ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Νοέμβρη 2022
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ
Επαφές με την Κίνα με φόντο διαφωνίες για τη στάση απέναντί της

Με φόντο τον εντεινόμενο ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό του ευρωατλαντικού μπλοκ με το Πεκίνο, ο οποίος με τη σειρά του εντείνει καπιταλιστικές αντιθέσεις και εντός ΕΕ για τους όρους και τα «όρια» των «μπίζνες» των ευρωπαϊκών επιχειρηματικών ομίλων με τα κινεζικά μονοπώλια, Γερμανία και Γαλλία πραγματοποιούν αυτήν τη βδομάδα επαφές με την κινεζική πλευρά με διαφορά λίγων ημερών.

Ο Γερμανός καγκελάριος, Ο. Σολτς, πραγματοποιεί επίσκεψη στο Πεκίνο αύριο, Παρασκευή, συνοδευόμενος από πολυμελή αντιπροσωπεία εκπροσώπων μονοπωλίων, εν μέσω αντιπαράθεσης στον κυβερνητικό συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών - Πρασίνων - Φιλελευθέρων για τη στάση απέναντι στην Κίνα.

Η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Κατρίν Κολονά, είχε χτες τηλεφωνική συνομιλία με τον Κινέζο ομόλογό της, Ουάνγκ Γι, συζητώντας μεταξύ άλλων για τη συνεργασία των δύο χωρών αλλά και για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η συνομιλία μάλιστα πραγματοποιήθηκε με φόντο τις «διαρροές» των προηγούμενων ημερών για τη «δυσαρέσκεια» της Γαλλίας όσον αφορά το ταξίδι Σολτς στο Πεκίνο, καθώς επισημαίνεται ότι το Παρίσι είχε προτείνει κοινή επίσκεψη του Γερμανού καγκελαρίου και του Γάλλου Προέδρου, Εμ. Μακρόν.

Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά», ο Γι τόνισε στην Κολονά ότι «η Κίνα και η Γαλλία πρέπει να σχεδιάσουν (...) ανταλλαγές και συνεργασία υψηλού επιπέδου σε διάφορα πεδία», με σκοπό «να διανοιχτούν νέες προοπτικές στις διμερείς σχέσεις».

Το «Σινχουά» μετέδωσε ακόμα ότι οι δύο υπουργοί «αντάλλαξαν απόψεις για την Ουκρανία, την κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο και άλλα ζητήματα διμερούς ενδιαφέροντος». Ακόμα, ότι ο Γι διαβεβαίωσε πως «το Συνέδριο (του ΚΚ Κίνας) διαμόρφωσε κατευθυντήριο σχέδιο για τη μελλοντική ανάπτυξη της Κίνας, προσφέροντας σημαντικές βεβαιότητες σ' έναν μεταβαλλόμενο κόσμο».

Η δε Κ. Κολονά με ανάρτησή της στο Twitter μίλησε για «εποικοδομητική συνδιάλεξη», διαβεβαιώνοντας ότι οι διμερείς επαφές «θα ενταθούν». «Πρέπει να ενεργήσουμε συντονισμένα προκειμένου να τερματιστεί η ρωσική κλιμάκωση στην Ουκρανία και να εξασφαλίσουμε ότι η Βόρεια Κορέα τηρεί τις υποχρεώσεις της», σημείωσε μεταξύ άλλων, αναφερόμενη βέβαια σε ζητήματα στα οποία οι θέσεις των δύο πλευρών είναι πολύ διαφορετικές.

Συναντήσεις Σι με τους ηγέτες Πακιστάν και Βιετνάμ

Στο μεταξύ, η Κίνα επιταχύνει και τις επαφές για ενίσχυση συνεργασιών στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας, εστιάζοντας και σε χώρες και περιοχές όπου οι ΗΠΑ επιδιώκουν τα τελευταία χρόνια να αναβαθμίσουν ολόπλευρα την παρουσία τους, όπως τη Νοτιοανατολική Ασία.

Ετσι, ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, υποδέχτηκε την Τρίτη στο Πεκίνο τον Νγκιέν Που Τρονγκ, ΓΓ του ΚΚ Βιετνάμ, που ήταν ο πρώτος ξένος ηγέτης με τον οποίο συναντήθηκε στη χώρα μετά το πρόσφατο συνέδριο του κινεζικού κυβερνώντος κόμματος.

Μεταξύ άλλων, ο Σι επισήμανε ότι «η Κίνα επιθυμεί να επιταχύνει τη διασύνδεση των αναπτυξιακών στρατηγικών με τη βιετναμέζικη πλευρά, να προωθήσει την διασυνδεσιμότητα ανάμεσα στις δύο χώρες και να οικοδομήσουν από κοινού ένα σύστημα σταθερής εφοδιαστικής αλυσίδας».

Από την πλευρά του, ο Τρονγκ υποστήριξε ότι το Βιετνάμ «έχει αναδείξει τη φιλία και συνεργασία με την Κίνα σε βασική προτεραιότητα της εξωτερικής του πολιτικής», αλλά και ότι δεν θα φιλοξενήσει ξένη στρατιωτική βάση στο έδαφός του ούτε θα ενταχθεί σε συμμαχία εναντίον άλλης χώρας. Οι παραπάνω επισημάνσεις καταγράφονται ενώ η κυβέρνηση του Βιετνάμ ενισχύει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ και διατηρεί σημαντικές διαφορές με το Πεκίνο, επιχειρώντας ωστόσο να κρατά μια ορισμένη «ισορροπία» στην αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας.

Χτες, ο Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκε στην κινεζική πρωτεύουσα με τον Πακιστανό πρωθυπουργό, Σ. Σαρίφ, κάνοντας λόγο για «παντός καιρού στρατηγική εταιρική σχέση» των δύο χωρών και επαναλαμβάνοντας δεσμεύσεις για μεγάλες επενδύσεις, ειδικά σε στρατηγικές υποδομές του Πακιστάν. Ξεχώρισε μάλιστα το λιμάνι Γκουαντάρ, στην Αραβική Θάλασσα και τον εμπορικό κόμβο στο Καράτσι.

Το γραφείο του Σαρίφ ανακοίνωσε ότι ευχαρίστησε για την «ανεκτίμητη βοήθεια της Κίνας» στη στήριξη των πλημμυροπαθών και την αποκατάσταση ζημιών, αλλά και ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν και για την από κοινού επιτάχυνση επενδύσεων στο Αφγανιστάν. Συμφώνησαν - προστέθηκε - ότι η προστασία του Αφγανιστάν από την οικονομική κατάρρευση θα «προωθήσει την περιφερειακή ασφάλεια και οικονομική ανάπτυξη», με «απόλυτη ομοφωνία» μάλιστα στο συγκεκριμένο θέμα.

Ανεβαίνει η ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο

Διευρυμένα γυμνάσια ΗΠΑ - Νότιας Κορέας και εκτοξεύσεις πυραύλων από Πιονγιάνγκ και Σεούλ

Την ευρύτερη όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε Ασία - Ειρηνικό αντανακλούν οι εξελίξεις γύρω από την Κορεατική Χερσόνησο, όπου η ένταση μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας ανεβαίνει συνεχώς, με φόντο τη μεγάλη αύξηση των στρατιωτικών γυμνασίων που διεξάγουν στην περιοχή οι ΗΠΑ και σύμμαχοί τους, καθώς και τις αλλεπάλληλες πυραυλικές δοκιμές της Πιονγιάνγκ και τις αντίστοιχες «απαντήσεις» της Σεούλ.

Τη Δευτέρα, ΗΠΑ και Νότια Κορέα άρχισαν νέες μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις που θα διαρκέσουν έως τις 4 Νοέμβρη με τον κωδικό «Vigilant Storm», με 140 μαχητικά αεροσκάφη, εκ των οποίων τα 100 είναι των ΗΠΑ (F-35B, αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου EA-18, δεξαμενόπλοια KC-135 και αναγνωριστικά αεροσκάφη U-2 μεγάλου ύψους). Το Πεντάγωνο φέτος διευκρίνισε για τη συγκεκριμένη άσκηση - που γίνεται κάθε χρόνο - ότι «σχεδιάστηκε για την άσκηση αποστολών, ρόλων και καθηκόντων εν καιρώ πολέμου, σε προσπάθεια ενίσχυσης της πολεμικής ετοιμότητας και επιβίωσης των δυνάμεων των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας».

Τη Δευτέρα, η Βόρεια Κορέα αντέδρασε στα νέα γυμνάσια, καταγγέλλοντας «πρόβα εισβολής και απόδειξη εχθρικών πολιτικών», ενώ χτες εκτόξευσε τουλάχιστον 23 πυραύλους, ανάμεσά τους τρεις βαλλιστικούς. Μάλιστα, ένας από αυτούς τους πυραύλους έπεσε νότια του διαφιλονικούμενου θαλάσσιου συνόρου (σε απόσταση μικρότερη των 60 χιλιομέτρων από τις ακτές της Νότιας Κορέας), προκαλώντας ενεργοποίηση του συστήματος αεράμυνας στο νοτιοκορεατικό νησί Ουελένγκ, που καλούσε τους κατοίκους να πάνε σε υπόγεια καταφύγια.

Η Πιονγιάνγκ προχώρησε επίσης και σε 100 βολές πυροβολικού από την ανατολική ακτή της προς τη θαλάσσια «ζώνη ασφαλείας», η οποία δημιουργήθηκε μετά από συμφωνία με τη Νότια Κορέα, το 2018.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας από την πλευρά τους ανακοίνωσαν ότι πρόκειται για «την πρώτη φορά από τον διχασμό της χερσονήσου» (από τον πόλεμο το 1950-1953), που πέφτει τόσο κοντά στα χωρικά ύδατα της χώρας βορειοκορεατικός πύραυλος. Ο Πρόεδρος Γιουν Σοκ-γελ είπε ότι «η σημερινή βορειοκορεατική πρόκληση αποτελούσε, στην πράξη, εισβολή στην επικράτεια» και από το γραφείο του ανακοινώθηκε πως θα υπάρξει «ταχεία και αποφασιστική απάντηση».

Ακολούθησε εκτόξευση τριών νοτιοκορεατικών πυραύλων αέρος - εδάφους, ενώ συγκλήθηκε εκτάκτως και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας.

Ο δε εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, χαρακτήρισε τις εκτοξεύσεις της Βόρειας Κορέας «απερίσκεπτες» και είπε ότι οι ΗΠΑ θα φροντίσουν να διαθέτουν τις στρατιωτικές δυνατότητες για να υπερασπιστούν τους συμμάχους τους, Νότια Κορέα και Ιαπωνία.

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στη Βενεζουέλα

Από το 3ο Διεθνές Ιδεολογικό Σεμινάριο που οργάνωσε το ΚΚ Βενεζουέλας
Από το 3ο Διεθνές Ιδεολογικό Σεμινάριο που οργάνωσε το ΚΚ Βενεζουέλας
Στο Καράκας της Βενεζουέλας βρίσκεται αντιπροσωπεία του ΚΚΕ για να πάρει μέρος στο 16ο Συνέδριο του ΚΚ Βενεζουέλας, που διεξάγεται από τις 3 έως τις 5 Νοέμβρη.

Προηγουμένως, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συμμετείχε στο 3ο Διεθνές Ιδεολογικό Σεμινάριο που διοργάνωσε το ΚΚ Βενεζουέλας στις 2 Νοέμβρη, με την ευκαιρία της επετείου των 100 χρόνων από την ίδρυση της Σοβιετικής Ενωσης. Στο Ιδεολογικό Σεμινάριο έλαβαν μέρος αντιπροσωπείες από τα εξής κόμματα: ΚΚ Βενεζουέλας, ΚΚ Βρετανίας, ΚΚ Λαών Ισπανίας, ΚΚ Κολομβίας, ΚΚ Μεξικού, ΚΚ Νορβηγίας, Παλαιστινιακό ΚΚ, Πορτογαλικό ΚΚ, JVP Σρι Λάνκα, ΚΚ Σουαζιλάνδης, ενώ μέσω τηλεδιάσκεψης τοποθετήθηκαν το ΚΚ Εργαζομένων Ισπανίας, το ΚΚ Καταλονίας και ο Πόλος για την Κομμουνιστική Αναγέννηση (Γαλλία).

Την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αποτελούν ο σύντροφος Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, και ο σύντροφος Αρης Ευαγγελίδης, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΔΑΝΙΑ
Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στους Σοσιαλδημοκράτες

Η Μ. Φρεντέρικσεν επιμένει για «διευρυμένο» κυβερνητικό συνασπισμό μπροστά στις «διεθνείς προκλήσεις»

Στην πρώτη θέση με ισχνή και αβέβαιη πλειοψηφία εδρών βρέθηκαν οι Σοσιαλδημοκράτες και το λεγόμενο «αριστερό μπλοκ», με επικεφαλής την απερχόμενη πρωθυπουργό, Μέτε Φρεντέρικσεν, μετά τις προχτεσινές πρόωρες εκλογές στη Δανία.

Το «Αριστερό Μπλοκ» εξασφάλισε οριακή πλειοψηφία 90 εδρών (μαζί με τις τρεις έδρες της Γροιλανδίας και των νήσων Φερόε) στο Κοινοβούλιο, που έχει 179 έδρες. Από αυτές, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα κατέχει 50 έδρες (27,5% των ψήφων). Ακόμη κι αν όλα τα κόμματα του «αριστερού μπλοκ» αποφασίσουν να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση και όχι μόνο να την στηρίξουν, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία τους θα είναι πολύ «εύθραυστη».

Το «δεξιό μπλοκ», με επικεφαλής τους Φιλελεύθερους, που υπέστησαν μεγάλη μείωση, κέρδισε 73 έδρες, ενώ το νέο «κεντρώο» Κόμμα των Μετριοπαθών, του πρώην φιλελεύθερου πρωθυπουργού της Δανίας, Λαρς Λέκε Ράσμουσεν, 16 έδρες.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, η Φρεντέρικσεν υπέβαλε χτες την παραίτησή της και δήλωσε ότι εντολοδόχος θα αρχίσει να διερευνά τις πιθανότητες σχηματισμού ενός κυβερνητικού συνασπισμού, σημειώνοντας πως «δεν υπάρχει καθαρή πλειοψηφία της κυβέρνησης με την τρέχουσα μορφή της».

Επέμεινε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να σχηματιστεί κυβέρνηση ευρέος συνασπισμού μεταξύ κομμάτων τόσο από το «αριστερό» όσο και από το «δεξιό» μπλοκ, επικαλούμενη την ανάγκη για ενότητα σε μια εποχή διεθνούς αβεβαιότητας.

«Θα χρειαστεί κάποιος χρόνος, και θα απαιτηθούν συμβιβασμοί», είπε η Φρεντέρικσεν προσθέτοντας πως ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης «θα είναι πολύ, πολύ μεγάλος μπελάς».

«Πιστεύω ολόψυχα πως με την κλιματική κρίση, τον πληθωρισμό, τον πόλεμο στην Ευρώπη... και μια ενδεχόμενη ύφεση στην ευρωπαϊκή οικονομία, πρέπει να αφήσουμε πίσω μας τις σκληρές εκφράσεις της προεκλογικής εκστρατείας και να έρθουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», υπογράμμισε.

Με 16 έδρες, οι Μετριοπαθείς του Ράσμουσεν ενδέχεται να έχουν σημαντικό ρόλο στις συνομιλίες και τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ