δικαίου. Ως σήμερα. Μετά τη... Χάγη, ξέρω πως πρέπει να παλέψουμε να ξεφύγουμε από τους αφύσικους αυτόκλητους δικαστές μας. Με το ίδιο σθένος, πάθος, δύναμη κι οργή που παλεύουμε για να μη γίνονται ανθρωπιστικοί, ισοπεδωτικοί βομβαρδισμοί από τα τέρατα του ευρωατλαντικού νεοναζισμού. Οψόμεθα.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

Συναντήσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

- Με αντιπροσωπεία της Ενωσης Πυροσβεστών Αρχιπυροσβεστών Πυρονόμων Αττικής (ΕΠΑΠΑ) θα συναντηθεί η Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αύριο Δευτέρα στις 14.00, στα γραφεία της ΚΕ στον Περισσό.

- Την Τρίτη, στις 14.00, η Αλέκα Παπαρήγα θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία της ΑΔΕΔΥ.

ΚΚΕ
Συνεχίζεται η πολιτική εξόρμηση

Στα πλαίσια της πολιτικής εξόρμησης του ΚΚΕ που κορυφώνεται, θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα οι παρακάτω εκδηλώσεις:

- Σήμερα Κυριακή 15 του Ιούλη, στις 8.30 το βράδυ, στην κεντρική πλατεία του Διστόμου, θα μιλήσει ο Λουκάς Γκούνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Την Τετάρτη 18 του Ιούλη, στις 8.30 το βράδυ, πραγματοποιείται συγκέντρωση στο Πλαγιάρι, μπροστά στο κοινοτικό κατάστημα, με ομιλητή τον βουλευτή Α` Θεσσαλονίκης Γιώργο Χουρμουζιάδη.

ΛΕΥΚΑΔΑ
Εκδήλωση στη μνήμη αγωνιστών

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Λευκάδας του ΚΚΕ διοργανώνει πολιτικό μνημόσυνο στη μνήμη των συντρόφων Κ. Λιβιτσάνου, Τ. Μανωλίτση, Π. Ζαβιτσάνου για τις πολύτιμες παρακαταθήκες που άφησαν αυτοί και χιλιάδες άλλοι αγωνιστές, αύριο Δευτέρα 16 του Ιούλη, στις 8 μ.μ., στο κηποθέατρο «Αγγελος Σικελιανός». Θα μιλήσει ο Κ. Μαραγκουδάκης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου του ΚΚΕ, ενώ θα λειτουργήσει έκθεση φωτογραφίας. Επίσης απαγγελία ποιημάτων και τραγούδια του αγώνα σε ζωντανή εκτέλεση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ