ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Αυγούστου 2022 - Κυριακή 28 Αυγούστου 2022
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Στο πόδι» τα συνδικάτα για το συλλαλητήριο και τη σύσκεψη ενόψει ΔΕΘ

Την Πέμπτη η μεγάλη σύσκεψη, στις 10 Σεπτέμβρη η διαδήλωση ενάντια στην ακρίβεια, για αυξήσεις στους μισθούς και προστασία του εισοδήματος

Στα «γεμάτα» μπαίνουν τα Εργατικά Σωματεία της Θεσσαλονίκης στη μάχη για την επιτυχία της πλατιάς σύσκεψης του ΠΑΜΕ, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 1η Σεπτέμβρη στις 7 μ.μ. στο Πάρκο των Εποχών, στη Νέα Παραλία, αλλά και για το μεγάλο συλλαλητήριο στη ΔΕΘ που θα γίνει το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη, στις 6 μ.μ. στην πλατεία ΧΑΝΘ.

Με σύνθημα «Οργάνωση, Αγώνας, Αλληλεγγύη - Για να μην πληρώσει ξανά ο λαός - Για την αντεπίθεση του εργατικού κινήματος», το ΠΑΜΕ απευθύνει κάλεσμα μάχης σε όλα τα συνδικάτα για να δυναμώσει ο διεκδικητικός αγώνας για ζωή με δικαιώματα, για αυξήσεις στους μισθούς, για είδη πρώτης ανάγκης, ρεύμα και καύσιμα φθηνά για τον λαό, για διαγραφή χρεών ώστε κανένα εργατικό - λαϊκό σπίτι να μην κινδυνεύσει, για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας με μόνιμους γιατρούς - νοσηλευτές, εξοπλισμό και πόρους.

Στη μάχη για αγωνιστικό ξεσηκωμό μπαίνουν το ένα μετά το άλλο τα εργατικά σωματεία, με συγκεκριμένο σχεδιασμό που περιλαμβάνει συσκέψεις, Γενικές Συνελεύσεις, εξορμήσεις και περιοδείες, παράλληλα με τη δράση για τα προβλήματα στους χώρους δουλειάς, αλλά και κάθε πτυχή της ζωής των εργαζομένων.

Η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης προγραμματίζει Γενική Συνέλευση στις 4/9, στις 6.30 μ.μ., στο ΕΚΘ. Καλεί τους εργαζόμενους σε μαζική συμμετοχή. Να εμπιστευτούν τη δική τους δύναμη και να μπουν στον οργανωμένο αγώνα μέσα από τα σωματεία. Να διεκδικήσουν υπογραφή ΣΣΕ στον κλάδο με αυξήσεις σε μισθούς.

Ετοιμάζεται η μαζική συμμετοχή εργαζομένων και σωματείων

Αποφάσεις για συμμετοχή στη σύσκεψη την 1η του Σεπτέμβρη αλλά και στο συλλαλητήριο στις 10 Σεπτέμβρη έχουν πάρει ήδη μια σειρά σωματεία και καθημερινά προστίθενται και άλλα. Ανάμεσά τους μια σειρά σωματεία από τον χώρο της Υγείας, από δημόσια νοσοκομεία, όπου εκατοντάδες υγειονομικοί πάνω από δύο χρόνια τώρα δίνουν μεγάλη μάχη για την προστασία της υγείας του λαού από την πανδημία, σε ένα εχθρικό έδαφος λόγω της υποχρηματοδότησης και της επιχειρηματικής λειτουργίας. Ενα από αυτά είναι και το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου». Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» ο Θανάσης Τασιούδης, αντιπρόεδρος του Σωματείου, ανέφερε: «30 και πλέον μήνες πανδημίας ήταν αρκετοί για την κυβέρνηση ώστε να προωθήσει ακόμα πιο αποφασιστικά την εμπορευματοποιημένη Υγεία. Νοσοκομεία - επιχειρήσεις και πρωτοβάθμιες δομές που παίζουν τον ρόλο του φράχτη στην ικανοποίηση των αναγκών του λαού.

Η συνεχής υποχρηματοδότηση οδηγεί αυτά τα νοσοκομεία - επιχειρήσεις να αναζητήσουν χρηματοδοτήσεις - χορηγίες. Οι συμπράξεις ΣΔΙΤ αποτελούν μόνιμη και πρωτεύουσα στόχευση του "νέου ΕΣΥ". Η υποστελέχωση των δομών Υγείας μεγάλη. Οι διάφορες μορφές ευέλικτης εργασίας παγιώνονται και στους χώρους μας.

Ο αγώνας να μην περάσουν οι αντιδραστικές πολιτικές για νοσοκομεία - επιχειρήσεις είναι αγώνας που αφορά όλους, είτε πρόκειται για εργαζόμενους και τις συνθήκες εργασίας, είτε για τον λαό που μαζί με τους απλήρωτους λογαριασμούς θα τσαλακώνεται καθημερινά στην αναζήτηση γιατροποριάς.

Η φετινή ΔΕΘ θα πρέπει να αποτελέσει έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα του αγώνα και της διεκδίκησης στο μπόι των αναγκών μας. Σε αυτόν τον δρόμο αναγκαία πλέον και η συμμετοχή μας στις 1/9 στο κάλεσμα - σύσκεψη του ΠΑΜΕ».

Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνει η Ελένη Μαυροπούλου, μέλος του ΔΣ της Δ' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης και μέλος του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ, απευθυνόμενη ειδικά στους εκπαιδευτικούς. «Εμείς οι εκπαιδευτικοί ξέρουμε καλά τι θα πει να αγωνίζεσαι για ένα καλύτερο σχολείο αντίστοιχο των δυνατοτήτων της εποχής.

Για αυτό, τον καιρό της πανδημίας σταθήκαμε στο πλάι των μαθητών με κάθε μέσο, τη στιγμή που η κυβέρνηση αντιμετώπισε το σχολείο ως κόστος, με χιλιάδες κενά σε προσωπικό, στοίβαγμα των μαθητών στις τάξεις, συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολείων κ.ά.

Δείξαμε πέρυσι τη δύναμή μας και είπαμε ένα μεγάλο φτάνει σε αυτή την πολιτική που θέλει το σχολείο επιχείρηση και τον εκπαιδευτικό εργαλείο υλοποίησής της. Το αίτημα ήταν και παραμένει δίκαιο. Δουλειά με δικαιώματα, ζωή με αξιοπρέπεια.

Σε αυτόν τον δρόμο συνεχίζουμε! Ενώνουμε τη φωνή μας με εργαζόμενους σε κάθε χώρο δουλειάς που αποτελεί εστία αντίστασης σε αυτή την αντιλαϊκή επίθεση.

Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι το 2022 θα υπάρχουν παιδιά που θα κρυώνουν, θα πεινάνε, θα κόβουμε από το νοικοκυριό μας για να πληρώνουμε τους φόρους που συνεχώς αυξάνονται. Δεν θα ανεχτούμε οι ζωές να μπουν σε vouchers και pass.

Το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη δίνουμε ένα σπουδαίο μάθημα στα παιδιά μας. Το μάθημα της οργανωμένης πάλης. Γιατί έτσι οφείλει να κάνει ένας δάσκαλος».

«ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ»
Ανυποχώρητοι στη μάχη για τις θέσεις εργασίας οι εργαζόμενοι

Ανυποχώρητα παλεύουν ενάντια στις απολύσεις τους και για υπογραφή ΣΣΕ οι εργαζόμενοι της «Μαλαματίνας» στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης, συνεχίζοντας τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους μέχρι και τις 31 Αυγούστου. Παράλληλα εμπλουτίζουν τη δράση τους με τη διοργάνωση λαϊκή μουσικής βραδιάς αλληλεγγύης την Τρίτη 30 Αυγούστου, στις 7 μ.μ., μπροστά στην πύλη του εργοστασίου. Ενώ, σε μια ακόμα κίνηση κλιμάκωσης δίνουν «παρών» στη μεγάλη σύσκεψη των εργατικών σωματείων την 1η Σεπτέμβρη και στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 10 Σεπτέμβρη στα εγκαίνια της ΔΕΘ.

Μαζί τους, τη μάχη της περιφρούρησης της απεργίας δίνουν καθημερινά εργαζόμενοι άλλων κλάδων, εκφράζοντας έμπρακτα τη συμπαράσταση στον αγώνα τους. Το κύμα αλληλεγγύης που εκφράζεται από συνδικαλιστικές οργανώσεις και φορείς από όλη τη χώρα, καθημερινά μεγαλώνει και μετατρέπεται σε δύναμη στα χέρια των αγωνιζόμενων εργατών και τους δίνει κουράγιο να συνεχίσουν τον δύσκολο αγώνα τους κόντρα στην τρομοκρατία, στους εκβιασμούς και τις διώξεις της εργοδοσίας και των μηχανισμών του κράτους.

Στο μεταξύ, το μεσημέρι της Παρασκευής ήταν προγραμματισμένη τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, για τα αποτελέσματα της οποίας θα ενημερώνονταν οι εργαζόμενοι σε συνέλευση που ορίστηκε να γίνει το πρωί του Σαββάτου, έξω από το εργοστάσιο, εκεί που έχουν στήσει το «οχυρό» του αγώνα τους.

Εμπρακτη αλληλεγγύη από τη Ζάκυνθο

Την έμπρακτη αλληλεγγύη του στον αγώνα των εργαζομένων της επιχείρησης «Μαλαματίνα» εκφράζει το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου, καταθέτοντας χρηματικό ποσό στον λογαριασμό αλληλεγγύης του σωματείου στον χώρο. «Ο αγώνας που δίνετε είναι σημαντικός για τη διεκδίκηση των αιτημάτων σας και ένας ακόμη φάρος αγώνα και παραδείγματος ανυποχώρητης στάσης για όλους τους εργαζόμενους απέναντι στα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης», αναφέρει το ΕΚΖ, τονίζοντας: «Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται και τα χρήματα που οι εργαζόμενοι απεργοί στο ξενοδοχείο DOMES AULUS ZANTE συγκέντρωσαν για να στηρίξουν τον αγώνα σας και σας μεταφέρουμε και τους αγωνιστικούς τους χαιρετισμούς».

Συμπαράσταση από σιδηροδρομικούς της Γαλλίας

Τη στήριξή του στους εργαζόμενους της «Μαλαματίνας» εκφράζει το συνδικάτο σιδηροδρομικών CGT των Βερσαλλιών (CGT des cheminots de Versailles, Γαλλίας). Σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, οι μεγάλοι βιομηχανικοί και επιχειρηματικοί όμιλοι πραγματοποιούν επιθέσεις σε μισθούς, άδειες, συντάξεις, αλλά και τις δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες που κατέκτησε η εργατική τάξη.

Στο Παρίσι, όπως και στη Θεσσαλονίκη, ο κρατικός μηχανισμός, η αστυνομία και η δικαιοσύνη τίθενται στην υπηρεσία των αφεντικών για να χτυπήσουν τους εργαζόμενους που αγωνίζονται, γεγονός που διαλύει την αστική ψευδαίσθηση ενός κράτους υπεράνω της ταξικής σύγκρουσης και δείχνει την πραγματική του φύση ως όργανο της αστικής τάξης.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους της "ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ" που αγωνίζονται και στα ταξικά σωματεία, το ΠΑΜΕ. Στεκόμαστε στο πλευρό σας μέχρι τη νίκη!».

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο - έκτρωμα!

Οι εργαζόμενοι διαδηλώνουν την Τετάρτη στη Βουλή ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ναυπηγεία Ελευσίνας. Σύσκεψη τη Δευτέρα στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά

Να αποσυρθεί τώρα το εκτρωματικό νομοσχέδιο για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, απαιτεί το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας και καλεί σε συγκέντρωση την Τετάρτη 31 Αυγούστου, στις 4 μ.μ. έξω από τη Βουλή.

Στο μεταξύ, τη Δευτέρα 29 Αυγούστου έχει καλέσει σε σύσκεψη τα πρωτοβάθμια σωματεία, τα Εργατικά Κέντρα και τους φορείς που έχουν ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες ενάντια στο νομοσχέδιο, στις 7 μ.μ. στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, με θέμα την προετοιμασία της συγκέντρωσης. Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά έχει ήδη αποφασίσει τη συμμετοχή του.

Το σχέδιο «εξυγίανσης» που εισάγεται για ψήφιση την Τετάρτη στην Ολομέλεια της Βουλής προβλέπει την απόλυση όλων των εργαζομένων, τη «σφαγή» σε δεδουλευμένα και αποζημιώσεις, ενώ εξασφαλίζει πλήθος προνομίων για τον νέο επενδυτή, την ελληνοαμερικανική εταιρεία ΟΝΕΧ, στο πλευρό της οποίας βρίσκεται και ο ιταλικός ναυπηγικός κολοσσός «Fincantieri».

Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου η κυβέρνηση «θεσμοθετεί ειδικό εργασιακό καθεστώς, μετατρέποντας το ναυπηγείο σε ειδική οικονομική ζώνη, με σκοπό τέτοιες πρακτικές να γενικευτούν. Αρνείται να διασφαλίσει τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας, προβλέπει γενικευμένο καθεστώς εργολαβικής εργασίας και ατομικών συμβάσεων με πετσοκομμένα μεροκάματα και όρους αναντίστοιχους με τις σημερινές ανάγκες. Ασφαλιστικά δικαιώματα και αποπληρωμή των δεδουλευμένων βρίσκονται στον αέρα, χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα όπως απαιτούν οι εργαζόμενοι», τονίζει το Συνδικάτο.

«Είναι η ώρα να διαλέξουμε τον δρόμο του αγώνα, απέναντι στη συμπαιγνία κυβέρνησης, ΟΝΕΧ και των συνδικαλιστών τους, που μας καλούν να στρατευτούμε στα σχέδιά τους, παρουσιάζοντας το έκτρωμα ως λύτρωση», είναι το κάλεσμα που απευθύνει. Διεκδικεί την απόσυρση του νομοσχεδίου και καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν για να εξασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας, με μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους, αυξήσεις στους μισθούς, Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, για να μη χαθεί ούτε ευρώ από τα δεδουλευμένα τους.

Τη στήριξή του στον αγώνα των εργαζομένων στα ναυπηγεία εκφράζει και το ΠΑΜΕ, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση της Τετάρτης. Στη συγκέντρωση καλούν επίσης τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ. Τη συμπαράστασή του στους εργαζόμενους εκφράζει το Εργατικό Κέντρο Λαμίας.

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Εκδήλωση με θέμα «Ναυπηγεία Ελευσίνας: Αδιέξοδα και επικίνδυνοι σχεδιασμοί. Η πρόταση του ΚΚΕ για τη λειτουργία τους, προς όφελος του λαού» πραγματοποιεί η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ την Τετάρτη 7 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ. στην Ελευσίνα (Ηρώων Πολυτεχνείου & Νικολαΐδου). Θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ