ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Οχτώβρη 2022 - Κυριακή 30 Οχτώβρη 2022
Σελ. /40
ΕΑΚΝ ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ
Καίριο πλήγμα στις ανάγκες άθλησης το ξήλωμα των εγκαταστάσεων

Ανθρωποι του αθλητισμού μιλούν για τα σχέδια παράδοσης του χώρου στα επιχειρηματικά συμφέροντα και τις συνέπειες της επόμενης μέρας

Η πρόσφατη κυβερνητική φιέστα για τα έργα στο πάρκο Ελληνικού και την τελική φάση τσιμεντοποίησης του νότιου παραλιακού μετώπου της Αττικής μέσω της παράδοσής του στο κεφάλαιο, φαίνεται πως σήμανε και την αντίστροφη μέτρηση για το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Νεότητας (ΕΑΚΝ) του Αγίου Κοσμά. Ενός χώρου που αν και ανακαινίστηκε με χρήματα του ελληνικού λαού για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα, τα χρόνια που ακολούθησαν, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, όπως και της σημερινής της ΝΔ, οδηγήθηκε στην απαξίωση και αφέθηκε στη μοίρα του, με απώτερο σκοπό το άνοιγμα του δρόμου για το τελικό ξήλωμα των εγκαταστάσεων.

Πλέον ένας σημαντικός χώρος στα νότια προάστια, με ζωή κοντά στα 60 χρόνια, που εξυπηρετεί τις προπονήσεις αλλά και τη διαμονή εκατοντάδων αθλητών από διάφορα αθλήματα, όπως ο στίβος, η γυμναστική, η ξιφομαχία, τα μαχητικά αθλήματα, καθώς και τις ανάγκες άθλησης και ψυχαγωγίας του λαού της περιοχής και γενικότερα της Αττικής, κινδυνεύει να αποτελέσει παρελθόν πέφτοντας θύμα της εξυπηρέτησης των επιχειρηματικών σχεδίων για την περιοχή. Την ίδια στιγμή, οι όποιες υποσχέσεις και σχέδια για τη μετεγκατάσταση των αθλητικών εγκαταστάσεων παραμένουν στον «αέρα», χωρίς να υπάρχει ξεκάθαρο πλάνο που να μπορεί να θεωρηθεί λύση.


Με αφορμή την κινητοποίηση που πραγματοποίησαν τη Δευτέρα 24/10, στην πύλη του Αθλητικού Κέντρου, αθλητές, μέλη σωματείων, αθλούμενοι, με τη συμμετοχή και των εργαζομένων στο Κέντρο, ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με ανθρώπους του αθλητισμού για τις συνέπειες του κλεισίματος των εγκαταστάσεων στον Αγιο Κοσμά και το θολό τοπίο της επόμενης μέρας.

Πολύπλευρες οι συνέπειες του ξηλώματος

Ο Γιάννης Νυφαντόπουλος, αθλητής στίβου και εκπρόσωπος των αθλητών στο ΔΣ του ΣΕΓΑΣ, στάθηκε μεταξύ άλλων στα προβλήματα που προκαλούν τα όσα συμβαίνουν στο ΕΑΚΝ στους ίδιους τους αθλητές και μάλιστα ενόψει της προ-Ολυμπιακής χρονιάς του 2023, ιδιαίτερα από τη στιγμή που, όπως εξήγησε, το πρόβλημα της έλλειψης αθλητικών εγκαταστάσεων στην Αττική παραμένει άλυτο. Οπως ανέφερε, «το τι θα γίνει με τον Αγιο Κοσμά είναι ένα θέμα που μας απασχολεί εδώ και αρκετά χρόνια και πλέον έχει έρθει στην επικαιρότητα με ταχείς ρυθμούς. Από τη μεριά μας, ως αθλητές, δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι το 2023, που είναι προ-Ολυμπιακή χρονιά, θα μπούμε σε μια αβεβαιότητα, χωρίς να ξέρουμε ούτε το πού θα προετοιμαστούμε ούτε το πώς θα προετοιμαστούμε και εάν τελικά θα χρειαστεί ή όχι να διακοπεί η ποιότητα αυτής της προσπάθειας. Διαβάζουμε και ακούμε πολλά πράγματα για την επόμενη μέρα του ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά, ωστόσο ακόμα δεν υπάρχει κάτι χειροπιαστό και ελπίζω τελικά να μη χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε προβλήματα στην προετοιμασία μας».


RIZOSPASTIS

Πέραν των συνεπειών στον υψηλό αθλητισμό ο ίδιος χαρακτήρισε πλήγμα το ενδεχόμενο κλεισίματος του ΕΑΚΝ, εξηγώντας ότι το Κέντρο εξυπηρετεί παράλληλα και τις ανάγκες άθλησης χιλιάδων ανθρώπων. «Φυσικά δεν είμαστε μόνο εμείς οι αθλητές, αλλά και οι ελεύθερα αθλούμενοι, οι εργαζόμενοι, οι δημότες των περιοχών στα νότια που χρησιμοποιούν τον χώρο. Καταλαβαίνετε πως το ξήλωμα των εγκαταστάσεων θα αποτελέσει ένα πλήγμα για τον αθλητισμό, τον υψηλό αθλητισμό αλλά και την άθληση του κόσμου. Σε γενικές γραμμές, αυτό που δείχνουν τα πράγματα τόσο στην περίπτωση του Αγίου Κοσμά όσο και σε άλλες εγκαταστάσεις, όπως το κλειστό της Παιανίας που παραμένει αναξιοποίητο, είναι ότι βαδίζουμε σε μια ακόμη Ολυμπιακή χρονιά χωρίς να έχει αλλάξει κάτι ουσιαστικό».

Αβέβαιο το μέλλον αρκετών αθλημάτων

Τον κίνδυνο μαζί με το τέλος του ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά να έρθει και το τέλος για μια σειρά από αθλήματα που καλλιεργούνται στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις, εξαιτίας και της γενικότερης έλλειψης αθλητικών χώρων στην Αττική, ανέδειξε ο Θωμάς Κυριαζής, προπονητής των ρίψεων.

«Μιλάμε για ένα Αθλητικό Κέντρο με πάνω από 60 χρόνια λειτουργίας στα νότια προάστια, το οποίο ανήκει σε όλο τον λαό, εξυπηρετώντας τις ανάγκες προπόνησης και διαμονής των αθλητών των σωματείων και των Εθνικών ομάδων, αλλά και αυτές χιλιάδων αθλουμένων, σχολείων της περιοχής κ.τ.λ., ακόμα και σήμερα που οι εγκαταστάσεις έχουν οδηγηθεί σε σημαντική υποβάθμιση. Θα πρέπει να δοθεί μια λύση τέτοια που να λάβει υπόψη την αγωνία αθλητών και αθλουμένων για την επόμενη μέρα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Εξηγώντας τις συνέπειες που θα υπάρξουν ειδικά για τα αθλήματα της σφαιροβολίας, της σφυροβολίας και του ακοντισμού, υπογράμμισε ότι «το κλείσιμο των εγκαταστάσεων στον Αγιο Κοσμά, πέραν των άλλων συνεπειών, καθιστά αβέβαιο το μέλλον των συγκεκριμένων αθλημάτων αφού δεν υπάρχει πουθενά αλλού στην Αττική στάδιο που να εξυπηρετεί τις ανάγκες των συγκεκριμένων αγωνισμάτων. Ετσι, το "ξεσπίτωμα" προκαλεί αρκετά προβλήματα για τα συγκεκριμένα αθλήματα την επόμενη μέρα και φυσικά αντίστοιχα προβλήματα θα αντιμετωπίσουν και μια σειρά από άλλα αθλήματα που καλλιεργούνται στον χώρο. Τα όσα συμβαίνουν στον Αγιο Κοσμά αλλά και γενικότερα η κατάσταση που επικρατεί με τη σημαντική έλλειψη αθλητικών χώρων αποδεικνύουν ότι οι όποιες κατά καιρούς υποσχέσεις για καλυτέρευση των συνθηκών έχουν δοθεί κυρίως μετά από επιτυχίες (από όλες τις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα) παρέμειναν απλά υποσχέσεις. Με την κατάσταση να γίνεται κάθε φορά και χειρότερη...».

Ρευστό τοπίο για την επόμενη μέρα

Για τα υπό εξέλιξη σχέδια της τελικής φάσης κλεισίματος του Αθλητικού Κέντρου αλλά και το ρευστό τοπίο για την επόμενη μέρα που προβλέπουν τα κυβερνητικά πλάνα μίλησε ο Μόδεστος Κασκάτης, βετεράνος αθλητής και προπονητής ρίψεων.

«Πολύ φοβόμαστε ότι στον Αγιο Κοσμά θα ξαναζήσουμε καταστάσεις αντίστοιχες με ό,τι είχε συμβεί στην περίπτωση του "Γεώργιος Καραϊσκάκης", όταν σε μια νύχτα, ειδικά για τα αγωνίσματα του στίβου, μας είπαν οι αρμόδιοι "τα μαζεύετε και φεύγετε"... Την ίδια ώρα δυστυχώς οι λύσεις που έχουν προταθεί για την επόμενη μέρα όχι μόνο δεν θεωρούνται ουσιαστικές αλλά δεν είναι και ξεκάθαρο το τι θα επικρατήσει, όπως προκύπτει, για παράδειγμα, από το περίφημο σχέδιο που θέλει τη μεταφορά των αθλητικών εγκαταστάσεων στην άλλη πλευρά της λεωφ. Ποσειδώνος και εντός του πάρκου του Ελληνικού. Κάτι για το οποίο όχι μόνο δεν έχουμε κάτι χειροπιαστό αλλά προκαλεί και αρκετά ερωτήματα. Ακόμα και να συμβεί αυτό, δεν έχει ξεκαθαριστεί πού θα ανήκουν τελικά οι εγκαταστάσεις, ποιοι θα τις εκμεταλλεύονται. Αν, για παράδειγμα, ανήκουν σε αυτούς που θα ανήκει και το πάρκο του Ελληνικού υπάρχει το ενδεχόμενο να σου πουν πως θα μπουν 10 - 15 αθλητές μέσα και οι υπόλοιποι που θα κάνουν χρήση να πληρώνουν χαράτσι», επισήμανε και τόνισε: «Εμείς έχουμε την απαίτηση να μάθουμε το τι ακριβώς θα συμβεί την επόμενη μέρα αφού αυτήν τη στιγμή τα πάντα είναι στον "αέρα". Γι' αυτό και προχωρήσαμε στις κινητοποιήσεις».


Μπ. Τσ.


ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
SUPER LEAGUE 1
Σε Ν. Φιλαδέλφεια και Βόλο τα βλέμματα

Το ντέρμπι «Δικεφάλων» στη Νέα Φιλαδέλφεια, όπου η ΑΕΚ θα υποδεχθεί τον ΠΑΟΚ στην OPAP Arena, αλλά και η δύσκολη εκτός έδρας δοκιμασία του πρωτοπόρου και αήττητου Παναθηναϊκού στον Βόλο είναι αυτά που δεσπόζουν στο πρόγραμμα της 10ης αγωνιστικής στη Super League 1. Κατά τ' άλλα, θεωρητικά τον πρώτο λόγο έχει ο Ολυμπιακός στην έδρα του με αντίπαλο τη Λαμία θέλοντας να πλησιάσει περισσότερο την κορυφή, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι κόντρες σε Χαριλάου και Γιάννενα.

Το πρόγραμμα:

ΣΑΒΒΑΤΟ 29/10: Ιωνικός - Παναιτωλικός (17.00, Cosmote Sport 2), Βόλος - Παναθηναϊκός (19.30, Cosmote Sport 1).

ΚΥΡΙΑΚΗ 30/10: Ολυμπιακός - Λαμία (16.00, Cosmote Sport 1), Λεβαδειακός - Ατρόμητος (16.30, Novasports Prime), ΑΕΚ - ΠΑΟΚ (19.30, Cosmote Sprot 1), Αρης - ΟΦΗ (20.30, Novasports Prime).

ΔΕΥΤΕΡΑ 31/10: ΠΑΣ Γιάννινα - Αστέρας Τρίπολης (18.00, Novasports Prime).

BASKET LEAGUE
Ξεχωρίζει η κόντρα των «κιτρινόμαυρων»

Η κόντρα των «κιτρινόμαυρων» ΑΕΚ και Αρη στο κλειστό των Α. Λιοσίων είναι από αυτές που ξεχωρίζουν στην 4η αγωνιστική της Basket League. Στα αξιοσημείωτα και η δοκιμασία του Περιστερίου στην Πάτρα. Αναβλήθηκε για τις 30/12 η αναμέτρηση μεταξύ Καρδίτσας και Προμηθέα Πάτρας μετά από αίτημα των Πατρινών λόγω προβλημάτων όσον αφορά τη διαμονή τους στην πόλη.

Το πρόγραμμα:

ΣΑΒΒΑΤΟ: Αρης - ΑΕΚ (15.45, ΕΡΤ3), Aπόλλωνας Πάτρας - Περιστέρι (17.00, ERTSPORTS 3), ΠΑΟΚ - Ιωνικός (19.15, ΕΡΤ3).

ΚΥΡΙΑΚΗ: Παναθηναϊκός - Κολοσσός Ρόδου (15.45, ΕΡΤ3), Ολυμπιακός - Λαύριο (19.15, ΕΡΤ3).

VOLLEYLEAGUE
Ανεβάζει τους τόνους η 2η αγωνιστική

Ανεβάζει τους τόνους η 2η αγωνιστική της Volleyleague ανδρών, όπου στο πρόγραμμα ξεχωρίζουν το ντέρμπι στο κλειστό του Αγ. Θωμά μεταξύ Παναθηναϊκού και ΠΑΟΚ και η κόντρα στου Ρέντη ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Φοίνικα Σύρου. Σημειώνεται ότι ο αγώνας στον Αγ. Θωμά θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών λόγω τιμωρίας των «πρασίνων».

Το πρόγραμμα αναλυτικά:

ΣΑΒΒΑΤΟ: Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ (Αγ. Θωμάς, 16.30, ESAP TV), Κηφισιά - ΟΦΗ (Ζηρίνειο, 17.00, ΕSAP TV), Πήγασος Πολίχνης - Μίλωνας («Αλ. Νικολαΐδης», 17.00, ESAP TV), Ολυμπιακός - Φοίνικας Σύρου («Μ. Μερκούρη», 21.30, ΕΡΤ3).

ΚΥΡΙΑΚΗ: Aριστοτέλης Σκύδρας - Αθλος Ορεστιάδας (ΔΑΚ Καλυβίων, 17.00, ΕSAP TV).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ