ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Νοέμβρη 2022
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΑΥΑΓΙΟ ΣΤΟΝ ΚΑΦΗΡΕΑ ΕΥΒΟΙΑΣ
Βρίσκουν συνεχώς πνιγμένους πρόσφυγες και μετανάστες

Στους 21 οι νεκροί, ανάμεσά τους 13 παιδιά

Είκοσι ένας νεκροί είχαν εντοπιστεί μέχρι χτες το βράδυ στο ναυάγιο που σημειώθηκε την Τρίτη στην Εύβοια, στον Καφηρέα, αριθμός που αναμενόταν να αυξηθεί. Οι πληροφορίες τοπικών ΜΜΕ αναφέρουν ότι ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται 13 παιδιά. Το σκάφος, όπου επέβαιναν 68 άτομα, σύμφωνα με δηλώσεις των διασωθέντων βυθίστηκε την ώρα που στην περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι. Συνολικά μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 12 άτομα που έχουν μεταφερθεί στην Κάρυστο, τα 10 εκ των οποίων εντοπίστηκαν πάνω στη βραχονησίδα Μανδηλού. Το σκάφος που βυθίστηκε ξεκίνησε από τη Σμύρνη και κανείς από τους επιβαίνοντας δεν φορούσε σωσίβιο. Πρόκειται για μετανάστες και πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, την Αίγυπτο και το Ιράν. Για άλλη μια φορά οι ξεριζωμένοι πληρώνουν βαρύ φόρο αίματος.

Χτες το πρωί είχε ανασυρθεί από πλοίο ανοικτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος ο πρώτος νεκρός της τραγωδίας, στη διάρκεια της συνεχιζόμενης επιχείρησης έρευνας και διάσωσης ναυαγών στη θαλάσσια περιοχή, επιχείρηση που ξεκίνησε τις πρώτες πρωινές ώρες προχτές. Περισυνελέγη από τους λιμενικούς και μεταφέρθηκε στο «Διόκλειο» Γενικό Νοσοκομείο Καρύστου. Στις έρευνες συμμετέχουν δύο παραπλέοντα πλοία, ένα σκάφος και ένα ελικόπτερο του Λιμενικού.

Η νέα τραγωδία αποτελεί έναν ακόμα κρίκο στην «αλυσίδα» που έχει μετατρέψει τα νερά του Αιγαίου σε νεκροταφείο ξεριζωμένων, ανθρώπων που προσπαθούν να ξεφύγουν από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, να γλιτώσουν από την εξαθλίωση στις χώρες τους.

Οι ευθύνες της ΕΕ και όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, όπως και της σημερινής της ΝΔ, αναδεικνύονται για άλλη μια φορά τεράστιες. Τα ναυάγια αυτά είναι το αποτέλεσμα του απάνθρωπου ευρωενωσιακού πλαισίου, με τον Κανονισμό του Δουβλίνου και το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Ασυλο, που εφαρμόζεται σταδιακά και εντείνει την καταστολή στα σύνορα για τους αιτούντες άσυλο, με τη συνδρομή της Frontex.

Είναι δε άμεση συνέπεια της Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας το 2016, η οποία επισημοποίησε το εκατέρωθεν «παζάρι» με βάση τους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς, και με τους κατατρεγμένους να αξιοποιούνται ως διαπραγματευτικό όπλο. Επικύρωσε τον εγκλωβισμό τους στην Ελλάδα, οδηγώντας τους στα νύχια των διακινητών και σε ολοένα και πιο ριψοκίνδυνα ταξίδια, παρά τις διακηρύξεις ΕΕ και κυβερνήσεων από το 2015 για τη - δήθεν - καταπολέμηση των κυκλωμάτων.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αποτέλεσμα της δασοκτόνου πολιτικής ΕΕ - κυβερνήσεων το περιβαλλοντικό έγκλημα στο Παπίκιο

Για 12η μέρα συνεχίστηκε χθες η δασική πυρκαγιά στο Παπίκιο όρος του νομού Ροδόπης, το δεύτερο στη σειρά περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται εκεί μέσα σε λίγους μήνες, μετά και το αντίστοιχο στο Δάσος της Δαδιάς στον Εβρο.

Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΕΠ ΑΜΘ) του ΚΚΕ τονίζει ότι η πυρκαγιά αναδεικνύει τη δασοκτόνο πολιτική που ακολουθείται από την κυβέρνηση της ΝΔ και όλες τις κυβερνήσεις διαχρονικά, και η οποία δεν αντιμετωπίζει την υποστελέχωση των αρμόδιων δασικών υπηρεσιών και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, τις τεράστιες ελλείψεις σε μέσα, την ελάχιστη χρηματοδότηση, την ανυπαρξία πρόληψης κάθε φυσικού και άλλου κινδύνου. Μια πολιτική που διατηρεί τον αντιεπιστημονικό διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων της πρόληψης, της ολοκληρωμένης δασικής διαχείρισης, της πυρόσβεσης και της αποκατάστασης.

Η ΕΠ ΑΜΘ επισημαίνει τις τεράστιες ευθύνες της Περιφερειακής Διοίκησης και των δημοτικών αρχών της Ροδόπης, που χρόνια τώρα, αντί να διεκδικούν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπυρικής προστασίας των δασών της περιοχής, υπηρετούν με συνέπεια τη δασοκτόνο πολιτική κυβερνήσεων και ΕΕ.

Οσο για το δύσβατο της περιοχής και τη μορφολογία της περιοχής, δεν μπορεί να αποτελούν δικαιολογία, προσθέτει η ΕΠ ΑΜΘ και σχολιάζει ότι η κυβέρνηση ομολογεί την έλλειψη εναέριων μέσων αντιμετώπισης της πυρκαγιάς, ειδικά των πυροσβεστικών ελικοπτέρων, λόγω της λήξης της σύμβασης ενοικίασης εναέριων πυροσβεστικών μέσων, με την ολοκλήρωση της αντιπυρικής περιόδου για το 2022, «ομολογεί δηλαδή ότι μετά τον Οκτώβριο κάθε πυρκαγιά αντιμετωπίζεται με μπόλικο φιλότιμο (πυροσβεστών, εθελοντών κ.λπ.) ...και με προσευχές!».

Παράλληλα, οι δικαιολογίες της κυβέρνησης ενισχύουν τις ανησυχίες για την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού σε μια περιοχή την οποία διατρέχουν αγωγοί φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ, TAP, IGB, «Poseidon»), ενώ προετοιμάζονται άλλα ενεργειακά έργα (LNG στην Αλεξανδρούπολη, υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στην Καβάλα), δραστηριοποιούνται μεγάλες χημικές και όχι μόνο βιομηχανίες (Πλαστικά Θράκης, Λιπάσματα Καβάλας, «Sunlight», με σχετικά πρόσφατο περιστατικό πυρκαγιάς, όπως συνέβη και στις χερσαίες εγκαταστάσεις «Σίγμα» των Πετρελαίων Καβάλας, κ.λπ.) και λειτουργούν λιμενικές και αεροπορικές εγκαταστάσεις. Οπως τονίζεται, «για τα βιομηχανικά ατυχήματα μεγάλης έκτασης ...δεν υπάρχει αντιπυρική περίοδος!».

Η ΕΠ ΑΜΘ του ΚΚΕ απαιτεί μεταξύ άλλων να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, την οικολογική ανάταση - αποκατάσταση του φυσικού πλούτου της περιοχής και την πρόληψη και αντιμετώπιση της επιβάρυνσης της υγείας των κατοίκων των περιοχών όπου εξαπλώθηκαν οι καπνοί της πυρκαγιάς (έως και τη Θάσο, σύμφωνα με τις δορυφορικές εικόνες).

Εκδήλωση για τη Μικρασιατική Καταστροφή

Με τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ
Με τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ
Εκδήλωση για τη συμπλήρωση 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή διοργανώθηκε χτες το απόγευμα από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Ωδείο της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «Γερμανός ο Μελωδός», υπό τον τίτλο «Μικράς Ασίας Αύρα Μελωδική».

Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Μ. - Α. Δημόπουλος. Χαιρετισμό απηύθυναν ο κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ, αναπληρωτής καθηγητής Χρήστος Καραγιάννης, ο κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, καθηγητής Αχιλλέας Χαλδαιάκης, και ο διευθυντής του Ωδείου, Ανδρέας Ιωακείμ.

Στην κεντρική ομιλία με θέμα «Ενα μουσικό αυλάκι για να ποτίζει την παιδεία και τα παιδιά της περιφέρειας», ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος, κ. Συμεών, ιδρυτής και πρόεδρος του Ωδείου, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη λειτουργία του Ωδείου, το οποίο σήμερα αριθμεί περισσότερους από 550 μαθητές και την προσπάθεια για την καλλιέργεια μουσικής παιδείας. Δείγμα της αξιόλογης δουλειάς του παρουσίασε σε μουσικό πρόγραμμα η μεικτή χορωδία του Ωδείου, γεμίζοντας τη μεγάλη αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθήνας με μικρασιατικές μελωδίες.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος Β', μέλη της κυβέρνησης, εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, εκπρόσωποι πρεσβειών κ.ά.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και ο βουλευτής του Κόμματος Θανάσης Παφίλης, τους οποίους υποδέχτηκαν ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος και ο πρύτανης του ΕΚΠΑ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τραγική κατάληξη της εγκληματικής πολιτικής της ΕΕ

Σε σχόλιό του για το πολύνεκρο ναυάγιο στην Εύβοια το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Οι 20 νεκροί - μέχρι τώρα - από το χτεσινό ναυάγιο στην Εύβοια είναι η τραγική κατάληξη της εγκληματικής πολιτικής της ΕΕ στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, που αποτελεί "σημαία" όλων των ελληνικών κυβερνήσεων και στρώνει το έδαφος για την "εργαλειοποίηση" και την απάνθρωπη εκμετάλλευση ξεριζωμένων ανθρώπων.

Η ανατροπή αυτής της πολιτικής και η απεμπλοκή της χώρας μας απ' όλους τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις, που προκαλούν τα κύματα κατατρεγμένων, είναι αναγκαία όσο ποτέ. Διαφορετικά θα μεγαλώνει η μακάβρια λίστα νεκρών ανθρώπων στο Αιγαίο και την Ανατ. Μεσόγειο».

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΑΤΡΑΣ - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
Υπέρ του συμφέροντος του λαού της πόλης η υπογειοποίηση του τρένου

Την Κυριακή 6 Νοέμβρη η πορεία προς το Ρίο

«Υπερασπιζόμαστε την πόλη μας και διεκδικούμε την πλήρη υπογειοποίηση του τρένου», αναφέρει, μεταξύ άλλων, στο σποτ - κάλεσμά της για τη μεγάλη πορεία Πάτρα - Ρίο την Κυριακή 6 Νοέμβρη με αφετηρία την πλατεία Εθνικής Αντίστασης στις 11 π.μ., η δημοτική αρχή Πάτρας, από κοινού με την Επιτροπή Αγώνα των Συλλόγων, απαιτώντας άμεσα λύση για το συγκεκριμένο θέμα.

Παράλληλα, δημοτική αρχή και σύλλογοι διεκδικούν τη συνέχιση της λειτουργίας του προαστιακού, τη δημιουργία γραμμικού πάρκου, αλλά και την άμεση παραχώρηση της έκτασης του Ριγανόκαμπου στον δήμο.

Η πορεία θα κατευθυνθεί στον σταθμό του προαστιακού του Ρίου, με τη δημοτική αρχή να επισημαίνει ότι τα αιτήματά της, όπως και των κατοίκων της πόλης, είναι προς το συμφέρον του λαού, δίκαια, ρεαλιστικά και άμεσα εφαρμόσιμα.

Χτες, ο δήμαρχος, Κώστας Πελετίδης, επισκέφθηκε τα σχολικά συγκροτήματα «Γεωργίου Παπανδρέου» και «Πυροσβεστείου», ενημερώνοντας εκπαιδευτικούς και μαθητές για την κινητοποίηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ