ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Νοέμβρη 2022
Σελ. /24
ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΕΚΙ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΟΥ ΔΙΠΑΕ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ
Ζωή των φοιτητών γκρίζα και βουβή; Με τους Συλλόγους μας της δίνουμε χρώμα - μουσική!

Από την εκδήλωση στο προαύλιο του Στεκιού για τα δύο χρόνια από την καταδίκη της Χρυσής Αυγής
Από την εκδήλωση στο προαύλιο του Στεκιού για τα δύο χρόνια από την καταδίκη της Χρυσής Αυγής
Στις 18 Νοέμβρη όλοι οι δρόμοι για τους φοιτητές, τους νέους, τους εργαζόμενους στην πόλη της Καβάλας οδηγούν στο ΔΙΠΑΕ. Εκεί θα πραγματοποιηθούν τα επίσημα εγκαίνια για το Στέκι των Φοιτητικών Συλλόγων του ΔΙΠΑΕ στην Καβάλα. Φυσικά, δεν επιλέξαμε τυχαία τη συγκεκριμένη ημερομηνία, αφού την προηγούμενη μέρα, στις 17 Νοέμβρη, θα έχουμε διαδηλώσει στην Καβάλα και σε όλη τη χώρα, τιμώντας την 49η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, και θέλουμε το Στέκι μας στα πρώτα του βήματα να τιμήσει όλους τους νέους και τις νέες, τους φοιτητές, τους εργαζόμενους που αγωνίστηκαν και συνεχίζουν να αγωνίζονται ώστε να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για τον λαό μας.

Το Στέκι μας, παρότι διαμορφώνεται σε μια αίθουσα των μόλις 35 τ.μ., υποσχόμαστε να γίνει ικανός χώρος, διαμορφώνοντάς τον με σχέδιο και με το κατάλληλο πρόγραμμα, για να στεγάσει το μεράκι, τα ενδιαφέροντα και την ψυχαγωγία εκατοντάδων φοιτητών που σπουδάζουν στο ΔΙΠΑΕ στην Καβάλα. Αλλωστε είναι ήδη γνωστός σε αρκετούς φοιτητές, αφού στον προαύλιο χώρο του πραγματοποιήσαμε την πρώτη εκδήλωση των Φοιτητικών Συλλόγων μας φέτος, στις 7 Οκτώβρη, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την καταδίκη της εγκληματικής - ναζιστικής Χρυσής Αυγής, και με τη συμμετοχή εκατοντάδων φοιτητών και φοιτητριών.

Ο πολιτισμός είναι δικαίωμα και ανάγκη!

Από το τουρνουά ποδοσφαίρου που διοργάνωσαν οι Σύλλογοι
Από το τουρνουά ποδοσφαίρου που διοργάνωσαν οι Σύλλογοι
Πέρυσι τέτοια περίοδο άνοιξαν - ουσιαστικά για πρώτη φορά μετά την εκδήλωση της πανδημίας - τα πέντε νέα Τμήματα του ΔΙΠΑΕ στην Καβάλα. Τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε οι εκατοντάδες φοιτητές τους γιγάντια: Πρώτα και κύρια τα εκπαιδευτικά κενά, με δεκάδες διδακτικές ώρες να πηγαίνουν «στον βρόντο», απόρροια των ελάχιστων καθηγητών εξαιτίας της υποχρηματοδότησης της Παιδείας. Ακόμα, το μεγάλο κόστος ζωής στην πόλη, ειδικά για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που ήρθαν στην Καβάλα από άλλα μέρη της χώρας, το οποίο συνεχώς διογκώνεται ως αποτέλεσμα της επέλασης της ακρίβειας, των λογαριασμών - «φωτιά», των ενοικίων που είναι «στον θεό» και αναγκάζουν πολλούς απ' αυτούς να παρατούν τις σπουδές τους, να ξενοικιάζουν και να επιστρέφουν στις πόλεις και στα χωριά τους, να δουλεύουν για αρκετές ώρες, κυρίως στον Επισιτισμό, ώστε να επιβιώσουν.

Ολα αυτά και άλλα τέθηκαν από την αρχή στον προβληματισμό μας και μέσα από μαζικές διαδικασίες, με καθολική συμμετοχή των φοιτητών και των φοιτητριών στις Γενικές Συνελεύσεις, ιδρύσαμε τους Φοιτητικούς Συλλόγους μας, έναν για κάθε ένα από τα νέα Τμήματα: Της Φυσικής, της Χημείας, της Λογιστικής - Χρηματοοικονομικής και της Πληροφορικής, που ξεκίνησαν τη λειτουργία τους, δίπλα στον ήδη υπάρχοντα Σύλλογο Εστιακών Φοιτητών. Οσο οι Φοιτητικοί Σύλλογοι ξεδίπλωναν αγωνιστική - διεκδικητική δράση για τα φλέγοντα ζητήματα των σπουδών, της στέγασης, της σίτισης, της μετακίνησης, καταφέρνοντας και ορισμένες κατακτήσεις που βελτίωναν τις συνθήκες διαβίωσής μας, όπως η εξασφάλιση δωρεάν σίτισης, συνειδητοποιούσαμε ότι υπάρχει ένα μεγάλο κενό: Αυτό της ελεύθερης πρόσβασης στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, στην ψυχαγωγία, στη δωρεάν και δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου που έχουμε.

Οργανώσαμε λοιπόν δύο αθλητικά τουρνουά, στα οποία υπήρξε σημαντική συμμετοχή, αναδεικνύοντας την εγκατάλειψη των εγκαταστάσεων και διεκδικώντας λύσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου υπάρχουν διάφορα γήπεδα, ωστόσο αυτό του ποδοσφαίρου είναι κανονικό «χωράφι», με χόρτα έως το γόνατο, ενώ του 5x5 έχει λακκούβες, με τέρματα χωρίς δίχτυα, και όλα αυτά δεν διορθώνονται χωρίς χρηματοδότηση από το κράτος - που για τις ανάγκες των λίγων έχει και τα δίνει - παρά τις μικροδιορθώσεις και τις εργασίες που έχουμε κάνει κατά καιρούς για τη βελτίωσή τους. Σε άθλια κατάσταση είναι και το ταρτάν στα γήπεδα του τένις, του μπάσκετ και του βόλεϊ, χωρίς φιλέ πουθενά. Και όλα αυτά φυσικά χωρίς μπάλες και άλλο αθλητικό εξοπλισμό για τους φοιτητές. Το πανεπιστημιακό γυμναστήριο διαθέτει μεν σύγχρονο εξοπλισμό, αλλά αφότου το Πανεπιστήμιο έκλεισε λόγω καραντίνας, δεν άνοιξε ποτέ ξανά για τους φοιτητές, καθώς δεν υπάρχει πλέον προσωπικό.

Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στον πολιτισμό, αφού στην Καβάλα δεν υπάρχει σχεδόν κανένας χώρος που να μας δίνει τη δυνατότητα να ασχοληθούμε με τα ενδιαφέροντά μας δωρεάν. Θα πρέπει για ακόμα μια φορά να βάλουμε το χέρι μας βαθιά στην τσέπη, αφού π.χ. για να μάθουμε ένα μουσικό όργανο πρέπει να πληρώνουμε σε ωδείο, ενώ και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις σπανίζουν, σε μια πόλη με εκατοντάδες φοιτητές και ελάχιστες επιλογές ψυχαγωγίας.

Το Στέκι θα δώσει «ανάσα»!

Ετσι, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι παλέψαμε και εξασφαλίσαμε την παραχώρηση χώρου από το Πανεπιστήμιο, ο οποίος βρίσκεται στην «καρδιά» του Ιδρύματος και σήμερα τον προετοιμάζουμε για να λειτουργήσει ως το Στέκι μας. Καταφέραμε να ανακαινιστεί ο χώρος σε έναν βαθμό, όπως και να τον εξοπλίσουμε με υπολογιστή, εκτυπωτή και προτζέκτορα, άλλα αναγκαία υλικά και έπιπλα. Φυσικά, ξεχώρισε η εθελοντική συμμετοχή και προσωπική εργασία αρκετών συμφοιτητών μας. Την προσπάθεια μας αυτή αγκάλιασαν σωματεία και φορείς, όπως το Σωματείο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων ν. Καβάλας, που έδειξαν έμπρακτα τη στήριξή τους συμβάλλοντας στη διαμόρφωση του εσωτερικού χώρου, αλλά και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, που μέλος του, ηθοποιός, προσφέρθηκε να βοηθήσει στη θεατρική ομάδα. Υπήρξαν επίσης πολλοί φοιτητές που προσφέρθηκαν να αναλάβουν χρέη δασκάλου για να βοηθήσουν τους πιο «αρχάριους» συμφοιτητές τους στις ομάδες που φτιάχνουμε, όπως στο σκάκι. Αποδείχθηκε ότι υπάρχουν φοιτητές και εργαζόμενοι με ικανότητες να συμβάλουν πολύπλευρα στη λειτουργία του Στεκιού και το μόνο που χρειαζόταν ήταν να τους το ζητήσουμε!

Οι ομάδες που έχουν διαμορφωθεί μέχρι στιγμής είναι η θεατρική ομάδα, η ομάδα κινηματογράφου, η σκακιστική ομάδα και η ομάδα παραδοσιακών χορών. Στα επίσημα εγκαίνια του Στεκιού θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων μέχρι το τέλος του χειμερινού ακαδημαϊκού εξαμήνου.

Πλέον βρισκόμαστε στην τελική ευθεία των προετοιμασιών πριν τα επίσημα εγκαίνια του Στεκιού μας. Συνεχίζονται η ενημέρωση και η συζήτηση με τους συμφοιτητές μας και υπάρχει πολύ μεγάλη ανταπόκριση στις ομάδες που έχουν ήδη δημιουργηθεί, αλλά και σε ομάδες που θα δημιουργηθούν το επόμενο διάστημα, πάνω στις ασχολίες και στα ενδιαφέροντα των φοιτητών.

Είμαστε σίγουροι ότι το Στέκι θα αποτελέσει μια πραγματική «ανάσα» αισιοδοξίας στη δύσκολη καθημερινότητα. Ενάντια στην πολιτική που θέλει τη ζωή μας γκρίζα και βουβή, εμείς θα της δώσουμε χρώματα και μουσική!

Στον «μαύρο» και «δύσκολο χειμώνα» που ακούμε συνεχώς ότι έρχεται, στο Στέκι μας τα απογεύματα θα είναι ζεστά, φωτεινά, με δημιουργία και αλληλεγγύη. Αυτόν τον δρόμο έχουμε αποφασίσει να βαδίσουμε, μέσα από τους Φοιτητικούς Συλλόγους μας, και αντλούμε καθημερινά αισιοδοξία και ελπίδα από τους αγώνες των φοιτητών σε όλη τη χώρα, από τον αγώνα των εμποροϋπαλλήλων της πόλης, των εργατών στα Λιπάσματα και στα Πετρέλαια, όποιες κι αν είναι οι δυσκολίες. Η δίψα και η θέλησή μας, ο συλλογικός αγώνας για τα δικαιώματά μας, θα συντρίψουν τη μοιρολατρία, την ηττοπάθεια, τον ατομισμό.


Παναγιώτα ΛΑΓΩΝΙΚΑΚΟΥ
Πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Τμήματος Χημείας ΔΙΠΑΕ Καβάλας, εκλεγμένη με την «Πανσπουδαστική ΚΣ»

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων από Συλλόγους και ομάδες φοιτητών

Πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων με διαλέξεις γύρω από το επιστημονικό αντικείμενο των Σχολών οργανώνουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι και οι ομάδες φοιτητών του ΑΠΘ. Συγκεκριμένα:

- Ο Φοιτητικός Σύλλογος Χωροταξίας οργανώνει σήμερα Τετάρτη, στις 6 μ.μ. στην αίθουσα 105 (πτέρυγα Αρχιτεκτονικής), εκδήλωση με θέμα «Αστικός Χωροταξικός Σχεδιασμός και ο ρόλος του μηχανικού χωροταξίας και ανάπτυξης». Θα μιλήσει ο Μάριος Παλάτζας, απόφοιτος του Τμήματος Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ.

- Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικού οργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Ο ρόλος του εκπαιδευτικού και η σημασία της παιδαγωγικής επάρκειας στο πτυχίο» την Παρασκευή 4 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ. στην Αίθουσα 112 της Φιλοσοφικής. Θα μιλήσει η Ηλέκτρα Παρίντα, εκπαιδευτικός.

- Η ομάδα επιστήμης του ΦΣ Μαθηματικού οργανώνει διάλεξη με θέμα «Θεωρητικά και Εφαρμοσμένα Μαθηματικά: Η Μεθοδολογία και η Ανάπτυξή τους», την Παρασκευή 4 Νοέμβρη στις 6 μ.μ. στην αίθουσα Δ21 στη ΣΘΕ. Θα μιλήσει ο Σωτήρης Σκαπέρας, απόφοιτος του Τμήματος Μαθηματικού του ΑΠΘ, Post Doc στο Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του ΠΑΜΑΚ.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΣΑΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Για τα εγκλήματα σε βάρος παιδιών και γυναικών

Εκδήλωση με θέμα «Πώς μπορούμε να χτίσουμε ασπίδα προστασίας απέναντι στα αποτρόπαια εγκλήματα σε βάρος των παιδιών, των γυναικών;», διοργανώνεται σήμερα Τετάρτη, στις 12 μ. στη ΝΟΠΕ, στην Αίθουσα Καλλιγά. Θα μιλήσει η Βικτωρία Κούτση, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και επικεφαλής της Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ για τις νέες γυναίκες και τα νέα ζευγάρια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ