ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Νοέμβρη 2022
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
«ΜΑΜΑΤΣΕΙΟ» ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ
«Αρκετοί» είναι κατά την κυβέρνηση οι δύο παιδίατροι!

Συζητήθηκε η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για τη στελέχωση της Παιδιατρικής Κλινικής

Να καλυφθούν άμεσα όλες οι κενές θέσεις στην Παιδιατρική Κλινική του «Μαμάτσειου» Γενικού Νοσοκομείου της Κοζάνης, καθώς και συνολικά να στελεχωθεί το νοσοκομείο με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Λεωνίδας Στολτίδης, κατά τη συζήτηση της σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης στη Βουλή.

Ο βουλευτής του Κόμματος σημείωσε ότι το πρόβλημα είναι διαχρονικό και πως καμία κυβέρνηση δεν κινήθηκε προς τη λύση του, ενώ μετέφερε τις καταγγελίες της ΟΕΝΓΕ και της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Δυτικής Μακεδονίας ότι η Παιδιατρική Κλινική οδηγείται σε κλείσιμο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι «σήμερα υπηρετεί ένας μόνιμος Επιμελητής Β' από τις πέντε οργανικές θέσεις που προβλέπει ακόμα και αυτό το ελλιπές οργανόγραμμα, και μία επικουρικός που η σύμβασή της λήγει στο τέλος του έτους και μέχρι τότε θα πρέπει να πάρει και όλες τις άδειες που δικαιούται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα δύο γιατροί, υπερβάλλοντας εαυτόν, να καλούνται να καλύψουν τα νοσηλευόμενα παιδιά, το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, τα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία με τους εμβολιασμούς και το Τμήμα Νεογνών της Μαιευτικής Κλινικής». Μάλιστα, επικαλούμενος στοιχεία της ΟΕΝΓΕ, ο Λ. Στολτίδης επισήμανε ότι το υπουργείο Υγείας δεν προκήρυξε ούτε μια από τις τέσσερις κενές οργανικές θέσεις παιδιάτρων στην προκήρυξη 373 θέσεων του Αυγούστου. Με βάση τα παραπάνω υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει η αναγκαία ιατρική παρακολούθηση των μικρών ασθενών και κάλεσε την κυβέρνηση να προβεί σε άμεσες ενέργειες για την κάλυψη όλων των κενών με μόνιμο προσωπικό.

Στην απάντησή της, η υφυπουργός Υγείας, Μ. Γκάγκα, προσπάθησε να παρουσιάσει τη γνωστή «μαγική εικόνα», σύμφωνα με την οποία όχι μόνο δεν υπάρχουν κενά στο νοσοκομείο, αλλά το προσωπικό είναι απολύτως επαρκές για τις ανάγκες των ασθενών. Μάλιστα, πήγε ένα βήμα παρακάτω, λέγοντας ότι «ο αριθμός παιδιάτρων στον νομό συνολικά είναι αρκετός»...

Ακόμα, η υφυπουργός διαφήμισε το νέο εκτρωματικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Υγεία, λέγοντας ότι φέρνει τη μερική απασχόληση στους γιατρούς «για να είναι λιγότερο κουρασμένοι» (!). Οσο για τη μη προκήρυξη θέσης παιδιάτρου στο νοσοκομείο, είπε ότι η διοίκηση του Μαμάτσειου δεν την έθεσε σε προτεραιότητα ως ειδικότητα. Ωστόσο, «μαρτύρησε» ότι θα προκηρυχθούν θέσεις μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου «που θα αλλάξει ο τρόπος πρόσληψης γιατρών στα νοσοκομεία».

Στη δευτερολογία του ο Λ. Στολτίδης έκανε λόγο για προκλητική αναφορά από πλευράς της υφυπουργού στο αντιδραστικό νομοσχέδιο για το ΕΣΥ, που δήθεν δίνει επιλογές στους ασθενείς, για το πώς να βάλουν το χέρι στην τσέπη... «Τις ίδιες επιλογές που δώσατε στους χιλιάδες που πέθαναν εκτός ΜΕΘ την περίοδο της πανδημίας, όταν μειώσατε τη χρηματοδότηση της Υγείας, δίνετε και τώρα στους ασθενείς με τον "εξορθολογισμό" σας», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΚΚΕ. «Τι επιλογές θα δώσετε στους γονείς που πρέπει να πηγαίνουν στη Θεσσαλονίκη και περιμένουν σε ατελείωτες λίστες αναμονής;», ρώτησε χαρακτηριστικά. Την ίδια ώρα στηλίτευσε το πώς οι κυβερνήσεις δίνουν απλόχερα ζεστό χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους. Κλείνοντας τη συζήτηση, η Μ. Γκάγκα δήλωσε «σαφώς ταγμένη στο ΕΣΥ» και προσπάθησε να υποστηρίξει αυτή τη δήλωση, λέγοντας ότι έφερε ...χορηγίες για τη βελτίωση κλινικών.

1.500 ασθενείς σε αναμονή για χειρουργείο στο «Θριάσιο»

Περισσότεροι από 1.500 ασθενείς είναι σε πολύμηνη αναμονή για χειρουργική επέμβαση στο Νοσοκομείο «Θριάσιο», λόγω των ελλείψεων προσωπικού στο Αναισθησιολογικό και στα χειρουργεία, ενώ στους εργαζόμενους οφείλονται δεκάδες μέρες ανάπαυσης και κανονικής άδειας. Επίσης, περισσότεροι από 60 ασθενείς με χρόνιο πόνο ταλαιπωρούνται λόγω της υποβάθμισης της Μονάδας Πόνου. Στο τραγικό αυτό φόντο, η κυβέρνηση αντί για επείγουσες προσλήψεις προσωπικού, ώστε να λειτουργήσουν οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες, προωθεί ιδιωτικά απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή από τους ασθενείς.

Οπως αναδεικνύει το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Θριάσιο», καθημερινά λειτουργούν μόνο 5 από τις 13 διαθέσιμες χειρουργικές αίθουσες (χειρουργεία 1ου ορόφου, Κέντρο Εγκαυμάτων και Μαιευτήριο), ενώ λόγω της έλλειψης προσωπικού η Μονάδα Πόνου από 4 φορές τη βδομάδα λειτουργεί πλέον μόνο 2 φορές. «Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση οφείλεται στην έλλειψη αναισθησιολόγων, νοσηλευτικού και βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού».

Συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά τις ελλείψεις σε νοσηλευτικό και βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα να οφείλονται στους εργαζόμενους δεκάδες μέρες ανάπαυσης και κανονικής άδειας: Οι κενές θέσεις νοσηλευτικού και μαιευτικού προσωπικού παραμένουν 83 και αυτές των τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου 49, ενώ σε αναστολή εργασίας βρίσκονται 20 νοσηλευτές και τραυματιοφορείς. Μια κατάσταση που θα χειροτερέψει αν απολυθούν οι 190 επικουρικοί εργαζόμενοι που οι συμβάσεις τους λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου.

«Αντί για προσλήψεις αναισθησιολόγων, νοσηλευτικού και βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες, για να στελεχωθούν και λειτουργήσουν οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες, η κυβέρνηση, με το νέο νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, προωθεί τα ιδιωτικά απογευματινά χειρουργεία με νέες επιβαρύνσεις σε βάρος των ασθενών και των ασφαλιστικών ταμείων. Η απαράδεκτη κατάσταση με τις κλειστές χειρουργικές αίθουσες αποτελεί μια ακόμη προκλητική πριμοδότηση της κερδοφορίας των ιδιωτικών κλινικών. Αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι στον καπιταλισμό η Υγεία για τις λαϊκές οικογένειες αποτελεί "ατομική ευθύνη", ενώ για τους επιχειρηματικούς ομίλους γίνεται πεδίο κερδοφορίας», σημειώνει το Σωματείο Εργαζομένων, επαναφέροντας όλες τις διεκδικήσεις του για κάλυψη των κενών θέσεων με μόνιμο προσωπικό.

Ξεπαγιάζουν ασθενείς με ΧΑΠ και εργαζόμενοι στο «Σωτηρία»

Την άθλια κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» καταγγέλλει η «Ταξική Αγωνιστική Συσπείρωση», καθώς έχουμε φτάσει μέσα Νοέμβρη και ακόμα δεν ανάβουν τα καλοριφέρ στο ειδικό πνευμονολογικό νοσοκομείο της χώρας. «Είναι γνωστό άλλωστε ότι οι ασθενείς που πάσχουν από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια "ευεργετούνται" από το πολικό ψύχος και το περπάτημα σε παγωμένους διαδρόμους», αναφέρεται στην καταγγελία. Και σημειώνεται ότι η διοίκηση του νοσοκομείου «απαντά πως είναι νωρίς ακόμα, από την επόμενη βδομάδα... βλέπουμε. Κάνει κι αυτή οικονομία. Πώς αλλιώς θα δώσουμε ενισχύσεις στην "Elpedison", στην "Ηρων" και σε λοιπά ...φτωχαδάκια που κόβουν το ρεύμα σε πλούσιους καθαριστές και άλλους εργαζόμενους. Το θράσος έχει και όρια!». Η «Ταξική Αγωνιστική Συσπείρωση» απαιτεί να λυθεί άμεσα το ζήτημα, καθώς «ασθενείς και προσωπικό έχουν αναφαίρετο δικαίωμα να μην ξεπαγιάζουν. Η διοίκηση να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να τεθούν σε λειτουργία τα καλοριφέρ».

ΕΑΒ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ F-16
Στάση εργασίας για την καταβολή των οφειλόμενων αναδρομικών

Σε δυναμική κινητοποίηση και στάση εργασίας, απαιτώντας την ικανοποίηση των αιτημάτων τους για άμεση καταβολή των αναδρομικών που τους οφείλονται από την αναγνώριση προϋπηρεσίας, άμεση διεκπεραίωση νέων αιτήσεων αναγνώρισης, χορήγηση ρουχισμού - Μέσων Ατομικής Προστασίας και προστασία από το κρύο στα υπόστεγα, προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στην αναβάθμιση των F-16 στην ΕΑΒ, που δουλεύουν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Με την κινητοποίησή τους οι εργαζόμενοι πέτυχαν να τους καταβληθεί το 30% των αναδρομικών που τους οφείλονται, παρά την αρχική στάση της εργοδοσίας και κάποιες «κάθετες αναφορές» ότι «δεν υπάρχουν χρήματα», όπως και τους εκβιασμούς προς τους εργαζόμενους για να επιστρέψουν στην εργασία τους. Ωστόσο η διοίκηση της ΕΑΒ ήταν αρκετά αόριστη σχετικά με το πότε θα καταβληθεί το υπόλοιπο ποσό, αλλά και για την ικανοποίηση των υπόλοιπων αιτημάτων. Στο πλευρό τους στάθηκε από την πρώτη στιγμή το Συνδικάτο Μετάλλου Βοιωτίας, όπως και οι συνδικαλιστές της «Δημοκρατικής Εργατοϋπαλληλικής Συσπείρωσης ΕΑΒ».

Η απόσπαση της προκαταβολής για τα αναδρομικά που οφείλονταν αφορά σε αυτήν τη φάση δεκάδες νέους εργαζόμενους στην ΕΑΒ που έχουν ήδη εγκριθεί οι προϋπηρεσίες τους. Υπάρχουν όμως πολλοί ακόμα εργαζόμενοι για τους οποίους είτε εκκρεμεί η έγκριση, είτε δεν έχουν καταθέσει ακόμα την αίτηση. Ουσιαστικά αυτό αφορά δυνητικά κάθε νεοπροσληφθέντα εργαζόμενο, καθώς έχει να κάνει με την προϋπηρεσία που καταθέτει κάθε υποψήφιος για να μοριοδοτηθεί και να καταταγεί στους πίνακες πρόσληψης.

«Για να εγκριθούν από το ΔΣ της ΕΑΒ οι αιτήσεις αναγνώρισης προϋπηρεσίας μας, κάτι που θα έπρεπε να είχε γίνει από την πρώτη μέρα, χρειάστηκε να περάσουν χρόνια και να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις. Για να πάρουμε το 30% από τα χρήματα που μας οφείλονται, αφού πρώτα η διοίκηση μας κορόιδεψε με ημερομηνίες και αποφάσεις, χρειάστηκε πάλι αποφασιστική στάση και κινητοποίηση. Αυτό δείχνει ξεκάθαρα ότι χωρίς αγώνα και διεκδίκηση δεν κερδίζεται τίποτα, ενώ παράλληλα αποτελεί και την καλύτερη απάντηση σε αυτούς που σκορπούν τη μοιρολατρία και τον συμβιβασμό. Οι εργαζόμενοι βγήκαμε μπροστά διεκδικώντας, ενωμένοι, ξεπερνώντας τη λογική της ανάθεσης και αναμονής που εκφράζουν συνδικαλιστικές δυνάμεις του Σωματείου Εργαζομένων, που όλο τον προηγούμενο καιρό, αν και γνώριζαν πολύ καλά, δεν έκαναν τίποτα και τώρα εμφανίζονται για να καρπωθούν το αποτέλεσμα του αγώνα», δηλώνει ο Παναγιώτης Νάνος, εργαζόμενος στην ΕΑΒ και μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Μετάλλου Βοιωτίας.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
115 νεκροί, 81 διασωληνωμένοι, αύξηση των κινδύνων από τις επαναλοιμώξεις

Ξεπέρασαν τις 34.000 οι νεκροί της πανδημίας, σύμφωνα με τα στοιχεία για τη βδομάδα 7 - 13 Νοέμβρη, ενώ συνεχίζονται κατά εκατοντάδες οι εισαγωγές στα δημόσια νοσοκομεία.

Στο συγκεκριμένο διάστημα έχασαν τη ζωή τους άλλοι 115 άνθρωποι με COVID-19, με τον τραγικό απολογισμό από την έναρξη της επιδημίας να ανέρχεται σε 34.024 νεκρούς.

Το σύνολο των εισαγωγών στα δημόσια νοσοκομεία ήταν 1.292 ασθενείς, ενώ μέχρι το τέλος της βδομάδας αναφοράς νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι 81 ασθενείς.

Επιβεβαιώθηκαν επίσης 55.917 κρούσματα COVID-19, εκ των οποίων οι επαναλοιμώξεις αφορούν το 26% των λοιμώξεων.

Ο συνολικός αριθμός των λοιμώξεων από την έναρξη της πανδημίας είναι 5.306.482.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ