ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 29 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι λαοί θα τραβήξουν το δρόμο τους

Η αρχή του τέλους των G8 και της Ευρωπαϊκής Ενωσης των ιμπεριαλιστών έρχεται. Αυτό με έχει διδάξει η πείρα μου στα 82 μου χρόνια. Μετά από τις θεαματικές αγωνιστικές εξάρσεις στις διάφορες πόλεις του κόσμου και, ιδιαίτερα, τις τελευταίες μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις στη Γένοβα, ενάντια στην καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση, αυτό έρχεται πιο κοντά. Γιατί, όπως είχε πει και ο αείμνηστος καθηγητής Κακριδής: «σταγόνα σταγόνα» είναι μέχρι το ποτήρι να ξεχειλίσει για να ξυπνήσουν οι σκλαβωμένοι λαοί. Ετσι, δε θα μπορέσει καμιά δύναμη να τους συγκρατήσει. Ακόμη και οι διάφορες «εναλλακτικές λύσεις» που προσπαθούν να εφαρμόσουν, εφ' όσον θα είναι ενάντια των εργαζομένων - γιατί δε γίνεται αλλιώς, ο ιμπεριαλισμός δεν μπορεί να γίνει φιλολαϊκός - δεν πρόκειται να εξαπατήσουν τους λαούς. Αυτός ο ψευτοσοσιαλισμός σαν του ΠΑΣΟΚ, του Μπλερ και του Ζοσπέν, οι κεντροαριστερές και κεντροδεξιές κυβερνήσεις δεν έχουν κανέναν άλλο σκοπό από την υπεράσπιση του μεγάλου κεφαλαίου, των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού.

Οσο για τον κ. Κωνσταντόπουλο και άλλους δικούς του, που είχαν πάει στη Γένοβα, θέλω να πω ότι «γλώσσα λανθάνουσα τ' αληθή λέγει». Στα κανάλια, από εκεί, δήλωναν ότι «ήρθαμε εδώ για να φωνάξουμε ενάντια στη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση» - λες και μπορεί να υπάρχει και καλή παγκοσμιοποίηση... Αλλά λησμόνησαν ότι αυτή η παγκοσμιοποίηση είναι που επιβάλλει τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, όπως στην ΕΕ και τη χώρα μας, που ρημάζουν τα εργατικά δικαιώματα. Αυτή επιβάλλει τα συστήματα Σένγκεν, «τρομονόμους» και άλλα. Πώς γίνεται να συμφωνούν με όλα αυτά και να λένε ότι αγωνίζονται κατά της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης; Ας το ξέρουν, οι εργαζόμενοι θα τους παραμερίσουν και θα προχωρήσουν.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΥΛΗΣ
Καρλόβασι Σάμου

Αντικομμουνιστική υστερία στην Πολωνία

Στις 26 του Απρίλη, το Τριμελές Εφετείο της Βαρσοβίας συνεδρίασε και εξέτασε την έφεση που είχε υποβάλει το προεδρείο της Ενωσης Πολωνών Κομμουνιστών «Το Προλεταριάτο», σχετικά με τη νομιμοποίηση της λειτουργίας αυτού του κόμματος στην Πολωνία.

Τη συνεδρίαση παρακολούθησε τριμελής αντιπροσωπεία της ηγεσίας της Ενωσης, μέλη και στελέχη της, ανάμεσά τους και ο υποφαινόμενος.

Το Εφετείο έγινε κεκλεισμένων των θυρών και αφού άκουσε την επιχειρηματολογία του νομικού εκπροσώπου της Ενωσης, απέρριψε την έφεση των Πολωνών κομμουνιστών. Ετσι, αν και το ανώτερο Δικαστήριο της Πολωνίας εγκρίνει την απόφαση αυτή - και όλα δείχνουν πως αυτό θα κάνει - τότε ...διαλύεται αυτομάτως «Το Προλεταριάτο».

Ολα τα επιχειρήματα του Εφετείου, που τα εξέθεσε μετά τη συνεδρίασή του ένας από τους δικαστές, είχαν καθαρά τυπικό χαρακτήρα και αφορούσαν δευτερεύοντα ζητήματα. Στην ουσία, το Εφετείο της Βαρσοβίας στήριξε την άδικη και αντιδημοκρατική απόφαση, στο διαβόητο άρθρο 13 του σημερινού πολωνικού Συντάγματος που εξισώνει τους φασίστες με τους κομμουνιστές. Ολα δείχνουν ότι βρισκόμαστε στις παραμονές μιας έξαλλης αντικομμουνιστικής εκστρατείας στην Πολωνία. Οι ιθύνοντες κύκλοι της σημερινής καπιταλιστικής Πολωνίας άρχισαν φαίνεται να φοβούνται «Το Προλεταριάτο», που είναι το μοναδικό μαρξιστικό - λενινιστικό κόμμα που δρα σ' αυτή τη χώρα. Το δε δημοσιογραφικό του όργανο, «Χαραυγή», αυξάνει συνέχεια την κυκλοφορία του.

Με ένα ζήτημα που ασχολείται συνέχεια το περιοδικό, είναι και η ανεργία, η οποία μαστίζει σήμερα κυριολεκτικά ολόκληρη τη χώρα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι άνεργοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν παίρνουν επίδομα ανεργίας, ξεπερνούν τα 3,5 εκατομμύρια άτομα. Μπροστά σ' αυτήν, λοιπόν, την κατάσταση, οι Πολωνοί αρχίζουν να βλέπουν την αλήθεια. Εκτός από ένα μικρό ποσοστό Πολωνών, που είναι δεμένοι με το ντόπιο και ξένο ληστρικό κεφάλαιο, η πλειοψηφία του πολωνικού λαού ανοίγει τα μάτια της. Σ' αυτό βοηθάει σε μεγάλο βαθμό και η δράση της Ενωσης Κομμουνιστών «Το Προλεταριάτο», που η ηγεσία της αποφάσισε να απευθυνθεί, φυσικά, αρχικά στον πολωνικό Αρειο Πάγο και να ζητήσει την ακύρωση της απόφασης του Εφετείου Βαρσοβίας.

Ταυτόχρονα όμως, αποφάσισε να κάνει έκκληση προς όλα τα κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα, προς όλους τους προοδευτικούς ανθρώπους όλου του κόσμου, να υψώσουν φωνή διαμαρτυρίας ενάντια στην αντικομμουνιστική εκστρατεία που αναπτύσσεται στις μέρες μας στην Πολωνία και να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους προς τους Πολωνούς κομμουνιστές και το κόμμα τους, που αγωνίζονται, για μια ελεύθερη, ανεξάρτητη και σοσιαλιστική Πολωνία.


ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΤΣΙΡΜΙΡΑΚΗΣ
Βαρσοβία, Πολωνία

ΟΑΕΕ
Καμία οφειλή προς το Νοσοκομείο Φλώρινας

Καμία οφειλή από νοσήλια δεν εκκρεμεί από το ΤΕΒΕ προς το Νοσοκομείο Φλώρινας, ξεκαθαρίζει, σε επιστολή του προς το «Ρ», ο διοικητής του ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ) Κ. Κοντός.

Η επιστολή του Κ. Κοντού γράφτηκε με αφορμή προηγούμενο δημοσίευμα του «Ρ», στο οποίο ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Φλώρινας «Ελένη Θ. Δημητρίου», ανάμεσα στα άλλα, καταγγέλλει ότι «χρωστούν στους εργαζομένους πολλά λεφτά από υπερωρίες. Το ποσό αυτό, το 2000 ανερχόταν σε 90 εκατ. δρχ.» και προσθέτει πως η διοίκηση του Νοσοκομείου προβάλλει ως δικαιολογία για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων ότι «το ΤΕΒΕ δεν τους έχει καταβάλει τις εισφορές».

Στην επιστολή, ο Κ. Κοντός, αφού κατ' αρχάς κάνει σαφές πως «το Ταμείο μας δεν έχει καμία σχέση με τα γραφόμενα για τις εισφορές», στη συνέχεια τονίζει:

«Επίσης, σας γνωρίζω ότι ουδεμία οφειλή από νοσήλια στο Νοσοκομείο Φλώρινας εκκρεμεί από το ΤΕΒΕ, παρά μόνον ο λογαριασμός Απριλίου - Μαΐου 2001, ο οποίος υποβλήθηκε στην αρμόδια υπηρεσία μας στη Θεσσαλονίκη στις 13/6/2001 και ήδη κοινοποιείται προς την Τράπεζα για πληρωμή».

Με βάση, λοιπόν, τα λεγόμενα του Κ. Κοντού, καταρρίπτεται η δικαιολογία της διοίκησης του Νοσοκομείου περί οφειλών του ΤΕΒΕ προς αυτό.

Να γίνει έλεγχος για τις ανεμογεννήτριες

θα ήθελα μέσα από την εφημερίδα σας να καταγγείλω και να διαμαρτυρηθώ έντονα για την αδιαφορία των υπευθύνων να ελέγξουν και να μας πληροφορήσουν για τη νομιμότητα της εγκατάστασης Ανεμογεννητριών τόσο κοντά στον οικισμό Χειροδύναμου, σχετικά με καταγγελία που κάναμε οι κάτοικοι της περιοχής από τις 20.3.2001.

Μετά από διαμαρτυρία σε διάφορους φορείς, στο Δήμο Μαρμαρίου και την Πολεοδομία, ενώ η τελευταία μας ενημέρωσε ότι θα οριστεί συνεργείο να κάνει έλεγχο, σε συνεργασία με τη Νομαρχία, έκτοτε ουδέποτε μας ενημέρωσαν για το τι έγινε. Αντίθετα, μετά την επιστολή διαμαρτυρίας, εντάθηκαν οι εργασίες και, σχεδόν, ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, χωρίς να γίνει έλεγχος... Τώρα έχω απευθυνθεί στη Νομαρχία, ζητώντας ενημέρωση για την καθυστέρηση του ελέγχου.

Το πρόβλημα είναι μεγάλο, καθώς ολόκληρες περιοχές και χωριά περικυκλώνονται από ανεμογεννήτριες, κάνοντας, εκτός των άλλων επιπτώσεων, κόλαση έως αδύνατη τη διαμονή των κατοίκων στα σπίτια τους, λόγω του θορύβου. Παρακαλώ κάθε αρμόδιο να ενδιαφερθεί, ειδικά και συνολικά, για το χωροταξικό σχεδιασμό των αιολικών πάρκων μακριά από κατοικημένες περιοχές και για την προστασία των περιουσιών των κατοίκων από όσους επιδιώκουν τον εύκολο πλουτισμό, τοποθετώντας ανεμογεννήτριες κοντά στα χωριά για να έχουν ελάχιστο κόστος.


ΛΑΖΟΣ ΝΙΚ.
Μηχ. Α/φών, Αθήνα

ΣΚΕΨΕΙΣ - ΙΔΕΕΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Ελένη Μεταξά, Αργοστόλι. Ανοιχτή επιστολή προς Διεθνή Αμνηστία: «Πέσαμε από τα σύννεφα όταν ακούσαμε στα νέα ότι χαιρόσαστε που, επιτέλους, ο εγκληματίας Μιλόσεβιτς βρίσκεται ενώπιον του Δικαστηρίου της Χάγης και έτσι θα δοθεί τέρμα στην ατιμωρησία του! Αν ο Μιλόσεβιτς είναι "εγκληματίας κατά της ανθρωπότητας", δεν είναι αρμοδιότητα ούτε του ΝΑΤΟ ούτε του ΟΗΕ. Οταν το ΝΑΤΟ συμπεριφέρεται σαν τη Μαφία, όταν ο ΟΗΕ συμπεριφέρεται σαν υπάλληλος του αρχιεγκληματία Κλίντον, όταν το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, πιόνι κι αυτό του Κλίντον, του Τόνι και των Μπους ψάχνει για "εγκληματίες κατά της ανθρωπότητας" μόνο στο Ιράκ και στη Γιουγκοσλαβία, πώς μπορούμε να τους εμπιστευτούμε ότι κόπτονται για Δικαιοσύνη; Ποια δικαιοσύνη; Τη δικαιοσύνη του Αλ Καπόνε; Για αφελείς μας περνάτε;! Ζητώ να μη μου ξαναστείλετε τα έντυπά σας και επίσης, ζητώ να με διαγράψετε από μέλος της Διεθνούς Αμνηστίας. Η οργάνωσή σας δε με εκφράζει πια. Λυπάμαι».

Απόστολος Κοτζαμάνογλου, Βόιο Κοζάνης. «Διάβασα την Κυριακή για την Καστοριά και θα παρακαλούσα να γράψετε και για δύο ποτάμια, το ένα πολύ μικρό, τον Λιμπίτη και τον Αλιάκμονα, που έγιναν υπόνομοι. Είναι κρίμα ο Αλιάκμονας που αρχίζει από το Γράμμο και καταλήγει στο Θερμαϊκό, ένα ποτάμι τόσο χρήσιμο για τη ζωή και τον τόπο, να καταντήσει υπόνομος ανοιχτός. Ρίξανε μέσα όλα τα απόβλητα κι απ' ό,τι βυρσοδεψία έχει γύρω γύρω. Οταν ήμουν εδώ πριν αρκετά χρόνια, πέρα από κολύμπι που κάναμε, όλα τα χωριά που συνορεύουν μ' αυτόν πίναμε και νερό από το ποτάμι. Τώρα βρωμάει κυριολεκτικά. Τι θα γίνει σε πολύ λίγο καιρό; Αντί για πηγή ζωής θα γίνει πηγή μόλυνσης».

ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ

Αθανάσιο Παπατζήμα, Θεσσαλονίκη: Πήραμε το γράμμα σας, ευχαριστούμε.

Τιτίκα Σαριγκούλη, Αθήνα: Πήραμε την επιστολή σας και κρατάμε τις παρατηρήσεις σας. Συμφωνούμε ότι οι άνθρωποι του πνεύματος, μαζί με όλον τον ελληνικό λαό, πρέπει να έχουν τη δική τους παρέμβαση στον αγώνα για την υπεράσπιση της κληρονομιάς αυτού του τόπου.

Θωμά Ακρωτηριανάκη, Αθήνα: Πήραμε την επιστολή σας, σχετικά με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός από τη Μόσχα για την ΕΕ, ευχαριστούμε.

Βικτώρια Τσάγκα: Πήραμε το ποίημά σας για τις κινητοποιήσεις στη Γένοβα, ευχαριστούμε.

Δοξάστε τον...

Αναφερόμενος σε όσα έλεγε από το σταθμό «ΕΞΤΡΑ» για τον εμφύλιο πόλεμο και ιδιαίτερα για την αποστροφή του «Καλά που νίκησαν οι εχθροί μας», σε εκπομπή του ο γνωστός Μ. Γαργαλάκος, ο επιστολογράφος μας Λάζαρος Τσανάκας, γράφει, ανάμεσα στα άλλα:

«Τη σημερινή εξαθλιωτική κατάσταση στις πραξικοπηματικά ανατραπείσες σοσιαλιστικές χώρες, σου τη χαρίζω μαζί με τους ομοίους σου φιλοκαπιταλιστές. Να χαίρεστε την κατάντια τους.

Στις χώρες του καπιταλιστικού συστήματος (π.χ., Ινδία, Πακιστάν, Ινδονησία, Μπαγκλαντές, Φιλιππίνες, Ταϊλάνδη, Τουρκία και άλλες σε Αφρική και Ασία), όπου "απολαμβάνουν" τη βαρβαρότητα του καπιταλισμού, ζώντας σε συνθήκες εξαθλίωσης και λιμοκτονίας με εκμηδενισμένη την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Που βαδίζουν ξυπόλυτοι, νηστικοί και με πρησμένες κοιλιές, σ' αυτές είναι που νίκησαν οι εχθροί τους. Κι αυτές εκεί ανήκουν, σ' αυτές που υπερασπίζεσαι...». Δοξάστε τον...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ