ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Νοέμβρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ ΓΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ
Νέες παρεμβάσεις που ζεσταίνουν την πλάτη της Αγκυρας

Ευχαριστίες Μπλίνκεν στον Τσαβούσογλου για την Ουκρανία, ενώ σήμερα φτάνει στην Αγκυρα και ο Στόλτενμπεργκ

«Θα σας παραπέμψουμε στις κυβερνήσεις της Τουρκίας και της Λιβύης για το αποτέλεσμα των πρόσφατων συνομιλιών». Με αυτή την εύγλωττη απάντηση σε ερώτηση του ΑΠΕ για τη Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης, αλλά και καλώντας «όλα τα μέρη να απέχουν από ενέργειες που ενέχουν τον κίνδυνο να αυξήσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο», ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε χτες λίγο ακόμη αέρα στα πανιά της τουρκικής επιθετικότητας. Αλλά και στα ιμπεριαλιστικά παζάρια που «τρέχουν» με φόντο τον ενεργειακό πλούτο της περιοχής, αφού, όπως επεσήμανε ο Αμερικανός αξιωματούχος δείχνοντας τα σχέδια συνεκμετάλλευσης, «η μακροχρόνια πεποίθησή μας είναι ότι η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια...». Στο πλαίσιο αυτό παρέπεμψε και στον «οδικό χάρτη του Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο στη Λιβύη» (LPDF) και τις διατάξεις του για «να μην εξετάζει (σ.σ. η κυβέρνηση Ντμπεϊμπά) νέες συμφωνίες που βλάπτουν τη σταθερότητα των εξωτερικών σχέσεων του λιβυκού κράτους ή του επιβάλλουν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις», πριν καταλήξουν οι συνολικότερες «διευθετήσεις» στην περιοχή.

Χτες άλλωστε και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι δυο υπουργοί συζήτησαν τη συμφωνία για τα σιτηρά και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ μετέφερε τις ευχαριστίες του για την επαναλειτουργία του διαδρόμου σιτηρών ως αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών της Τουρκίας, ενώ παράλληλα συζητήθηκαν η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και ο εκσυγχρονισμός των F-16.

Στο μεταξύ, ενδεικτική των παζαριών που «τρέχουν» είναι και η τοποθέτηση του εκπροσώπου για την Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), για τη θητεία της οποίας πρόσφατα το ψευδοκράτος αξίωσε να εγκρίνει χωριστή συμφωνία.

Ο αξιωματούχος ανέφερε ότι «η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) διαδραματίζει κρίσιμο σταθεροποιητικό ρόλο και είναι ζωτικής σημασίας να είναι σε θέση να εκπληρώσει την αποστολή της σε ολόκληρο το νησί», χωρίς ωστόσο αναφορά πως μόνη αρμόδια (ως διεθνώς αναγνωρισμένη) αρχή για σχετικές συμφωνίες με τον ΟΗΕ είναι η Κυπριακή Δημοκρατία και όχι οι κατοχικές αρχές. Παράλληλα επανέλαβε τη γνωστή καραμέλα περί υποστήριξης «συνολικής διευθέτησης υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών για την επανένωση του νησιού στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας», προσθέτοντας από κοντά και τη διευκρίνιση «με πολιτική ισότητα η οποία θα ωφελούσε όλους τους Κύπριους καθώς και την ευρύτερη περιοχή», νομιμοποιώντας μια ορολογία που καθιερώνεται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο παλιών και νέων διχοτομικών σχεδίων για την Κύπρο.

Τσαβούσογλου προς Αθήνα: Στερείστε στρατηγικού οράματος

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, φτάνει σήμερα στην Αγκυρα, για επαφές μέχρι και τις 5 του μήνα.

Θα συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Χουλούσι Ακάρ.

Χτες, ο Τσαβούσογλου, μιλώντας σε πάνελ με τίτλο «Η τουρκική εξωτερική πολιτική σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο», κατηγόρησε πάλι την Ελλάδα για τη στρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου και την κάλεσε να μην κοιτάει «ποιον έχετε πίσω σας, αλλά απέναντί σας». Παράλληλα, σημείωσε πως η Τουρκία «δεν θα επιτρέψουμε ούτε μίλι επέκτασης» των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο.

Ισχυρίστηκε ότι η Αθήνα «απέτυχε να επιδείξει την απαραίτητη ειλικρίνεια», ώστε να αναπτυχθεί η θετική ατζέντα που οι δύο χώρες είχαν συμφωνήσει να προχωρήσει από τις αρχές του 2021 και πρόσθεσε ότι «εμείς δεν είπαμε ότι δεν θα συναντιόμασταν με την Ελλάδα, αλλά μια συνάντηση πρέπει να έχει νόημα».

Ανέφερε ακόμα ότι η «επιθετικότητα» της Ελλάδας οφείλεται στο «ανελισσόμενο προφίλ» της Τουρκίας στη διεθνή σκηνή, αλλά και στο ότι «στερείται στρατηγικού οράματος», για να καταλήξει: «Ενας έξυπνος γείτονας θα έπρεπε να είναι ικανοποιημένος με αυτό (σ.σ. την ανέλιξη της Τουρκίας) και να το αξιοποιήσει και ως δικό του πλεονέκτημα».

Κατά τα άλλα δεν παρέλειψε να πει πάλι ότι η Ελλάδα αποτελεί «ασφαλή παράδεισο για πολλές τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το PKK και η FETO», εκφράζοντας μάλιστα δυσαρέσκεια επειδή η Αθήνα δεν ανταποκρίθηκε στις εκκλήσεις της Αγκυρας για διαμόρφωση κοινού κέντρου αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.

Ας σημειωθεί, τέλος, πως αναφερόμενος στην πορεία εξομάλυνσης των σχέσεων Τουρκίας - Αιγύπτου, ο Τσαβούσογλου είπε ότι αυτή είναι «διπλής κατεύθυνσης» και ότι «αν η Αίγυπτος είναι ειλικρινής για το θέμα αυτό, θα κάνει βήματα. Η εξομάλυνση αναπτύσσεται αργά, αλλά αυτό δεν οφείλεται σε μας».

Στο μεταξύ, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία προχωρούσε και χτες σε δεκάδες παραβιάσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο στο Αιγαίο, συνολικά 60, 23 από μαχητικά και 37 από UAV.

Από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης με τον γνωστό επικίνδυνο εφησυχασμό, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Τσαβούσογλου, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας έλεγε χτες πως «αντιλαμβάνομαι τον τουρκικό εκνευρισμό, η τελευταία τοποθέτηση των Ηνωμένων Εθνών αλλά και του State Department όσον αφορά το τουρκολιβυκό "μνημόνιο" και την εγκυρότητά του είναι προφανές ότι έχει δημιουργήσει έντονη νευρικότητα στην τουρκική πλευρά». Τοποθέτηση που «κλείνει τα μάτια» στα όσα λένε οι ΗΠΑ και για το τουρκολιβυκό μνημόνιο και για τις συνολικές διευθετήσεις που δρομολογούνται στην περιοχή.

Σχέδια και για αγωγούς μεταξύ Ελλάδας - Λιβύης

Την ίδια στιγμή, την ποικιλία των ανταγωνιστικών σχεδίων για τα δίκτυα αγωγών στη Μεσόγειο, που έχουν πέσει πάνω στο τραπέζι του ιμπεριαλιστικού παζαριού, ανέδειξαν οι χτεσινές δηλώσεις, από το Αμπου Ντάμπι, του επικεφαλής της λιβυκής πετρελαϊκής εταιρείας ΝΟC, Φαρχάτ Μπενγκντάρα, για αύξηση της πετρελαϊκής παραγωγής στη Λιβύη αλλά και τη δημιουργία δύο νέων δικτύων αγωγών που θα συνδέουν τη χώρα με την Αίγυπτο και την Ελλάδα.

Ο Μπενγκντάρα, μιλώντας στο περιθώριο του πετρελαϊκού συνεδρίου ADIPEC στο Αμπου Ντάμπι, ανακοίνωσε πως η εταιρεία σχεδιάζει αύξηση της πετρελαϊκής παραγωγής στα 2 εκατ. βαρέλια τη μέρα μέσα στα επόμενα 3 έως 5 χρόνια. Μιλώντας αργότερα στο «CNBC Arabia», αποκάλυψε σχέδια για την κατασκευή δύο νέων αγωγών φυσικού αερίου που θα συνδέουν τη Λιβύη με την Ελλάδα και με την Αίγυπτο και θα λειτουργούν συμπληρωματικά με τον υπάρχοντα αγωγό μεταξύ Λιβύης και Ιταλίας.

Ο Λίβυος αξιωματούχος εκτίμησε ότι τα έσοδα έως το τέλος του 2022 από την παραγωγή λιβυκού πετρελαίου αναμένεται να ανέλθουν στα 35 με 37 δισ. δολάρια. Επιβεβαίωσε επίσης πως το επόμενο διάστημα η NOC αναμένεται να υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με το ιταλικό μονοπώλιο Ενέργειας «Eni», με στόχο την αναζήτηση νέων κοιτασμάτων.

Νωρίτερα, οι Πρόεδροι Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Σίσι και Αλγερίας, Αμπντελματζίντ Τεμπούν συμφώνησαν πως θα πρέπει να διεξαχθούν «το συντομότερο δυνατόν» οι λιβυκές προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, στο πλαίσιο συνάντησης που είχαν χτες στο περιθώριο της Συνόδου του Αραβικού Συνδέσμου στο Αλγέρι.

Στο περιθώριο της Αραβικής Συνόδου στο Αλγέρι συναντήθηκαν επίσης χτες η Λίβυα υπουργός Εξωτερικών (της κυβέρνησης Ντμπεϊμπά), Νάτζλα Μανγκούς, με την Αμερικανίδα βοηθό υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδια για θέματα Εγγύς Ανατολής, Γιάελ Λάμπερτ. Και σε αυτή τη συνάντηση συζήτησαν το θέμα των λιβυκών εκλογών και της διατήρησης της ασφάλειας στη χώρα. Η Αμερικανίδα διπλωμάτης απέρριψε, με δηλώσεις της, ενέργειες που επιδιώκουν την επιβολή «στρατιωτικής λύσης» στη Λιβύη.

Παράλληλα, χτες έγινε γνωστό πως οι λιβυκές αρχές έχουν ήδη δώσει την άδεια στη Ρωσία για την επαναλειτουργία της ρωσικής πρεσβείας στην Τρίπολη και πως ο νέος Ρώσος πρέσβης θα αναλάβει καθήκοντα το επόμενο διάστημα.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΥΠΡΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρουσίαση της έκδοσης για την πανδημία

Η ΚΟ Κύπρου του ΚΚΕ οργανώνει εκδήλωση παρουσίασης της έκδοσης «Πανδημία COVID-19: Ο Καπιταλισμός στη Δύση του», το Σάββατο 5 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στη Δημοσιογραφική Εστία, στη Λευκωσία. Την παρουσίαση θα κάνει ο Γιώργος Σιδέρης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Υγείας και Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΚΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑ
Εκδηλώσεις για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση της γυναίκας

Εκδηλώσεις με θέμα «Παλεύουμε για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση της γυναίκας - Ενάντια στην εκμετάλλευση, στη βία, στις ανορθολογικές θεωρίες» διοργανώνουν το επόμενο διάστημα ΚΟ του ΚΚΕ στη Σκανδιναβία με ομιλήτρια την Βιβή Δάγκα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής του Τμήματος της ΚΕ για τη γυναικεία ισοτιμία και χειραφέτηση.

Πιο συγκεκριμένα:

- Η ΚΟ Στοκχόλμης οργανώνει εκδήλωση το Σάββατο 5 Νοέμβρη στις 5 μ.μ., στην αίθουσα της Ελληνικής Πολιτιστικής Στέγης στην οδό Idungatan 4B.

- Η ΚO Δανίας οργανώνει εκδήλωση την Κυριακή 6 Νοέμβρη στη 1 μ.μ. στην αίθουσα Μusikhuset, στην οδό Molle Alle 30, Valby.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ