ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /24
Οργανώνουν την πάλη τους φοιτητές, διδάσκοντες και εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια

Σύσκεψη φοιτητικών συλλόγων ενόψει της ΔΕΘ σε μαχητικό κλίμα

Από τη σύσκεψη των φοιτητικών συλλόγων
Από τη σύσκεψη των φοιτητικών συλλόγων
Σε σχέδιο κοινών δράσεων, παρεμβάσεων και αγωνιστικής ετοιμότητας κατέληξε η σύσκεψη που πραγματοποίησαν το απόγευμα της περασμένης Τρίτης για την προετοιμασία της συμμετοχής στο συλλαλητήριο των σωματείων στη ΔΕΘ, στην πλατεία ΧΑΝΘ, οι φοιτητικοί σύλλογοι της Θεσσαλονίκης.

Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο αίθριο του Πολυτεχνείου του ΑΠΘ, συμμετείχαν με αποφάσεις τους 18 σύλλογοι φοιτητών από το ΑΠΘ και το ΔΙΠΑΕ, ο Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητών Θεσσαλονίκης καθώς και μέλη Διοικητικών Συμβουλίων του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού Προσωπικού ΑΠΘ και των Συλλόγων Διοικητικών Υπαλλήλων του ΠΑΜΑΚ, του ΑΠΘ και του ΔΙΠΑΕ.

Επίσης, παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν από τον Γιώργο Λιάκα, γραμματέα του Σωματείου Εργαζομένων στη «Μαλαματίνα», τον Μάριο Καρεκλά, πρόεδρο του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών (ΣΜΤ), τον Δημήτρη Ραπτάκη, αντιπρόεδρο του ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ, και τον Γιάννη Κουρμούλη, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων ΑΠΘ.

Το σχέδιο περιλαμβάνει συγκέντρωση αλληλεγγύης των φοιτητικών συλλόγων προς τους απεργούς της «Μαλαματίνα» σήμερα Πέμπτη στις 10 π.μ., ενώ συγκεντρώθηκε και οικονομική ενίσχυση για τους απεργούς. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν δράσεις ενημέρωσης και συνέντευξη Τύπου για το ζήτημα της φοιτητικής στέγης αύριο, Παρασκευή 9/9. Επίσης, οι φοιτητές αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κινητοποίηση στις εισόδους του ΑΠΘ σε περίπτωση προσπάθειας εγκατάστασης της πανεπιστημιακής αστυνομίας στις σχολές.

Οργάνωση και αγώνας ενάντια στο «Πανεπιστήμιο ΑΕ» και την ένταση της καταστολής

Στη σύσκεψη τονίστηκε η ανάγκη οργάνωσης του συντονισμένου αγώνα φοιτητών, εργαζομένων και διδασκόντων των πανεπιστημίων για αναβαθμισμένες και δωρεάν σπουδές, ενάντια στην εφαρμογή του νέου νόμου - πλαίσιο που μετατρέπει τα πανεπιστήμια σε επιχείρηση αλλά και στην είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας στις σχολές.

Παράλληλα συζητήθηκε και η ανάγκη να αναλάβουν οι φοιτητικοί σύλλογοι πρωτοβουλίες, ιδιαίτερα για τους πρωτοετείς φοιτητές, ενημέρωσης και οργάνωσής τους, επαφής τους με τη δράση των Συλλόγων, για τη σύσταση επιτροπών μετεγγραφέντων, πρακτικάριων και αιτούντων δωμάτιο στην εστία.

Την εισηγητική ομιλία στη σύσκεψη έκανε η Χριστίνα Σταμούλη, πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Χημικού, ενώ με το σύνθημα «Φοιτητές - εργατιά, μια φωνή και μια γροθιά» υποδέχθηκαν οι φοιτητές τον Γιώργο Λιάκα, γραμματέα του Σωματείου στη «Μαλαματίνα». Οπως είπε ο συνδικαλιστής, «το μεγαλύτερο όπλο είναι το σωματείο. Για να μπορεί ο εργάτης να διεκδικεί και να κερδίζει, γιατί δεν του χαρίζεται τίποτα». Πρόσθεσε ότι και οι φοιτητές το βλέπουν ήδη και στο πανεπιστήμιο πως χωρίς οργάνωση στους συλλόγους τους δεν τους χαρίζεται τίποτα.

Στα αποτελέσματα της έντασης της επιχειρηματικής δράσης στα πανεπιστήμια με αφορμή το παράδειγμα του Πολυτεχνείου του ΑΠΘ στάθηκε η Κωνσταντίνα Ξυνή, πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων Μηχανικών. Οπως ανέφερε, χαρακτηριστική είναι η εικόνα από τα εργαστήρια, όπου τα 2 από τα 4 από αυτά στον Κατασκευαστικό τομέα κινδυνεύουν να κλείσουν επειδή δεν υπάρχουν καθηγητές να διδάξουν τα μαθήματα και λεφτά για να επισκευαστούν και να αγοραστούν μηχανήματα στο μηχανουργείο, ενώ την ίδια στιγμή το εργαστήριο της εφαρμοσμένης θερμοδυναμικής επεκτείνεται, «στο οποίο βέβαια δεν μπαίνουν ποτέ οι φοιτητές κατά τη διάρκεια των σπουδών τους γιατί σε αυτό δραστηριοποιείται ένας μεγάλος επιχειρηματικός όμιλος κατασκευής οχημάτων».

Στο ζήτημα της φοιτητικής στέγης στάθηκαν ο Μάριος Καρεκλάς, πρόεδρος του ΣΜΤ, και ο Γιώργος Κυριακίδης, μέλος του ΔΣ του ΣΟΦΕΘ, ενώ ο Κώστας Τσεχελίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών της Σχολής Μηχανικών του ΔΙΠΑΕ, μετέφερε την πλούσια πείρα του νεοσύστατου συλλόγου από τους αγώνες που έδωσαν οι φοιτητές ενάντια στις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις τμημάτων, τονίζοντας πως συμπέρασμα το οποίο οι φοιτητές διατηρούν ως κόρη οφθαλμού, είναι ότι ο μόνος δρόμος απέναντι στα προβλήματά τους είναι η οργάνωση, η αλληλεγγύη και ο αγώνας χωρίς την αναμονή «σωτήρων».

Τα αιτήματα των φοιτητικών συλλόγων:

-- Να ανοίξουν άμεσα οι αιτήσεις για τα κενά δωμάτια στις εστίες ώστε να ξεκινήσουν οι εισδοχές πριν από την έναρξη του εξαμήνου. Ενοικίαση ξενοδοχείων όπου δεν επαρκούν τα δωμάτια των εστιών για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες.

-- Να καλυφθούν με ευθύνη του κράτους τα έξοδα για τη μετακίνηση των φοιτητών προς τον τόπο σπουδών τους.

-- Να δοθεί σταθερή μηνιαία επιδότηση φοιτητικής κατοικίας 300 ευρώ για όλους τους φοιτητές που νοικιάζουν σπίτι. Αμεση καταβολή του ετήσιου φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος με διεύρυνση των δικαιούχων.

-- Αμεση ολοκλήρωση των διαδικασιών για την εισδοχή στις εστίες των πυρόπληκτων φοιτητών χωρίς άλλα κριτήρια και «κόφτες».

-- Να ολοκληρωθεί άμεσα η ανακαίνιση των εστιών όλων των ιδρυμάτων με προτεραιότητα στα αναξιοποίητα δωμάτια. Να αξιοποιηθεί η περιουσία των Ιδρυμάτων αλλά και αχρησιμοποίητων κτιρίων του Δημοσίου για δημιουργία νέων εστιών στην ευθύνη του κράτους, χωρίς ΣΔΙΤ και ενοίκια.

-- Κατάργηση των δημοτικών τελών και ένταξη των φοιτητών στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ. Δωρεάν ίντερνετ για όλους τους φοιτητές.

-- Δωρεάν μετακίνηση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς για όλους τους φοιτητές.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν με αποφάσεις τους οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Χημικού, Μαθηματικού, Φυσικού, Βιολογικού, Φαρμακευτικής, Παιδαγωγικού, Θεολογίας, Γεωπονίας, Δασολογίας, Ιατρικής, Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων Μηχανικών, Χωροτακτών, Εικαστικού, Νομικής, Φιλολογικού, του ΑΠΘ, ο ΣΟΦΕΘ και οι Φοιτητικοί Σύλλογοι των Σχολών Επιστημών Υγείας και Μηχανικών του ΔΙΠΑΕ.


ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
«Θαύμα» με 100% πληρότητα - 100% εκμετάλλευση

«Οι τσέπες γεμίζουν - οι "κοιλιές" φουσκώνουν - οι εργάτες πεινάνε»: Με αυτόν τον εύστοχο τρόπο σχολιάζει το Σωματείο Εργαζομένων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ) τα πανηγύρια για 100% πληρότητα των ξενοδοχείων την περίοδο της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.

Οπως αναφέρει, «για άλλη μια φορά η ΔΕΘ μετατρέπεται σε εφιάλτη για τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία της πόλης. Με ενδιαφέρον παρακολουθούμε ξενοδόχους, δημάρχους, τοπικούς άρχοντες κ.λπ. να πανηγυρίζουν για τις κρατήσεις και την κινητικότητα που υπάρχει, με την πληρότητα στα ξενοδοχεία να φτάνει το 100% και να έρχεται σε συνέχεια μιας γεμάτης σεζόν που άγγιξε τα επίπεδα του 2019.

Το πανηγύρι τους για άλλη μια φορά θα στηθεί στις πλάτες μας. Με εξοντωτικά ωράρια, χωρίς ρεπό, χωρίς ανάσα κυριολεκτικά αφού όλα τα ξενοδοχεία της πόλης λειτουργούν με τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό. Με τις καμαριέρες να φτάνουν τα 30 (!) δωμάτια καθημερινά, με τους εργαζόμενους στις κουζίνες να καταρρέουν από την εντατικοποίηση, τους γκρουμ και τις υπόλοιπες ειδικότητες να δουλεύουν χωρίς διάλειμμα, χωρίς ρεπό, χωρίς στοιχειώδη ξεκούραση!».

Και όλα αυτά για να γεμίζουν οι τσέπες των μεγαλοεπιχειρηματιών, αφού ακόμα και οι μισθοί πείνας που προβλέπονται από την κλαδική Σύμβαση δεν δίνονται. Το Σωματείο θυμίζει και τις ευθύνες της διοίκησης της Ομοσπονδίας, που έτρεξε και εξασφάλισε 7ήμερο χωρίς καμία προσαύξηση για τις επιπλέον μέρες δουλειάς, ενώ με τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου που κυριαρχούν θα στείλουν ξανά πίσω στην ανεργία τους ξενοδοχοϋπαλλήλους μόλις «πέσει η δουλειά».

«Αυτό είναι το "θαύμα" τους! Εμείς που χρόνια πριν πληρώναμε την ανάπτυξή τους, δύο χρόνια πληρώσαμε τη χασούρα τους, τώρα θέλουν να πληρώσουμε ξανά την ανάπτυξή τους. Σαν σύγχρονοι σκλάβοι να δουλεύουμε για να πλουτίσουν μια χούφτα άνθρωποι», σημειώνει το ΣΕΤΕΠΕ.

Καλώντας σε μαζική συμμετοχή τους εργαζόμενους του κλάδου στο συλλαλητήριο του Σαββάτου σημειώνει: «Φέτος στη ΔΕΘ δεν μοιρολατρούμε, δεν συμβιβαζόμαστε, δεν περιμένουμε τις εξαγγελίες τους, στέλνουμε το δικό μας μήνυμα. Κάθε χώρος δουλειάς, κάθε ξενοδοχείο να μετατραπεί σε εστία αντίστασης στον δύσκολο χειμώνα που μας ετοιμάζουν. Με συνελεύσεις, με συζητήσεις κ.λπ. να μπει και ο τελευταίος συνάδελφος στη μάχη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ