ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Οχτώβρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Για παραπέρα στρατιωτική κλιμάκωση προετοιμάζονται τα δύο στρατόπεδα

Επιβολή στρατιωτικού νόμου σε Ντονμπάς, Χερσώνα, Ζαπορίζια και υψηλό συναγερμό σε ρωσικές περιοχές ανακοίνωσε ο Πούτιν

Russian Defense Ministry Press

Για μεγάλη στρατιωτική κλιμάκωση στο πεδίο προετοιμάζονται, όπως όλα δείχνουν, τα δυο ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα που συγκρούονται στην Ουκρανία.

Σε αυτό το πλαίσιο, διάταγμα για την επιβολή στρατιωτικού νόμου στις τέσσερις περιοχές που προσάρτησε η Ρωσία (Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα, Ζαπορίζια) υπέγραψε χτες ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, διευκρινίζοντας ότι ο στρατιωτικός νόμος ίσχυε σε αυτά τα εδάφη πριν ενταχθούν στη Ρωσία και πρέπει να επισημοποιηθεί αυτό το καθεστώς στο πλαίσιο της ρωσικής νομοθεσίας.

Παράλληλα, το Κρεμλίνο διέταξε ειδικά μέτρα υψηλού επιπέδου ετοιμότητας, σε 8 ρωσικές περιοχές που γειτνιάζουν με την Ουκρανία. Σε αυτό το πλαίσιο, μεταξύ άλλων, περιορίζεται η ελευθερία μετακινήσεων εντός και εκτός των περιοχών και επίσης επιβάλλεται «καθεστώς υψηλού συναγερμού» στις κεντρικές και νότιες περιφέρειες. Τα μέτρα αφορούν τις ρωσικές περιοχές Κρασνοντάρ, Μπέλγκοροντ, Μπριάνσκ, Βορονέζ, Κουρσκ και Ροστόφ, καθώς και τις Κριμαία και Σεβαστούπολη.

Ο Ρώσος Πρόεδρος διέταξε ακόμη τη σύσταση ενός ειδικού συντονιστικού συμβουλίου, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Μ. Μισούστιν για την υποστήριξη των αναγκών των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στα πλαίσια της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.

Η Ουκρανία συγκεντρώνει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στη Χερσώνα

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ρωσικές πηγές, η Ουκρανία έχει συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες για να αντεπιτεθεί και να ανακαταλάβει τα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη στη Χερσώνα. Τα εδάφη αυτά, βέβαια, όπως και τα εδάφη του Ντονμπάς και τη Ζαπορίζια που ελέγχονται από τις ρωσικές δυνάμεις, έχουν προσαρτηθεί στη Ρωσία και η Μόσχα δηλώνει πως θα τα υπερασπιστεί «με όλα τα μέσα».

Ηδη από την Τρίτη έχει ξεκινήσει η απομάκρυνση περίπου 60.000 αμάχων από περιοχές της Χερσώνας που ελέγχει η Ρωσία, λόγω «επικείμενης ουκρανικής επίθεσης» και προκειμένου ο ρωσικός στρατός να «δράσει αποφασιστικά», ενώ μέχρι χτες είχαν απομακρυνθεί περίπου 5.000 άνθρωποι.

Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, Αντρ. Γέρμακ, χαρακτήρισε την εκκένωση της Χερσώνας «προπαγανδιστικό σόου» της Ρωσίας, που προσπαθεί να «τρομάξει τους κατοίκους με ψευδείς ενημερώσεις για ουκρανικό βομβαρδισμό».

Από την πλευρά του, ο διοικητής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, στρατηγός Σ. Σουροβίκιν, ανέφερε ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις τραβούν όλες τις εφεδρείες τους στην πρώτη γραμμή του μετώπου, σε μια προσπάθεια «του ουκρανικού καθεστώτος να παραβιάσει τις άμυνές μας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «τέτοιες μονάδες έχουν κατά κανόνα χαμηλό ηθικό. Για να αποτρέψουν τη φυγή από την πρώτη γραμμή, οι ουκρανικές αρχές χρησιμοποιούν μονάδες φραγμού εθνικιστών, οι οποίοι πυροβολούν όλους όσοι προσπαθούν να φύγουν από το πεδίο της μάχης».

Ο ίδιος πάντως ανέφερε ότι η κατάσταση είναι «πολύ δύσκολη», ιδίως στην πόλη Χερσώνα, λόγω των ουκρανικών πληγμάτων εναντίον «κοινωνικών, οικονομικών και βιομηχανικών υποδομών», όπως στο φράγμα του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Καχόφκα και στη γέφυρα Ανονόφσκι που συνδέει τη βόρεια με τη νότια όχθη του Δνείπερου. Λόγω των πληγμάτων, παρουσιάζονται προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και στον ανεφοδιασμό των κατοίκων με τρόφιμα και νερό. Ο Σουροβίκιν έκανε μάλιστα λόγο για «άμεση απειλή για τη ζωή των κατοίκων» και δεν απέκλεισε «τη λήψη μιας πολύ δύσκολης απόφασης».

Την ίδια ώρα μαίνονται οι επικίνδυνες μάχες και στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή του ελεγχόμενου από τις ρωσικές δυνάμεις πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια. Χτες ουκρανικές δυνάμεις επιχείρησαν να ανακαταλάβουν τον σταθμό, όμως η απόπειρά τους απωθήθηκε έπειτα από ώρες μαχών, μετέδωσαν ρωσικά ΜΜΕ.

«Αφού βομβάρδισαν την πόλη (σ.σ. Ενεργκοντάρ), εξαπολύθηκε αποβατική απόπειρα, με στόχο να καταληφθεί ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια. Η μάχη συνεχίστηκε για ώρες και η επίθεση απωθήθηκε», δήλωσε ο διορισμένος από τους Ρώσους αξιωματούχος Βλ. Ρογκόφ.

Στο μεταξύ, «τουλάχιστον 5.000 Πολωνοί μισθοφόροι βρίσκονται στη γραμμή του μετώπου στη Ζαπορίζια», σύμφωνα με φιλορώσο αξιωματούχο, προσθέτοντας πως μισθοφόροι από 34 χώρες πολεμούν επί του παρόντος με την ουκρανική πλευρά.

Στην επαρχία Λουγκάνσκ, που ελέγχεται από τη Ρωσία από τον Ιούλη, η ρωσική μισθοφορική οργάνωση «Wagner» ξεκίνησε την κατασκευή μιας ενισχυμένης γραμμής οχυρωμάτων, ανακοίνωσε ο ιδρυτής της, Γ. Πριγκόζιν. Ο ίδιος παρουσίασε την παρουσία των μονάδων της «Wagner» στην περιοχή του μετώπου ως «ήδη ένα αδιαπέραστο τείχος».

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι καταγγελίες της Μόσχας για ουκρανικά χτυπήματα σε ρωσικά εδάφη - ανάμεσά τους και στις προσφάτως προσαρτηθείσες περιοχές - και μάλιστα με ΝΑΤΟικό εξοπλισμό, ενώ εντείνονται οι ρωσικές προειδοποιήσεις πως οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ εμπλέκονται πλέον άμεσα στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση.

Φιλορώσοι αξιωματούχοι κατήγγειλαν ουκρανικά χτυπήματα σε χωριά του Λουγκάνσκ με αμερικανικά συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων HIMARS. Επίσης δύο άνθρωποι φέρονται να τραυματίστηκαν σε ουκρανική επίθεση στην πόλη Σεμπέκινο στη ρωσική περιοχή Μπέλγκοροντ, που συνορεύει με την Ουκρανία. Δεκάδες ουκρανικοί βομβαρδισμοί καταγράφηκαν και στο Ντονέτσκ.

Στο μεταξύ, η γερμανική εφημερίδα «Bild», επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές στην Ουκρανία και το Βερολίνο, αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ ματαίωσε την προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψή του στο Κίεβο για λόγους ασφαλείας.

Κινητικότητα στη Λευκορωσία και ενδεχόμενο «αντιπερισπασμού»

Παράλληλα εντείνονται ενδείξεις για ενδεχόμενη μεγαλύτερη εμπλοκή της Λευκορωσίας στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση, με φόντο την κοινή στρατιωτική δύναμη Ρωσίας - Λευκορωσίας που συγκροτήθηκε και τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις που διεξάγονται.

Το υπουργείο Αμυνας της Λευκορωσίας άρχισε να καλεί πολίτες για να ελέγξουν την καταλληλότητά τους για στρατιωτική θητεία, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για «ρουτίνα» και δεν σχεδιάζει κινητοποίηση.

Την τελευταία φορά που οι δυνάμεις των δύο χωρών πραγματοποίησαν κοινές ασκήσεις ήταν τον Φλεβάρη, πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τότε πολλές ρωσικές δυνάμεις διέσχισαν τα ουκρανικά σύνορα στην πορεία τους προς το Κίεβο, ενώ το έδαφος της Λευκορωσίας αξιοποιήθηκε και για εξαπόλυση ρωσικών πυραυλικών χτυπημάτων.

Πάντως, σύμφωνα με αναλυτές, η κίνηση αυτή της Ρωσίας ενδέχεται να είναι αντιπερισπασμός για να κρατά ουκρανικές δυνάμεις στο Κίεβο σε επιφυλακή και να μην σταλούν στην πρώτη γραμμή του μετώπου στα ανατολικά και τα νότια.

Στο μεταξύ αυξάνονται και οι οικονομικές πιέσεις της Δύσης προς τη Λευκορωσία, η οποία ανακοίνωσε χτες ότι αδυνατεί να αποπληρώσει το χρέος της, το οποίο είναι σε ξένο νόμισμα λόγω των κυρώσεων των ΕΕ και ΗΠΑ.

Η Παγκόσμια Τράπεζα ανέφερε χαρακτήρισε το σύνολο των δανείων που έχει χορηγήσει προς την κυβέρνηση του Μινσκ ως «μη εξυπηρετούμενες οφειλές», ύψους 68,43 εκατ. δολαρίων.

Εντείνεται η πίεση προς το Ιράν

Παράλληλα, καθώς περιπλέκονται οι αντιθέσεις, ΗΠΑ και ΕΕ εντείνουν τις προσπάθειές τους η όποια εμπλοκή του Ιράν στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία να αξιοποιηθεί για πιέσεις σε ευρύτερους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς. Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία χρόνια το Ιράν αναπτύσσει στενές «συμμαχικές» σχέσεις με τη Ρωσία και με την Κίνα, ενώ παράλληλα διεξήγαγε παζάρια με τις ΗΠΑ για μια αναβίωση της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία σκόπευαν χτες να εγείρουν το θέμα των παραδόσεων ιρανικών drones στη Ρωσία, στη διάρκεια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Παράλληλα το Κίεβο προσκάλεσε εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ να επιθεωρήσουν τα συντρίμμια ιρανικών drones.

Επικαλούμενη αξιωματούχους των ΗΠΑ, η εφημερίδα «New York Times» ανέφερε ότι το Ιράν έχει στείλει εκπαιδευτές στις περιοχές που έχουν καταλάβει οι Ρώσοι για τη χρήση των drones. Η εφημερίδα ανέφερε επίσης ότι οι Ιρανοί εκπαιδευτές επιχειρούν από μία ρωσική στρατιωτική βάση στην Κριμαία και προέρχονται από τους «Φρουρούς της Επανάστασης».

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα εξακολουθήσει να λαμβάνει «πρακτικά, επιθετικά» μέτρα για να καταστήσουν δυσκολότερη για το Ιράν την πώληση drones και πυραύλων στη Ρωσία, δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σύμφωνα εξάλλου με πληροφορίες που επικαλείται το πρακτορείο «Reuters», η Μόσχα βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με την Τεχεράνη και για προμήθεια πυραύλων μέσου βεληνεκούς.

Την επιβολή κυρώσεων σε 8 άτομα και οντότητες σχετικά με τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών ιρανικής κατασκευής στην Ουκρανία έχουν συμφωνήσει οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ, ενώ το προσχέδιο συμπερασμάτων της επικείμενης Συνόδου Κορυφής καταδικάζει τις πρόσφατες ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις και τις επιθέσεις με drone με στόχο ενεργειακές και άλλες μη στρατιωτικές υποδομές σε όλη την Ουκρανία.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, χαρακτήρισε τις ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους και drone κατά ηλεκτρικών σταθμών και άλλων υποδομών ως «ξεκάθαρα τρομοκρατικές ενέργειες» και «εγκλήματα πολέμου».

Οσο για το Ισραήλ, ο υπουργός Αμυνας απέρριψε δηλώσεις του υπουργού Διασποράς ότι η κυβέρνηση πρέπει να ευθυγραμμιστεί με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ και να στείλει εξοπλισμό στην Ουκρανία, λέγοντας πως το Ισραήλ, μαζί με τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ, υποστηρίζει την Ουκρανία, αλλά εξακολουθεί να μην έχει πρόθεση να προμηθεύσει το Κίεβο με όπλα.

Η σύγκρουση θα έχει διάρκεια, «προειδοποιεί» και η Εσθονία

Η Ρωσία πιθανόν θα χρειαστεί δύο έως τέσσερα χρόνια για να επαναφέρει τις ένοπλες δυνάμεις της στο επίπεδο όπου βρίσκονταν πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία, εκτίμησε ο υπουργός Αμυνας της Εσθονίας, παροτρύνοντας τη Δύση να συνεχίσει την πίεση που ασκεί στη Μόσχα.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον, ο Χ. Πέβκουρ προεξόφλησε ότι η σύρραξη θα έχει διάρκεια και κάλεσε τη Δύση να παραμείνει στο πλευρό των Ουκρανών ώσπου να επιτύχουν τη νίκη για «τον ελεύθερο κόσμο».

Ο Πέβκουρ, που συναντήθηκε με τον ομόλογό του Λ. Οστιν στο Πεντάγωνο, υποστήριξε πως το ρωσικό οπλοστάσιο έχει μειωθεί σε βαθμό που ο ρωσικός στρατός χρησιμοποιεί το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας S-300 σαν να πρόκειται για πυροβολικό και ότι ρωσικές οβίδες εκρήγνυνται προτού πλήξουν τους στόχους τους, λόγω παλαιότητας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δυτικές κυρώσεις έπληξαν ιδίως την παραγωγή αεροσκαφών και τη συντήρηση ελικοπτέρων.

Η Φινλανδία υψώνει φράχτη στα σύνορα με τη Ρωσία

«Ευρεία αποδοχή» είχε η πρόταση της φινλανδικής κυβέρνησης για ανέγερση φράχτη σε τμήμα των συνόρων Φινλανδίας - Ρωσίας, στη συζήτηση στο κοινοβούλιο.

Η Φινλανδή πρωθυπουργός Σάνα Μάριν δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα προωθήσει την κατασκευή του έργου στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό του φθινοπώρου, με το κόστος για τις εργασίες του πρώτου έτους να υπολογίζεται σε 140 εκατ. ευρώ, ενώ οι εργασίες ενδέχεται να διαρκέσουν 4 χρόνια.

Ο φράχτης αναμένεται να καλύψει περίπου 300 από τα 1.300 χιλιόμετρα κοινών συνόρων.

Την ίδια ώρα, στη Νορβηγία, συνολικά έξι Ρώσοι έχουν συλληφθεί ως ύποπτοι για λήψη φωτογραφιών από στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Δύο από αυτούς φέρεται να είχαν στην κατοχή τους drone.

Μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η Νορβηγία απαγόρευσε στους Ρώσους που επισκέπτονται τη χώρα να χρησιμοποιούν drones, ωστόσο το τελευταίο διάστημα επανειλημμένα είχαν εντοπισθεί κοντά σε ενεργειακές εγκαταστάσεις της Νορβηγίας και της Δανίας, αλλά και σε διυλιστήρια και πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ