ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Οχτώβρη 2022
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ
Στους δρόμους σήμερα με κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα

Απεργία στην περιφέρεια, στάση εργασίας στην Αττική, για την υπεράσπιση της Υγείας του λαού, ενάντια στο «νέο ΕΣΥ»

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο Νοσοκομείο Πύργου
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο Νοσοκομείο Πύργου
Στους δρόμους βγαίνουν σήμερα οι υγειονομικοί σε όλη τη χώρα, διαδηλώνοντας με απεργία στην περιφέρεια και με στάση εργασίας στην Αττική για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, κόντρα στον εγκληματικό σχεδιασμό έντασης της επιχειρηματικής δράσης στα νοσοκομεία και στις άλλες δομές Υγείας, της υποχρηματοδότησης και της επίθεσης στα δικαιώματά τους.

Συγκεντρώσεις στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις

Στην Αθήνα οι υγειονομικοί θα συγκεντρωθούν στις 8.30 π.μ. στην πλατεία Μαβίλη και θα πορευτούν μέχρι το υπουργείο Υγείας.

Στη Θεσσαλονίκη, στις 9 π.μ., στην πύλη του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου.

Στην Πάτρα, στις 12 μ., στα γραφεία της 6ης ΥΠΕ.

Στα Γιάννενα, στις 11.30 π.μ., στην Περιφέρεια. Στο Ηράκλειο, στις 12 μ., στην πλατεία Λιονταριών. Στη Θήβα, στις 12 μ., στην πύλη του Νοσοκομείου. Στην Ικαρία στις 10 π.μ., στην πλατεία Αγίου Κηρύκου. Στην Καρδίτσα, στις 11 π.μ στην πύλη του νοσοκομείου. Στη Λάρισα, στις 12 μ., στην πύλη του Γενικού Νοσοκομείου. Στη Λευκάδα, στη 1 μ.μ., στην πύλη του Νοσοκομείου. Στην Πρέβεζα, στις 12 μ., στην πύλη του Νοσοκομείου. Στη Σάμο, στις 10 π.μ., στην πύλη του νοσοκομείου. Στα Τρίκαλα, στις 12.30 μ.μ., στην πύλη του νοσοκομείου. Στη Χαλκίδα, στις 12 μ., στην πύλη του Νοσοκομείου. Στα Χανιά, στις 11 π.μ., στην πύλη του Νοσοκομείου.

Στο επίκεντρο της μάχης που δίνουν οι υγειονομικοί, μετά από σχεδόν τρία χρόνια αναμέτρησης με την πανδημία που έφεραν στην επιφάνεια τα εγκληματικά αποτελέσματα της επιχειρηματικής δράσης στα νοσοκομεία και στις άλλες δομές, βρίσκονται τα σχέδια της κυβέρνησης για το «νέο ΕΣΥ». Σχέδια που προβλέπουν συγχωνεύσεις και λουκέτα σε νοσοκομεία και τμήματα με βάση το «κόστος λειτουργίας», γενικευμένη εργολαβοποίηση υπηρεσιών, Συμπράξεις Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα και άλλες πλευρές ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας, κατά τα πρότυπα των «δημόσιων νοσοκομείων ΑΕ» που εγκαινίασε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, π.χ. στη Σαντορίνη.

Στον αντίποδα των παραπάνω, οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα Υγείας απαιτούν: Επείγουσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά 13ου - 14ου μισθού, ξεκινώντας με την καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων. Ανάκληση των αναστολών εργασίας των εργαζομένων σε μονάδες Υγείας και Πρόνοιας. Επέκταση ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα ΒΑΕ όλων όσοι εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες. Αντιδρώντας στο «νέο ΕΣΥ», λένε «όχι» στο νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη και διεκδικούν δωρεάν Υγεία για όλο τον λαό, ενάντια στην ένταση της επιχειρηματικής δράσης στα νοσοκομεία.

Συγκέντρωση χτες έξω απ' το Νοσοκομείο Πύργου

Την άμεση στελέχωση των νοσοκομείων του νομού και όλων των δομών δημόσιας Υγείας με το απαραίτητο προσωπικό και τον αναγκαίο εξοπλισμό απαίτησαν με δυναμική τους κινητοποίηση, έξω από το Νοσοκομείο Πύργου, εργατικά σωματεία και φορείς της Ηλείας, χτες το μεσημέρι, καλώντας παράλληλα σε κλιμάκωση της πάλης και με την απεργία στις 9 Νοέμβρη.

«Η κυβέρνηση ανακοινώνει ότι παίρνει πρόσθετα μέτρα για την ενίσχυση των νοσοκομείων και προχωράει σε προσλήψεις αλλά γιατρούς για τα Νοσοκομεία Πύργου και Αμαλιάδας δεν βλέπουμε ούτε με κιάλια», ανέφερε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Εμπορικών Καταστημάτων και Υπηρεσιών, Νίκος Γκότσης, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «αυτοί που είναι το πρόβλημα για τον λαό, δεν γίνεται να δώσουν φιλολαϊκές λύσεις».

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν τα Σωματεία Εργαζομένων Νοσοκομείων Πύργου και Αμαλιάδας, δήμων Πύργου - Αρχαίας Ολυμπίας - Ζαχάρως, Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, Συνταξιούχων ΙΚΑ, ΟΑΕΕ Πύργου και Αμαλιάδας, Οικοδόμων και ΕΛΜΕ Ηλείας, που είχαν πάρει και την απόφαση για την πραγματοποίησή της, ενώ έδωσε το «παρών» και το Εργατικό Κέντρο Πύργου.

Με το ρολόι στο χέρι και τον «κόφτη» πάνω από το κεφάλι

Στο μεταξύ, ένα ακόμα δείγμα του τι σηματοδοτεί ο θεσμός του «προσωπικού γιατρού» έδωσε χτες η κυβέρνηση ανακοινώνοντας ως επιτυχία το 1 εκατομμύριο ραντεβού που έχουν ήδη κλειστεί μέσω της σχετικής πλατφόρμας και των 5ψήφιων τηλεφωνικών αριθμών.

Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε και τον πρώτο «κόφτη», αφού η δωρεάν κατά τ' άλλα επίσκεψη στον «προσωπικό γιατρό» δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 15 λεπτά. «Η χρονική διάρκεια των ραντεβού είναι προγραμματισμένη στα 15 λεπτά. Εάν ο πολίτης προγραμματίσει για πρώτη φορά το ραντεβού του στον προσωπικό γιατρό του, η χρονική διάρκεια του ραντεβού του θα είναι 30 λεπτά έτσι ώστε να συμπληρωθεί ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας», ανακοίνωσε πιο συγκεκριμένα το υπουργείο Υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι ειδικά στην Αττική, για την πλειονότητα των ασφαλισμένων δεν υπάρχει διαθέσιμος «προσωπικός γιατρός» ή αυτός που βρίσκουν είναι σε δήμους στην άλλη άκρη του Λεκανοπεδίου (π.χ. κάτοικος του Κορυδαλλού βρίσκει «προσωπικό γιατρό» στο Χαλάνδρι), κάτι που καμιά σχέση δεν έχει με παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Η κυβέρνηση απαντά ότι μέχρι να βρεθούν κι άλλοι «προσωπικοί γιατροί», η επικοινωνία μπορεί να γίνεται από το ...τηλέφωνο, δείχνοντας στην πράξη πόσο «προσωπικός» είναι ο γιατρός, αλλά και αποκαλύπτοντας ότι απώτερος στόχος είναι οι περικοπές στο πλαίσιο του εμπορευματοποιημένου συστήματος Υγείας.

26 παθολόγοι για 6 νοσηλευτικά ιδρύματα στην Κρήτη!

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι στις Παθολογικές κλινικές νοσοκομείων στην Κρήτη, επισημαίνοντας ότι σε 6 νοσηλευτικά ιδρύματα του νησιού (Ηρακλείου «Βενιζέλειο», Αγίου Νικολάου, Ιεράπετρας, Χανίων, Ρεθύμνου, Νεάπολης Λασιθίου) υπάρχουν μόλις 26 ενεργοί παθολόγοι για 8 Παθολογικές κλινικές.

Οπως καταγγέλλουν σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι κλινικές λειτουργούν με το 50% του προσωπικού, οι ελάχιστοι παθολόγοι έχουν σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος των κλινικών COVID και καλούνται να μπαλώνουν «τρύπες» - όπου υπάρχουν - στα Τμήματα των Επειγόντων, στα Ογκολογικά και στις διακομιδές διασωληνωμένων ασθενών, ενώ πραγματοποιούν έναν απίστευτο αριθμό εφημεριών (από 8 και πάνω) προκειμένου να καλυφθούν τα προγράμματα.

Στα περισσότερα νοσοκομεία τα εξωτερικά Παθολογικά Ιατρεία έχουν κλείσει, στο Ρέθυμνο δεν λειτουργούν εξωτερικά ιατρεία εδώ και 3 χρόνια, στο «Βενιζέλειο» έχουν κλείσει ειδικά και μη ιατρεία (Λιπιδαιμικό, Αντυπερτασικό, Ειδικών Λοιμώξεων, Παθολογικό Β' Παθολογικής), ενώ μετά βίας παραμένει σε λειτουργία το Ηπατολογικό Ιατρείο, με πολύμηνη αναμονή για ραντεβού. Στα Χανιά δεν λειτουργεί εξωτερικό Παθολογικό Ιατρείο, στον Αγιο Νικόλαο οι παθολόγοι καλύπτουν όχι μόνο την COVID αλλά και τους πνευμονολογικούς ασθενείς, και πάνω από 10 παθολόγοι έχουν παραιτηθεί τα τελευταία χρόνια.

Οπως σημειώνουν οι εργαζόμενοι, «οι θέσεις που προκηρύσσονται ακόμα και στον ανώτατο βαθμό βγαίνουν άγονες, διότι οι συνθήκες εργασίας είναι άθλιες», και εξηγούν τους λόγους:

«Ποιος θα έρθει σε μια κλινική που: Εχει απολέσει (ή βρίσκεται στον δρόμο) τον δευτεροβάθμιο ή τριτοβάθμιο χαρακτήρα της; Θα κάνει 8 εφημερίες; Δεν θα μπορεί να πάρει άδεια η ρεπό; Δεν θα μπορεί να παρακολουθήσει καμία επιστημονική ή εκπαιδευτική δραστηριότητα; Θα πρέπει να κάνει δουλειά ειδικευόμενου σε πολλές περιπτώσεις Θα πρέπει να διεκπεραιώνει καθημερινά μια τεράστια γραφειοκρατία; Θα υπάρχει κίνδυνος να μετακινηθεί σε άλλο νομό; Δεν θα μπορεί να επιβιώσει με τον μισθό του; Δεν θα πληρώνεται τις εφημερίες που κάνει;».

«Το σχέδιο είναι σαφές. Ενα νοσοκομείο - "κόμβος" για όλη την Περιφέρεια και μικρά εφημεριακά κέντρα σε όλη την Κρήτη, με αποδεκατισμένο δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο έργο, με κλειστά εξωτερικά ιατρεία, με αποδεκατισμένους οργανισμούς, με συγχωνεύσεις κλινικών, με ελάχιστους γιατρούς», τονίζεται στην ανακοίνωση, με τους εργαζόμενους να απαιτούν άμεση προκήρυξη των κενών θέσεων και ταυτόχρονα γενναία αύξηση αποδοχών.

Συνεχίζεται η υποβάθμιση στις προνοιακές δομές

Τα κροκοδείλια δάκρυα που ρίχνει για την οδύνη χιλιάδων απροστάτευτων παιδιών, δεν μπορούν να κρύψουν ούτε στο ελάχιστο την κόλαση που έρχεται να επιδεινώσει και η εφαρμογή του «Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την αναπηρία», που έφερε η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας και ξηλώνει ό,τι έχει απομείνει σε δημόσιες προνοιακές δομές. Σύμφωνα με το ΕΣΔ, μέχρι το 2023 θα μπει λουκέτο σε όλες τις κλειστές δομές του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής (ΚΚΠΠΑ) και των Λεχαινών, κλείσιμο εκπαιδευτικών δομών για ΑμεΑ.

Ηδη η αρχή έγινε στα Λεχαινά, στο όνομα της ψευδεπίγραφης «αποϊδρυματοποίησης». «Επιτέλους ανοίξαμε τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για την αποϊδρυματοποίηση των συμπολιτών μας από τη δομή των Λεχαινών. Τα καταφέραμε», δήλωνε χτες η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δ. Μιχαηλίδου, παρουσιάζοντας τις «Μονάδες Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας Ιδιωτικού Δικαίου (ΜοΠΠ)», σηματοδοτώντας έτσι την επιλογή για πλήρη απαλλαγή του κράτους από την ευθύνη για το απροστάτευτο παιδί, τα παιδιά με αναπηρία και την παράδοσή τους στα νύχια ιδιωτών, ΜΚΟ που ήδη θησαυρίζουν, διευρύνοντας παραπέρα το πεδίο κερδοφορίας τους. Υπενθυμίζεται ότι στο μάτι του κυκλώνα ήδη βρίσκονται το Κέντρο Βρεφών «Μητέρα», οι Παιδουπόλεις, το Αναρρωτήριο Πεντέλης, το ΠΙΚΠΑ, τα οποία αποψιλώνονται από προσωπικό, κλείνουν/υπολειτουργούν τμήματα και υπηρεσίες.

Οι δύο νέες δομές φιλοξενούν οκτώ άτομα με αναπηρία και στελεχώνονται από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, ανέφερε η υφυπουργός, ωστόσο «παρέλειψε» να πει ότι η χρηματοδότηση του προγράμματος προέρχεται από ευρωπαϊκό κονδύλι, δηλαδή έχει ημερομηνία λήξης, ένα έργο χιλιοπαιγμένο που έχει οδηγήσει στο λουκέτο μια σειρά από άλλες δομές. Αναφέρθηκε στο σύνολο της αντιαναπηρικής πολιτικής, όπως αυτή απορρέει από την ΕΕ, όπως τον «Προσωπικό Βοηθό» που θα αφορά πιλοτικά 1.000 ΑμεΑ από τους 500.000 βαριά ανάπηρους, την «Κάρτα Αναπηρίας» που έρχεται να διευκολύνει τους νέους κόφτες σε επιδόματα και συντάξεις, το πρόγραμμα υποστηριζόμενης απασχόλησης «το οποίο αφορά 200 άτομα που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού», όταν η ανεργία στους ικανούς προς εργασία ανάπηρους ξεπερνά το 95% κ.ο.κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ