ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 15 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος. Παντοδύναμοι είναι οι λαοί!

Αυτό το μήνυμα, αποτυπωμένο σε ξενόγλωσση ανακοίνωση, θα μεταφέρουν οι Ελληνες κομμουνιστές στους αγωνιστές που θα κατακλύσουν τη Γένοβα

Στη Γενεύη Ελληνες διαδηλωτές με το ΠΑΜΕ κατά της παγκοσμιοποίησης
Στη Γενεύη Ελληνες διαδηλωτές με το ΠΑΜΕ κατά της παγκοσμιοποίησης
Τη δική τους «πινελιά», που αναμένεται να είναι ιδιαίτερα έντονη, θα προσθέσουν οι Ελληνες κομμουνιστές, τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο πολύχρωμο «παζλ» των δυνάμεων που συνθέτουν τη διαδήλωση που προετοιμάζεται στη Γένοβα της Ιταλίας στις 21 Ιούλη, με αφορμή τη Σύνοδο των «G7+1» ή αλλιώς των επτά πλουσιοτέρων χωρών του κόσμου και της Ρωσίας.

Μαζικά, δυναμικά, με παλμό, η αποστολή του ΚΚΕ θα διαδηλώσει και στους δρόμους της Γένοβα αντιιμπεριαλιστικά, όπως έπραττε και θα συνεχίσει να πράττει μετά την επιστροφή της στην Ελλάδα. Θα στείλει μηνύματα αντίστασης, πάλης και σύγκρουσης με την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα, ενώ θα παρέμβει γνωστοποιώντας τις θέσεις, τα αιτήματα, τους στόχους του ΚΚΕ στους ξένους αγωνιστές που θα καταφτάσουν στη Γένοβα και στους Ιταλούς με την ξενόγλωσση ανακοίνωση (αγγλικά και ιταλικά) που έχει ήδη εκδώσει. Επικεφαλής της αποστολής θα είναι ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Γιώργος Μαρίνος μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και επικεφαλής του Εργατικού Τμήματός της, ο βουλευτής Νίκος Γκατζής και ο ευρωβουλευτής Κώστας Αλυσσανδράκης, μέλος της ΚΕ. Συμμετέχουν επίσης πολλά ακόμη μέλη της ΚΕ και άλλα στελέχη του Κόμματος.

Παγκοσμιοποίηση σημαίνει κυριαρχία του ιμπεριαλισμού

«Χτυπήστε τον καπιταλισμό» γράφει το πανό των διαδηλωτών στο Γκέτεμποργκ

Associated Press

«Χτυπήστε τον καπιταλισμό» γράφει το πανό των διαδηλωτών στο Γκέτεμποργκ
Στην ξενόγλωσση ανακοίνωση, που θα μοιραστεί στη Γένοβα, το ΚΚΕ προτάσσει, κλεισμένη σε λίγες λέξεις, τη θέση πως «Παγκοσμιοποίηση σημαίνει κυριαρχία του ιμπεριαλισμού», στο πλαίσιο του οποίου, όπως τονίζει:

«Η ανθρωπότητα ζει ζοφερές στιγμές. Η ανεργία, η πείνα, η φτώχεια και η εξαθλίωση αυξάνονται. Εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται στο έλεος των φυσικών φαινομένων, των οικολογικών και γενικότερα των περιβαλλοντικών καταστροφών, χωρίς να έχουν στοιχειώδη προστασία και ικανότητα άμυνας.

Νέες εστίες έντασης και πολέμων εμφανίζονται. Νέα εξοπλιστικά προγράμματα και ανταγωνισμοί. Οι διεθνείς σχέσεις γίνονται πιο άδικες και ληστρικές.

Σε όλον τον πλανήτη οι εργαζόμενοι δέχονται μια πρωτόγνωρη επίθεση στα δικαιώματά τους. Διαμορφώνονται νέοι, πιο στυγνοί όροι εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης με νέα συστήματα απασχόλησης, με εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις, εμπορευματοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης, της υγείας, της παιδείας, του αθλητισμού, του πολιτισμού.

Τα όποια λαϊκά δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες καταργούνται και τη θέση τους παίρνουν νέοι κατασταλτικοί μηχανισμοί, απαγορεύσεις και τρομοκρατία».

Κι όλα αυτά, τονίζει το ΚΚΕ, τη στιγμή που ο πλούτος που υπάρχει στη Γη είναι ασύγκριτα μεγαλύτερος από κάθε άλλη φορά, ενώ οι δυνατότητες για την κοινωνική ευημερία που δημιουργεί η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνικής είναι τεράστιες.

«Γιατί;»... Ολα αυτά, εξηγεί το ΚΚΕ, απαντώντας στην εύλογη απορία, «γίνονται για τα κέρδη του κεφαλαίου. Και οφείλονται στην πολιτική των κυβερνήσεων και των διεθνών οργανισμών που το υπηρετούν.

Αυτή είναι η λεγόμενη παγκοσμιοποίηση. Είναι δρόμος διεθνοποίησης του κεφαλαίου που οι λαοί δε θα αποδεχτούν!».

Οι δολοφόνοι προκαλούν. Να τους σταματήσουμε!

Οι αναγνώστες της ανακοίνωσης πληροφορούνται και για την κατάσταση στα Βαλκάνια, για την οποία σημειώνεται:

«ΘΥΜΑ ΤΗΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ. Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ έχουν την πρώτη και κύρια ευθύνη για αποσταθεροποίηση και τους πολέμους στα Βαλκάνια. Είναι έργο τους, για να εξυπηρετήσουν τα στρατηγικά τους συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή. Ποτέ και σε καμιά περίπτωση δεν ενδιαφέρθηκαν για τα δικαιώματα Σέρβων και Αλβανών.

Αυτοί διαμέλισαν την Ενιαία Γιουγκοσλαβία για να μοιραστούν τα κομμάτια της. Αυτοί ψυχρά και μεθοδευμένα εξαπέλυσαν έναν άδικο πόλεμο κατά της Νέας Γιουγκοσλαβίας, χρησιμοποιώντας σε μεγάλη κλίμακα ραδιενεργά όπλα για να επιβάλουν κυβέρνηση της αρέσκειάς τους! Να αποσπάσουν το Κόσσοβο!

Επεκτείνουν τώρα τις επεμβάσεις τους στο Μαυροβούνιο, στη FYROM, στη Βοϊβοντίνα κ.α., αδιαφορώντας για τις τραγικές συνέπειες που έχει για τους λαούς, για τους κινδύνους, για μια γενικευμένη σύρραξη.

Οι δολοφόνοι προκαλούν! Παραβιάζοντας κάθε έννοια διεθνούς δικαίου, με στημένες κατηγορίες και με ωμούς εκβιασμούς, "δικάζουν" στο δικό τους Δικαστήριο της Χάγης τον Σλ. Μιλόσεβιτς, το νόμιμα εκλεγμένο πρώην Πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας, για εγκλήματα που αυτοί διέπραξαν.

Να τους σταματήσουμε. Εχουμε χρέος να συστρατευτούμε στον αγώνα κατά του ΝΑΤΟ. Να διώξουμε από τα Βαλκάνια το ΝΑΤΟ, τον όλεθρο του πολέμου».

Ευρώπη των λαών, η Ευρώπη του σοσιαλισμού

Στην ανακοίνωση εμπεριέχονται όσο πιο συνοπτικά γίνεται θέσεις του Κόμματος για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Σημειώνεται πως:

«Η ΕΕ ΕΙΝΑΙ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ. Η εγκληματική της πολιτική στα Βαλκάνια είναι η συνέχεια της αντιλαϊκής - αντιδημοκρατικής πολιτικής που ακολουθούν οι κυβερνήσεις της στο εσωτερικό της.

Οι συνθήκες του Μάαστριχτ, του Αμστερνταμ, της Νίκαιας... Οι επιλογές της και η δράση της έχουν ταξικό χαρακτήρα. Αποκλειστικός της σκοπός είναι να υπηρετήσει το κέρδος του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, να θωρακίσει την κυριαρχία του.

Με τη συνθήκη του ΣΕΝΓΚΕΝ, τη βία και την τρομοκρατία αντιμετωπίζει τις λαϊκές διαμαρτυρίες κατά της πολιτικής της.

Η ΕΕ δεν είναι αντίπαλος, αλλά συνεργάτης των ΗΠΑ. Ανταγωνιστές είναι μόνο στη μοιρασιά της λείας! Είναι ψέμα πως η ΕΕ μπορεί να αποκτήσει φιλολαϊκή πολιτική, να αλλάξει χαρακτήρα. Η κεντροαριστερή και η κεντροδεξιά πολιτική διαχείρισης ότι είναι το ίδιο συμφέρουσες για τους πλούσιους και το ίδιο επώδυνες για τους εργαζόμενους.

Για να γίνει η Ευρώπη δύναμη ειρήνης, συνεργασίας και προόδου, προς όφελος των λαών, πρέπει να ηττηθούν οι πολυεθνικές, να ανατραπεί ο καπιταλισμός. Η Ευρώπη των λαών θα είναι η Ευρώπη του Σοσιαλισμού!».

«Οι εξελίξεις δικαιώνουν τον Μαρξ...»

... «Ο καπιταλισμός είναι ένα εκμεταλλευτικό σύστημα των αξεπέραστων αντιθέσεων! Δεν μπορεί να γίνει ανθρώπινος...»!

«... και επιβεβαιώνουν τον Λένιν»

...«Πως το ανώτατο στάδιό του είναι ο Ιμπεριαλισμός, η κυριαρχία, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, των καπιταλιστικών μονοπωλίων. Δεν μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι άλλο. Μπορεί και πρέπει μόνο να ανατραπεί!» σημειώνεται στην ανακοίνωση, η οποία συνεχίζει: «Οι εξελίξεις φανερώνουν πως η ύπαρξη της Σοβιετικής Ενωσης και του Σοσιαλιστικού Συστήματος στην Ευρώπη ήταν ένας από τους κύριους παράγοντες αντιμετώπισης και ανακοπής της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο!»

«Ομως ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος», επισημαίνεται «ΠΑΝΤΟΔΥΝΑΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΛΑΟΙ. Οταν συνειδητοποιούν τον κοινό τους εχθρό και ενώνουν τον αγώνα τους για τον αντιμετωπίσουν. Ο συσχετισμός δυνάμεων μπορεί να αλλάξει, αν οι λαοί βγουν δυναμικά στο προσκήνιο.

ΜΠΟΡΟΥΜΕ: Από τη διαμαρτυρία, να περάσουμε στην Αντεπίθεση. Σε διεθνικό επίπεδο να συντονίσουμε και να δυναμώσουμε τη δράση μας κατά των ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Να δυναμώσουμε τον αντιμονοπωλιακό αγώνα σε κάθε χωριστή χώρα. Να εκφράσουμε την υποστήριξη και την αλληλεγγύη μας σε κάθε λαό που αντιστέκεται, που προσπαθεί να απεγκλωβιστεί από τα ιμπεριαλιστικά δεσμά».

Το πρόγραμμα της αποστολής του ΚΚΕ

Η αποστολή των Ελλήνων κομμουνιστών θα αναχωρήσει από την Ελλάδα την Πέμπτη 19 του Ιούλη με πούλμαν από κάθε περιοχή, για Πάτρα και Ηγουμενίτσα και στη συνέχεια με πλοίο για την Αγκόνα της Ιταλίας, όπου θα φτάσει την Παρασκευή 20/7 το πρωί. Το απόγευμα της ίδιας μέρας θα φτάσει και στην περιοχή διαμονής, όπου θα καταλύσει σε ξενοδοχείο για το βράδυ της Παρασκευής και του Σαββάτου. Το μεσημέρι του Σαββάτου η αποστολή θα συμμετάσχει στη διαδήλωση της Γένοβας, με το μπλοκ των δυνάμεων του ΚΚΕ. Η αναχώρηση θα γίνει την Κυριακή 22/7 το πρωί για Αγκόνα και από κει, το μεσημέρι στις 13.00 αναχώρηση για Ελλάδα. Στην Ηγουμενίτσα θα φτάσει τη Δευτέρα 23/7 στις 5 το πρωί και στην Πάτρα στις 10.30 το πρωί.

Δηλώνουν «παρών» στο προσκλητήριο

Μαζικές αποστολές στη διαδήλωση της Γένοβα οργανώνουν και μια σειρά φορείς, μεταξύ αυτών το ΠΑΜΕ, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) κ.ά.


Βάσω ΝΙΕΡΗ

Η διεθνοποίηση της πάλης και το εργατικό κίνημα

Από τότε που στο Σιάτλ των ΗΠΑ εκδηλώθηκαν οι πολυμορφικές πολυεθνικές διαδηλώσεις «ενάντια στην παγκοσμιοποίηση», δημιουργήθηκε πολύπλευρος προβληματισμός, τόσο στους απλούς ανθρώπους του μόχθου, όσο και σε δυνάμεις που στην πραγματικότητα αποτελούν στυλοβάτες του μονοπωλιακού κεφαλαίου, της δράσης του σε κάθε χώρα, αλλά και της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων. Υπήρξαν βεβαίως και άλλες τέτοιες κινητοποιήσεις με την ίδια αιχμή κατά της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης (Πράγα, Νίκαια, Γκέτεμποργκ, Σάλτσουμπουργκ, κλπ.). Ταυτόχρονα, στις ίδιες πόλεις, οργανώνονται παράλληλες κινητοποιήσεις από συνδικάτα, από κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα και άλλες αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις, με τα δικά τους συνθήματα ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, τους διεθνείς και περιφερειακούς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, Παγκόσμια Τράπεζα, ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Ενωση, κλπ., με πιο διακριτή παρουσία στο Γκέτεμποργκ, αφού σ' αυτές τις διαδηλώσεις, συμμετείχαν μαζικά τα συνδικάτα, και μαζί με τα συνθήματα κατά της ΕΕ, κυριάρχησαν και άλλα όπως το «Εξω από την ΕΕ», το «Τσακίστε τον καπιταλισμό».

Εκδηλώνεται ταυτόχρονα μια προσπάθεια εξασφάλισης στοιχειώδους οργανωτικότητας, συνενόησης αυτών των εμφανιζόμενων πολυεθνικών κινημάτων και βεβαίως πιο σαφούς προσανατολισμού, μέσα στην ανομοιογένειά τους. Πιο χαρακτηριστική ανάλογη προσπάθεια έγινε στο φόρουμ του Πόρτο Αλέγκρε και τώρα στην προετοιμασία της διαδήλωσης της Γένοβα. Με με αιχμή του δόρατος κατά της «παγκοσμιοποίησης» το σύνθημα «Ο άνθρωπος πάνω από τα κέρδη».

Στο φόρουμ του Πόρτο Αλέγκρε ήταν φανερή η επιδίωξη της σοσιαλδημοκρατίας και ειδικότερα του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, να χειραγωγήσουν τις κινητοποιήσεις. Χαρακτηριστικό ήταν ότι σ' αυτό συμμετείχαν και δύο σοσιαλιστές υπουργοί. Αλλά στις διαδηλώσεις των δύο τελευταίων χρόνων τον τόνο δίνει το δίκτυο ΑΤΤΑC, ένα δίκτυο οργανώσεων από τη Γαλλία που ξεκινά από την εφημερίδα «Μοντ Ντιπλοματίκ», έχοντας ως αιχμή των κινητοποιήσεων κατά της «παγκοσμιοποίησης» την επιβολή του «φόρου Τόμπιν», δηλαδή ενός φόρου σε ποσοστό 0,1% - 0,5% στα κεφάλαια για επενδύσεις χαρτοφυλακίου στο Χρηματιστήριο. Επιδιώκεται δηλαδή η επιβολή κάποιων ρυθμίσεων στην κίνηση των κεφαλαίων, που θεωρείται ότι θα οδηγήσει σε άλλες επενδύσεις ωφέλιμες για τους λαούς. Επιδιώκεται λοιπόν μια διαφορετική ρύθμιση του καπιταλισμού.

Στη Γένοβα, τις διαδηλώσεις οργανώνει το «Κοινωνικό φόρουμ της Γένοβας». Το φόρουμ αυτό δημοσίευσε δικό του Μανιφέστο, με τίτλο «Από την ποικιλία της Ευρώπης πορεία εναντίον της αυτοκρατορίας και προς τη Γένοβα». «Η αυτοκρατορία του κακού» για το φόρουμ, εκπροσωπείται «από τους μεγάλους εχθρούς, Παγκόσμια Τράπεζα, Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, G8». «Το κίνημά μας, λένε, είναι ευρωπαϊκό και έρχεται από πολύ μακριά. Ισως και να έχει τις ρίζες του στο σωτήριο έτος 1514, όταν οι αγρότες της Ευρώπης εξεγέρθηκαν για τη φορολογία στο ψωμί, στο κρασί και το κρέας». Ενώ αντιπαρατίθενται στο Σιάτλ, λέγοντας: «Δε θέλουμε να ξανακούσουμε για το Σιάτλ». («Ελεύθερος Τύπος», 11/7/2001. αναδημοσίευση από τη «Ρεπούμπλικα».) Βεβαίως, αυτό το φόρουμ υιοθετεί την εκτίμηση ότι «ο σοσιαλισμός και ο καπιταλισμός είναι τα αποτυχημένα παιδιά του διαφωτισμού» και ως εναλλακτική λύση στη σημερινή πραγματικότητα προτείνει την «πάλη» που το ίδιο διεξάγει. Εδώ γίνεται επίσης εμμέσως εμφανής μια αντίθεση κινημάτων, που προσδιορίζεται γεωγραφικά, παραπέμπει στον ανταγωνισμό ΗΠΑ - ΕΕ. Για παράδειγμα στους «εχθρούς» δεν αναφέρεται η ΕΕ.

Σ' αυτά τα κινήματα κατά της λεγόμενης «παγκοσμιοποίησης», υπάρχουν στο εσωτερικό τους διάφορες και διαφορετικές τάσεις που εκφράζουν διαφορετικά ταξικά συμφέροντα. Σε μεγάλο βαθμό είναι αντικειμενικό. Ετσι συνυπάρχει η τάση μιας γενικής καταδίκης της «παγκοσμιοποίησης», με διέξοδο μια άλλη μορφή διαχείρισης του καπιταλισμού διεθνώς, άρα και με συζητήσεις και συνδιαλλαγή με τους διεθνείς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και ενώσεις για άλλες διακρατικές ρυθμίσεις (αυτό επιδιώκεται από το ΑΤΤΑC), με την τάση μη αποδοχής αυτών των οργανισμών και ενώσεων, αλλά και με την τάση της πάλης ενάντιά τους, σε συνδυασμό με τον αγώνα ενάντια στις εθνικές κυβερνήσεις, για την ανατροπή της πολιτικής και της εξουσίας τους, τάση που έγινε πιο σαφής στις διαδηλώσεις του Γκέτεμποργκ.

Πολλά ερωτήματα τίθενται, αντικειμενικά, απ' όλα τα παραπάνω γι' αυτά τα κινήματα, ως προς την αποτελεσματικότητα, τον προσανατολισμό, την προοπτική τους και ποιες κοινωνικοπολιτικές δυνάμεις τα συγκροτούν. Και πρώτ' απ' όλα, αν το σύνθημα «Ο άνθρωπος πάνω από τα κέρδη», συμπυκνώνει αντικειμενικά την προοπτική για την πραγματοποίηση των συμφερόντων της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Απάντηση αναλυτική σ' όλ' αυτά τα ερωτηματικά δεν είναι εύκολο να δοθεί. Το σίγουρο είναι ότι άνθρωπος και κέρδη είναι ασυμβίβαστα σαν το νερό με τη φωτιά, βρίσκονται αντικειμενικά σε ανειρήνευτη πάλη, και καθορίζουν βασικά τις ταξικές αντιθέσεις του καπιταλισμού. Επομένως, το συγκεκριμένο σύνθημα υπονομεύει την ταξική πάλη ενάντια στον καπιταλισμό.

Επίσης, γίνεται φανερή μια επιχείρηση χειραγώγησης αυτών των κινημάτων, από τη σοσιαλδημοκρατία, δηλαδή από δυνάμεις που υπηρετούν τα μονοπώλια, και άλλα στηρίγματά τους (η «Μοντ Ντιπλοματίκ» κάθε άλλο παρά τους λαούς εκφράζει), αν δεν καθοδηγούν κιόλας ορισμένες από τις δυνάμεις που συγκροτούν αυτά τα φόρουμ.

Ταυτόχρονα, η τάση ανάπτυξης μόνο διεθνικού κινήματος από τις δυνάμεις που επιμένουν μόνο σ' αυτό, η οποία προβάλλεται ως μοναδική απάντηση στη λεγόμενη παγκοσμιοποίηση, αφήνει στο απυρόβλητο τις εθνικές κυβερνήσεις. Οπως και το περιεχόμενο της πάλης όταν επικεντρώνεται αποκλειστικά σε μια άλλη ρύθμιση πιο φιλολαϊκή του καπιταλισμού, σε μια άλλη μορφή διαχείρισης, πολύ περισσότερο συνδιαλλαγής με τους διεθνείς και περιφερειακούς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και ενώσεις, είναι αδιέξοδο. Δεν μπορεί να υπάρξει τέτοια ρύθμιση, αλλά και ως ταχτική δεν οδηγεί στη σύγκρουση και ρήξη με τον καπιταλισμό για την ανατροπή του. Ισα - ίσα τον αποδέχεται.

Αλλά το θεμελιακό ζήτημα από την άποψη της αποτελεσματικότητας αυτού του κινήματος είναι το μπόλιασμά του με την εργατική τάξη και το οργανωμένο ταξικό εργατικό κίνημα. Επομένως, ο ρόλος της εργατικής τάξης είναι καθοριστικός, όπως και η συμμαχία της με τ' άλλα λαϊκά στρώματα, ως προς τον προσανατολισμό και το περιεχόμενο της πάλης αλλά και ως προς τη διαλεχτική σχέση της διεθνοποίησης της πάλης ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, με την πάλη κατά της πολιτικής και της εξουσίας τους στο επίπεδο του έθνους κράτους. Και είναι υπόθεση του ταξικού εργατικού κινήματος και των κομμουνιστικών κομμάτων αυτή η προοπτική.

Η πολιτική υπέρ των λαϊκών συμφερόντων βρίσκεται στη συσπείρωση και πάλη κατά του μεγάλου κεφαλαίου, του ιμπεριαλισμού. Οχι μόνο ενάντια στις συνέπειες από τη δράση τους, αλλά με σκοπό την ανατροπή του καπιταλισμού. Η διεθνοποίηση της πάλης του εργατικού κινήματος, των λαϊκών κινημάτων, είναι μια βασική προϋπόθεση για την ενιαία αντιπαράθεση στην ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων, αυτή είναι η «παγκοσμιοποίηση». Η επίθεση είναι παγκόσμια, παγκόσμια θα είναι και η απάντηση. Ομως, η διεθνοποιημένη πάλη δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική χωρίς την πάλη σε εθνικό επίπεδο. Η ανισόμετρη ανάπτυξη του καπιταλισμού αντανακλά και στην ανισόμετρη ανάπτυξη του κινήματος και των αποτελεσμάτων του. Αλλά και η εξουσία του κεφαλαίου, η ανατροπή της οποίας θα ανοίξει το δρόμο των λαών, παρά την ένταση της δράσης των διακρατικών ρυθμίσεων, εκφράζεται στο επίπεδο του έθνους κράτους. Σ' αυτό το επίπεδο θα ανατραπεί.


Σ.Κ.

ΓΕΝΟΒΑ
Το πρόγραμμα της αποστολής του ΠΑΜΕ

Λήγει αύριο η προθεσμία για δηλώσεις συμμετοχής

Αύριο Δευτέρα, λήγει, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΑΜΕ, η προθεσμία υποβολής δηλώσεων συμμετοχής στη διαδήλωση της Γένοβας. Το πρόγραμμα της αποστολής είναι:

Αναχώρηση την Πέμπτη, 19 Ιούλη, στις 14.00 με πούλμαν από Αθήνα - πλατεία Καραϊσκάκη στάση Μετρό. Αναχώρηση από Πάτρα στις 19.00.

Αφιξη στην Αγκόνα την Παρασκευή στις 15.00. Επιβίβαση σε πούλμαν και αναχώρηση για Γένοβα, όπου η αποστολή του ΠΑΜΕ θα φτάσει το βράδυ και θα διανυκτερεύσει σε κάμπινγκ κοντά στην πόλη.

Το Σάββατο 21 Ιούλη το πρωί θα αναχωρήσουν για τη Γένοβα, όπου στις 16.00 η αποστολή θα συμμετάσχει στη διαδήλωση.

Την Κυριακή 22 Ιούλη το πρωί θα αναχωρήσει για Αγκόνα και στις 18.00 θα αναχωρήσει από την Αγκόνα για Πάτρα.

Στις 15.00 της Δευτέρας 23 Ιούλη θα φτάσει στην Πάτρα και το βράδυ η αποστολή θα επιστρέψει στην Αθήνα.

Η τιμή κατ' άτομο είναι 35.000 δραχμές και σ' αυτήν συμπεριλαμβάνονται τα εισιτήρια του πλοίου με επιστροφή, τα έξοδα μεταφοράς με τα πούλμαν από και προς Αθήνα και οι μετακινήσεις στην Ιταλία, πρωινό στο κάμπινγκ και ζεστό ντους. Το διαβατήριο είναι απαραίτητο, όπως επίσης σλίπινγκ μπανγκ και σκηνή δύο ατόμων.

Ευρωαυταρχισμός για τον «εχθρό λαό»

Ενας ακόμη πρόσθετος λόγος για να είναι πιο μαζική και δυναμική η συμμετοχή στη διαδήλωση της Γένοβας είναι η προχτεσινή ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), μπροστά στη συνεδρίαση του «G8» στη Γένοβα (20-22 του Ιούλη), να κηρύξει σε «κατάσταση πολιορκίας» την ΕΕ, να ποινικοποιήσει όλες τις ευρωπαϊκές διαδηλώσεις ως «κατάχρηση δημοκρατικών δικαιωμάτων», ενώ επίσης αποφάσισε τη διευρωπαϊκή «συνεργασία» χαφιέδων, ασφαλιτών και «οργάνων τάξης» πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τις διαδηλώσεις, τη διευρωπαϊκή «πρόσβαση στους υπάρχοντες εθνικούς φακέλους» και τον περιορισμό της «κυκλοφορίας» στην ΕΕ των «ταραχοποιών», με «προληπτικές περιπολίες», «κοινούς ελέγχους» και κατ' εξαίρεση εφαρμογή διατάξεων του Σένγκεν, στο κράτος - μέλος των διαδηλώσεων. Πρόκειται για προκλητική απόφαση η οποία καταργεί ουσιαστικά το δικαίωμα των λαών να αγωνίζονται στο όνομα της ελευθερίας και της ασφάλειάς τους. Είναι ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα στην πορεία κατάργησης της κοινωνικοπολιτικής δράσης, όταν αυτή αμφισβητεί το καθεστώς της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας, αποδεικνύοντας ακόμη και τις ανησυχίες, το φόβο των ηγετών της ΕΕ μπροστά στη διογκωμένη λαϊκή αντίδραση ενάντια στο κεφάλαιο. Αυτή είναι η «δημοκρατίας» τους, μια στυγνή δικτατορία των διεθνικών μονοπωλίων που δε διστάζουν να αποκαλύπτουν το αδίστακτο πρόσωπο της βαρβαρότητάς τους ενάντια στον «εχθρό λαό» όταν αμφισβητείται η κυριαρχία τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ