ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 29 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Φωτ.

Στη μνήμη του αξέχαστου συντρόφου μου ΠΟΛΥΧΡΟΝΗ ΒΑΗ (Αχιλλέα Πετρίτη), στελέχους του ΚΚΕ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και αξιωματικού του ΔΣΕ, προσφέρω στο ΚΚΕ 50.000 δρχ.

Λίτσα Βάη

* * *

Φωτ.

Πέρασαν 3 χρόνια από τη μέρα που «έφυγε» από κοντά μας ο αγαπημένος μας ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΠΡΙΚΗΣ, μέλος του ΚΚΕ και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης. Ως το τέλος της ζωής του, αγωνιζόταν για την ειρήνη, τη δημοκρατία και το σοσιαλισμό.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 40.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

Η σύζυγος Ευαγγελία Σαπρίκη

Τα παιδιά Βασίλης, Γιώργος και Θάλεια

Τα εγγόνια Αρης, Εντίτα, Ελένη, Παύλος

* * *

Φωτ.

Στις 29 Μάη 2001, «έφυγε» από κοντά μας ο αγωνιστής ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΟΝΤΑΞΗΣ, μέλος του ΚΚΕ από το 1940. Γεννήθηκε το 1915. Καταγόταν από τη Βόρεια Ηπειρο. Στα 12 χρόνια του, ήρθε στην Αθήνα. Πήρε μέρος στον πόλεμο του '40 και στην Κατοχή ήταν αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης.

Διώχτηκε, μετά την Απελευθέρωση, για τις ιδέες και τους δημοκρατικούς αγώνες του.

Ηταν γεωπόνος και μέλος της ΚΟΒ Βύρωνα.

Ως το τέλος της ζωής του, παρέμεινε πιστός στα ιδανικά του.

Πέθανε στα Φάρσαλα.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του Σοφία Κονταξή πρόσφερε 50.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.

Πέντε χρόνια έκλεισαν στις 15 Ιούλη από το θάνατο του αγαπημένου μας και αξέχαστου ΚΩΣΤΑ ΤΕΚΤΟΝΙΔΗ, μέλους της ΚΟ Αλεξανδρούπολης του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 15.000 δρχ. στο ΚΚΕ, 5.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη» και 10.000 δρχ. στην ΚΟ Αλεξανδρούπολης.

Η σύζυγός του Αθηνά

Τα παιδιά, τα εγγόνια και τα αδέρφια του

* * *

Χιλιάδες κομμουνιστές και κομμουνίστριες έδωσαν και τη ζωή τους στον αγώνα για ένα καλύτερο αύριο για τους ανθρώπους, για να πάψει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Ανάμεσα σ' αυτούς, ήταν και ο αδελφός μου ΗΛΙΑΣ ΤΥΡΟΚΟΜΑΚΗΣ από τις Μέλαμπες Ρεθύμνου. Ηταν λυράρης και με το παίξιμό του συγκινούσε και συγκέντρωνε τη νεολαία της γύρω περιοχής. Το 1947, μαζί με άλλους αγωνιστές, πήγαν στον Ψηλορείτη για να ενισχύσουν την ομάδα του Ποδιά. Πιάστηκε αιχμάλωτος και δολοφονήθηκε από τρομοκράτες.

Για τη γιορτή του, στις 20 Ιούλη, προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Κάτω Πετραλώνων, 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 5.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

Γιάννης Τυροκομάκης

* * *

Φωτ.

Στις 23 Ιούνη έκλεισαν 2 χρόνια από το θάνατο του πολυαγαπημένου συζύγου μου ΤΑΣΟΥ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ, μέλους του Παραρτήματος Ιλίου της ΠΕΑΕΑ.

Στη μνήμη του προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Ιλίου, 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Ανδρονίκη Σταυροπούλου

* * *

Φωτ.

Η πολυαγαπημένη μας μάνα ΜΑΡΘΑ ΚΑΪΣΙΔΟΥ, η οποία πέθανε στις 20 Μάρτη 2000, γεννήθηκε το 1907. Καταγόταν από τον Καύκασο. Το 1920 ήρθε στην Ελλάδα και ζούσε στο χωριό Πρόχωμα Θεσσαλονίκης.

Στη μνήμη της και αντί για μνημόσυνο, προσφέρουμε 30.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Προχώματος.

Γιάννης Καϊσίδης, Μαρία, Σόνια, Αλέξης, Σοφία

* * *

Φωτ.

Πέρασαν 19 χρόνια από τότε που «χάσαμε» τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα και παππού ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΙΚΟΥΛΑ.

Στη μνήμη του, προσφέρω 10.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

Η σύζυγός του Αθανασία Τσίκουλα

* * *

Φωτ. 2

Πριν από λίγες μέρες, συμπληρώθηκαν 6 χρόνια από το θάνατο του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ και 5 χρόνια από το θάνατο του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ.

Ο Γ. Παπανικολάου ήταν ταξίαρχος του αστικού στρατού και ο Παναγιώτης υπομοίραρχος της Χωροφυλακής. Γεννήθηκαν στη Σκαλουλα Δωρίδας. Ηταν μέλη του ΚΚΕ από το 1943. Ο Γιώργος Παπανικολάου διατέλεσε στρατιωτικός διοικητής Δωρίδας του ΕΛΑΣ. Αργότερα, ήταν επιτελάρχης της ΧΙΙΙ Μεραρχίας του ΕΛΑΣ.

Μετά την Απελευθέρωση, πιάστηκε και εξορίστηκε από το 1947 έως το 1950 στον Αϊ - Στράτη, από το 1950 έως το 1953 στα Γιούρα και από το 1967 έως το 1970 στο Λακκί της Λέρου. Αγωνίστηκε από τις γραμμές της ΕΔΑ και αργότερα ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της ΠΕΑΕΑ και μέλος του ΔΣ ως το τέλος της ζωής του.

Ανάλογη πορεία ακολούθησε και ο αδελφός του Παναγιώτης.

Ως το τέλος της ζωής τους, υπερασπίζονταν τα ιδανικά του σοσιαλισμού και αυτά για τα οποία θυσίασαν καριέρα και εύκολη ζωή.

Στη μνήμη τους, προσφέρουμε 30.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Οι αδελφές τους Μαρία και Ευθυμία Παπανικολάου

* * *

Φωτ.

Στις 20 Ιούλη έκλεισαν 3 χρόνια από τη μέρα που «έφυγε» από κοντά μας ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΑΖΑΖΟΣ. Γεννήθηκε το 1914 στο χωριό Κάτω Αγόριανη Δομοκού. Στην Κατοχή εντάχθηκε στον εφεδρικό ΕΛΑΣ. Αγωνίστηκε με αυτοθυσία για την απελευθέρωση της πατρίδας.

Μετά τη Βάρκιζα, διώχτηκαν από τις κυβερνήσεις της Δεξιάς ο ίδιος και η οικογένειά του, πέρασε στην παρανομία και το 1947 κατέφυγε στο ΔΣΕ.

Πολιτικός πρόσφυγας στην Πολωνία, συνέχισε τον αγώνα του για τα ιδανικά του σοσιαλισμού.

Το 1987 επαναπατρίστηκε και ζούσε στη Λάρισα.

Ως το τέλος της ζωής του, έμεινε πιστός στα ιδανικά της κοινωνικής δικαιοσύνης, του σοσιαλισμού και του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 20.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

Η γυναίκα του Αννα

Ο γιος του Αποστόλης

Οι νύφες του Βάντα, Εύα

Τα εγγόνια του Αλεξάνδρα, Βούλα, Γιώργος, Αννα

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη των αξέχαστων συναδέλφων μας ΝΙΚΟΥ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ και ΠΕΡΙΚΛΗ ΚΩΤΣΙΧΙΤΗ, οι οποίοι έφυγαν πρόσφατα από κοντά μας, προσφέρουμε από 5.000 δρχ. για ενίσχυση του «Ριζοσπάστη».

Ερωτόκριτος Ποταμιάνος, Μιχάλης Θεοδώρου, Γιάννης Παπαδήμας, Νίκος Παπουτσόγλου, Αντώνης Βασίλαρος και Βασίλης Καρατράσογλου

* * *

Φωτ.

Στις αρχές Αυγούστου συμπληρώνονται 13 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΚΟΣΜΑ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ.

Στη μνήμη του, η σύζυγός του Βασιλική προσφέρει 15.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ «Αγ. Κωνσταντίνου» Ηλιούπολης.

* **

Φωτ.

Σήμερα, 29 Ιούλη, συμπληρώνονται 10 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης στη Μέση Ανατολή ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ, μέλους του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Κάτω Πετραλώνων, της οποίας ήταν μέλος, 20.000 δρχ.

Η σύζυγός του Νότα Νικολαΐδου

Τα παιδιά Νίκος και Λίδα

  • Στη μνήμη του Νίκου Νικολαΐδη, η αδελφή του Γεθσημανή πρόσφερε στο «Ριζοσπάστη», μέσω ΚΟΒ Κάτω Πετραλώνων, 10.000 δρχ.
  • Ο θάνατος του Νίκου Νικολαΐδη, πριν από 10 χρόνια, δημιούργησε μεγάλο κενό στην Επιτροπή Ειρήνης και στο Παράρτημα Πετραλώνων της ΠΕΑΕΑ.

Στη μνήμη του, οι συναγωνιστές του Ιωάννα και Λευτέρης Παπαθεοδώρου πρόσφεραν 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

  • Η Πελαγία Φιλελέ, η οποία πάντα θα θυμάται τον ανυποχώρητο αγωνιστή και καλό οικογενειάρχη Νίκο Νικολαΐδη, προσφέρει 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.

Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΤΣΟΒΑΣΙΛΗΣ, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, ο οποίος πέθανε στις 27 Ιούλη 1995, γεννήθηκε στο χωριό Βρονταμά Λακωνίας. Στην Κατοχή εντάχθηκε στον ΕΛΑΣ. Βασανίστηκε από τους Γερμανούς, με αποτέλεσμα να μείνει ανάπηρος. Κομμουνιστής ως το τέλος της ζωής του, παρέμεινε πιστός και συνεπής αγωνιστής ενάντια στην κοινωνική αδικία.

Εμείς, η οικογένειά του, τον έχουμε μέσα στην καρδιά μας και τον θυμόμαστε πάντα σαν ένα πιστό και αφοσιωμένο αγωνιστή, πατέρα και παππού και σαν ένα ωραίο άνθρωπο που υπερασπίστηκε τις αξίες της ζωής.

Στη μνήμη του αξέχαστου συζύγου, πατέρα και παππού Παναγιώτη Κουτσοβασίλη, προσφέρουμε 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ, στο κόμμα, που ο ίδιος για χρόνια αγωνίστηκε για τις αρχές του.

Η γυναίκα του Αννα Κουτσοβασίλη

Τα παιδιά του Ευθυμία, Χρήστος, Στέλλα

Τα εγγόνια του Παναγιώτης και Αννα

* * *

Ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης Χρήστος Ρήγας, δάσκαλος από την Καλαμάτα, προσφέρει στο ΚΚΕ 30.000 δρχ., στη μνήμη της αγαπημένης συζύγου του ΜΑΡΙΑΣ ΡΗΓΑ, με τη συμπλήρωση 8 χρόνων από το θάνατό της.

Προσφέρει ακόμη 10.000 δρχ. στο περιοδικό «Εθνική Αντίσταση» και 10.000 δρχ. στο Παράρτημα Καλαμάτας της ΠΕΑΕΑ, στη μνήμη των αγαπητών φίλων και συναδέλφων του εκπαιδευτικών ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΙΑΚΟΥΜΗ και ΣΩΤΗΡΗ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης.

* * *

Φωτ.

Στις 30 Ιούλη κλείνουν 13 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μου ο σύντροφος της ζωής μου ΚΩΣΤΑΣ ΜΕΪΜΑΡΙΔΗΣ.

Αντί για μνημόσυνο, προσφέρω στο ΚΚΕ 5.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Γλυφάδας.

Αθανασία Μεϊμαρίδου

* * *

Φωτ.

Σήμερα, 29 Ιούλη, συμπληρώνονται 2 χρόνια από το θάνατο της αγαπημένης μας κόρης και αδελφής ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ Κοζάτσα - ΠΑΝΤΕΛΑΤΟΥ.

Στη μνήμη της προσφέρουμε 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Πετρούπολης.

Οι γονείς Γεράσιμος και Αναστασία Κοζάτσα

Ο αδερφός Γιάννης Κοζάτσας

* * *

Φωτ.

Στις 4 Αυγούστου συμπληρώνονται 7 μήνες από την ημέρα που «έφυγε» για το μεγάλο ταξίδι η λατρευτή μου μητέρα ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΑ ΜΗΤΟΥ. Μας μεγάλωσε με μεγάλο αγώνα. Στάθηκε πάντα δυνατή και με χαμόγελο μπροστά στις μεγάλες δυσκολίες που μας βρήκαν.

Στην άσβεστη μνήμη της, προσφέρω 25.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ξενοδοχείων.

Η κόρη της Βούλα Μήτου

* * *

ΦΩΤ.

Στις 19 Ιούλη συμπληρώθηκαν 6 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο αγωνιστής και σύντροφός μου στον αγώνα και στη ζωή ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ. Μετανάστης στον Καναδά, συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα και βοηθούσε ηθικά και υλικά τον αγώνα της Κύπρου.

Ως το τέλος της ζωής του, έμεινε πιστός στα ιδανικά της δημοκρατίας, της ειρήνης και της ελευθερίας.

Στη μνήμη του, προσφέρω 50 δολάρια στο «Ριζοσπάστη».

Πίτσα Καραναγνώστη - Δημητροπούλου, Τορόντο Καναδά

* * *

ΦΩΤ.4

Συμπληρώθηκαν 58 χρόνια από το θάνατο του πατέρα μου ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΛΥΚΙΔΗ. Στις 7 Αυγούστου συμπληρώνονται 6 χρόνια από το θάνατο της μητέρας μου ΚΥΠΑΡΙΣΣΕΝΙΑΣ ΛΥΚΙΔΟΥ. Στις 22 Ιούλη έκλεισαν 5 χρόνια από το θάνατο του αδελφού μου ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΛΥΚΙΔΗ, μελών του ΚΚΕ.

Στη μνήμη τους, καθώς και στη μνήμη του θείου μου ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΓΛΕΡΙΔΗ, ο οποίος πέθανε πριν από 4 χρόνια, προσφέρω 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ, για τα ιδανικά του οποίου αγωνίστηκαν.

Χρυσούλα Τηλεντζίδου

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη της συμπεθέρας μου ΜΑΡΙΑΣ ΒΑΪΝΑ, προσφέρω 5.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη» και 5.000 δρχ. στο Παράρτημα Πάνω Πόλης Θεσσαλονίκης της ΠΕΑΕΑ

Σύρμω Νισυροπούλου

* * *

Φωτ.

Συμπληρώθηκαν 8 χρόνια από το θάνατο του ΣΤΑΜΑΤΗ ΝΙΣΥΡΟΠΟΥΛΟΥ.

Στη μνήμη του, η οικογένειά του προσφέρει 12.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

* * *

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΑΠΑΛΟΔΗΜΑΣ γεννήθηκε στον Κοσμά Κυνουρίας. Προοδευτικός νέος σπούδασε και εντάχθηκε στο ΚΚΕ. Στην Κατοχή, στον Κοσμά, μαζί με άλλους οργάνωσαν το ΕΑΜ. Ηταν ο οργανωτής της νικηφόρας μάχης που έγινε στις 27 Ιούλη 1943 ενάντια στους Ιταλούς στον Πάρνωνα, έξω από τον Κοσμά. Στη μάχη αυτή, οι κατακτητές είχαν μεγάλες απώλειες και σκοτώθηκε και ο διοικητής τους Φεστούτσιο.

Οσοι ΕΠΟΝίτες ζούμε ακόμη, προχωρούμε πάντα μπροστά, όπως μας δίδαξε.

Το 1949, κυνηγημένος, προδόθηκε, ενώ κρυβόταν σε μια σπηλιά και δολοφονήθηκε από παρακρατικούς τρομοκράτες.

Στη μνήμη του, προσφέρω 5.000 δρχ. στο κόμμα μας, το ΚΚΕ.

Η παλαιά ΕΠΟΝίτισσα Αθηνά Τσιγκάρη



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ