ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Νοέμβρη 2022
Σελ. /28
Ο λόγος στους απεργούς...

Μεγάλη μέρα η σημερινή, μεγάλη μάχη. Σε κάθε χώρο δουλειάς θα χτυπάει η καρδιά της εργατικής τάξης που παλεύει, που διεκδικεί. Που δεν το βάζει κάτω, που αρνείται να «προσαρμοστεί», που ξέρει ότι από τα χέρια της περνάνε τα πάντα, αφού «χωρίς εργάτη γρανάζι δεν γυρνά». Σήμερα κορυφώνεται μια μεγάλη προσπάθεια από τα συνδικάτα, από εκατοντάδες συνδικαλιστές σε όλη τη χώρα, που σχεδόν δύο μήνες τώρα έχουν «οργώσει» τους χώρους δουλειάς και τους κλάδους. Και ο «Ριζοσπάστης» δίνει τον λόγο στους απεργούς, με τα λόγια τους να αποτυπώνουν τη μεγάλη αναμέτρηση, ενάντια στην εργοδοσία, στο κράτος, στην κυβέρνηση και τα κόμματά της. Οι συνδικαλιστές μάς μεταφέρουν ένα μικρό δείγμα από την κατάσταση που διαμορφώνεται στους χώρους δουλειάς, τα κέρδη που απομυζούν από τον ιδρώτα των εργαζομένων οι επιχειρηματικοί όμιλοι, αλλά και από τις ελπιδοφόρες διεκδικήσεις των εργαζομένων. Τα υπόλοιπα θα τα διατρανώσει σε λίγες ώρες η εργατική τάξη στους δρόμους, στις πύλες των μεγάλων χώρων δουλειάς, σε κάθε απεργιακή διαδήλωση...

Δυναμώνουμε τη διεκδίκηση γιατί δεν επιβιώνουμε με τα «καλάθια» και τα «ψίχουλα»

Ντίνα Γκογκάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας

Σήμερα από το πρωί, πριν κατέβουμε στις απεργιακές συγκεντρώσεις, θα βρισκόμαστε στις πύλες των σούπερ μάρκετ στις γειτονιές, δίνοντας συνέχεια στις κινητοποιήσεις ενάντια στην ακρίβεια, στις διεκδικήσεις για μέτρα στήριξης του λαού, στα αιτήματα για γενναία μείωση τιμών, πλαφόν και κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

Οι εμποροϋπάλληλοι καλούμε κάθε εργαζόμενο, άνεργο, συνταξιούχο, νέο, να ενώσουμε τη φωνή και τη διεκδίκησή μας, κόντρα στην πολιτική που μας αναγκάζει να επιβιώνουμε με ψίχουλα, με voucher και pass, με επιδόματα και μισθούς πείνας, για να θεριεύουν τα κέρδη της μεγαλοεργοδοσίας.

Οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ είναι οι πρώτοι που γίνονται μάρτυρες των ανατιμήσεων στα βασικά αγαθά, καθώς καλούνται καθημερινά να αλλάζουν τα ταμπελάκια των τιμών στα ράφια των καταστημάτων. Ερχονται αντιμέτωποι κι αυτοί, όπως όλο και μεγαλύτερο μέρος του λαού, με τη δυσκολία να αγοράσουν τρόφιμα και άλλα είδη απαραίτητα για τις οικογένειές τους. Βλέπουν την κοροϊδία του «καλαθιού του νοικοκυριού», που δεν γεμίζει το ντουλάπι και το ψυγείο στα σπίτια μας.

Την ίδια στιγμή, διαπιστώνουν την αύξηση του τζίρου των επιχειρήσεων, την ενίσχυση των κερδών των εργοδοτών τους από τη λεηλασία του δικού μας εισοδήματος. Είναι οι εργαζόμενοι που δουλεύουν με μισθούς που δεν αρκούν ούτε για «ζήτω», με 4ωρες και 6ωρες συμβάσεις, σε εξοντωτικούς ρυθμούς και συνθήκες εντατικοποίησης.

Καλούμε λοιπόν όλους όσους συναντάμε καθημερινά στους διαδρόμους των καταστημάτων που εργαζόμαστε, όσους κοιτάνε με θυμό και αγανάκτηση τις τιμές στα ράφια, να συναντηθούμε και σήμερα. Οσοι περιμένουν με αγωνία στα ταμεία να δουν αν τους «βγαίνει» ο λογαριασμός για τα απαραίτητα και όσοι δουλεύουμε πίσω από αυτά με άθλιους μισθούς και εργασιακές σχέσεις βρισκόμαστε στην ίδια πλευρά. Σήμερα είμαστε όλοι απεργοί. Στεκόμαστε ο ένας δίπλα στον άλλον στις παρεμβάσεις έξω από τα καταστήματα και στην απεργιακή συγκέντρωση, διαδηλώνουμε και απαιτούμε: Συλλογικές Συμβάσεις, αυξήσεις στους μισθούς, νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, ρεύμα και τρόφιμα φθηνά για όλο τον λαό.

Σταθμός κλιμάκωσης του αγώνα ενάντια στο «νέο ΕΣΥ» και την επιχειρηματική δράση στην Υγεία

Μανώλης Βαρδαβάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Θριάσιο» και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕΔΗΝ

Σήμερα απεργούμε και διαδηλώνουμε γιατί δεν ανεχόμαστε να συνεχιστεί η απαράδεκτη κατάσταση με τις μακροχρόνιες λίστες αναμονής για επεμβάσεις και εξετάσεις, την απίστευτη ταλαιπωρία και οικονομική αιμορραγία για τους ασθενείς, τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, την εντατικοποίηση και τους πετσοκομμένους μισθούς για τους εργαζόμενους, τις αναστολές εργασίας χιλιάδων εργαζομένων και την εργασιακή ομηρία δεκάδων χιλιάδων συμβασιούχων.

Τα προβλήματα, που δεν περιορίζονται στις ελλείψεις, οι οποίες συνεχώς οξύνονται και οδηγούν ακόμα και σε συγχωνεύσεις τμημάτων, αλλά περιλαμβάνουν και την επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων, των ΣΔΙΤ και κυρίως των ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων στη λειτουργία των δημόσιων μονάδων Υγείας, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης που υλοποιείται σχεδιασμένα από όλες τις κυβερνήσεις, με βάση τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η λειτουργία των δημόσιων μονάδων Υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό του «νέου ΕΣΥ», όπως το «ονειρεύονται» οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών κλινικών, διαγνωστικών κέντρων, φαρμακευτικών και ασφαλιστικών εταιρειών.

Αυτούς τους σχεδιασμούς υπηρετεί και το νέο νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, που προωθεί κι άλλο την επιχειρηματική δράση στα δημόσια νοσοκομεία, προσθέτει νέα βάρη σε ασθενείς και ασφαλιστικά ταμεία.

Στόχος μας είναι η σημερινή απεργία να αποτελέσει σταθμό κλιμάκωσης του αγώνα μας, που για να έχει προοπτική χρειάζεται να στοχεύει στον πραγματικό μας εχθρό, τους επιχειρηματικούς ομίλους, το κράτος τους και την Ευρωπαϊκή Ενωση που τους στηρίζει. Να διεκδικεί την αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας μας, των επιστημονικών και τεχνολογικών επιτευγμάτων, για τη δημιουργία ενός αποκλειστικά δημόσιου συστήματος Υγείας που θα εξασφαλίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων και θα καλύπτει τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών σε υψηλού επιπέδου, δωρεάν υπηρεσίες Υγείας.

Δεν θα προσαρμοστούμε, θα αγωνιστούμε ανυποχώρητα!

Ακης Αντωνίου, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, πρόεδρος του Παραρτήματος Πειραιά

Ερχόμαστε από μία 24ωρη απεργία που είχε συμμετοχή 100%, και είναι σημαντικό, γιατί ήδη οι εργαζόμενοι της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, όπως και οι λιμενεργάτες και οι ναυτεργάτες, νεκρώνοντας ολόκληρη τη λιμενική ζώνη του Πειραιά από τη μία άκρη έως την άλλη, έδειξαν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να συμβιβαστούν, να σακατεύονται, ακόμα και να θρηνούν συναδέλφους τους για να βγαίνουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, και από πάνω να μην μπορούν να θρέψουν και να ζεστάνουν την οικογένειά τους.

Τέσσερις επιπλέον αυξήσεις καταφέραμε και αποσπάσαμε από τη μέρα που υπογράψαμε τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στη Ζώνη, και παρ' όλα αυτά δεν φτάνουν να μπορέσουμε να ζήσουμε. Με το που θα πάρουμε το μεροκάματο στα χέρια μας, την ίδια στιγμή εξανεμίζεται από την ακρίβεια και δεν μένει τίποτα για την οικογένεια, για να ζήσουμε σαν άνθρωποι.

Βέβαια ο χειμώνας δεν θα είναι δύσκολος για όλους. Οι εφοπλιστές έχουν φτάσει να ναυλώνουν τα καράβια, όπως αυτά του LNG, με 400.000 δολάρια τη μέρα. Οι εταιρείες Ενέργειας έχουν χάσει τον λογαριασμό από τα κέρδη. Για μας είναι τα εξαντλητικά ωράρια και η έλλειψη των μέτρων προστασίας, για να τελειώνουν γρήγορα οι επισκευές των καραβιών και να μη χάνουν οι εφοπλιστές τα ναύλα των εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων τη μέρα, για μας είναι οι «συμβουλές» και οι εκβιασμοί για το πώς θα περιορίσουμε την κατανάλωση, άρα και τις ανάγκες μας, και ότι αν δεν προσαρμοστούμε θα πεθάνουμε. Τους λέμε κι εμείς ότι δεν θα προσαρμοστούμε, ότι θα αγωνιστούμε για να ζήσουμε με αξιοπρέπεια τις οικογένειές μας, για να γυρίζουμε όρθιοι στα σπίτια μας μετά το μεροκάματο. Αυτό διατρανώνουμε και σήμερα, νεκρώνοντας ξανά το λιμάνι, δίνοντας το σύνθημα της κλιμάκωσης, διεκδικώντας ικανοποιητικές ΣΣΕ και μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Προχωράμε μπροστά!

Δεν υπάρχει γέφυρα που να ενώνει αφεντικά και εργάτες

Νίκος Μελισσόβας, εργαζόμενος «My Market», μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Λοιπών Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Ιωαννίνων

Από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα ο όμιλος «My Market» αυξάνει σταθερά τον τζίρο του κάθε χρόνο, πάνω από 1,3 δισ. ευρώ. Σε αυτό το «πάρτι» κερδών και τζίρου ποτέ τους δεν μας κάλεσαν. Αντίθετα. Συνειδητά αποκρύβουν ότι «γλεντούν» με τις δικές μας πλάτες, αρπάζοντας τον μόχθο όλων εμάς που δουλεύουμε εκεί μέσα.

Σήμερα συγκρούονται δυο κόσμοι. Από τη μία ο όμιλος με τις επενδύσεις του, τα καινούργια καταστήματα, τις ανακαινίσεις ήδη υπαρχόντων, την εισαγωγή νέων συστημάτων. Από την άλλη εμείς, οι ήρωες όπως μας είχανε βαφτίσει στην αρχή της πανδημίας, να ζούμε κάθε μέρα στην «πρέσα», με κυλιόμενα - ελαστικά ωράρια, τετράωρων - εξάωρων μορφών απασχόλησης, με ατομικές συμβάσεις εργασίας, επιδόματα ψίχουλα, με κομμένα ρεπό και άδειες, με απειλές για όποιον πάει να σηκώσει κεφάλι. Μια «κόλαση» δίχως τελειωμό...

Σήμερα απεργούμε γιατί δεν υπάρχει γέφυρα που να ενώνει αφεντικά και εργάτες. Για να έχουν αυτοί κέρδη και να ζεσταίνονται τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται, πρέπει εμείς να κρυώνουμε στα σπίτια μας.

Μέσα από το σωματείο μας, απαντάμε ότι δεν θα υποκύψουμε σε τέτοιου είδους εκφοβισμούς, απειλές και πολιτικές. Καλούμε τους συναδέλφους μας σε «Μy Market» και «Μετρό» να στήσουν δίκτυο αλληλεγγύης και προστασίας. Να υπερασπιστούν κάθε συνάδελφο που έρχεται αντιμέτωπος με τον αυταρχισμό της εργοδοσίας.

Διεκδικούμε και παλεύουμε για τη ζωή που μας στερούν στον 21ο αιώνα του πλούτου και της αφθονίας. Δεν υποκύπτουμε στη λογική «του μικρότερου κακού».

Απεργούμε, βγαίνουμε μπροστά με τους συναδέλφους μας και απαιτούμε: Συλλογική κλαδική Σύμβαση για όλους, κατώτατος μισθός 920 ευρώ με προσαυξήσεις ανάλογες του πληθωρισμού, ξεπάγωμα των τριετιών, 7ωρο - πενθήμερο - 35ωρο, κατάργηση των ατομικών συμβάσεων εργασίας και συμβάσεων ορισμένου χρόνου, κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, σταθερά πόστα και βάρδιες, κανένα κομμένο ρεπό ή άδεια, άμεση στελέχωση όλων των τμημάτων και προσλήψεις προσωπικού.

Στην ίδια μεριά επιβάτες και εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες

Θανάσης Οικονόμου, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ

Οι εργαζόμενοι στον κλάδο των αστικών συγκοινωνιών ζουν από «πρώτο χέρι» κάθε πρόβλημα που βασανίζει τον λαό. Οι μειώσεις στους μισθούς τα τελευταία χρόνια έχουν φθάσει στο 50%, είμαστε δύο χρόνια χωρίς ΣΣΕ, τα λεωφορεία είναι παλιά, παρουσιάζουν συνεχώς βλάβες, δεν υπάρχουν ανταλλακτικά και προσωπικό, πολλές φορές η εταιρεία μάς καλεί να δουλεύουμε μέχρι και 30 μέρες τον μήνα για να μπορέσει να βγει αυτό το υποτυπώδες πρόγραμμα. Με αφορμή την πανδημία, η κυβέρνηση της ΝΔ, αξιοποιώντας τον δρόμο που άνοιξαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, προώθησε τη μεγαλύτερη εμπλοκή των ιδιωτικών επιχειρήσεων στις συγκοινωνίες, με τις αναθέσεις δρομολογίων στα ΚΤΕΛ και τη μίσθωση λεωφορείων από επιχειρήσεις. Πρόσφατα ψήφισε και νόμο που προωθεί την ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή των επιχειρηματιών, αλλά και την επέκταση των «ελαστικών» μορφών εργασίας. Ολα αυτά έχουν επιπτώσεις όχι μόνο στους εργαζόμενους στις συγκοινωνίες αλλά και στον λαό που τις χρησιμοποιεί, ο οποίος πληρώνει πανάκριβα εισιτήρια, υποφέρει από τον συνωστισμό και τις καθυστερήσεις.

Παρ' όλα αυτά όταν έρχεται η ώρα της απεργίας δεχόμαστε σφοδρή επίθεση από την κυβέρνηση, το κράτος, την αστική Δικαιοσύνη, τα ΜΜΕ τους που μας «δικάζουν» κάθε φορά που αγωνιζόμαστε. Προσπαθούν να στρέψουν τον λαό εναντίον μας. Δηλαδή, από τη μία, δεν μπορούμε να βγάλουμε τον μήνα και, από την άλλη, μας λένε δεν έχετε το δικαίωμα να διεκδικήσετε μια καλύτερη ζωή! Για εμάς οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα που χρησιμοποιούν τα μέσα μεταφοράς είναι επιβάτες και όχι πελάτες, όπως τους αποκαλούν οι κυβερνήσεις. Τους θέλουμε δίπλα μας γιατί και αυτοί ξυπνάνε στις 4 και 5 το πρωί για να πάνε για δουλειά όπως κι εμείς. Απαιτούμε πύκνωση δρομολογίων για να μην υπάρχει συνωστισμός, σύγχρονα λεωφορεία και προσλήψεις, καλύτερους μισθούς και δικαιώματα, καλύτερη συγκοινωνία συνολικά.

Για όλα αυτά για όλους τους εργαζόμενους και για εμάς η μαζική συμμετοχή μας στη σημερινή πανεργατική απεργία με στόχο την οργάνωση και κλιμάκωση νέων αγώνων είναι μονόδρομος.

«Χορός» κερδών για τους φαρμακοβιομήχανους, «παγωμένοι» μισθοί για τους εργαζόμενους

Πελοπίδας Μελισσάρης, πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου Φαρμάκου - Καλλυντικού Βοιωτίας, Εύβοιας και Αυλώνα

Στον κλάδο μας οι φαρμακοβιομήχανοι σέρνουν τον «χορό» των κερδών και παρουσιάζουν περήφανα μαζί με την κυβέρνηση τα στοιχεία της ανάπτυξης και των επενδύσεών τους, που ξεπερνούν τα 500 εκατομμύρια ευρώ. Εκατομμύρια που χαρίζονται από τα διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα και προέρχονται από την αφαίμαξη των εργαζομένων, όλων των ανθρώπων της βιοπάλης.

Οι επιχειρήσεις του κλάδου στην ευρύτερη περιοχή των Οινοφύτων εκτόξευσαν τα κέρδη τους την περίοδο της πανδημίας, συνεχίζουν να κερδίζουν και παράλληλα επενδύουν για ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία.

Στην «Anfarm», για παράδειγμα, δημιουργήθηκαν νέες εγκαταστάσεις με νέο εξοπλισμό, το ίδιο και στον «Σαράντη». Η «Septona» δημιούργησε νέα μονάδα logistics. Η ΦΑΜΑΡ δημιουργεί φωτοβολταϊκό πάρκο στον Αυλώνα, αναβαθμίζει τις εγκαταστάσεις της στη Θήβα ως πρότυπο κέντρο διανομής φαρμάκων στην Ελλάδα, δρομολογεί τη μετεγκατάσταση του εργοστασίου του Αλίμου στον Αυλώνα. Επενδύσεις στον κλάδο μας από όλες σχεδόν τις επιχειρήσεις, εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι του κλάδου βιώνουμε την εντατικοποίηση της δουλειάς, τα ελαστικά ωράρια, την εργολαβική εργασία, τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου και πληρωνόμαστε με μισθούς «παγωμένους» εδώ και πάνω από μια δεκαετία, οι οποίοι όλο και περισσότερο «ροκανίζονται» από την ακρίβεια και το αυξημένο κόστος που μας επιβάλλεται για τις βασικές ανάγκες μας, όπως Υγεία, Παιδεία, στέγη κ.ο.κ. Είναι προφανές ότι το «success story» των φαρμακευτικών επιχειρήσεων χτίζεται πάνω στις πλάτες των εργαζομένων και τροφοδοτείται από την όλο και μεγαλύτερη εκμετάλλευσή μας.

Οι μάχες που δόθηκαν το προηγούμενο διάστημα σε μια σειρά επιχειρήσεις του κλάδου, όπως σε «Boehringer», ΦΑΜΑΡ, «Σαράντη» και αλλού, και τα όσα κερδήθηκαν μέσα από αυτές τις μάχες, αποτελούν ελπίδα και παρακαταθήκη για όλους τους εργαζόμενους. Είναι παράλληλα και μία απάντηση στον «συνδικαλισμό» της ενσωμάτωσης και της συναίνεσης, που προσπαθεί να «δηλητηριάσει» τους εργαζόμενους και να περάσει τη γραμμή της εργοδοσίας. Προτάσσουμε τις δικές μας ανάγκες και με αφετηρία τη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση προετοιμαζόμαστε για την κλιμάκωση του αγώνα μας.

Και στους ομίλους - «πρότυπα» η αγανάκτησή μας μετατρέπεται σε αγωνιστική διεκδίκηση

Ιωάννα Παπαδοπούλου, μέλος της Σωματειακής Επιτροπής Εργαζομένων στην «Deloitte» (Θεσσαλονίκη)

Οι εργαζόμενοι της «Deloitte» από Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Πάτρα και Ηράκλειο υψώνουμε τη φωνή μας μέσα από τη σύσταση Σωματειακής Επιτροπής, με πανελλαδικό συντονισμό και την απόφαση να συμμετάσχουμε στη σημερινή απεργία.

Η συμβουλευτική / ελεγκτική εταιρεία, μια εκ των γνωστών Big4, παραλήπτης πλήθους επενδυτικών προγραμμάτων, όπως ο γνωστός «αναπτυξιακός» νόμος, από τις εκάστοτε κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα της ΝΔ, διαφημίζει ότι αποτελεί το στήριγμα της ελληνικής κοινωνίας δίνοντας την «ευκαιρία» για εργασία σε χιλιάδες νέους.

Η εργασία δεν είναι ευκαιρία, είναι δικαίωμα, το οποίο πρέπει να διεκδικείται με σκοπό την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας.

Η απεργία στις 9 Νοέμβρη είναι το πρώτο βήμα σύγκρουσης για μας και αποτελεί όπλο στα χέρια μας ώστε να κλιμακώσουμε για το επόμενο δύσκολο διάστημα. Είναι βήμα μαχητικής δράσης γιατί δεν δεχόμαστε να διαθέτουμε τη γνώση, την προσπάθεια και τα πτυχία μας για 700 ευρώ και να μην μπορούμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια. Δεν δεχόμαστε να ανεβαίνουν ενοίκια, λογαριασμοί, καύσιμα και τιμές στα σούπερ μάρκετ και να χρειάζεται να κόβουμε από βασικές ανάγκες για να μας φτάσει ο μισθός μέχρι το τέλος του μήνα. Απορρίπτουμε τη λογική της μετακύλισης των λειτουργικών εξόδων της εταιρείας στο δικό μας πορτοφόλι, μέσω της τηλεργασίας, χωρίς καμιά απολύτως αποζημίωση. Το μοναδικό συμπέρασμα που μπορούμε να βγάλουμε από την καθημερινότητα της εντατικοποίησης και του άγχους των αξιολογήσεων που βιώνουμε, είναι ότι η ανάπτυξη της εταιρείας δεν επιφέρει καμιά απολύτως βελτίωση στην ποιότητα της δικής μας ζωής.

Η κατάσταση των εργαζομένων είναι καζάνι που βράζει. Ενα από τα βασικά αιτήματα της Σωματειακής Επιτροπής, για αύξηση μισθών, πυροδότησε συζητήσεις μέσα στα τμήματα, συσκέψεις και συσπείρωση κόσμου. Τα «κόλπα» της εργοδοσίας για ενδιάμεσες αυξήσεις των 60 ευρώ δεν ικανοποιούν το πλήθος των αναγκών μας. Δεν μπορούμε να κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια. Ηρθε η ώρα να στερήσουμε από την εργοδοσία τη δυνατότητα να μας απομονώνει! Τα πρωτοπόρα, τα μαχητικά μέλη των κλαδικών Σωματείων και μέλη της Σωματειακής Επιτροπής στον χώρο προσπαθούμε να ανοίξουμε τον δρόμο προς τη διεκδίκηση. Η πρόσφατη πείρα μας έδειξε ότι η μόνη λύση είναι η συσπείρωση γύρω από την Επιτροπή και το Σωματείο και η οργάνωση με βάση τα αιτήματα που ξεχωρίσαμε. Βάζουμε στόχο τη δημιουργία του επιχειρησιακού σωματείου που θα μπαίνει μπροστά σε κάθε πρόβλημα των εργαζομένων με υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης.

Σήμερα, μέρα της απεργίας, λοιπόν, όλοι οι απεργοί παρόντες έξω από το «Τεχνόπολις» (Θεσσαλονίκη) για να μετατρέψουμε το κύμα αγανάκτησης σε φωτιά του αγώνα!

Σήμερα απεργούμε εμείς που με τον ιδρώτα μας αναδείξαμε τα μονοπώλιά τους

Θοδωρής Παπαγιάννης, πρόεδρος του Κλαδικού Συνδικάτου Ιχθυοκαλλιεργειών και Τροφίμων Θεσπρωτίας, εργαζόμενος στην AVRAMAR

Σήμερα ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ!!!

Γιατί την ώρα που η ελληνική οργάνωση παραγωγών υδατοκαλλιέργειας ανακοίνωσε ρεκόρ κερδών 10ετίας για το 2021 και η ΑVRAMAR μετά και τη συγχώνευση των τριών μεγαλύτερων εταιρειών στον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας αναδείχτηκε σε παγκόσμιο μονοπώλιο στο μεσογειακό ψάρι με το 58% της παραγωγής της να εξάγεται, οι εργαζόμενοι αδυνατούν να αγοράσουν από τα ράφια των σούπερ μάρκετ το ψάρι που οι ίδιοι παράγουν.

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ γιατί έχουμε να δούμε αυξήσεις στους μισθούς μας πάνω από μια 10ετία, ενώ η εργασία μας όλο και περισσότερο εντατικοποιείται με ελλιπή μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που, κάτω από την πίεση της εταιρείας να βγει η δουλειά, έφεραν αρκετά εργατικά «ατυχήματα». Γιατί οι συνάδελφοι στο συσκευαστήριο δουλεύουν κάτω από τρύπιες σκεπές με τα ηλεκτροφόρα καλώδια και τον φωτισμό εκτεθειμένα στο νερό. Για να σταματήσουν ο εκφοβισμός, η τρομοκρατία, η συκοφάντηση συνδικαλιστών. Να σταματήσουν να υπάρχουν διπλές ειδικότητες στις συμβάσεις ώστε να ασφαλίζουν τους εργαζόμενους στον ΕΦΚΑ ως ιχθυεργάτες.

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ σήμερα για υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις, να μπει όλος ο κλάδος στα Βαρέα, να αναγνωριστούν τριετίες και επιδόματα, να σταματήσουν τα σχέδια απολύσεων και εργολαβοποίησης, να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι και να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό ώστε να λυθεί το χρόνιο πρόβλημα της υποστελέχωσης.

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ σήμερα για μισθούς και για ζωή με αξιοπρέπεια.

Σήμερα μιλάνε οι απεργοί!

Χριστίνα Παναγογιαννοπούλου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στις Εμπορικές Επιχειρήσεις και Παροχής Υπηρεσιών Αχαΐας

Σήμερα μιλάμε εμείς! Οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ και εμπορικά καταστήματα, στις υπηρεσίες, που βιώνουμε από πρώτο χέρι τα καθημερινά προβλήματα της ζωής.

Περιφρουρούμε απ' το πρωί τους χώρους δουλειάς, δίνουμε τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας, της συγκέντρωσης του Εργατικού Κέντρου. Συναντιόμαστε, στους δρόμους του αγώνα, με τους συναδέλφους μας στον κλάδο, από κάθε χώρο δουλειάς. Στέλνουμε, ταυτόχρονα, αποφασιστικό μήνυμα, τονίζοντας:

Δεν θα επιτρέψουμε να γίνονται θυσία τα δικαιώματα των εργαζομένων για τα κέρδη των αφεντικών, με τις πλάτες κυβέρνησης, κομμάτων που τους στηρίζουν, ΕΕ και των μηχανισμών της. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνονται βορά οι εργατοϋπάλληλοι για να αυγατίζουν τα πλούτη τους οι επιχειρηματίες.

Εχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Το είδαμε όλο το προηγούμενο διάστημα και με το άνοιγμα στους χώρους δουλειάς που πραγματοποιήσαμε. Η ελπίδα μας δεν βρίσκεται στην αναμονή, στους επίδοξους «σωτήρες», σε όσους μας έφεραν σ' αυτήν την κατάσταση, αλλά στην οργάνωση και τον αγώνα μας.

Σπάμε, λοιπόν, τον τσαμπουκά τους. Απλώνουμε τη δράση μας, μεγαλώνουμε το Σωματείο και με τους νέους απεργούς που έχουμε από χώρους δουλειάς. Σήμερα, δείχνουμε τι μπορούμε να κάνουμε μέσα από το συνδικάτο μας, την κοινή μας δράση με τους συναδέλφους μας σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς, τον κοινό βηματισμό μας! Το δίκιο και τη δύναμη τα έχουμε εμείς, που είμαστε οι πολλοί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ