ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 29 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
ΟΑΕΔ
Ιδιωτικοποιείται για μαζική «παραγωγή απασχολήσιμων»

Με το νομοσχέδιο νομιμοποιούνται τα «δουλεμπορικά γραφεία εργασίας», ενώ προβλέπει και ενοικίαση των εργαζομένων. Στη φωτογραφία διαφημιστικό της «Select»
Με το νομοσχέδιο νομιμοποιούνται τα «δουλεμπορικά γραφεία εργασίας», ενώ προβλέπει και ενοικίαση των εργαζομένων. Στη φωτογραφία διαφημιστικό της «Select»
Το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση του ΟΑΕΔ παρουσίασε τη βδομάδα που πέρασε ο υπουργός Εργασίας Τ. Γιαννίτσης. Ο νέος ΟΑΕΔ, που δικαίως πλέον μπορεί να ονομάζεται και Οργανισμός Αφαίρεσης Εργασιακών Δικαιωμάτων, υποτάσσεται απόλυτα στις κεφαλαιοκρατικές απαιτήσεις της «ευελιξίας» στην εργασία, της «προσαρμοστικότητας» και της «συνεχούς κατάρτισης». Ετσι δημιουργούνται τρεις θυγατρικές ανώνυμες εταιρίες, οδηγώντας ουσιαστικά στην «ιδιωτικοποίηση» των σημαντικότερων λειτουργιών του οργανισμού και στην αποδυνάμωση του «μητρικού ΟΑΕΔ».

Τόσο οι γενικότερες αρχές, όσο και οι ιδιωτικοοικονομικοί όροι λειτουργίας των θυγατρικών αυτών έχουν στόχο, πατώντας στην ανάγκη του άνεργου για εργασία, να του επιβάλουν όρους ένταξης στην «αγορά εργασίας» σύμφωνα με τις απαιτήσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών για την πιο στυγνή εκμετάλλευση, μέσω της συνεχούς πτώσης της τιμής και της αξίας της εργατικής δύναμης. Ολα δε αυτά πραγματοποιούνται με «εξατομικευμένες δράσεις», δηλαδή για καθέναν ξεχωριστά, ουσιαστικά με ατομικές συμβάσεις. Αντικειμενικά μπαίνουν σε αμφισβήτηση οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Ταυτόχρονα με το νομοσχέδιο νομιμοποιούνται τα «δουλεμπορικά γραφεία εργασίας», «Εταιρίες Προσωρινής Απασχόλησης» τα ονομάζουν, δηλαδή προσωρινή και με δόσεις εργασία για τους ανέργους, ενώ προβλέπει και ενοικίαση των εργαζομένων. Επίσης, κάτω από αδιαφανείς διαδικασίες, νομιμοποιείται ένα μόνιμο αλισβερίσι με τις ιδιωτικές εταιρίες «ανεύρεσης εργασίας», τα εκατοντάδες ΚΕΚ, ΙΕΚ και πάσης φύσεως μαγαζιά που πλουτίζουν στις πλάτες των ανέργων.

Ετσι ο ΟΑΕΔ αναλαμβάνει να θεμελιώσει τις συνθήκες του «απασχολήσιμου», του προσωρινά εργαζόμενου, με μεροκάματα πείνας και χωρίς άλλα δικαιώματα, έρμαιο των ορέξεων του κεφαλαίου για συνεχή και ανελέητη εκμετάλλευση.

ΓΕΝΟΒΑ
Ομολόγησε η κυβέρνηση τη συνενοχή της

Η κυβέρνηση ομολόγησε τη συμμετοχή των ελληνικών αστυνομικών αρχών στην αιματηρή αντιμετώπιση των διαδηλωτών στη Γένοβα, με τον πλέον επίσημο τρόπο, στη Βουλή. Υπό το φως πλήθους δημοσιευμάτων, που αποκάλυπταν αυτή τη συμμετοχή, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης παραδέχτηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ότι υπήρξαν οι σχετικές επαφές ανάμεσα σε ιταλικές και ελληνικές αρχές πριν τις διαδηλώσεις, όπως υπήρξε παρουσία στη Γένοβα κλιμακίου τριών αξιωματικών της Αστυνομίας, όπως και του αξιωματικού μόνιμου συνδέσμου με τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες ασφαλείας, τις μέρες των διαδηλώσεων. Αλλά η κυβέρνηση ομολόγησε τη μισή αλήθεια, αφού ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης προσπάθησε να σώσει τα προσχήματα σχετικά με τις λίστες Ελλήνων διαδηλωτών στη Γένοβα και την παράδοσή τους στις αντίστοιχες κρατικές ιταλικές κατασταλτικές αρχές, αφού επέμενε στον ισχυρισμό ότι καμιά λίστα με ονόματα δεν παραδόθηκε. Το ερώτημα που προκύπτει είναι βεβαίως τι έλεγχαν οι Ελληνες αστυνομικοί, αφού δήθεν δεν υπήρχαν λίστες. Αλλωστε τα μέτρα αποφασίστηκαν στη Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ομόφωνα, επικυρώθηκαν από τους υπουργούς Εξωτερικών και εφαρμόστηκαν σε αγαστή συνεργασία των κατασταλτικών μηχανισμών και υπηρεσιών.

Αποστομωτική απάντηση στους ισχυρισμούς του υπουργού Δημόσιας Τάξης και τις υπεκφυγές του έδωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ορέστης Κολοζώφ, που τόνισε ότι είναι ολοφάνερος ο στόχος της δημιουργίας ενός αστυνομικού κράτους σε ευρωπαϊκό επίπεδο και της εναρμόνισης της ελληνικής κυβέρνησης σ' αυτά τα πλαίσια, όπως αποδείχνει και η ψήφιση του διαβόητου «τρομονόμου».

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ
Μεγαλώνουν οι κοινωνικές ανισότητες

Αποκαλυπτική ήταν η ετήσια έρευνα της ICAP σχετικά με την οικονομία, που δόθηκε στη δημοσιότητα στα μέσα της βδομάδας που πέρασε, σχετικά με λαϊκά εισοδήματα. Τα στοιχεία έδειξαν ότι αυξάνεται ο αριθμός των λαϊκών νοικοκυριών που βλέπει επιδείνωση του βιοτικού του επιπέδου, ενώ παράλληλα μειώνεται ο αριθμός εκείνων που δήλωσαν αισιόδοξοι για βελτίωση της οικονομικής τους κατάστασης. Ετσι η έρευνα ήρθε ως ένα επιπλέον αποδεικτικό στοιχείο ότι η περιβόητη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, για την οποία τόσο πολύ περηφανεύεται η κυβέρνηση και το οικονομικό της επιτελείο, δεν ωφελεί τους εργαζόμενους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα, αλλά τους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 2000 επιφύλασσε δυσάρεστες εκπλήξεις για τα ελληνικά νοικοκυριά, καθώς παρατηρήθηκε επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στο 42,4% των νοικοκυριών, έναντι 31% που ήταν οι αρχικές προβλέψεις. Δυσοίωνες είναι, όμως, οι προβλέψεις των νοικοκυριών και για το τρέχον έτος, αφού παρατηρείται σημαντική αύξηση του αριθμού των νοικοκυριών που προβλέπουν επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης (από 20% πέρσι σε 33,3% φέτος) και μείωση του αριθμού των νοικοκυριών (από 27% πέρσι στο 14,7% φέτος) που προβλέπουν βελτίωση της οικονομικής τους κατάστασης.

ΣΕΛΙΔΟΡΑΜΑ

Μετά τη συνάντηση των υπουργών Εργασίας Τ. Γιαννίτση, Υγείας Αλ. Παπαδόπουλου, του υφυπουργού Ν. Φαρμάκη και του διοικητή του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριου με το προεδρείο του Συλλόγου των Γιατρών του ΙΚΑ (ΣΕΥΠΙΚΑ) Αθήνας - Πειραιά στις 20.7.2001, η ηγεσία του Συλλόγου των Γιατρών επιχειρεί να εμφανιστεί ως συνδιαμορφωτής του Σχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που ετοιμάζει η κυβέρνηση, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί ως νομοσχέδιο τον Οκτώβρη στη Βουλή (σελίδα 11)

Σάλος στα ασφαλιστικά ταμεία το χρόνο που διανύουμε, χιλιάδες οι αιτήσεις συνταξιοδότησης, κύρια των εργαζόμενων γυναικών ιδιαίτερα του δημοσίου ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που είχε ως αποτέλεσμα πολυάριθμες παραιτήσεις, γιατί φοβούνται μη χάσουν τα κεκτημένα, αφού αναμένεται αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση, περιορισμός στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και στις συντάξεις μητέρων με ανήλικα παιδιά κ.ά. (σελίδα 18)

Σάμος, ένα νησί που προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές του, πληγές αγιάτρευτες, αφού η αντιλαϊκή πολιτική των εκάστοτε κυβερνήσεων της πλουτοκρατίας αφήνει τους ανθρώπους της στην τύχη τους, ενώ οι καταστροφικές πυρκαγιές στις καλλιέργειες και τα δάση, σε συνδυασμό με την ανύπαρκτη κυβερνητική βοήθεια, ωθούν στη συρρίκνωση του αγροτικού πληθυσμού, που μαζί με την τουριστική πτώση έχει φέρει στους κατοίκους σε απόγνωση (σελίδες 24-25)

Στυγνή η εκμετάλλευση της εργατικής τάξης της Αυστραλίας, που χαρακτηρίζεται από χαμηλούς μισθούς και συντάξεις, καταλήστευση των ταμείων των εργαζομένων από ιδιωτικές εταιρίες που δηλώνουν χρεοκοπία δίχως την παραμικρή νομική ή άλλη συνέπεια, ενώ ο Αυστραλός εργαζόμενος, δεμένος στον τροχό της υποαπασχόλησης, δε δηλώνει πλέον άνεργος, δουλεύει 18 ώρες το 24ωρο σε δύο και τρεις δουλιές που του εξασφαλίζουν μία μόνιμη θέση στο όριο ή κάτω από το όριο της φτώχειας (σελίδες 26-27)

Αρθρο σύγκρισης του σοβιετικού και του αμερικανικού σχολείου, αλλά και για τη σημερινή κατάσταση και τις αλλαγές στο σύστημα εκπαίδευσης της Ρωσίας. Γράφτηκε από τη Ζ. ΑΛΕΞΕΕΒΑ και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Εργαζόμενη Ρωσία» («ΤΡΟΥΝΤΟΒΑΓΙΑ ΡΩΣΙΑ» Νο 134), όργανο της ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος της Ρωσίας (ΚΕΚΡ), από όπου και το αναδημοσιεύουμε (σελίδα 28)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ