ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Νοέμβρη 2022
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΙ ΗΠΑ ΓΙΑ ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟ
Διαρκείς επισημάνσεις για την αναβάθμιση της ικανότητας «αποτροπής»

Την ανησυχία των ΗΠΑ για τις αλλαγές στη μεταπολεμική ισορροπία που γεννά η γοργή ανέλιξη της Κίνας μετέφερε η νέα Αμερικανίδα πρέσβειρα στην Καμπέρα, Κάρολαϊν Κένεντι, η οποία ανέλαβε καθήκοντα τον περασμένο Ιούλη, σε μια περίοδο πολυμέτωπης ανάδειξης του εντεινόμενου ανταγωνισμού με την Κίνα.

«Η Αμερική τα τελευταία 75 χρόνια εργάστηκε πολύ σκληρά για να υποστηρίξει την έννομη διεθνή τάξη πραγμάτων (...) στήριξε την ειρήνη και τη σταθερότητα σε όλη την περιοχή», σημείωσε, απαντώντας σε ερώτημα για τα σχέδια της Ουάσιγκτον να αναπτύξει στρατηγικά βομβαρδιστικά σε στρατιωτική βάση της βόρειας Αυστραλίας. Μάλιστα η Κένεντι τόνισε πόσο σημαντική είναι «για τα αμερικανικά συμφέροντα» ειδικά η βόρεια επικράτεια της Αυστραλίας (περιφέρεια που εκτείνεται μέχρι και το κέντρο της χώρας), ξεχωρίζοντας μεταξύ άλλων τη δορυφορική βάση επιτήρησης στην περιοχή Pine Gap, την οποία διαχειρίζονται από κοινού Αυστραλία και ΗΠΑ. Σημειωτέον, στη διαχείριση των συγκεκριμένων υποδομών εμπλέκεται και η ίδια η CIA. Πρόσθεσε δε ότι οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να αναβαθμίσουν και τις στρατιωτικές υποδομές που διατηρούν στην περιοχή Top End, διαθέτοντας 1 δισ. δολάρια. «Στηρίζουμε τη σταθερότητα μέσω της διπλωματίας, το κάνουμε μέσω του διαλόγου, το κάνουμε και μέσω της στρατιωτικής αποτροπής (...) Εργαζόμαστε μαζί με συμμάχους και εταίρους για να είναι ασφαλής η περιοχή», κατέληξε η πρέσβειρα.

Τους τόνους μεταξύ Δύσης - Κίνας αναμένεται στο μεταξύ να ανεβάσει και η νέα καταγγελία, που κατέθεσαν 50 κράτη στον ΟΗΕ, για «σοβαρές και συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στην κινεζική ημιαυτόνομη επαρχία Σιντζιάνγκ, ζητώντας οι κινεζικές αρχές να αφήσουν ελεύθερους «όλους όσοι στερούνται αυθαίρετα την ελευθερία τους». Το κείμενο υπογράφουν μεταξύ άλλων ΗΠΑ, Βρετανία, Ιαπωνία, Γαλλία, Αυστραλία, Ισραήλ, Τουρκία.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, το ΥΠΕΞ της Βόρειας Κορέας ζήτησε από ΗΠΑ και Νότια Κορέα να σταματήσουν τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή.

Τόκιο: Υπέρ της παραμονής στο «Σαχαλίν»

Το Τόκιο τάχθηκε υπέρ της διατήρησης της συμμετοχής ιαπωνικών κεφαλαίων στο έργο παραγωγής πετρελαίου και αερίου «Σαχαλίν-1» (το 30% του «Σαχαλίν - 1» το έχει η ιαπωνική «Sodecο»). Η Μόσχα ανακοίνωσε αρχές Οκτώβρη ότι ιδρύει νέο ρωσικό φορέα εκμετάλλευσης του έργου, για τη συμμετοχή στον οποίο οι ξένοι μέτοχοι θα υποβάλλουν ειδοποιήσεις στη ρωσική κυβέρνηση.

Η ιαπωνική «Nikkei» μετέδωσε ότι η στάση του Τόκιο καθορίζεται «προς όφελος της ενεργειακής ασφάλειας και των σταθερών προμηθειών πετρελαίου». Αντίστοιχα, η Ιαπωνία έχει αποφασίσει να διατηρήσει τη συμμετοχή της και στο «Σαχαλίν - 2». Η αμερικανική «ExxonMobil», που συμμετείχε στην κοινοπραξία, έχει αποχωρήσει από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

ΙΣΡΑΗΛ
Εκλογές στο φόντο όξυνσης της κατοχικής βίας στα παλαιστινιακά εδάφη

Πλειοψηφία στο μπλοκ του Νετανιάχου έδειχναν τα πρώτα exit poll

Copyright 2022 The Associated

Τα 120 μέλη της νέας βουλής (Κνεσέτ) καλούνταν να εκλέξουν χτες 6,8 εκατομμύρια Ισραηλινοί ψηφοφόροι στις πέμπτες εκλογές σε 4,5 χρόνια, σε κλίμα έντονης ενδοαστικής αντιπαράθεσης για το πώς καλύτερα τα ισραηλινά μονοπώλια θα ενισχύσουν τις θέσεις τους στην κρίσιμη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και όχι μόνο.

Τα πρώτα exit poll ανακοινώθηκαν μετά τις 10 το βράδυ, ώρα ολοκλήρωσης της ψηφοφορίας, και «φωτογράφιζαν» πρωτιά του κόμματος Λικούντ του πρώην πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου και του μπλοκ δεξιών και ακροδεξιών κομμάτων που τον στηρίζουν, το οποίο φαινόταν να καταλαμβάνει πλειοψηφία, με 61 ή και 62 έδρες. Σε απόσταση ακολουθούσε το μπλοκ κομμάτων με επικεφαλής το «Γες Ατίντ» του απερχόμενου πρωθυπουργού Γιαΐρ Λαπίντ με 54 έως 55 έδρες. Η δε προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες κατέγραψε υψηλό ρεκόρ 20ετίας.

Αντίστοιχα, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έφεραν πρώτο με αρκετή διαφορά τον ηγέτη του δεξιού κόμματος Λικούντ και πρώην πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και δεύτερο το «κεντρώο» κόμμα «Γες Ατίντ» του απερχόμενου πρωθυπουργού Γιαΐρ Λαπίντ. Ωστόσο, τρίτη δύναμη αναδεικνυόταν ο «Θρησκευτικός Σιωνισμός» των ακροδεξιών Εβραίων εποίκων Μπετσαλέλ Σμότρις και Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, που λανσάρονται ως οι πιθανότεροι μετεκλογικοί εταίροι του Νετανιάχου.

Τα κόμματα μπορούν να εκπροσωπηθούν στην Κνέσετ εφόσον εξασφαλίσουν ποσοστό άνω του 3,5%, κάτι το οποίο δυσκολεύει τις πιθανότητες εκλογής κυρίως των αραβικών κομμάτων, που σε αυτές τις εκλογές δεν κατεβαίνουν ενωμένα σαν «Αραβική Λίστα», όπως είχαν κάνει στις προηγούμενες εκλογές βγάζοντας 15 βουλευτές, αλλά διασπασμένα σε τρία ψηφοδέλτια: Το Ράαμ (μετριοπαθείς ισλαμιστές) που είχε στηρίξει κοινοβουλευτικά την απερχόμενη κυβέρνηση του Γιαΐρ Λαπίντ και του Ναφτάλι Μπένετ, το Χαντάς και το Μπάλαντ (εθνικιστές).

Κυβέρνηση στο Ισραήλ μπορεί να συγκροτήσει μόνο όποιο εκλογικό μπλοκ κομμάτων καταφέρει να εξασφαλίσει την υποστήριξη τουλάχιστον 61 βουλευτών της 120μελούς Κνέσετ.

Οι εκλογές αυτές διεξάγονται στο κάδρο όξυνσης της κατοχικής βίας στα παλαιστινιακά εδάφη και των καθημερινών συγκρούσεων του στρατού με νεαρούς Παλαιστίνιους κυρίως στις πόλεις Τζενίν και Ναμπλούς, που παραμένουν αποκλεισμένες εδώ και βδομάδες, με αποτέλεσμα τον θάνατο πάνω από 130 Παλαιστινίων (ανάμεσά τους και αρκετοί έφηβοι).

ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Το κλίμα πόλωσης συνεχίζεται

Μετά τη νίκη του σοσιαλδημοκράτη πρώην Προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής στη Βραζιλία, με ποσοστό 50,9% έναντι 49,1% που πήρε ο ακροδεξιός νυν Πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρο, το κλίμα έντονης πόλωσης εξακολουθεί να κυριαρχεί. Οπαδοί του Μπολσονάρο, ιδιοκτήτες φορτηγών, έχουν προχωρήσει σε πάνω από 300 μπλόκα σε όλη τη χώρα, διαμαρτυρόμενοι για το αποτέλεσμα των εκλογών, ενώ ορισμένοι απαιτούν μέχρι και την κήρυξη στρατιωτικού νόμου προκειμένου ...«να προστατευτεί η χώρα από τον ψεύτη και κλέφτη Λούλα». Είναι ενδεικτικό ότι δύο μέρες μετά την ετυμηγορία της κάλπης ο Μπολσονάρο με τη σιωπή του σιγοντάρει τα μπλόκα των οπαδών του, ενώ με πολύ αργούς ρυθμούς γίνονται επιχειρήσεις από την ομοσπονδιακή αστυνομία για άρση των αποκλεισμών. Χθες στην πρώτη του δήλωση χωρίς ανοιχτά να αναγνωρίσει την ήττα είπε ότι θα τηρήσει το Σύνταγμα ενώ χαρακτήρισε τα μπλόκα <αποτέλεσμα αγανάκτησης και αισθήματος αδικίας για τον τρόπο που έλαβε χώρα η εκλογική διαδικασία> ενώ ζήτησε να είναι ειρηνικές. Πάντως ο υπουργός του Σίρο Νογκέιρα είπε ότι έχουν αρχίσει οι διαδικασίες μετάβασης.

Την ίδια ώρα, ο Λούλα επικοινωνεί με ομολόγους του από όλο τον κόσμο, προβάλλοντας ότι η χώρα του ...επέστρεψε. Φέρεται δε να δηλώνει ότι επιθυμεί να παραβρεθεί στη διεθνή διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, στα τέλη Νοέμβρη.

Επίσης, ο Τύπος της χώρας που στηρίζει την πολιτική του Λούλα, καλλιεργώντας τις γνωστές αυταπάτες για μια πιο ...φιλολαϊκή διαχείριση, ταυτόχρονα τον καλεί να μην σχηματίσει μια κυβέρνηση αμιγώς από το κόμμα του (Κόμμα Εργατών) αλλά να ανοιχτεί σε συνεργασίες και με άλλες δυνάμεις στη λογική της κοινωνικής συναίνεσης. Ο αντιπρόεδρός του, Ζεράλντο Αλκμίν, που προέρχεται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, είναι αυτός που έχει επιφορτιστεί με τις προτάσεις για το νέο υπουργικό συμβούλιο, που πρέπει να προετοιμαστεί έως την 1η Γενάρη του 2023 οπότε θα αναλάβει την προεδρία ο Λούλα.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΡΜΠΙ.-- Τους 135 έφταναν χτες οι νεκροί από την κατάρρευση της γέφυρας πλάτους 1,25 μέτρων και μήκους 233 μέτρων στην ινδική πόλη Μόρμπι, που ένωνε τις δυο όχθες του ποταμού Ματσού, ενώ συνεχίζονταν έρευνες για τους αγνοούμενους. Η γέφυρα άνοιξε για το κοινό μετά από εργασίες συντήρησης, χωρίς όμως να έχει εκδοθεί πιστοποιητικό ασφάλειας από τις αρχές. Στο πλαίσιο των ερευνών έγιναν 9 συλλήψεις, ανάμεσά τους και ...εργαζόμενοι σε εκδοτήρια εισιτηρίων της γέφυρας.

ΣΕΟΥΛ.-- Ο αρχηγός της νοτιοκορεατικής αστυνομίας, Γιουν Χι-γκουν, αναγνώρισε ότι τα μέτρα ελέγχου της κυκλοφορίας στη συνοικία της Σεούλ όπου είχαν συρρεύσει εκατοντάδες για να γιορτάσουν το Χάλογουιν, ήταν τραγικά «ανεπαρκή». Κατά το ποδοπάτημα σκοτώθηκαν 156 άτομα και τραυματίστηκαν άλλοι 152, νεαρής ηλικίας κυρίως.

ΜΑΝΙΛΑ.-- Στους 110 ανήλθαν οι νεκροί από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις που προκάλεσε η τροπική καταιγίδα «Νάλγκε» στις Φιλιππίνες. Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 100, αλλά και οι αγνοούμενοι παραμένουν δεκάδες.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Οι χρήστες του μέσου κοινωνικής δικτύωσης Twitter θα μπορούν να επαληθεύουν ως «αυθεντικό» τον λογαριασμό τους έναντι συνδρομής 8 δολαρίων μηνιαίως, ανακοίνωσε χτες και επίσημα ο νέος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ιλον Μασκ. Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος, που εξαγόρασε πρόσφατα το Twitter έναντι 44 δισ. δολαρίων, ανέφερε ότι με τον τρόπο αυτό η εταιρεία δεν θα εξαρτάται αποκλειστικά από τους διαφημιστές.

ΚΙΝΑ
Εκτόξευσε τον τελευταίο θαλαμίσκο για τον νέο σταθμό

Τον τρίτο και τελευταίο θαλαμίσκο που θα αποτελέσουν τον διαστημικό της σταθμό εκτόξευσε τη Δευτέρα η Κίνα, πλησιάζοντας ακόμα περισσότερο στον στόχο της, που είναι να ιδρύσει τον δεύτερο διαστημικό σταθμό που θα τεθεί σε λειτουργία μετά τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΣ) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA).

Ο μη επανδρωμένος θαλαμίσκος «Μενγκτιάν» εκτοξεύθηκε με τον πιο ισχυρό πύραυλο της Κίνας, τον Long March 5B, στις 3.37 (09.37 ώρα Ελλάδας) από το κέντρο εκτόξευσης Γουεντσάνγκ στη νότια Κίνα.

Τον Απρίλη του 2021 η Κίνα άρχισε την κατασκευή του διαστημικού της σταθμού με την εκτόξευση του θαλαμίσκου «Τιάνχε», κύριου χώρου διαβίωσης των αστροναυτών. Φέτος τον Ιούλη εκτόξευσε τον «Γουεντιάν», όπου θα εκτελούνται επιστημονικά πειράματα.

Ο βάρους 23 τόνων «Μενγκτιάν» είναι επίσης ένας εργαστηριακός θαλαμίσκος.

Κατά τη διάρκεια της ζωής του σταθμού, η Κίνα σχεδιάζει να διεξαγάγει περισσότερα από 1.000 επιστημονικά πειράματα - από τη μελέτη της προσαρμογής των φυτών στο Διάστημα μέχρι τη συμπεριφορά των ρευστών σε συνθήκες μικροβαρύτητας.

ΑΛΓΕΡΙΑ
Ξεκίνησε η σύνοδος του Αραβικού Συνδέσμου

Ξεκίνησε χτες στο Αλγέρι η διήμερη 31η Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου που πραγματοποιείται για πρώτη φορά από το 2019.

Ο 22μελής Αραβικός Σύνδεσμος ολοκληρώνει σήμερα τη σύνοδό του στη σκιά της επιδείνωσης της ζωής των Παλαιστινίων στα κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Οχθης, των συμφωνιών εξομάλυνσης των σχέσεων του Ισραήλ με ορισμένες χώρες - μέλη (Μπαχρέιν, ΗΑΕ) αλλά και των περιφερειακών ανταγωνισμών, όπως αυτοί ανάμεσα στην Αλγερία και το Μαρόκο για το καθεστώς της Δυτικής Σαχάρας, μία πρώην ισπανική αποικία που το Μαρόκο διεκδικεί ως συνέχεια της εδαφικής του επικράτειας. Επίσης, η σύνοδος πραγματοποιείται στο φόντο των σφοδρών ενεργειακών ανταγωνισμών αλλά και των τεράστιων ενεργειακών αναγκών της ΕΕ που επιχειρεί τη λεγόμενη «απεξάρτησή» της από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, προς όφελος των αμερικανικών μονοπωλίων LNG και των αραβικών χωρών που παράγουν φυσικό αέριο και πετρέλαιο, όπως η Αλγερία, η οποία φιλοξενεί τη φετινή σύνοδο.

Παρά τις προσπάθειες των ΗΑΕ η Συρία τελικά δεν προσκλήθηκε να συμμετάσχει στην υπουργική σύνοδο στο Αλγέρι καθώς η παραμονή της στον Αραβικό Σύνδεσμο έχει «παγώσει» μετά την έναρξη του πολέμου το 2011.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ