ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Οχτώβρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τιμά τον κομμουνιστή δημιουργό Δημήτρη Κατσικογιάννη

Το έργο του σπουδαίου κομμουνιστή ζωγράφου και γλύπτη Δημήτρη Κατσικογιάννη, που φέτος συμπληρώθηκαν 31 χρόνια από τον θάνατό του, αναδεικνύει η Τομεακή Επιτροπή Τρικάλων του ΚΚΕ με εκδήλωση που πραγματοποιεί αύριο Σάββατο στις 7 μ.μ. στο Μουσείο «Δημήτρη και Λέγκως Κατσικογιάννη».

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν η Σαββίνα Λίτση, μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού του ΚΣ της ΚΝΕ και ιστορικός Τέχνης, με θέμα «Εξερευνώντας το άγνωστο έργο του Δ. Κατσικογιάννη», ο Γιώργος Καϊκής, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Τρικάλων, με θέμα «Ο πρωτοπόρος ρόλος του ΚΚΕ για να γίνει το έργο του μοναδικού εικαστικού Δημήτρη Κατσικογιάννη "κτήμα" του λαού μας», και η Αννα Σπανοπούλου, μέλος της Πολιτιστικής Επιτροπής της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ και ιστορικός Τέχνης, με θέμα «Οι καλλιτέχνες της περιοχής μας και η συνεισφορά τους στην αντίσταση του λαού μας».

Η εκδήλωση εντάσσεται και στην προσπάθεια που κάνει διαχρονικά το Κόμμα για να λειτουργήσει το Μουσείο, που φιλοξενεί περίπου 1.200 έργα και 110 γλυπτικές συνθέσεις, αλλά και να αναδείξει την ανάγκη διάσωσης, ταξινόμησης και ψηφιοποίησης του έργου. Εξάλλου, αυτός ήταν και ο διακαής πόθος του αγωνιστή καλλιτέχνη, το έργο του να στεγαστεί σε ένα μουσείο ανοιχτό σε όλους, το «Μουσείο Φιλίας και Αντίστασης των Λαών». Οπως χαρακτηριστικά έλεγε, «κάποτε τα έργα μου πρέπει να επιστρέψουν στον μεγάλο μου δάσκαλο: ΤΟΝ ΛΑΟ».

***

Ο Δ. Κατσικογιάννης ανήκει και αυτός στους καλλιτέχνες που με το έργο του και τη στάση ζωής τους διάλεξαν πλευρό. Δεν σώπασε. Με την Τέχνη του παλεύει να «αναστηλώνει» τη ζωή όταν αυτή κινδυνεύει να αφανιστεί. Τα έργα του είναι ανεκτίμητα ντοκουμέντα από μια εποποιία αυτοθυσίας, συλλογικότητας, ανθρωπιάς και αφοσίωσης στον σκοπό του αγώνα. Διαπαιδαγωγούν, εξυψώνοντας και τιμώντας τους χιλιάδες λαϊκούς αγωνιστές που αντιστάθηκαν στους κατακτητές και στην αστική εξουσία. Αποτυπώνουν με τον καλύτερο τρόπο το πορτρέτο του αλύγιστου μα και τόσο ανθρώπινου ήρωα.


Ο Δ. Κατσικογιάννης γεννήθηκε το 1915 στην Καρυά Ολύμπου. Φοίτησε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, με δασκάλους τούς Θωμά Θωμόπουλο, Κώστα Δημητριάδη και Μιχαήλ Τόμπρο. Το πτυχίο το έλαβε το 1962, αφότου αποφυλακίστηκε, 22 χρόνια μετά, και ενώ ήταν ήδη κάτοχος επτά βραβείων γλυπτικής και ενός επαίνου.

Το 1938 οργανώνεται στο ΚΚΕ και στα χρόνια της Κατοχής επιστρέφει στο χωριό του, συμμετέχοντας στην οργάνωση της τοπικής Λαϊκής Επιτροπής, ενώ ήταν μέλος του ειδικού συνεργείου καλλιτεχνών του ΕΑΜ της 1ης Μεραρχίας, που ανέλαβε το τμήμα της Διαφώτισης. «Ζώντας αυτήν την ατμόσφαιρα του λαού, αυτήν την επαναστατικότητα, που ήταν πρωτόγνωρη για μένα, την ολοκληρωτική προσφορά του, σαν καλλιτέχνης ένιωθα ότι δεν μπορούσα να κάνω μια προτομή... Ενιωθα την ανάγκη να βλέπω τη μάζα. Τη φύλαγα μέσα μου και περίμενα τη στιγμή. Μετά την απελευθέρωση, έλεγα: Εναν χώρο θέλω, τίποτα άλλο... Γκρέμισα νοερώς όλα τα αγάλματα από όλες τις πλατείες των Αθηνών και έστησα την ΕΑΜική Αντίσταση παντού. Νοερώς, όπου υπήρχε χώρος, έστησα αγάλματα και ήταν μέσα όλη η σφαγή, όλοι οι διωγμοί, όλη η έξαρση του λαού».

Στα χρόνια της μεγάλης ταξικής αναμέτρησης του εμφυλίου, εντάσσεται στις γραμμές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Το 1952, ύστερα από φυλάκιση δύο χρόνων, καταδικάζεται ισόβια για τη δράση του. Φυλακίζεται στην Κέρκυρα, στα Τρίκαλα, στη Λάρισα, στην Αλικαρνασσό και ξανά στην Κέρκυρα. Αλλά και εκείνα τα δύσκολα χρόνια δεν σταματά να ζωγραφίζει. Πολλά έργα του κατάσχονται και άλλα καίγονται από τους δεσμοφύλακές του.

Αποφυλακίζεται το 1961, με κατεστραμμένη υγεία. Εκτοτε παρακολουθείται στενά από την Ασφάλεια, όπου ήταν υποχρεωμένος να δίνει το «παρών» σε εβδομαδιαία βάση. Τα χρόνια που ακολούθησαν εγκαθιστά το εργαστήριό του στο Γαλάτσι, όπου επιδίδεται με πάθος στην καλλιτεχνική δημιουργία. Εκεί φιλοτεχνεί τα περισσότερα από τα ζωγραφικά έργα που σώζονται σήμερα, καθώς και κάποια μικρά γλυπτά σε γύψο, αφού δεν είχε λάβει ποτέ δημόσια παραγγελία για κάποιο μνημείο...


Στο φως μέρος του αρχαιότερου καταλόγου άστρων

Νέα στοιχεία για τον χαμένο κατάλογο άστρων του αρχαίου αστρονόμου Ιππάρχου ήρθαν στο φως, χάρη σε μια πολυφασματική απεικόνιση ενός παλίμψηστου χειρόγραφου και την επακόλουθη αποκωδικοποίηση και ερμηνεία. Η επεξεργασία μιας μεσαιωνικής περγαμηνής, που περιέχει τον κώδικα Climaci Rescriptus, μια συλλογή συριακών κειμένων του 10ου ή 11ου αιώνα, ανέδειξε κάτω από το χριστιανικό χειρόγραφο αρχαιοελληνικά αστρονομικά χειρόγραφα σε τουλάχιστον 9 σελίδες, με πιο πρόσφατη ανακάλυψη σε μια σελίδα τις συντεταγμένες άστρων. Θεωρείται ότι πηγή αυτών των μετρήσεων είναι ο Ιππαρχος και οι υπολογισμοί του είχαν γίνει περί το 129 π.Χ.

Ο κατάλογος άστρων του Ιππάρχου θεωρείται ως η πρώτη απόπειρα χαρτογράφησης του νυχτερινού ουρανού. Το χειρόγραφο ανήκει στη Μονή Αγίας Αικατερίνης του Σινά στην Αίγυπτο, όπου υπολογίζεται πως υπάρχουν 160 ακόμα παλίμψηστα, δίνοντας βάσιμες ελπίδες στους επιστήμονες ότι μπορεί να ανακαλύψουν κι άλλες σελίδες από τον χαμένο κατάλογο άστρων του Ιππάρχου.

Αυτό το νέο στοιχείο, το πιο αυθεντικοποιημένο μέχρι σήμερα, επιτρέπει μεγάλη πρόοδο στην ανακατασκευή του Καταλόγου Αστρων του Ιππάρχου. Είναι, δε, εντυπωσιακό ότι τα διαθέσιμα αριθμητικά στοιχεία είναι συνεπή με τις πραγματικές αστρικές συντεταγμένες με ακρίβεια 1 μοίρας, γεγονός το οποίο θα μπορούσε να καταστήσει τον κατάλογο του Ιππάρχου ιδιαιτέρως πιο ακριβή από εκείνον του μεταγενέστερού του Πτολεμαίου.

Η σχετική ανακάλυψη δημοσιεύτηκε στο «Journal for the History of Astronomy».


Ητανε μια φορά...

Την Τετάρτη 7 Δεκέμβρη στο «Christmas Theater» θα επαναληφθεί, μετά το sold out στο Ηρώδειο, η μεγάλη συναυλία - αφιέρωμα στον Νίκο Ξυλούρη σε επιμέλεια Σταύρου Ξαρχάκου.

Για μία ακόμα φορά ο Σταύρος Ξαρχάκος θα υποδεχθεί με χαρά και συγκίνηση την οικογένεια Ξυλούρη: Τους Ψαραντώνη, Γιάννη Ξυλούρη, Γιώργη Ξυλούρη, Νίκη Ξυλούρη, Λάμπη Ξυλούρη και Ελευθερία Ξυλούρη. Με το χαρακτηριστικό τους ηχόχρωμα και ιδίωμα θα αποδώσουν τραγούδια του Νίκου Ξυλούρη, και με τις λύρες και τα λαούτα τους θα δώσουν ένα ρεσιτάλ κρητικής μουσικής.

Στο πλευρό τους θα βρίσκονται επίσης ο Χρήστος Θηβαίος, ο Μίλτος Πασχαλίδης και η Ηρώ Σαΐα, ερμηνεύοντας τραγούδια που έχει τραγουδήσει ο Νίκος Ξυλούρης.

Σ' αυτό το αφιέρωμα στην εμβληματική, ρωμαλέα και καθάρια φωνή της Κρήτης θα ακούσουμε - υπό τη διεύθυνση του Σταύρου Ξαρχάκου και σε επιμέλειά του - αγαπημένα και διαχρονικά τραγούδια από διάφορες φάσεις της πορείας του μεγάλου τραγουδιστή.

Προπώληση εισιτηρίων: viva.gr


Για δεύτερο κύκλο παραστάσεων η «Αναφορά για μια Ακαδημία»

Η «Αναφορά για μια Ακαδημία» του Φραντς Κάφκα έρχεται για δεύτερο κύκλο παραστάσεων από την Ομάδα «Σημείο Μηδέν» και τον σκηνοθέτη Σάββα Στρούμπο στο Θέατρο «Αττις» - Νέος Χώρος (Λεωνίδου 12, Μεταξουργείο), από τις 5 Νοεμβρίου.

Ο κεντρικός ήρωας του διηγήματος του Κάφκα «Αναφορά σε μια Ακαδημία» είναι ο πίθηκος Rotpeter. Μια ομάδα κυνηγών της εταιρείας «Χάγκενμπεκ» τον πυροβολεί σε μια ζούγκλα της Χρυσής Ακτής. Τον αιχμαλωτίζουν, τον μεταφέρουν στο πλοίο τους και τον κλείνουν σε ένα κλουβί. Αυτός, σε κατάσταση σοκ, έχοντας χάσει τη μνήμη της μέχρι τώρα ζωής του, πασχίζει να διαφύγει. Τότε αρχίζει να παρατηρεί τους γύρω του, τους εξαθλιωμένους και απανθρωποποιημένους σκλάβους - ναύτες της «Χάγκενμπεκ» και προσπαθεί να τους μιμηθεί. Οι ναύτες, έχοντας αποδεχθεί την καταπίεση που υφίστανται οι ίδιοι, την ασκούν με τη σειρά τους και στο ανήμπορο άγριο ζώο. Οταν το καράβι φτάνει στο Αμβούργο, ο Rotpeter μπορεί να διαλέξει ανάμεσα στον ζωολογικό κήπο και το βαριετέ. Διαλέγει το βαριετέ. Πλέον παρουσιάζει ως performance την ίδια τη διαδικασία του βίαιου εξανθρωπισμού του...

Σκηνοθεσία: Σάββας Στρούμπος.

Παίζουν οι: Ντίνος Παπαγεωργίου, Μπάμπης Αλεφάντης, Ελλη Ιγγλίζ, Αννα Μαρκά - Μπονισέλ, Εβελυν Ασουάντ, Γιάννης Γιαραμαζίδης, Ρόζυ Μονάκη.

Παραστάσεις: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21.00 και Κυριακή στις 20.00.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ