ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Αυγούστου 2022
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟ-ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Σχέδια των ΗΠΑ για ενίσχυση των βάσεών τους στην Γκουάμ με επιθετικά οπλικά συστήματα

Στην «καρδιά» του δυτικού Ειρηνικού σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν βαλλιστικούς πυραύλους, υπερηχητικά όπλα και πυραύλους «Κρουζ»

Αποψη της ναυτικής βάσης των ΗΠΑ στην Γκουάμ
Αποψη της ναυτικής βάσης των ΗΠΑ στην Γκουάμ
Πολύπλευρα μέτρα για την ενίσχυση της θέσης τους και στρατιωτικά στον Ινδο-Ειρηνικό απέναντι στην Κίνα παίρνουν οι ΗΠΑ, εστιάζοντας και στην «αυλή» του ασιατικού γίγαντα, όπως δείχνουν τα σχέδια για τη σημαντική ενίσχυση των βάσεών τους στη νήσο Γκουάμ του Ειρηνικού με σειρά σύγχρονων επιθετικών εξοπλισμών.

Οπως δήλωσε ο Αμερικανός αντιναύαρχος Τζον Χιλ, στόχος είναι να ενισχυθούν οι «στρατιωτικές υποδομές και ικανότητες» των βάσεων στην Γκουάμ, ώστε να αντιμετωπιστεί μια «προηγμένη» απειλή από εξελιγμένα οπλικά συστήματα που Κίνα και Βόρεια Κορέα αναπτύσσουν.

Σύμφωνα με τον Χιλ, τα σχέδια που βρίσκονται υπό κατάρτιση προβλέπουν μέχρι το 2026 να έχει ενισχυθεί σημαντικά η δύναμη που εδρεύει στη νήσο, μεταξύ άλλων με σύγχρονα υπερηχητικά όπλα, βαλλιστικούς πυραύλους αλλά και πυραύλους «Κρουζ», πιθανώς δε και με διαστημικά συστήματα.

Η Γκουάμ βρίσκεται 10.000 χλμ. μακριά από την αμερικανική ενδοχώρα, στη Μικρονησία του δυτικού Ειρηνικού Ωκεανού. Μέχρι το 1898 αποτελούσε ισπανική κτήση, μετά όμως πέρασε στον έλεγχο της Ουάσιγκτον και αποτελεί «μη ενσωματωμένη περιοχή» των ΗΠΑ.

Σήμερα φιλοξενεί τόσο αεροπορική όσο και ναυτική βάση, από τις πιο σημαντικές των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο, εξαιτίας της γεωγραφικής τους θέσης, στην «καρδιά» του Ειρηνικού, με πάνω από 7.000 στρατιωτικό προσωπικό.

Τις κινεζικές αντιδράσεις στα αμερικανικά σχέδια παραπέρα ενίσχυσης των βάσεων των ΗΠΑ στην Γκουάμ αποτύπωσε άρθρο των «Γκλόμπαλ Τάιμς», σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Αν οι αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις παρέμβουν στην Ταϊβάν με τη βία, τότε αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία μιας ένοπλης αντιπαράθεσης με την Κίνα και εμείς σίγουρα θα απαντήσουμε χωρίς δισταγμό. Οι αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις, περιλαμβανομένων αυτών στην Γκουάμ, βρίσκονται φυσικά εντός του εύρους πυρός των κινεζικών Ενόπλων Δυνάμεων».

Ταϊβάν: Προς αύξηση - ρεκόρ στις στρατιωτικές δαπάνες

Στο μεταξύ, οι αρχές της Ταϊβάν ανακοίνωσαν χτες σχέδιο για αύξηση 12,9% στις στρατιωτικές δαπάνες (στα 13,72 δισ. δολάρια) στον επόμενο ετήσιο προϋπολογισμό. Στις προτεραιότητες των νέων δαπανών είναι η αγορά νέων μαχητικών αεροσκαφών, προϋπολογίζοντας 3,58 δισ. δολάρια

Ανακοίνωση του ταϊβανέζικου υπουργείου Αμυνας επέκρινε «τη συνεχιζόμενη επέκταση των στοχευμένων στρατιωτικών ενεργειών» της Κίνας και «τη διαρκή χρήση πολεμικών πλοίων και αεροσκαφών για την εισβολή και παρενόχληση των υδάτων και του εναέριου χώρου που περιβάλλει την Ταϊβάν», υποστηρίζοντας ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις της «παραμένουν αφοσιωμένες στην αρχή της προετοιμασίας για πόλεμο, χωρίς να τον επιζητούν, και της υπεράσπισης της εθνικής ασφάλειας».

Σημειωτέον, στην Ταϊβάν - πέρα από τις συνεχείς επισκέψεις Αμερικανών αξιωματούχων - αναμένεται τον Οκτώβρη και αντιπροσωπεία βουλευτών του Καναδά.

Αντιδρώντας, η κινεζική πρεσβεία στην Οττάβα προειδοποίησε για τη λήψη «αποφασιστικών και δυναμικών μέτρων κατά οποιασδήποτε χώρας προσπαθεί να εμπλακεί ή να παραβιάσει την κυριαρχία της Κίνας και την εδαφική της ακεραιότητα».

Ο Α. Μπλάνχαρντ, εκπρόσωπος της ΥΠΕΞ του Καναδά, ανέφερε ότι οι κοινοβουλευτικές ενώσεις λαμβάνουν ανεξάρτητα αποφάσεις για τις επισκέψεις τους και η καναδική κυβέρνηση το σέβεται αυτό, αλλά και ότι μια τέτοια επίσκεψη δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για κλιμάκωση της έντασης ή για επιθετικές στρατιωτικές και οικονομικές ενέργειες.

Ασκήσεις ΗΠΑ - Ινδίας κοντά στα σύνορα με την Κίνα

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Αμυνας Ταν Κεφέι εξέφρασε χτες προβληματισμό για τις στρατιωτικές ασκήσεις που Ινδία και ΗΠΑ πρόκειται να διεξάγουν τον Οκτώβρη στην Ασία, κοντά στην περιοχή για την οποία η Κίνα έχει εδαφικές διαφορές με την Ινδία.

Η ινδο-αμερικανική άσκηση με τον κωδικό «Yudh Abhyas» πραγματοποιείται για 15η φορά, σε συνθήκες που ενισχύεται η συνεργασία των δύο χωρών, παρά τις σημαντικές διαφωνίες που παραμένουν (π.χ. η Ινδία επιμένει να μην υιοθετεί τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ).

Η φετινή άσκηση θα γίνει στην περιοχή Αουλι της ινδικής πολιτείας Ουταρακχάντ, λιγότερο από 100 χλμ. μακριά από τη λεγόμενη «Γραμμή Πραγματικού Ελέγχου» (Line of Actual Control) που αποτελεί ντε φακτο το σύνορο Ινδίας - Κίνας. Τον Ιούνη του 2020 είχε σημειωθεί στην περιοχή σοβαρό «θερμό επεισόδιο» μεταξύ των δύο χωρών, με εκατέρωθεν απώλειες στρατιωτών.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Αμυνας είπε ότι η στρατιωτική συνεργασία «δεν πρέπει να στρέφεται εναντίον τρίτων χωρών, αλλά να εξυπηρετεί τη διατήρηση της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας». Πρόσθεσε ότι το συνοριακό ζήτημα Κίνας - Ινδίας είναι διμερές και ότι «οι δύο πλευρές έχουν διατηρήσει αποτελεσματικούς τρόπους επικοινωνίας σε όλα τα επίπεδα, και έχουν συμφωνήσει να χειριστούν κατάλληλα το θέμα μέσα από διμερείς διαλόγους», υπενθυμίζοντας ότι με βάση σχετικές συμφωνίες του 1993 και του 1996 οι δύο πλευρές δεν επιτρέπεται να διεξάγουν γυμνάσια κοντά στη Γραμμή.

ΙΤΑΛΙΑ
Σταθερό προβάδισμα για το λεγόμενο «κεντροδεξιό μπλοκ»

Προβάδισμα με 47% των ψήφων εμφανίζει δημοσκοπικά το λεγόμενο «κεντροδεξιό μπλοκ» των κομμάτων «Αδέλφια της Ιταλίας», Λέγκα και «Φόρτσα Ιτάλια», ενόψει των πρόωρων εκλογών στην Ιταλία, κάτι που θα του έδινε σαφή πλειοψηφία σε Βουλή και Γερουσία.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ερευνητικού ινστιτούτου «Demopolis», το εθνικιστικό «Αδέλφια της Ιταλίας» (FdI) της Τζόρτζια Μελόνι είναι σταθερά πρώτο κόμμα με 24% και ακολουθεί το σοσιαλδημοκρατικό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) με 22,6%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Λέγκα του Μ. Σαλβίνι με 14,5%. Το «Κίνημα 5 Αστέρων» (M5S), που κατεβαίνει μόνο του στις εκλογές, λαμβάνει 11% και ακολουθούν το «Φόρτσα Ιτάλια» (FI) του Σ. Μπερλουσκόνι με 7% και ο λεγόμενος «κεντρώος πόλος» του Azione (Δράση) - Italia Viva (του Μ. Ρέντσι) με 5,8%.

Οι σύμμαχοι του PD, Ιταλοί Αριστεροί και Πράσινοι, συγκεντρώνουν 3,7% και το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα «Italexit» 3,1%.

Ετσι, ο «κεντροδεξιός» συνασπισμός εμφανίζει προβάδισμα πάνω από 16% έναντι του «κεντροαριστερού».

Για «σκληρότερα» παζάρια στην ΕΕ δεσμεύεται η Μελόνι

«Θέλουμε μια διαφορετική στάση της Ιταλίας στη διεθνή σκηνή, για παράδειγμα απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή», σημείωσε χτες η Μελόνι, με τη δέσμευση η δική της κυβέρνηση να εκπροσωπήσει πιο αποφασιστικά τα συμφέροντα των ιταλικών ομίλων και τη θέση της χώρας στην ΕΕ.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι θέλουμε να καταστρέψουμε την Ευρώπη, ότι θέλουμε να φύγουμε από την Ευρώπη (...) Σημαίνει απλώς ότι η υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων είναι τόσο σημαντική για εμάς, όσο και για τους Γάλλους και τους Γερμανούς», είπε.

Την «πεποίθηση» ότι «η επόμενη κυβέρνηση, όποιο χρώμα κι αν είναι, θα μπορέσει να ξεπεράσει δυσκολίες που φαίνονται ανυπέρβλητες», εξέφρασε ο απερχόμενος Ιταλός πρωθυπουργός, Μ. Ντράγκι. Παράλληλα υπενθύμισε πως η Ιταλία είναι ιδρυτική χώρα της ΕΕ, πρωταγωνιστής σε G7 και ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας πως «ο προστατευτισμός και ο απομονωτισμός δεν συμπίπτουν με το εθνικό μας συμφέρον».

Παρά τις «κυριαρχικές παρορμήσεις που μόλις πρόσφατα πίεζαν να βγει από το ευρώ, η Ιταλία δεν ήταν ποτέ δυνατή όταν αποφάσισε να προχωρήσει μόνη της», ανέφερε.

Στο Κίεβο ο Ιταλός ΥΠΕΞ

Τη στήριξη της Ιταλίας στην Ουκρανία μετέφερε ο Ιταλός ΥΠΕΞ και αρχηγός του κόμματος IC (Δέσμευση Πολιτών), Λουίτζι Ντι Μάιο, το κόμμα του οποίου συμμετέχει στον «κεντροαριστερό» συνασπισμό.

Ο Ντι Μάιο συναντήθηκε με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Β. Ζελένσκι, και τον Ουκρανό ομόλογό του, Ντμ. Κουλέμπα. Η Ιταλία, δήλωσε, επέλεξε να είναι στο πλευρό του ουκρανικού λαού που υπερασπίζεται «ολόκληρη την Ευρώπη» και είναι «μια από τις χώρες που έδωσε τη μεγαλύτερη βοήθεια στην ουκρανική αντίσταση, σημαντική οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια».

Επισκεπτόμενος την πόλη Ιρπίν - όπου ο ρωσικός στρατός φέρεται να διέπραξε εγκλήματα πολέμου - και αφήνοντας αιχμές για τα «κεντροδεξιά» κόμματα, ο Ντι Μάιο ανέφερε: «Εδώ υπάρχει μια κατεστραμμένη πόλη, ισοπεδωμένη, και στην Ιταλία υπάρχουν εκείνοι που εξακολουθούν να αρνούνται όσα διαπράχθηκαν από τα ρωσικά στρατεύματα, κάνοντας τη δουλειά του Πούτιν».

Πάντως εξέφρασε την ελπίδα ότι μετά τις βουλευτικές εκλογές η ιταλική κυβέρνηση «θα συνεχίσει να υποστηρίζει με όλες της τις δυνάμεις την Ουκρανία, που είναι το σύνορο της Ευρώπης».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέες συναντήσεις και διεργασίες στην αντιπολίτευση

Νέα συνάντηση είχαν το περασμένο Σαββατοκύριακο οι επικεφαλής των «6» κομμάτων της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, που από τον Φλεβάρη ξεκίνησαν προσπάθειες συνεργασίας, μεταξύ άλλων κατεβάζοντας κοινό υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές του 2023 για να πετύχουν εναλλαγή στην αστική διακυβέρνηση μετά από πολλά χρόνια.

Η νέα συνάντηση έγινε στην έδρα του «Κόμματος Ευδαιμονίας» στην Αγκυρα, με τη συμμετοχή των επικεφαλής του σοσιαλδημοκρατικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κ. Κιλιντσάρογλου, του νεοφιλελεύθερου «Καλού Κόμματος » (IYI), Μεράλ Ακσενέρ, του ισλαμιστικού «Κόμματος Ευδαιμονίας» (SP), Τ. Καραμολάογλου, του Κόμματος Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA), Αλί Μπαμπατζάν, του Κόμματος του Μέλλοντος (GP), Αχμ. Νταβούτογλου, και του σοσιαλδημοκρατικού Δημοκρατικού Κόμματος (DP), Γκ. Ουισάλ.

Υπενθυμίζεται ότι DEVA και GP δημιουργήθηκαν από πρώην στελέχη του κυβερνώντος ΑΚΡ, στενούς συνεργάτες του Ερντογάν.

Σε κοινή ανακοίνωση αναφέρεται ότι τα «6» κόμματα «έχουμε γίνει ελπίδες για το έθνος μας», κατηγορείται το προεδρικό σύστημα ως αιτία «για την πτώχευση της οικονομίας, την απώλεια της υπόληψης της χώρας στο εσωτερικό και το εξωτερικό». Δεσμεύονται δε ότι θα προτάξουν «τη διασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης».

Οι «6» θα συναντηθούν πάλι στις 2 Οκτώβρη, ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις για το όνομα ενός υποψηφίου που θα στήριζαν από κοινού.

Τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι προσπάθειες διασφάλισης συμμάχων εντείνει και το σοσιαλδημοκρατικό φιλοκουρδικό HDP, που μέσα στο Σεπτέμβρη αναμένεται να κάνει σχετικές ανακοινώσεις.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
«Προσωρινά ελεύθερος» ο Καν

«Προσωρινά ελεύθερος» κρίθηκε χτες ο πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν, Ιμράν Καν, που παρουσιάστηκε χτες στο δικαστήριο, καθώς αντιμετωπίζει σειρά κατηγοριών με βάση την «αντιτρομοκρατική νομοθεσία» της χώρας.

Η απόφαση για τις κατηγορίες αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες μέρες. Οι συνήγοροι του Καν δήλωσαν «μη ικανοποιημένοι» με την χτεσινή απόφαση, λέγοντας ότι «το δικαστήριο θα έπρεπε να έχει απορρίψει την υπόθεση».

Η κυβέρνηση Καν «έπεσε» την άνοιξη, όταν μετά από υπερψήφιση πρότασης μομφής που στήριξαν και δυνάμεις που τον υποστήριζαν έως τότε, επέστρεψε στην εξουσία η οικογένεια Σαρίφ και το κόμμα Πακιστανική Μουσουλμανική Ενωση (που για χρόνια προέκρινε τη στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ). Ο Καν κατήγγειλε «συνωμοσία από το εξωτερικό» για την ανατροπή του, ενώ όλους αυτούς τους μήνες το κόμμα του (ΡΤΙ) οργανώνει αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Η ηγεσία του PTI είχε καλέσει τους οπαδούς του «να βγουν στους δρόμους και να κατευθυνθούν στην Ισλαμαμπάντ την επόμενη μέρα» που ο Καν θα φυλακιστεί, λέγοντας ότι «ο Καν αποτελεί την κόκκινη γραμμή μας». Ο ίδιος ο Καν κάλεσε τους δικαστές που θα αποφασίσουν «να σκεφτούν το μέλλον της χώρας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ