ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Ανακοινωθέν όξυνσης των ανταγωνισμών που πληρώνουν βαριά οι λαοί

Copyright 2022 The Associated

Την κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης με Ρωσία και Κίνα προανήγγειλε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας χτες στο Ευρωκοινοβούλιο για την «Κατάσταση της ΕΕ», ενώ ταυτόχρονα επανέλαβε την προσήλωση της ΕΕ στη στρατηγική της «πράσινης μετάβασης», ανακοινώνοντας παραπέρα ενίσχυση των ευρωπαϊκών μονοπωλιακών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό.

Αναφερόμενη στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία, η πρόεδρος της Κομισιόν έδωσε το περίγραμμα αυτών των ανταγωνισμών λέγοντας: «Ας είμαστε απολύτως ξεκάθαροι: Διακυβεύονται πολλά (...) Αυτός δεν είναι απλώς ένας πόλεμος που εξαπέλυσε η Ρωσία κατά της Ουκρανίας. Είναι πόλεμος κατά της Ενέργειάς μας, πόλεμος κατά της οικονομίας μας, πόλεμος κατά των αξιών μας και πόλεμος κατά του μέλλοντός μας», ενώ αναπαρήγαγε και τα διάφορα προσχήματα περί μάχης της «απολυταρχίας ενάντια στη δημοκρατία», σε μια προσπάθεια να κρύψει τον χαρακτήρα του ιμπεριαλιστικού πολέμου για τη μοιρασιά της «λείας», όπως και να βγάλει την ΕΕ απ' το κάδρο των υπαίτιων για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, για τον οποίο ματώνουν οι λαοί, τους οποίους προειδοποίησε: «Οι μήνες που έρχονται δεν θα είναι εύκολοι», για να αποφανθεί κυνικά ότι «οι Ευρωπαίοι και οι Ευρωπαίες προσαρμόζονται στη νέα πραγματικότητα».

Προειδοποίησε ακόμα τη Ρωσία ότι οι κυρώσεις σε βάρος της θα συνεχιστούν. «Θα δείξουμε αποφασιστικότητα και όχι διάθεση συνδιαλλαγής» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ ταυτόχρονα, αφού υπενθύμισε ότι η ΕΕ στήριξε εξαρχής την Ουκρανία με όπλα και κεφάλαια ύψους πολλών δισ., εξήγγειλε συνέχιση της οικονομικής στήριξης στο Κίεβο, στο οποίο επιπλέον υποσχέθηκε άμεσα πρόσβαση στην ενιαία αγορά της ΕΕ.

Απ' το στόχαστρο δεν έλειψε η Κίνα, με την φον ντερ Λάιεν να την επικρίνει προσχηματικά για το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αποκαλύπτοντας ωστόσο ότι άλλα είναι τα ζητήματα που καίνε την ΕΕ. Οπως είπε, η Κίνα διαθέτει σχεδόν το 90% των σπάνιων γαιών και το 60% του λιθίου, υλικών που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των ΑΠΕ και υποστήριξε ότι πρέπει με κάθε τρόπο να αποτραπεί η εξάρτηση από το Πεκίνο σε αυτόν τον τομέα, προαναγγέλλοντας τη δημιουργία στρατηγικών αποθεμάτων για την ΕΕ.

Στο ζήτημα της ενεργειακής κρίσης η πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε την επιβολή πλαφόν στα κέρδη των εταιρειών που θεωρείται πως παράγουν χαμηλότερου κόστους ηλεκτρικό ρεύμα (λιγνίτης, πετρέλαιο, ΑΠΕ) με στόχο να συγκεντρωθούν περισσότερα από 140 δισεκατομμύρια ευρώ, η πλειοψηφία των οποίων στη συνέχεια θα διατεθούν για επενδύσεις στις ΑΠΕ και για τη ρευστότητα των εταιρειών Ενέργειας. Υπερασπίστηκε την επιτάχυνση της «πράσινης μετάβασης» στην οικονομία, ενώ έκανε αναφορά στη σχεδιαζόμενη δημιουργία μιας νέας ευρωπαϊκής τράπεζας «που θα βοηθήσει για να δημιουργήσουμε μια αγορά υδρογόνου», προσθέτοντας ότι θα εξασφαλιστούν κονδύλια 3 δισ. ευρώ για την πρωτοβουλία αυτή.

Επίσης προανήγγειλε αντικατάσταση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου από «αξιόπιστους φίλους», όπως η Νορβηγία, οι ΗΠΑ, η Αλγερία κ.ά., ενώ πρόσθεσε ότι με τον πρωθυπουργό της Νορβηγίας Γιόνας Στέρε συμφώνησε να δημιουργηθεί μια Ομάδα Κρούσης (Τask Force) που θα στοχεύσει στη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου. Επίσης δήλωσε ότι η Επιτροπή θα εργαστεί ώστε να αποσυνδεθεί η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας από αυτή του φυσικού αερίου.

Αναφορά έκανε και στο Μεταναστευτικό, προαναγγέλλοντας σκλήρυνση της στάσης της ΕΕ, μιλώντας για την ανάγκη πιο αποτελεσματικού ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, όλα αυτά την ώρα που κόμπαζε για τις «ανοιχτές αγκάλες» της ΕΕ στους πρόσφυγες από την Ουκρανία!

Ανακοίνωσε ακόμα ότι τον Οκτώβρη η Επιτροπή θα παρουσιάσει «νέες ιδέες» για την οικονομική διακυβέρνηση, που θα περιλαμβάνει κοινούς δημοσιονομικούς και φορολογικούς κανόνες που να επιτρέπουν στρατηγικές επενδύσεις, διασφαλίζοντας παράλληλα τη δημοσιονομική βιωσιμότητα για την οποία «ματώνουν» οι λαοί. «Χρειαζόμαστε ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον, ένα εργατικό δυναμικό με τις κατάλληλες δεξιότητες και πρόσβαση στις πρώτες ύλες που χρειάζεται η βιομηχανία μας», τόνισε.

Τέλος, τάχθηκε υπέρ της πρότασης που έχει διατυπώσει ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, για τη συγκρότηση μιας Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ενωσης, στην οποία θα μπορούν να ενταχθούν σχετικά άμεσα και κράτη που δεν μπορούν να γίνουν δεκτά ως πλήρη μέλη της ΕΕ: Αυτά που βρίσκονται στα Δυτικά Βαλκάνια, η Ουκρανία, ενδεχομένως και η Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Για ύφεση και ενδεχόμενες «κοινωνικές αναταραχές» προειδοποιεί το ΔΝΤ

Σημαντική υποχώρηση της βιομηχανικής παραγωγής στην Ευρωζώνη

Τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χτες για τη σημαντική υποχώρηση της βιομηχανικής παραγωγής στην Ευρωζώνη τον Ιούλη, ήρθαν να προστεθούν στα ολοένα αυξανόμενα σημάδια που δείχνουν προς την κατεύθυνση της εκδήλωσης μιας νέας καπιταλιστικής κρίσης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Eurostat, η παραγωγή εργοστασίων, ορυχείων και επιχειρήσεων «κοινής ωφελείας» μειώθηκε κατά 2,3% τον Ιούλη, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, όταν οι περισσότεροι οικονομολόγοι ανέμεναν μια πτώση κατά 0,7%.

Η παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών μειώθηκε κατά 4,2%, αυτή των διαρκών καταναλωτικών αγαθών κατά 1,6% και αυτή των ενδιάμεσων αγαθών κατά 0,8%. Αντιθέτως, η παραγωγή Ενέργειας αυξήθηκε κατά 0,4% και των μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών κατά 1,2%.

Σε ετήσια βάση, η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη μειώθηκε κατά 2,4% τον Ιούλη.

Νωρίτερα, η τελευταία έκθεση της γαλλικής τράπεζας Societe Generale επαναλαμβάνει τις προβλέψεις «για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα», ενώ εκτιμά επίσης ότι αρχίζουν να καταγράφονται οι πρώτες αρνητικές επιπτώσεις των υψηλών τιμών Ενέργειας σε «ενεργοβόρες» βιομηχανίες, με προσωρινές μειώσεις παραγωγής ή κλείσιμο εργοστασίων. Η έκθεση εκτιμά επίσης ότι ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί κοντά στο 10% αυτόν τον μήνα, τα δημοσιονομικά ελλείμματα θα παραμείνουν υψηλά το 2022, με σταδιακή δημοσιονομική «σύσφιξη» από το 2023. Οι έρευνες για τις επιχειρήσεις καταδεικνύουν σημαντική επιβράδυνση και η Societe Generale αναμένει ουσιαστικά μηδενική ανάπτυξη (0,1%) στην Ευρωζώνη το γ' τρίμηνο σε τριμηνιαία βάση, δίχως να αποκλείει «μια ήπια τεχνική ύφεση».

Γαλλία: Αναγγελία νέων αυξήσεων στους λογαριασμούς Ενέργειας

Στη Γαλλία, η κυβέρνηση υποβάθμισε προχτές τις οικονομικές προοπτικές για το 2023 στο 1% από 4%.

Χτες, επιχειρώντας να εμφανιστεί καθησυχαστικός, ο υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λε Μερ, εστίασε στη μικρή βελτίωση των προβλέψεων για ανάπτυξη το 2022 (αναθεωρήθηκαν στο 2,7% από το 2,5%), για να αναφέρει: «Η Γαλλία δεν θα μπει σε ύφεση. Εχει ένα καλό 2022».

Την ίδια ώρα, ο διαχειριστής δικτύου ηλεκτροδότησης της χώρας RTE, αν και ανέφερε χτες πως δεν υπάρχει κίνδυνος για ολικό μπλακ άουτ στη Γαλλία, δεν απέκλεισε διακοπές κάποιων ωρών στην ηλεκτροδότηση, ιδιαίτερα σε ώρες αιχμής.

Το ενδεχόμενο σε συνθήκες αυξημένης ζήτησης τον χειμώνα, όταν κάνει πολύ κρύο, να κόβεται το ρεύμα, «εκ περιτροπής, γειτονιά με γειτονιά», είχε προαναγγείλει και η πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ελιζαμπέτ Μπορν, πριν από περίπου 2 βδομάδες.

Χτες, η ίδια ανήγγειλε νέες αυξήσεις στα τιμολόγια Ενέργειας των νοικοκυριών, μέσα από αυξήσεις στα ανώτατα όρια τιμών. Συγκεκριμένα, τον Γενάρη θα αυξηθεί η ανώτατη τιμή του φυσικού αερίου κατά 15% και θα ακολουθήσει αύξηση του ανώτατου ορίου τιμής 15% για την ηλεκτρική ενέργεια τον Φλεβάρη.

Νωρίτερα, ο Μπρούνο Λε Μερ χαρακτήρισε «θεμιτό» ένα «μικρό μέρος» του αυξημένου ενεργειακού κόστους να μετακυλίεται στους καταναλωτές...

Χτες, στο μεταξύ, η διεύθυνση της γαλλικής κρατικής εταιρείας Ενέργειας EDF ανακοίνωσε ότι οι 26 πυρηνικοί αντιδραστήρες της χώρας που έχουν διακόψει τη λειτουργία τους θα ξαναρχίσουν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας τον χειμώνα. Ο πρόεδρος - γενικός διευθυντής της EDF, Ζαν - Μπερνάρ Λεβί, είπε ότι τα έργα για την αντιμετώπιση της διάβρωσης που παρατηρήθηκαν σε ορισμένους πυρηνικούς αντιδραστήρες προχωρούν με καλό ρυθμό και έχουν ήδη ολοκληρωθεί στον αντιδραστήρα Tricastin 1. Αναφερόμενος στην επαναλειτουργία των 26 αντιδραστήρων, ο Σ. Λεβαντοφσκί, εκτελεστικός διευθυντής της EDF, είπε ότι 5 θα τεθούν σε λειτουργία αυτόν τον μήνα, άλλοι 5 τον Οκτώβρη, 7 τον Νοέμβρη και οι υπόλοιποι μέχρι τα τέλη Φλεβάρη.

Στο 9,9% ο πληθωρισμός στη Βρετανία

Στη Βρετανία, ο πληθωρισμός παρέμεινε στα ύψη και τον Ιούλη, «περιοριζόμενος» στο 9,9% τον Αύγουστο από το υψηλό 40 ετών του 10,1% τον Ιούλη. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα διαμορφωνόταν στο 10,2%, ωστόσο παραμένοντας σε τέτοια υψηλά επίπεδα ο πληθωρισμός συνεχίζει να κατατρώει τα εισοδήματα των λαϊκών νοικοκυριών.

Ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Γιόνας Γκαρ Στέρε, αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με παραγωγούς φυσικού αερίου για να συζητήσει μακροπρόθεσμες συμβάσεις προμηθειών, με βασικό στόχο τη σταθεροποίηση των τιμών.

Η γερμανική εταιρεία εισαγωγής φυσικού αερίου «Uniper» επιβεβαίωσε ότι διερευνά την πιθανότητα να αποκτήσει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της (πέρα από το 30% που ήδη έχει) καθώς αυξάνονται διαρκώς οι απώλειες εσόδων. Το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών σήμερα κατέχει η φινλανδική εταιρεία «Fortum», της οποίας ο μεγαλύτερος μέτοχος είναι το φινλανδικό κράτος.

Επίσης, ο ΟΠΕΚ στην τελευταία του έκθεση εκτιμά ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα παραμείνει αμετάβλητη, όπως και στην έκθεση τον περασμένο μήνα, στα 102,7 εκατομμύρια βαρέλια τη μέρα (bpd) το 2023. Αυτή η πρόβλεψη σηματοδοτεί αύξηση 2,7 εκατομμυρίων bpd σε σύγκριση με το 2022.

ΔΝΤ: Προειδοποιήσεις για «κοινωνικές αναταραχές»

Από την πλευρά της, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, «προειδοποίησε» για «κοινωνικές αναταραχές» τον ερχόμενο χειμώνα.

«Υπάρχει ασφαλώς ο φόβος της ύφεσης σε ορισμένες χώρες ή, ακόμη και αν δεν είναι ύφεση, ότι θα την αισθανθούν σαν ύφεση αυτόν τον χειμώνα. Και αν η μητέρα φύση αποφασίσει να μη συνεργαστεί και ο χειμώνας είναι πραγματικά βαρύς, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποια κοινωνική αναταραχή».

Η ίδια ανέφερε ότι το 25% των «αναδυόμενων» οικονομιών και το 60% των χωρών με χαμηλά εισοδήματα αντιμετωπίζουν μια «κρίση χρέους» ή βρίσκονται κοντά σε μια τέτοια κατάσταση. «Το μήνυμά μου προς τους μεγάλους πιστωτές, προς την Κίνα, προς τους ιδιώτες», είπε, «είναι ότι όσο μεγαλύτερο είναι το μερίδιό σας, τόσο μεγαλύτερη είναι η ευθύνη σας (...) Είναι προς το συμφέρον σας ως πιστωτών να προλάβετε την έκρηξη ενός προβλήματος».

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η ΕΕ μόνο χειρότερη γίνεται. Λύση θα δώσουν οι λαοί!

Παρέμβαση στη συζήτηση με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχετικά με την «κατάσταση της Ενωσης», στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, πραγματοποίησε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Στην ομιλία του ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος τόνισε τα εξής:

«Η ομιλία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν ένα πολεμικό παραλήρημα. Ο στόχος είναι να στηριχτούν τα ευρωπαϊκά μονοπώλια που αξιοποιούν πολύμορφα τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και παίρνουν θέση για την "ανοικοδόμηση" της Ουκρανίας.

Οι λαοί να μη διαλέξουν πλευρά στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που διεξάγεται, στην αναμέτρηση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με τη Ρωσία και την Κίνα.

Η δήθεν "ευρωπαϊκή λύση" σας για το ενεργειακό κόστος πραγματικά εκβιάζει τον λαό: Πληρώστε ή παγώστε. Ομως, η πραγματικότητα είναι πως η εκτίναξη της ακρίβειας ξεκίνησε πολύ πριν από τον πόλεμο.

Αιτία είναι η ευρωενωσιακή "πράσινη μετάβαση", η "απελευθέρωση" της Ενέργειας, η απολιγνιτοποίηση, το Χρηματιστήριο Ενέργειας, που θωρακίζουν την κερδοφορία των ενεργειακών ομίλων. Αποτελούν κοροϊδία οι ισχυρισμοί ότι οι ενεργειακοί κολοσσοί θα μοιραστούν τα κέρδη τους με τον λαό.

Το σύστημα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης που υπερασπίζεστε, στερεί το 2022 τα στοιχειώδη. Αυτό το σύστημα γεννά μόνο κρίσεις, πολέμους, εξαθλίωση και προσφυγιά. Η ΕΕ μόνο χειρότερη γίνεται.

Τη λύση θα τη δώσουν οι λαοί! Διεκδικώντας πραγματικά μέτρα ανακούφισης τώρα: Για τη δραστική μείωση των τιμών και πλαφόν σε καύσιμα, Ενέργεια, κατάργηση άδικων φόρων. Για να αποτελέσει η Ενέργεια κοινωνικό αγαθό, και όχι εμπόρευμα, με τον λαό ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει και αποδέσμευση από την ΕΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ