ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΖΑΚΟΣ 1935 - 2022
Τη Δευτέρα αποχαιρετούμε τον σπουδαίο ηθοποιό, τον αγαπημένο σύντροφο

Στις 19.00, στο Αίθριο της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, η τελετή που συνδιοργανώνουν η οικογένειά του και η ΚΕ του ΚΚΕ

Στο Φεστιβάλ της Σπουδάζουσας το 2005
Στο Φεστιβάλ της Σπουδάζουσας το 2005
Τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου, στις 19.00 στο Αίθριο της έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, θα γίνει η τελετή αποχαιρετισμού του σπουδαίου ηθοποιού και σκηνοθέτη Κώστα Καζάκου, που «έφυγε» από τη ζωή την περασμένη Τρίτη σε ηλικία 87 ετών, έχοντας διανύσει μια ζωή πλούσια σε σπουδαία πολιτιστική προσφορά και μεγάλους αγώνες.

Η οικογένειά του και η ΚΕ του ΚΚΕ διοργανώνουν την τελετή αποχαιρετισμού και καλούν σε αυτήν όλους τους φίλους του, όλο τον κόσμο που τον αγάπησε για την προσφορά του στην Τέχνη και στον Πολιτισμό, στον άνθρωπο και στα ιδανικά του.

Δεν πρόκειται για κηδεία, καθώς όπως σημείωσε το Κόμμα σε ανακοίνωσή του, ο Κώστας Καζάκος «έκανε την τελευταία μεγαλειώδη πράξη του, πριν υποκλιθεί για τελευταία φορά: Πρόσφερε το σώμα του στην Ιατρική Σχολή Αθηνών και στους φοιτητές για την εκπαίδευσή τους».

Με αφορμή αυτήν του την κίνηση, η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών σε ανακοίνωσή της αποχαιρετά τον Κώστα Καζάκο, συλλυπείται και ευχαριστεί την οικογένειά του, σημειώνοντας ότι «τον τιμά όχι μόνο για την καλλιτεχνική αλλά και για τη μεγάλη ανθρωπιστική προσφορά του», αφού «με μία κίνηση υψηλού συμβολισμού, εκφράζοντας έμπρακτα την αγάπη και την εκτίμησή του στο έργο και την προσφορά της Ιατρικής Σχολής στον Ανθρωπο, δώρισε το σώμα του για την εκπαίδευση των φοιτητών, επιβεβαιώνοντας και με την τελευταία του επιθυμία την πίστη του στην επιστήμη».

Πάντα στο πλευρό της νέας γενιάς

Το 2013 στην Κεντρική Σκηνή του Φεστιβάλ, σε μουσικοθεατρικό αφιέρωμα για τα 45 χρόνια της ΚΝΕ
Το 2013 στην Κεντρική Σκηνή του Φεστιβάλ, σε μουσικοθεατρικό αφιέρωμα για τα 45 χρόνια της ΚΝΕ
Ο Κώστας Καζάκος είχε πάντα μια βαθιά και ουσιαστική σχέση με τη νέα γενιά. «Παντρεύοντας» αυτήν την αγάπη του για τη νέα γενιά και την πίστη του στην επιστήμη, το 2005 είχε παρουσιάσει στο Φεστιβάλ της Οργάνωσης Σπουδάζουσας Αθήνας, μαζί με μια θεατρική ομάδα της ΚΝΕ, αποσπάσματα από το έργο του Μπρεχτ «Η ζωή του Γαλιλαίου» σε μορφή θεατρικού αναλογίου (έργο που σκηνοθέτησε και στο οποίο πρωταγωνίστησε μετά από δέκα χρόνια με μεγάλη επιτυχία στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας). Για να θέσει στους φοιτητές τον προβληματισμό: «Μπορούμε να αρνηθούμε τον εαυτό μας στο πλήθος και εντούτοις να παραμείνουμε επιστήμονες; Αποκτήσαμε κάποια εποπτεία πάνω στις κινήσεις των ουράνιων σωμάτων, όμως έξω από κάθε υπολογισμό είναι ακόμα οι κινήσεις των κυρίαρχων πάνω στους λαούς... Θεωρώ πως ο μοναδικός σκοπός της επιστήμης έγκειται στο ξαλάφρωμα της ανθρώπινης ύπαρξης από τον μόχθο».

Για πολλά χρόνια χιλιάδες νέοι και νέες είχαν την ευκαιρία να τον παρακολουθήσουν, πέρα από το πλήθος παραστάσεων στις θεατρικές σκηνές, στις πολλές παρουσίες του στις σκηνές των Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Γι' αυτό και η Οργάνωση, τώρα που η απώλεια του σπουδαίου ηθοποιού τη βρήκε να προετοιμάζει τις εκδηλώσεις του 48ου Φεστιβάλ της σε πολλές πόλεις, ανακοίνωσε ότι η 22α Σεπτέμβρη, πρώτη μέρα των κεντρικών εκδηλώσεων του 48ου Φεστιβάλ στην Αθήνα, θα είναι αφιερωμένη στην πολύτιμη προσφορά και στο έργο του, όπως ήταν και η χθεσινή πρώτη μέρα των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη.

Δάσκαλος για πολλές γενιές ηθοποιών

Eurokinissi

Η σχέση του με τη νέα γενιά σηματοδοτείται επιπλέον από το γεγονός ότι για πολλά χρόνια υπήρξε δάσκαλος θεάτρου. Επί σειρά ετών δίδαξε στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης. Από τα μαθήματά του πέρασαν γενιές και γενιές ηθοποιών, που μιλούσαν γι' αυτόν με πολλή αγάπη και μεγάλο θαυμασμό.

Το 1995 ίδρυσε τη δική του σχολή, το «Σχολείο Υποκριτικής - Κώστας Καζάκος», που ήταν τετραετούς φοίτησης. Μιλώντας τότε σε συνέντευξή του για αυτήν την προσπάθεια, ξεδίπλωνε το όραμά του για τη Θεατρική Παιδεία λέγοντας: «Εχουμε βάλει σαν στόχο σφαιρική αντιμετώπιση του προβλήματος της προσωπικότητας. Πρέπει να αναπτυχθούν και ο εγκέφαλος και η ευαισθησία. Η ουσιαστική καλλιέργεια, που λέμε. Οπως ένα χωραφάκι. Πρέπει να οργωθεί, να φύγουν οι πέτρες, τα ζιζάνια, για να πέσει ο σπόρος. Αν δεν γίνει σωστή προετοιμασία, πετάς τον σπόρο και δεν βγάζεις τίποτα. Αυτό είναι θέμα παιδείας. Αλλά η παιδεία με το ουσιαστικό περιεχόμενο έχει αποδράσει. Μερικά βασικά ζητήματα της Θεατρικής Παιδείας είναι η γνώση της γλώσσας και της Ιστορίας του τόπου μας. Να ξέρουμε ποιος είναι ο κόσμος με τον οποίο θα συνομιλήσουμε, στον οποίο θα απευθύνουμε το έργο μας. Ο οποίος εκμαιεύει το έργο μας, γιατί ο κόσμος μάς προκαλεί. Οι καλλιτέχνες δεν υπάρχουν αφ' εαυτών, προηγείται η ανάγκη του κοινού για Τέχνη. Αν ο κόσμος δεν χρειαζόταν την Τέχνη, δεν θα υπήρχε η Τέχνη».

ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οι μέρες που λαχτάρισε θα 'ρθουν

Η Τομεακή Οργάνωση Καλλιτεχνών Αττικής του ΚΚΕ, σε μια συμβολική κίνηση, το βράδυ της Πέμπτης άφησε μια ανθοδέσμη έξω από την πόρτα του Θεάτρου «Τζένη Καρέζη» και μια κάρτα με τη μορφή του Κώστα Καζάκου και τα λόγια του:

«Δε φτάνει να είσαι σοφός, διανοούμενος, άνθρωπος των γραμμάτων, καλλιτέχνης, γιατρός, μηχανικός, δικηγόρος, αγρότης, εργάτης, φοιτητής, Χρειάζεται κάτι περισσότερο:

Χρειάζεται να είσαι κομμουνιστής.

Χωρίς αμφισβητήσεις και χωρίς ταλαντεύσεις. Καθαρά και ξάστερα.

Ο κομμουνιστής, 100 χρόνια τώρα, είναι ο ορκισμένος εχθρός της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο».

Αποχαιρετώντας έτσι τον σπουδαίο θεατράνθρωπο που υπηρέτησε με πάθος το δίκιο του λαού, μέλη και φίλοι της Οργάνωσης με τις γροθιές υψωμένες τού υποσχέθηκαν πως «οι μέρες που λαχτάρισε, αργά ή γρήγορα, θα 'ρθουν. Θα φροντίσουμε εμείς για αυτό».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η φωνή και η Τέχνη του θα συντροφεύουν τις αγωνίες και τα όνειρά μας...

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) αποχαιρετά τον Κώστα Καζάκο, «τον μεγάλο θεατράνθρωπο που πάλεψε ακούραστα και με συνέπεια στο μετερίζι του θεάτρου αλλά και του καθημερινού αγώνα των ανθρώπων του μόχθου. Εδωσε θεατρική πνοή σε προοδευτικά έργα όλων των ιστορικών εποχών, οδηγώντας τα νοήματά τους ως τα κατάβαθα της ψυχής των θεατών», όπως σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή της και συνεχίζει:

«Η φωνή και η τέχνη του ξεπέρασε το θεατρικό σανίδι κι έγινε ένα με τις αγωνίες, τα όνειρα και τις ελπίδες εκείνων που διεκδικούσαν καλύτερη ζωή, που αγωνίζονταν σθεναρά ενάντια στην παραίτηση και την υποταγή, κόντρα σε κάθε είδους εκμετάλλευση και καταπίεση, αλλά και στον άδικο πόλεμο.

Με τον συναγωνιστή μας πορευτήκαμε μαζί στους δρόμους της τέχνης και της διεκδίκησης. Ο όμορφος χώρος του θεάτρου του, που κατά καιρούς έγινε φιλόξενη στέγη για τις εκδηλώσεις του κινήματός μας, θα διατηρήσει για πάντα τη μνήμη της παρουσίας και της προσφοράς του. Η μνήμη αυτή απλώνεται πολύ πέρα από τον χώρο και τον χρόνο. Ο Κώστας Καζάκος, ένας από τους τελευταίους μιας μεγάλης εποχής, αφήνει ξεχωριστή παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές που θα την τιμούν και θα την αξιοποιούν στο διηνεκές.

Η ΟΓΕ εκφράζει στην οικογένειά του, την σύντροφο της ζωής του, τα παιδιά και τα εγγόνια του τα θερμά της συλλυπητήρια».

ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ
Παρουσία μοναδική, ευγενική, γενναιόψυχη

Το Θέατρο Τέχνης με ανακοίνωσή του αποχαιρέτησε τον Κώστα Καζάκο, θυμίζοντας ότι ήταν απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του το 1957: «Μαθητής ακόμη, σκηνοθετήθηκε σε σπουδαία έργα από τον Κάρολο Κουν όπως "Η Μικρή μας πόλη" του Θ. Ουάιλντερ, "Ο κύκλος με την κιμωλία" του Μπ. Μπρεχτ, "Πλούτος" του Αριστοφάνη, "Από Δευτέρα σε Δευτέρα" και "Ψηλά απ' τη γέφυρα" του Αρθ. Μίλερ, "Η αυλή των θαυμάτων" του Ιάκ. Καμπανέλλη, αλλά και τον Γιώργο Λαζάνη στην "Ιφιγένεια εν Αυλίδι" του Ευριπίδη, το 1990.

Αγαπημένος δάσκαλος πολλών ηθοποιών, δίδασκε επί σειρά ετών στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης. Η τελευταία του εμφάνιση στο Θέατρο Τέχνης ήταν το 2009 στην παράσταση "Καϋμός" βασισμένη στο ομώνυμο ποίημα του Καρόλου Κουν, σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη.

Παρουσία μοναδική, ευγενική, γενναιόψυχη και ιδιαίτερα αγαπητή. Διακρίθηκε για το ταλέντο του, το πάθος του, τη βαθιά καλλιέργειά του, το ήθος του με το οποίο υπηρετούσε την Τέχνη αλλά και την πολιτική μέχρι την τελευταία του στιγμή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ