ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Οχτώβρη 2022 - Κυριακή 30 Οχτώβρη 2022
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΑΛ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ
Να επιστρέψει ο εκπαιδευτικός στα καθήκοντά του χωρίς καμιά επίπτωση

Ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης | Υπόλογη η κυβέρνηση που γνώριζε τα σοβαρά προβλήματα αλλά δεν έκανε τίποτα

Από παλιότερη κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας για τα προβλήματα σε ΕΠΑΛ και Εσπερινά
Από παλιότερη κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας για τα προβλήματα σε ΕΠΑΛ και Εσπερινά
Αγανάκτηση και αντιδράσεις προκαλεί η στάση του υπουργείου Παιδείας απέναντι στις σοβαρές καταγγελίες του αναπληρωτή εκπαιδευτικού, ο οποίος παραιτήθηκε λόγω του απαράδεκτου κλίματος που αντιμετώπιζε στις σχολικές τάξεις του ΕΠΑΛ Αργοστολίου όπου δίδασκε. Το υπουργείο απαντά ότι θα διερευνήσει το θέμα και επιμένει στη γραμμή ότι πρόκειται για «μεμονωμένο περιστατικό».

«Εχουμε κάνει ένα πλήθος ενεργειών, τόσο στο πρόγραμμα σπουδών όσο και επί του ανθρώπινου δυναμικού», ισχυρίστηκε ο γγ του υπουργείου Παιδείας, Αλ. Κόπτσης, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό και πρόσθεσε ότι «στα ΕΠΑΛ, έχουμε μια νέα αρχή, υπάρχει ο ψυχολόγος, υπάρχει σύμβουλος καθηγητής, δεύτερος καθηγητής στην τάξη», παρουσιάζοντας παρεμβάσεις που είναι στα «χαρτιά» και τα περισσότερα ΕΠΑΛ της χώρας δεν τις βλέπουν ούτε με κιάλι!

Οπως καταγγέλλει η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης, «όχι μόνο δεν υπήρξε συγκεκριμένη βοήθεια στον συνάδελφο από τη Διεύθυνση Β/θμιας Εκπαίδευσης όταν απηύθυνε σε αυτήν την καταγγελία του, αλλά αντίθετα αντιμετωπίστηκε με τη γνωστή τυπική, αδιέξοδη και εν τέλει απειλητική επίκληση της ποινής απόλυσης και του αποκλεισμού του από τους διορισμούς και για τα επόμενα δύο χρόνια.

Τη στάση αυτή της αδιαφορίας που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, με τη Διεύθυνση Β/θμιας Εκπαίδευσης να μην έχει επισκεφθεί έστω και τυπικά το συγκεκριμένο σχολείο αναλαμβάνοντας τις δικές της ευθύνες, δεν μπορεί να την κρύψει το εκ των υστέρων υποκριτικό ενδιαφέρον του υπουργείου Παιδείας να "διερευνήσει" τάχα την υπόθεση».

Η ΕΛΜΕ επικαλείται τα στοιχεία που είναι αναρτημένα στο ενιαίο πληροφοριακό σύστημα myschool σημειώνοντας ότι «το όποιο πρόβλημα υπάρχει είναι γνωστό στο υπουργείο Παιδείας που έπρεπε να έχει μεριμνήσει σχετικά».

Επιπλέον, κάνει λόγο για «εγκατάλειψη του συγκεκριμένου σχολείου στις υποδομές» και καταγγέλλει ότι «η συγκατοίκησή του στον μικρό χώρο με δύο άλλες δομές κατάρτισης, το μεγάλο ποσοστό εργαζόμενων μαθητών καθώς και μαθητών με ιδιαίτερες διαγνωσμένες εκπαιδευτικές δυσκολίες (32 συνολικά) χωρίς το απαραίτητο ειδικό υποστηρικτικό προσωπικό (ανυπαρξία Τμήματος Ενταξης), οι ατακτοποίητες σχολικές μεταφορές που στοιχίζουν σε μαθητές χαμένες διδακτικές ώρες κ.ά., έχουν αρκετές φορές κατατεθεί στους υπεύθυνους κρατικούς και εκπαιδευτικούς φορείς, από την ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης».

«Τα παραπάνω, μαζί με όσα άλλα απορρέουν από τα αλλεπάλληλα αντιεκπαιδευτικά μέτρα (ιδιαίτερα για την Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση), έχουν τη δική τους συμβολή στο πρόβλημα, που φυσικά κανένας δεν ισχυρίζεται ότι αφορά μόνο ένα σχολείο. Ωστόσο είναι σαφές ότι αυτά τα φαινόμενα απαράδεκτης συμπεριφοράς κάποιων μαθητών δεν χαρακτηρίζουν όλους τους μαθητές του συγκεκριμένου σχολείου ούτε και το ίδιο το σχολείο», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Αφού παίρνει θέση ενάντια «σε όλα εκείνα τα φαινόμενα που βάζουν εμπόδια στην εκπαιδευτική διαδικασία, αλλοιώνουν τον χαρακτήρα του σχολείου και προσβάλλουν την αξιοπρέπεια εκπαιδευτικών και μαθητών», η ΕΛΜΕ καταδικάζει «κάθε προσπάθεια δημιουργίας εξιλαστήριων θυμάτων και αποπροσανατολισμού από τις κύριες αιτίες που δημιουργούν και αναπαράγουν τέτοια προβλήματα στα σχολεία».

Τέλος, απαιτεί εδώ και τώρα «να επιστρέψει ο εκπαιδευτικός στα εκπαιδευτικά του καθήκοντα, χωρίς καμιά υπηρεσιακή ή άλλη επίπτωση». Παράλληλα, διεκδικεί μια σειρά από μέτρα κάλυψης των ελλείψεων και στήριξης των μαθητών και εκπαιδευτικών του σχολείου.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Αγώνας για την προστασία του παιδιού

Παράσταση διαμαρτυρίας την Τετάρτη στο υπουργείο Εργασίας

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην παράσταση διαμαρτυρίας που οργανώνουν την Τετάρτη 2 Νοέμβρη, στις 5.30 μ.μ., στο υπουργείο Εργασίας, με διεκδικήσεις που αφορούν την ενίσχυση των δομών Πρόνοιας και προστασίας του παιδιού, απευθύνουν σωματεία εργαζομένων του χώρου.

Πιο συγκεκριμένα, το Σωματείο Εργαζομένων Παραρτήματος Προστασίας Παιδιού «Η ΜΗΤΕΡΑ & ΠΑΙΔΟΥΠΟΛΕΙΣ», η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Αττικής, ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων, το Συνδικάτο ΟΤΑ και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, οι φορείς δηλαδή που την περασμένη Δευτέρα πραγματοποίησαν σύσκεψη συντονισμού.

Με αφορμή το φρικιαστικό έγκλημα σε βάρος της 12χρονης στον Κολωνό, οι φορείς αναδεικνύουν ότι τα παιδιά είναι τα πρώτα θύματα της πολιτικής της εμπορευματοποίησης των πάντων, της αποσάθρωσης των κοινωνικών υπηρεσιών, του τσακίσματος των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων, της λαϊκής οικογένειας.

«Θύματα βεβαίως είναι και τα παιδιά που έχει στην ευθύνη του το "Μητέρα", τα παιδιά χωρίς οικογένεια, τα κακοποιημένα παιδιά, τα παιδιά με ακατάλληλο οικογενειακό περιβάλλον αλλά και τα παιδιά με αναπηρία. Αυτά τα παιδιά θα κινδυνεύσουν ακόμα περισσότερο αν δεν ορθώσουμε τείχος προστασίας ενάντια στην ενεργειακή φτώχεια, στην ακρίβεια και τον πόλεμο», σημειώνουν.

Οι φορείς παλεύουν για την ανάπτυξη δικτύου κρατικών δωρεάν κοινωνικών υπηρεσιών (για την πρόληψη, τη στήριξη των παιδιών και των οικογενειών σ' όλες τις πλευρές της ζωής, στη γειτονιά, στο σχολείο κ.λπ., των θυμάτων βίας και κακοποίησης) με μόνιμο προσωπικό όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, χωρίς επιχειρηματική δράση και εμπλοκή ΜΚΟ. Επίσης, για τη στήριξη των δημόσιων δομών προστασίας του παιδιού και των κοινωνικών υπηρεσιών στήριξης της οικογένειας που ανήκουν σε δήμους και Περιφέρειες, με μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, με όλες τις αναγκαίες προσλήψεις κ.ο.κ.

Ακόμα απαιτούν να ανοίξουν όλες οι πτέρυγες που έχουν κλείσει, με την ανάλογη στελέχωση στο ΠΠΠ «Μητέρα», στο Αναρρωτήριο Πεντέλης, στις Παιδουπόλεις και στην υπόλοιπη Ελλάδα με βάση τις ανάγκες.

Γιορτή για τα παιδιά από το ΠΑΜΕ

Γιορτή για τα παιδιά με θέατρο, παραμύθια, παιχνίδι και τραγούδι, οργανώνει το ΠΑΜΕ την Κυριακή 6 Νοέμβρη, στις 3 μ.μ., στην αίθουσα του κινηματογράφου «STUDIO» (Σταυροπούλου 33, πλατεία Αμερικής). Αυτήν τη μέρα, η παιδική ραδιοφωνική εκπομπή «Αγριόχηνες», που μεταδίδει το διαδικτυακό ραδιόφωνο του ΠΑΜΕ, καλεί τους μικρούς της ακροατές και όλα τα παιδιά να γνωριστούν από κοντά. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η Ιρίνα Μπόικο και οι συνεργάτες της, με τη βοήθεια και των παιδιών, θα παρουσιάσουν τη θεατρική παράσταση «Το παντζαράκι».

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΣΑΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Για τα εγκλήματα σε βάρος παιδιών και γυναικών

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις με θέμα «Πώς μπορούμε να χτίσουμε ασπίδα προστασίας απέναντι στα αποτρόπαια εγκλήματα σε βάρος των παιδιών, των γυναικών;», τις οποίες πραγματοποιούν Οργανώσεις της ΚΝΕ σε πανεπιστήμια της Αθήνας, ως εξής:

  • Την Τρίτη 1 Νοέμβρη:

-- Στην Αρχιτεκτονική, στις 6.30 μ.μ. στο Αίθριο Αβέρωφ. Θα μιλήσει η Αφροδίτη Μπόμπολη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Στο Τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, στις 2 μ.μ. Θα μιλήσει η Ιουλία Χρονοπούλου, Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Πανεπιστημίων - Ερευνας Αττικής του ΚΚΕ.

  • Την Τετάρτη 2 Νοέμβρη

-- Στη ΝΟΠΕ, στις 12 μ., στην Αίθουσα Καλλιγά. Θα μιλήσει η Βικτωρία Κούτση, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και επικεφαλής της Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ για τις νέες γυναίκες και τα νέα ζευγάρια.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ
Κινητοποίηση για να μην κλείσει το Κέντρο Υγείας

Σε μαζική κινητοποίηση στο Κέντρο Υγείας Νέας Ιωνίας (ΕΟΠΥΥ) καλεί ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ιωνίας και πέριξ περιοχών την Παρασκευή 4 Νοέμβρη, στις 10 π.μ. Οπως καταγγέλλει:

«Εδώ και καιρό οι ιδιοκτήτες έχουν προβεί σε διαδικασίες έξωσης του Κέντρου Υγείας (ΕΟΠΥΥ) από το κτίριο όπου σήμερα στεγάζεται και την ίδια στιγμή έχουν προσφύγει στα δικαστήρια γι' αυτόν τον σκοπό. Ομως η έξωση είχε αναβληθεί λόγω της πανδημίας. Εμείς κάνουμε καθαρό προς την κυβέρνηση, το υπουργείο Υγείας, τη δημοτική αρχή και κάθε αρμόδιο φορέα ότι δεν θα επιτρέψουμε ούτε μία μέρα στην περιοχή μας να μη λειτουργεί το Κέντρο Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Να βρεθεί άμεσα άλλο, κατάλληλο κτίριο, και αφού μεταφερθούν όλες οι υπηρεσίες εκεί και είναι έτοιμο να εξυπηρετήσει όλους τους ασφαλισμένους, μόνο τότε θα σταματήσουμε τις κινητοποιήσεις που σκοπό έχουν να αποτρέψουν οποιαδήποτε μεθόδευση περαιτέρω υποβάθμισης της Πρωτοβάθμιας Υγείας στην περιοχή μας. Δεν εφησυχάζουμε, καθώς ξέρουμε ότι είναι η πολιτική της κυβέρνησης αυτής αλλά και όλων των προηγούμενων η συνεχής συρρίκνωση της δημόσιας Υγείας, με σκοπό να την παραδώσουν στους ιδιώτες».

Ο Σύνδεσμος απαιτεί εδώ και τώρα προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών, προσωπικού και προμήθεια υλικοτεχνικής υποδομής, ώστε να λειτουργούν όλες οι ειδικότητες σε καθημερινή βάση.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΑΤΡΑΣ ΤΟΥ ΕΣΥΝ
Ο ρόλος του σχολείου στην πρόληψη της τοξικοεξάρτησης

Ημερίδα με θέμα «Ο ρόλος του σχολείου στην πρόληψη της τοξικοεξάρτησης» διοργανώνει την Τετάρτη 2 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας (Τριών Ναυάρχων 40), το παράρτημα Πάτρας του Εθνικού Συμβουλίου Κατά των Ναρκωτικών. Εισηγητές θα είναι ο Παναγιώτης Κατηφές, κοινωνιολόγος, σύμβουλος εξαρτήσεων, αντιπρόεδρος του ΕΣΥΝ και πρόεδρος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας, και η Γεωργία Ροδοπούλου, γιατρός, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών και γενική γραμματέας του παραρτήματος Πάτρας του ΕΣΥΝ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ