ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Πάνω από 10,5 εκατ. παιδιά έχουν χάσει έναν ή και τους δύο γονείς

Σε Ασία και Αφρική, όπου οι εμβολιασμοί ήταν ανεπαρκείς, υπάρχουν τα περισσότερα παιδιά που έχασαν τους γονείς τους στην πανδημία

Copyright 2020 The Associated

Σε Ασία και Αφρική, όπου οι εμβολιασμοί ήταν ανεπαρκείς, υπάρχουν τα περισσότερα παιδιά που έχασαν τους γονείς τους στην πανδημία
Πάνω από 10,5 εκατ. παιδιά έχουν χάσει τον έναν ή και τους δύο γονείς τους, ή το άτομο που τα φρόντιζε, κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Πρόκειται για ένα ακόμα στοιχείο που αποδεικνύει την ανάγκη για ένα ισχυρό δημόσιο δίκτυο υγειονομικών και κοινωνικών δομών, ολόπλευρης προστασίας των παιδιών, αλλά και ενίσχυσης των σχολείων.

Οι συνέπειες για τα παιδιά μπορεί να είναι «καταστροφικές», όπως παραμονή σε ίδρυμα, κακοποίηση, τραύμα, προβλήματα ψυχικής υγείας, εφηβική εγκυμοσύνη, ελλιπής εκπαίδευση, χρόνιες και μολυσματικές ασθένειες, αναφέρει σχετική επιστημονική μελέτη.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο «JAMA Pediatrics», τα 10,5 εκατ. παιδιά που βίωσαν την απώλεια του ενός ή και των δύο γονιών τους βρίσκονται: 4,2 εκατ. στη Νοτιοανατολική Ασία, 2,5 εκατ. στην Αφρική, 1,5 εκατ. στην Αμερική, 1,5 εκατ. στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και 500.000 στην Ευρώπη.

Στις ΗΠΑ, που ομαδοποιούνται με άλλες χώρες της αμερικανικής ηπείρου, περίπου 250.000 παιδιά έχασαν τον έναν ή και τους δύο γονείς.

Η Νοτιοανατολική Ασία και η Αφρική υπέστησαν το μεγαλύτερο ποσοστό απωλειών, με 1 στα 50 παιδιά να επηρεάζεται. Αντίστοιχα, η αναλογία στην Αμερική είναι 1 στα 150 παιδιά.

Ανάμεσα στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων γονιών και ατόμων που φροντίζουν ένα παιδί είναι η Βολιβία, το Περού, η Ναμίμπια, η Αίγυπτος, η Βουλγαρία, η Νότια Αφρική, ο Ισημερινός, το Εσουατίνι, η Μποτσουάνα και η Γουιάνα.

Πριν την πανδημία υπολογίζεται ότι υπήρχαν 140 εκατ. ορφανά παιδιά σε όλο τον κόσμο.

Τα παιδιά σε χώρες με χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού και υψηλότερα ποσοστά γονιμότητας, δηλαδή στις πιο «φτωχές περιοχές» του κόσμου, ήταν πιο πιθανό να επηρεαστούν, σύμφωνα με την ανάλυση, που αναφέρεται σε θανάτους από τον Γενάρη του 2020 έως τον Μάη του 2022.

Οι επιστήμονες που συμμετείχαν στην έρευνα σημείωσαν ότι «ενώ επενδύονται δισεκατομμύρια δολάρια για την πρόληψη των θανάτων που σχετίζονται με τον COVID-19 (σ.σ. για εμβόλια, μάσκες κ.λπ.), γίνονται ελάχιστα για τη φροντίδα των παιδιών που μένουν πίσω».

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Νέο κυβερνητικό σχήμα για τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής

Κάποια πρώτα μέτρα για το σοβαρό πρόβλημα της ακρίβειας στην Ενέργεια αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας, Λιζ Τρας, αφού προηγουμένως συγκρότησε νέα κυβέρνηση έχοντας «απαλλαχθεί» από τους περισσότερους υπουργούς του προκατόχου της, Μπόρις Τζόνσον, και του εσωκομματικού αντιπάλου της που διεκδίκησε επίσης την ηγεσία των Συντηρητικών, πρώην υπουργού Οικονομικών, Ρίσι Σούνακ.

Στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο έγινε φανερό ότι δεν εξετάζεται η επιβολή φόρου στα υπερκέρδη των εταιρειών Ενέργειας, με την Λιζ Τρας να αναφέρει ότι κάτι τέτοιο θα έπληττε τις επενδύσεις στη χώρα. Αυτό ικανοποιεί τις απαιτήσεις του φορέα Offshore Energies UK (OEUK), που εκπροσωπεί τον βιομηχανικό τομέα για τις υπεράκτιες πετρελαϊκές γεωτρήσεις, το φυσικό αέριο, το υδρογόνο και την αιολική παραγωγή Ενέργειας, ο οποίος απαίτησε χτες νέες επενδύσεις στην Ενέργεια και έκδοση νέων κρατικών αδειών γεωτρήσεων στη Βόρεια Θάλασσα προκειμένου να περιοριστούν οι επιπτώσεις από τον υψηλό πληθωρισμό. Ο φορέας αυτός είχε προ μηνών προειδοποιήσει αφενός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αντιμετωπίσει περικοπές στην Ενέργεια τον χειμώνα, αφετέρου ότι η έκρηξη ακρίβειας στις διεθνείς τιμές Ενέργειας θα διατηρηθεί τουλάχιστον για μία τριετία. Σημειώνει ακόμα ότι δίχως νέες επενδύσεις, η Βρετανία θα πρέπει να εισάγει περίπου το 80% του φυσικού αερίου της από το 2030 και περίπου το 70% του πετρελαίου της (σήμερα τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 60% και 20%).

Η άρνηση της Τρας να επιβάλει φορολογία στα υπερκέρδη των μονοπωλίων Ενέργειας προκάλεσε την αντίδραση του σοσιαλδημοκράτη ηγέτη των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, ο οποίος επιχειρώντας να εμφανίσει ένα «φιλολαϊκό» προφίλ ανέφερε ότι σε αυτήν την περίπτωση ο βρετανικός λαός θα κληθεί να πληρώσει και πάλι τον λογαριασμό. Στην πραγματικότητα βέβαια ο Στάρμερ ζήτησε διαφορετικό «μείγμα» διαχείρισης, υπέρ των συμφερόντων διαφορετικών τμημάτων της αστικής τάξης (που ζητούν μερίδιο από αυτά τα υπερκέρδη), προτείνοντας «περισσότερη δικαιοσύνη στις φορολογικές περικοπές». Ετσι, κατηγόρησε την Τρας πως έχει επιλέξει να μειώσει τους φόρους στις τράπεζες ενώ οι εταιρείες παραγωγής Ενέργειας θα αποκομίσουν 170 δισ. στερλίνες υπερκέρδη τα επόμενα δύο χρόνια.

Στο μεταξύ, Βρετανοί και ξένοι αναλυτές επισήμαναν ότι το νέο υπουργικό συμβούλιο της πρωθυπουργού Λιζ Τρας απαρτίζεται σε μεγάλο βαθμό από νέα στελέχη των Συντηρητικών ή πρώην στενούς της συνεργάτες και συνεργάτιδες που ήρθαν σε κόντρα με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σούνακ. Στο πλαίσιο της προσπάθειας της Τρας να δώσει έναν αέρα «αλλαγής», ανάμεσα στους νέους υπουργούς ξεχωρίζουν ο Κουάσι Κουαρτένγκ, του οποίου οι γονείς μετανάστευσαν από την Γκάνα τη δεκαετία του 1960 και είναι ο πρώτος μαύρος υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, ο υπουργός Εξωτερικών, Τζέιμς Κλέβερλι, η μητέρα του οποίου είναι από τη Σιέρα Λεόνε και είναι επίσης ο πρώτος μαύρος επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας, η υπουργός Εσωτερικών, Σουέλα Μπράβερμαν, οι γονείς της οποίας μετανάστευσαν από την Κένυα και Αγιο Μαυρίκιο πριν από 60 χρόνια. Αντιπρόεδρος αναλαμβάνει η Τερέζ Κόφι που διατηρεί παράλληλα και το υπουργείο Υγείας.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνέχεια ενδοαστικών διεργασιών

Την ετοιμότητά του να εκπροσωπήσει ο ίδιος την «Εθνική Συμμαχία» ως υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2023 εξέφρασε ο ηγέτης του σοσιαλδημοκρατικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, καθώς εντείνονται ενδοαστικές διεργασίες στην Τουρκία με φόντο ευρύτερα παζάρια για τις επιλογές και τον ρόλο του τουρκικού κεφαλαίου, το παζάρι με την ΕΕ, τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και τη Ρωσία.

Η «Εθνική Συμμαχία» αποτελεί εκλογική συνεργασία που έχουν ανακοινώσει τα εξής 6 κόμματα: Το σοσιαλδημοκρατικό CHP, το νεοφιλελεύθερο «Καλό Κόμμα» (IYI), το αντιδραστικό «Κόμμα Ευδαιμονίας» (Saadet), το σοσιαλδημοκρατικό Δημοκρατικό Κόμμα (DP) και τα κεντρώα - μεταρρυθμιστικά DEVA (Κόμμα Δημοκρατίας και Προόδου) και «Gelecek» («Κόμμα του Μέλλοντος»), που συγκροτήθηκαν μετά από διασπάσεις του κυβερνώντος ισλαμοσυντηρητικού ΑΚΡ.

Ο Κιλιντσάρογλου, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο «Fox News», είπε ότι «αν υπάρξει συμφωνία για το όνομά μου, εγώ είμαι έτοιμος. Γιατί να μην είμαι; Οι ηγέτες των 6 κομμάτων έχουμε ήδη πετύχει συναίνεση για τους όρους διακυβέρνησης του κράτους. Θα κάτσουμε και θα συζητήσουμε ως πολιτισμένοι άνθρωποι». Πρόσθεσε δε ότι ο επόμενος Πρόεδρος της χώρας «θα εστιάσει στον πολιτισμό της εθνικής συμφιλίωσης».

Χτες ήταν η σειρά της Μεράλ Αξενέρ, επικεφαλής του ΙΥΙ, να διατυπώσει τις φιλοδοξίες του δικού της κόμματος. Αφού χαρακτήρισε «αξιοσέβαστη» την ετοιμότητα Κιλιντσάρογλου να είναι υποψήφιος Πρόεδρος, είπε ότι η ίδια είναι έτοιμη να αναλάβει την πρωθυπουργία αν επικρατήσει στις εκλογές η «Εθνική Συμμαχία».

Την ίδια στιγμή, ενδεικτικές των ευρύτερων ενδοαστικών διεργασιών είναι φωνές από το CHP που τάσσονται υπέρ της πιθανότητας συνεργασίας ακόμα και με το (σοσιαλδημοκρατικό, φιλοκουρδικό) HDP. Ο βουλευτής Κωνσταντινούπολης του CHP, Γκουρσέλ Τεκίν, δήλωσε ότι το HDP «θα μπορούσε να αναλάβει υπουργείο (σ.σ. σε μια μελλοντική κυβέρνηση της "Εθνικής Συμμαχίας"), όπως και οποιοδήποτε άλλο κόμμα». Απευθυνόμενος δε σε όσους αποκλείουν κάθε διαπραγμάτευση με το HDP, είπε ότι «δεν μπορούμε να καταριόμαστε νόμιμα κόμματα, να τους φερόμαστε σαν να είναι λεπροί. Αν τους ψηφίσουν σχεδόν 7 εκατομμύρια πολίτες, θα πρέπει να δείξουμε σεβασμό».

Ο εκπρόσωπος Τύπου και αντιπρόεδρος του CHP, Φαΐκ Ουζτράκ, αντέδρασε λέγοντας ότι «για τέτοια θέματα οι απόψεις που εκφράζουν οι βουλευτές είναι προσωπικές τους», πρόσθεσε ωστόσο ότι «η συνάντηση των "6" (σ.σ. της "Εθνικής Συμμαχίας") θα αποφασίσει σχετικά».

Μέσα στον Οκτώβρη αναμένεται νέα συνάντηση των «6» της «Εθνικής Συμμαχίας». Πρόσφατα, θυμίζουμε, η ηγεσία του HDP ανακοίνωσε ότι συγκρότησε κι αυτή εκλογικό σχήμα συνεργασίας, μαζί με το Κόμμα Εργατικού Κινήματος (EHP), το Εργατικό Κόμμα (EΜΕP), το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP), την Ομοσπονδία Σοσιαλιστικών Συνελεύσεων (SMF), το Κόμμα Εργατών Τουρκίας (TΙP) και το Κόμμα Κοινωνικής Ελευθερίας (TOP).


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Τμήματα του Πακιστάν μοιάζουν «με θάλασσα», δήλωσε χτες ο πρωθυπουργός, Σεχμπάζ Σαρίφ, αφού επισκέφθηκε ορισμένες από τις περιοχές που έπληξαν οι πρόσφατες πλημμύρες, οι οποίες καλύπτουν έως και το ένα τρίτο της χώρας. Στο μεταξύ, ακόμα 18 άτομα υπέκυψαν σε προβλήματα υγείας που αντιμετώπισαν μετά τις σχετικές καταστροφές, με αποτέλεσμα τα θύματα να ξεπερνούν πλέον (από τον Ιούνη) τα 1.340. Τουλάχιστον 33 εκατ. άνθρωποι από τα 220 εκατ. του πληθυσμού έχουν επηρεαστεί.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Συνεργεία άνοιξαν ξανά δρόμους που οδηγούν στο επίκεντρο του σεισμού στις 5 Σεπτέμβρη στη νοτιοδυτική επαρχία Σετσουάν της Κίνας και πέρασαν μέσα που απαιτούνται για την αναζήτηση αγνοουμένων. Αλλοι 259 καταγράφηκαν ως τραυματίες, ενώ, χτες, 26 παρέμεναν ακόμη αγνοούμενοι.

ΛΟΜΕ.-- Το Κοινοβούλιο του Τόγκο αποφάσισε να παραταθεί για άλλους έξι μήνες η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην περιοχή της σαβάνας, στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου εξαπολύονται αιματηρές επιθέσεις τζιχαντιστών από τη γειτονική Μπουρκίνα Φάσο. Καθώς τζιχαντιστικές οργανώσεις που δρουν στο Σαχέλ μοιάζουν να κατευθύνονται προοδευτικά προς τις ακτές της δυτικής Αφρικής, ο βορράς του Τόγκο έχει υποστεί τουλάχιστον πέντε επιθέσεις από τον Νοέμβρη του 2021.

ΗΠΑ
Εγγραφα για τα πυρηνικά ξένης χώρας στην έπαυλη του Τραμπ

Εγγραφο που αναφέρεται λεπτομερειακά σε ζητήματα άμυνας ξένης χώρας, αλλά και στις πυρηνικές της δυνατότητες, βρέθηκε κατά την έρευνα του FBI τον περασμένο μήνα στο σπίτι του Ρεπουμπλικάνου τέως Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, στο Μαρ-α-Λάγκο στη Φλόριντα, ανέφερε την Τρίτη ρεπορτάζ της εφημερίδας «Washington Post» το οποίο αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική της έκδοση, χωρίς να αποκαλύπτει για ποια χώρα πρόκειται.

Στις 8 Αυγούστου, όταν οι ομοσπονδιακοί αστυνομικοί έκαναν την έρευνα, ανέκτησαν κούτες με πάνω από 11.000 κυβερνητικά έγγραφα και φωτογραφικό υλικό, όπου περιλαμβάνονταν «εμπιστευτικά», «απόρρητα» και «άκρως απόρρητα υλικά» τα οποία ο Τραμπ δεν παρέδωσε στον Λευκό Οίκο όταν τελείωσε η θητεία του, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα που είχε δεχτεί γι' αυτό.

Ανάμεσα στα έγγραφα που κατασχέθηκαν στην αστυνομική επιχείρηση είναι 18 με διαβάθμιση «άκρως απόρρητο», 50 με διαβάθμιση «απόρρητο» και 31 με διαβάθμιση «εμπιστευτικό».

Τη Δευτέρα μια δικαστικός ενέκρινε αίτημα του Τραμπ να διοριστεί ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας, προκειμένου να εξετάσει τα έγγραφα που κατασχέθηκαν. Η απόφαση αυτή εμποδίζει, προσωρινά τουλάχιστον, τους ομοσπονδιακούς ερευνητές να τα αξιοποιήσουν στο πλαίσιο ποινικής έρευνας.

  • Ο Στιβ Μπάνον, άλλοτε κορυφαίος σύμβουλος του Τραμπ σε θέματα στρατηγικής της προεκλογικής του εκστρατείας, αναμένεται να αντιμετωπίσει νέα ποινική δίωξη και σκοπεύει να παραδοθεί σε πολιτειακούς εισαγγελείς σήμερα Πέμπτη. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Washington Post», οι κατηγορίες σε βάρος του Μπάνον εν μέρει αφορούν ομοσπονδιακή υπόθεση για την οποία είχε πάρει προεδρική χάρη πέρυσι.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ