ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /28
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Περισσότερα όπλα για να ... τερματιστεί ο πόλεμος, ζητά το Κίεβο

Copyright 2022 The Associated

Νέες αποστολές εξοπλισμών ζήτησε από τις Βρυξέλλες ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντ. Σμιχάλ, ισχυριζόμενος ότι ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, στέλνοντας ακόμα περισσότερα όπλα στο Κίεβο, μπορούν να βοηθήσουν να ...τερματιστεί γρήγορα η εισβολή της Ρωσίας, η οποία όπως είπε είναι πρόθυμη να συνεχίσει να πολεμά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Στην πραγματικότητα, βέβαια, τόσο το ευρωατλαντικό μπλοκ όσο και η Μόσχα ετοιμάζονται με κάθε τρόπο για μακροχρόνια αντιπαράθεση στην Ουκρανία και συνολικά στην Ανατολική Ευρώπη.

«Ο χρόνος θα είναι με το μέρος της Ρωσίας, επομένως εμείς όλοι μαζί με τους συμμάχους μας, με τους εταίρους μας θα πρέπει να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να τελειώσει αυτός ο πόλεμος το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο Σμιχάλ κατά την προχθεσινή συμμετοχή του στη συνεδρίαση του Συμβουλίου ΕΕ - Ουκρανίας. Η Ρωσία «ενδιαφέρεται να τραβήξει» ο πόλεμος «για περισσότερο χρόνο», κάτι που αποτελεί «πρόκληση για όλους μας», πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο στρατιωτικό πεδίο, ο Σμιχάλ ανέφερε ότι η Ουκρανία σημειώνει κάποιες στρατιωτικές επιτυχίες στις νότιες περιοχές της και στον βορρά, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι η χώρα «θα μπορέσει να απελευθερώσει ολόκληρη την επικράτειά της εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας».

Αναφερόμενος στην «ενεργειακή κρίση», ο Σμιχάλ υποστήριξε ότι η Ουκρανία εκπληρώνει όλες τις υποχρεώσεις της για τη διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου προς τους Ευρωπαίους πελάτες, παρά τον πόλεμο, και ότι μπορεί να αντλήσει πέντε φορές περισσότερο από τον τρέχοντα όγκο. Η Ουκρανία δηλώνει επίσης έτοιμη να ενισχύσει τις ροές ηλεκτρικής ενέργειας, παρότι η ικανότητά της να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια εξαρτάται από το αν η χώρα μπορεί να «σώσει» τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, που βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο.

Το Βερολίνο αρνήθηκε άμεσες παραδόσεις «Leopard» στην Ουκρανία

Νωρίτερα ο Σμιχάλ είχε επισκεφτεί το Βερολίνο, όπου ζήτησε από τον Γερμανό καγκελάριο Ολ. Σολτς να παραδοθούν στο Κίεβο τα σύγχρονα γερμανικά άρματα μάχης «Leopard 2», προκειμένου η Ουκρανία να πραγματοποιήσει αντεπίθεση στον νότο και να ανακαταλάβει τις περιοχές Χερσώνα και Ζαπορίζια.

Η γερμανική εφημερίδα «Welt» ωστόσο, επικαλούμενη πληροφορίες από κύκλους της ουκρανικής κυβέρνησης, ανέφερε ότι ο Σολτς απέρριψε τα αιτήματα του Ουκρανού πρωθυπουργού για στρατιωτική υποστήριξη με την παράδοση των αρμάτων μάχης «Leopard 2» από τη γερμανική πολεμική βιομηχανία.

«Δεν υποσχέθηκε μια τέτοια παράδοση. Μάλλον ο καγκελάριος παρέμεινε γενικός και απροσδιόριστος» στη συνομιλία του με τον Σμιχάλ και δεν έδειξε «καμία διάθεση» να αλλάξει την αρνητική του θέση σχετικά με την παράδοση τανκς.

Από τον Απρίλη, γερμανική πολεμική βιομηχανία έχει συμφωνήσει να προμηθεύσει στην Ουκρανία 100 άρματα μάχης «Leopard 2A7», συμπεριλαμβανομένων ανταλλακτικών και μονάδων εκπαίδευσης για στρατιώτες, συνολικής αξίας 1,55 δισ. ευρώ. Βέβαια οι πρώτες παραδόσεις θα γίνονταν τα επόμενα χρόνια και όχι άμεσα, για να αξιοποιηθούν στις ουκρανικές επιθέσεις κατά των ρωσικών δυνάμεων.

Η καγκελαρία αρκέστηκε να δηλώσει στη «Welt» ότι η Γερμανία «δεν θα εγκαταλείψει την υποστήριξη της Ουκρανίας στρατιωτικά, πολιτικά, οικονομικά και ανθρωπιστικά», αλλά αρνήθηκε να αναφέρει «εμπιστευτικές συζητήσεις».

Στο μεταξύ, στην τελική ευθεία έχει μπει η παράδοση τεσσάρων μη επανδρωμένων αεροσκαφών «Bayraktar TB2» στην Πολωνία από την τουρκική εταιρεία «Baykar Makina», καθώς τα κράτη της ΕΕ και της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ εξοπλίζονται και ενισχύουν τα οπλοστάσιά τους. Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία, τα πολωνικά «Bayraktar TB2» θα είναι αναβαθμισμένα με περισσότερες δυνατότητες, ενώ τόνισε ότι η Πολωνία είναι μια σημαντική αγορά για την Τουρκία, «με υψηλές αγοραστικές δυνατότητες και μεγάλες επενδύσεις στον αμυντικό και στον αεροδιαστημικό τομέα».

Η Μόσχα φέρεται να αγοράζει όπλα από τη Βόρεια Κορέα

Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι η Ρωσία αγοράζει εκατομμύρια βλήματα πυροβολικού και πυραύλους από τη Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με δημοσίευμα των «New York Times» (NYT). Είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα και δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων ότι ο ρωσικός στρατός έχει αρχίσει ήδη να χρησιμοποιεί ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στον πόλεμο με την Ουκρανία.

Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν το δημοσίευμα των ΝΥΤ, συμπληρώνοντας ότι η Ρωσία αναμένεται να προχωρήσει σε πρόσθετες αγορές βορειοκορεατικού στρατιωτικού εξοπλισμού, μετέδωσε το «Reuters».

«Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας βρίσκεται στη διαδικασία αγοράς εκατομμυρίων πυραύλων και βλημάτων πυροβολικού από τη Βόρεια Κορέα για χρήση στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία», ανέφερε αξιωματούχος όταν ρωτήθηκε για το δημοσίευμα. Σύμφωνα με τον ίδιο οι αγορές καταδεικνύουν ότι ο ρωσικός στρατός «συνεχίζει να υποφέρει από σοβαρές ελλείψεις εφοδιασμού στην Ουκρανία, εν μέρει λόγω των ελέγχων και των κυρώσεων στις εξαγωγές».

Στο μεταξύ ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η Ρωσία δεν πρέπει να ενταχθεί στον κατάλογο που καταρτίζει η κυβέρνηση των ΗΠΑ με τα «κράτη που υποστηρίζουν την τρομοκρατία», όπως ζητάει το Κίεβο μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Το Κρεμλίνο έχει προειδοποιήσει ότι αυτή η κίνηση θα οδηγούσε στη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων ΗΠΑ - Ρωσίας. Υπέρ του ουκρανικού αιτήματος ασκούν πίεση το τελευταίο διάστημα κάποια μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου, ενώ ερωτηθείς από δημοσιογράφο ο Μπάιντεν απάντησε μονολεκτικά «όχι».

Παράλληλα χθες ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ επανέλαβε ότι η Δύση δεν τηρεί την υπόσχεσή της να βοηθήσει τις ρωσικές εξαγωγές τροφίμων να φτάσουν στις παγκόσμιες αγορές, όπως προβλεπόταν στις συμφωνίες για τα ουκρανικά σιτηρά. Ο Λαβρόφ τόνισε πως η Δύση δεν έχει χαλαρώσει τις κυρώσεις που θα επέτρεπαν στη Ρωσία ευκολότερη πρόσβαση στο να στέλνει αγροτικά προϊόντα και λιπάσματα στο εξωτερικό.

«Ζώνη ασφαλείας» στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια ζητά η ΙΑΕΑ

Μόσχα και Κίεβο αλληλοκατηγορήθηκαν και χθες ότι διακινδυνεύουν την καταστροφή βομβαρδίζοντας τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στη νότια Ουκρανία, ενώ κλιμάκιο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) επισκέφτηκε τον πυρηνικό σταθμό και δύο μέλη της αποστολής θα παραμείνουν εκεί επ' αόριστον.

Η ΙΑΕΑ ζήτησε στην έκθεσή της τη δημιουργία μιας «ζώνης πυρηνικής ασφάλειας και προστασίας» για να αποφευχθεί κάποιο πυρηνικό ατύχημα στον ουκρανικό σταθμό της Ζαπορίζια, που είναι υπό ρωσική κατοχή από τον περασμένο Μάρτη, ενώ τον τελευταίο μήνα έχουν ενταθεί τα χτυπήματα γύρω από τον σταθμό και στην πόλη Ενεργκοντάρ.

«Η παρούσα κατάσταση είναι απαράδεκτη», αναφέρει η ΙΑΕΑ στην έκθεση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα και προσθέτει ότι «είναι επείγουσα ανάγκη να ληφθούν προσωρινά μέτρα» για να αποφευχθεί κάποιο ατύχημα λόγω ζημιών που μπορεί να προκληθούν από στρατιωτικά μέσα. Οι εμπειρογνώμονες της Υπηρεσίας δηλώνουν έτοιμοι να ξεκινήσουν αμέσως διαβουλεύσεις για τη δημιουργία αυτής της ζώνης, επισημαίνοντας ότι «ανησυχούν σοβαρά» για την κατάσταση στη Ζαπορίζια.

Η ρωσική διπλωματική αποστολή σε διεθνείς οργανισμούς στη Βιέννη, όπου έχει την έδρα της η IAEA, ανέφερε στο «Telegram» ότι τρεις ουκρανικές οβίδες έπεσαν προχθές κοντά στη μονάδα αποθήκευσης καυσίμου της εγκατάστασης, στις αποθήκες στερεών ραδιενεργών αποβλήτων και κοντά σε μία από τις μονάδες παραγωγής Ενέργειας. Μάλιστα έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τα σημεία στα οποία έπεσαν τα βλήματα.

Σύμφωνα επίσης με χθεσινή ανάρτηση του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, «τις τελευταίες 24 ώρες οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις επιτέθηκαν 15 φορές με πυρά πυροβολικού εναντίον της Ενεργκοντάρ και του εδάφους του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια», ωστόσο «η ραδιενέργεια στην εγκατάσταση βρίσκεται εντός των προδιαγραφών».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο φιλορώσος επικεφαλής του Μπερντιάνσκ στη Ζαπορίζια τραυματίστηκε σοβαρά χθες μετά την ανατίναξη του αυτοκινήτου του κοντά στο κτίριο του Δημοτικού Συμβουλίου, δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι.


ΡΩΣΙΑ
Ο «ρωσικός κόσμος» και επίσημα το νέο δόγμα εξωτερικής πολιτικής

Ο Πούτιν ενέκρινε σχετικό διάταγμα που επιτρέπει στη Μόσχα να «προστατεύει» ρωσόφωνους πληθυσμούς

Νέο δόγμα εξωτερικής πολιτικής, βασισμένο και επίσημα στην έννοια του λεγόμενου «ρωσικού κόσμου» και στην «ανθρωπιστική βοήθεια» της Μόσχας, εξέδωσε προχθές η ρωσική κυβέρνηση, ενώ χθες ο Πρόεδρος Βλ. Πούτιν ενέκρινε το σχετικό διάταγμα.

Ο «ρωσικός κόσμος» που επισημοποιείται με το εν λόγω διάταγμα είναι μία από τις βασικές κατευθύνσεις της σημερινής εξωτερικής πολιτικής του ρωσικού αστικού κράτους και αξιοποιείται για επεμβάσεις στο εξωτερικό προς «υποστήριξη» του ρωσόφωνου πληθυσμού.

Το δόγμα «ανθρωπιστικής πολιτικής», που περιγράφεται σε 31 σελίδες, δημοσιεύτηκε ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία με πρόσχημα την προστασία των ρωσόφωνων της Ανατολικής Ουκρανίας (Ντονμπάς) έχει εισέλθει πλέον στον έβδομο μήνα, και αναφέρει ότι η Ρωσία πρέπει να προστατεύει και να προωθεί τις παραδόσεις και τα ιδανικά του «ρωσικού κόσμου».

Ο «ρωσικός κόσμος» νοείται ως αναφορά σε περιοχές που κατοικούνται από άτομα τα οποία είναι ρωσικής εθνικότητας, μιλούν Ρωσικά ή συνδέονται με τη ρωσική κουλτούρα. Αυτό περιλαμβάνει την ίδια τη Ρωσία και εκτείνεται σε μέρη όπως το βόρειο Καζακστάν, η Λευκορωσία, οι περιοχές Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ στην Ανατολική Ουκρανία, η περιοχή της Υπερδνειστερίας στη Μολδαβία, η Νότια Οσετία και η Αμπχαζία στη Γεωργία, χώρες της Βαλτικής, καθώς και η Σερβία και το Ισραήλ.

Πρόκειται για μια στρατηγική που δικαιολογεί την κατάληψη ουκρανικών εδαφών από τον ρωσικό στρατό, όπως και την υποστήριξη προς τις αποσχισθείσες φιλορωσικές περιοχές στην Ανατολική Ουκρανία.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία παρέχει υποστήριξη στους συμπατριώτες της που ζουν στο εξωτερικό όσον αφορά την προάσπιση των δικαιωμάτων τους, τη διασφάλιση των συμφερόντων τους και τη διατήρηση της ρωσικής πολιτισμικής τους ταυτότητας», αναφέρεται.

Σημειώνεται επίσης ότι οι δεσμοί της Ρωσίας με τους ρωσόφωνους πληθυσμούς στο εξωτερικό ενίσχυσαν την εικόνα της στη διεθνή σκηνή ως «μιας δημοκρατικής χώρας που αγωνίζεται για τη δημιουργία ενός πολυπολικού κόσμου»...

Η καπιταλιστική Ρωσία, καθώς εξελίσσεται σε έναν σημαντικό «παίκτη» στον παγκόσμιο ανταγωνισμό ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, επιδιώκει να διατηρήσει και να αυξήσει τη γεωπολιτική της επιρροή στον πρώην σοβιετικό χώρο, από τη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι την Κεντρική Ασία και τον Νότιο Καύκασο.

Το νέο δόγμα εξωτερικής πολιτικής προβλέπει ότι η Ρωσία πρέπει να ενισχύσει τη συνεργασία της με τα σλαβικά έθνη, την Κίνα και την Ινδία, καθώς και να ισχυροποιήσει τους δεσμούς της με τη Μέση Ανατολή, τη Λατινική Αμερική και την Αφρική.

Αναφέρει επίσης ότι η Μόσχα θα πρέπει να εμβαθύνει περαιτέρω τους δεσμούς της με την Αμπχαζία και την Οσετία, αποσχισθείσες επαρχίες της Γεωργίας τις οποίες η Μόσχα αναγνώρισε ως ανεξάρτητες μετά τον πόλεμο του 2008, καθώς και με τις αυτοανακηρυχθείσες ανεξάρτητες περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ στην Ανατολική Ουκρανία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ